Unde se duc banii ?
Pentru ca un post de director de spital costa cam 50,000 de euro, pentru ca un post de director de scoala costa cam 20,000 de euro, pentru ca posturile de inspectorii financiari, de mediu, in constructii etc costa si ele mult, banii de la buget merg, in parte, in buzunarele celor care au trebuit sa dea bani pentru a ocupa o anumita pozitie. Dupa care, dupa ce isi vor fi recuperat banii pentru functia primita, banii vor incepe sa fie cotizati pentru raminerea in functie. Si pentru vila, masina, vacante si alte asemenea care cresc pe linga scaunul de bugetar.Aceasta este explicatia pentru care romanul nu iese in strada. Este bagat pana in gat in sistem. Iar outsiderii sunt prea putini sa mai conteze. Daca se va schimba ceva, nu va fi datorat revoltei celor multi si cinstiti, ci a celor taiati de la portie.
Astfel, o seringa de un leu jumate va fi cumparata cu trei lei, un varuit de scoala va costa un miliard in loc de treisute de milioane, comerciantii care angajeaza la negru nu vor fi amendati, cei care vind alcool si tigari obtinute prin contrabanda nu sint gasiti etc.
Prin acest mecanism simplu, eficient, cunoscut de toata lumea si practicat de foarte multi, statul este furat fara oprire, singurul aspect care se mai schimba fiind culoarea politica a celor care fura.
Ce ma mira pe mine e ca desi toata lumea stie cum functioneaza sistemul, nimeni nu zice nimic…
Coruptia este marea problema, adica ea este, de fapt, problema si totusi ea nu apare nicaieri in politica asta de austeritate care vrea sa economiseasca banii de la buget.
Reducerea de cheltuieli cu carburanti, telefoane mobile, chiar si reducerea salariala nu inseamna nimic pentru cei care au invatat sa se imbogateasca din bani publici.
Pe mine acest guvern, prin cine o fi el reprezentat, ca nici asta nu mai inteleg, m-ar convinge de bunele intentii daca ar iesi in public cu o declaratie prin care sa admita ca sistemul public e corupt pina in maduva oaselor si ca ei, guvernantii, se angajeaza ca in sase luni, de exemplu, sa demaste si sa demita in toata tara aproximativ:
- douazeci de directori de spitale care cumpara medicamente, aparate si materiale sanitare la suprapret ;
- cin’spe directori de scoala care au incheiat contracte de igienizare/modernizare/etc la suprapret ;
- saizeci de inspectori financiari/de mediu/etc care iau mita.
Pentru mine acesta ar fi un gest convingator, iar faptul ca o astfel de campanie anti-coruptie este de neconceput nu face decit sa confirme ca directorul de spital/de scoala/de departament public nu e decit o veriga dintr-un lant al carui capat superior se termina acolo unde oamenii isi permit sa isi doneze salariile intr-un fond de solidaritate.
CUM S-A FURAT
- inainte de ‘89 toti romanii furau echitabil unii de la altii. Statul ii fura echitabil pe tovarasi, iar tovarasii furau statul.
- 1990-1996 se fura pe scheme si inginerii financiare de tip piramidal. Cei care au furat, s-au numit mai tarziu oameni de afaceri, gen Viorel Catarama, S.O.Vantu si altii.
- 1996-2000 se fura din privatizari. Comisioane de zeci de milioane de euro, industrii intregi vandute pe 1 leu. In perioada asta se nasc industriasii gen Patriciu si Videanu.
- 2000-2004 se fura din marile privatizari, retrocedari si derogari de la plata taxelor si impozitelor. Cei care au furat, s-au numit mai tarziu moguli.
- 2004-2008 se fura din investitii si contracte cu statul. Statul a investit in buzunarele smecherilor. Celor care au furat, azi le spunem “baieti destepti”.
-2008-2010 privatizari nu se mai pot face, investitii nu, ca a venit criza. Asa ca, se fura direct din bugetul statului.
-2010 – prezent bugetul nu mai exista. Acum se fura direct din buzunarul romanilor, salarii, pensii, accize si alte taxe …!
CRIZA SE VA TERMINA, CAND ROMANUL NU VA MAI AVEA DE UNDE SA FURE !
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu