miercuri, 1 aprilie 2009

astia ne cred tampiti



Astia ne cred tampiti, pentru ca suntem !

"După ultimele măsuri luate de BNR în şedinţa consiliului de administraţie, relaxarea împrumuturilor este aşteptată din iunie."

Ce relaxare, ce credite ? Cei ce sustin asta, ori sunt tampiti, ori smecheri.
Ei omit un singur aspect: ce va determina pe roman sa ia credit, nu va fi dobanda, ci posibilitatea de a rambursa creditul. Adica siguranta unui venit pe termen lung. Adica o economie care sa functioneze. Pana atunci ...
Pana atunci, o gramada de romanasi smecheri se vor ingramadi la ghiseele bancilor, sperand sa se mai pacaleasca o data. Smile!

Prin urmare, relaxarea creditelor nu e decat o lozinca, un colac de salvare aruncat unui om ametit, care abia mai are forta sa se prinda.
Sa vad eu ce banca va acorda credit unuia care nu poate garanta siguranta locului de munca pe termen lung. Si asta in conditiile in care 90% din populatie are deja credite antamate. Ca doar creditul de consum a fost sport national.

Nu fie cu suparare, am impresia ca celebrii economisti nu sunt decat niste papagali. Acum doi ani strigau sus si tare: "Preturile apartamentelor vor creste, pentru ca exista cerere pe piata !". La ce facultate de economie au invatat ei ca pretul este determinat doar de cerere, nu si de banii din piata ?

FMI si BM ne dau bani ca sa-i cheltuim !

Tare ma tem ca, asa cum economia noastra nu are un fundament real, solid, asa si banii care vor veni, vor fi doar asa, sa umple gaurile si sa nu lase sa se vada miezul putred.
Reiterez aceeasi intrebare, pusa intr-o postare anterioara: daca tot ne dau bani sa-i cheltuim, de ce ne mai cer sa-i rambursam cu dobanda ? Doar stim ca banii se intorc tot in buzunarul lor, sub forma de marfa vanduta. Macar sa fi spus: "Uitati, va dam 20 mlrd. Nu-i rambursati pe toti, ci doar o parte, pentru ca oricum noi ne scoatem banii astia de doua ori". Smile!

Ce se intampla azi in lume, nu are legatura cu o economie capitalista sanatoasa, bazata pe un permanent feedback intre vanzator si producator. Adica ce iei, trebuie sa dai inapoi. Este eternnul neo-sclavagism, bazat pe un un amplu mecanism speculativ, in care s-a luat, fara grija de a se "insamanta" la loc. Si astfel, dupa multi ani in care cei mari s-au indestulat cu roade mari si frumoase, acum constata cu mirare ca aceleasi roade nu mai sunt la fel si nu-si dau seama de ce. In al doisprezecelea ceas, e greu ca acesti "privilegiati ai lumii" sa invete regulile echitatii universale, dupa ce generatii s-au obisnuit ca "ceilalti nu sunt decat viermi".

Un vechi proverb chinez spune: "Viermii tacuti sunt cei care rod lemnul corabiei".

2 comentarii:

dielda dana DINU spunea...

In Spnia, cea cu 4 milioane someri, este la fel cu creditele imobiliare. Nimeni nu se incumeta sa acceada la creditele pentru apartamentele si casele (care stau nevandute pe marginea drumului) tot din cauza nesigurantei locului de munca.
Poate citeste cine trebuie articolul asta. Poate se mai dumeresc si specialistii nostrii de cum sta treaba cu bancile si criza economica. Ca sunt afoni !!!

pheideas spunea...

Totul e spoiala. Si devine atat de evident, ca-ti vine sa-ti ...