joi, 9 aprilie 2009

o noua pagina de istorie se scrie la Chisinau

Pe teatrul de operatiuni din Moldova sunt patru jucatori: Romania, UE, Rusia si Mafia locala.
Gruparile mafiote aflate sub obladuirea comunistilor, au tot intereseul sa mentina forma actuala de guvernare. Chiar daca Voronin a pierdut fotoliul prezidential, conform patternului sovietic, el conduce in continuare tara. Daca lucrurile se vor linisti, va deveni Prim – Ministru. Acesta este si motivul lui personal in intreaga afacere.

Romania joaca pe doua planuri. Unul este distragerea atentiei opiniei romanesti de la scandalurile din tara, in ajunul campaniei prezidentiale. Probabil ca "Smeagle" sau altul va iesi la rampa "in the next time", si va poza in salvatorul natiunii romane de pe ambele maluri ale Prutului. Nu e rau, macar sa fie suficient de destept sa nu arunce piatra in balta si apoi 1000 de destepti din toata Europa sa n-o poata scoate. Si in loc de "The President" sa devina "Most Wanted".
Pe al doilea plan se afla interesele Uniunii Europene. Vor ca Moldova sa fie o piata de desfacere sigura. Are bani de cheltuit si investit. O parte vor veni de la FMI, o parte sunt deja in piata, iar alta sunt banii capsunarilor intorsi recent din UE (30 %din populatie).
UE nu se poate implica direct, pentru ca nu vrea sa supere Kremlinul, si prefera sa “scoata castanele din foc cu mana Romaniei”. Pentru Europa, enclava comunista este ca un ghimpe. E de prea mult timp acolo si a inceput sa faca buba. Mai ales ca Moldova si-a reesalonat datoriile fata de Statele Unite si fata de Clubul Creditorilor de la Paris. Prin urmare, UE + FMI + altii vor sa fie siguri ca vor avea controlul in regiune. Si deci nu au niciun interes ca la Chisinau sa fie un guvern pro-moscovit.
Sub masca patriotismului, Romania are si interese economice in zona. Aproape 80% din economia Moldovei se bazeaza pe relatia cu Romania. Pe plaiurile mioritice au cam scazut afacerile. De ce mafia afaceristilor mioritici n-ar putea conrola si businessul de peste Prut ? Si apoi Moldova are un potential agricol imens, pe care noi l-am aruncat la gunoi.

In spatele intereselor interne si de vecinatate, apare The Big Bear.
Rusia a pus urmatoarele conditii: daca Voronin & company castiga alegerile, s-ar putea sa reesaloneze datoria externa sau sa amane scumpirea gazelor. Sa nu uitam ca datoriile intreprinderii Moldova-Gaz la 1 ianuarie 2008 fata de furnizorul rus au fost de aproape 208 milioane dolari, in timp ce datoriile Transnistriei se ridica la aproape 1,7 miliarde dolari, dintre care peste 200 de milioane nu au fost achitate.
Conform NewsIn, Rusia si-a anuntat intentia de a majora substantial pretul la gazele naturale livrate Republicii Moldova. Anuntul a fost facut chiar in ajunul vizitei la Moscova a premierului moldovean Vasile Tarlev, in februarie.
Dupa esecurile diplomatice si economice ale ultimilor 20 de ani, Rusia vrea sa dea “o noua lectie” occidentului. Prima a fost in iarna.

Voronin este prins la mijloc. Chiar el a spus-o de nenumarate ori: “Frate, frate, branza-i pe bani !”.
As spune ca Voronin este un conducator mult mai intelept decat toti pe care i-a avut Romania in ultimii 20 de ani. Nu are nimic cu Romania, dar nici cu Rusia. Singura lui problema este Tiraspolul. Pacat ca strategii nostri nu si-au dat seama de asta si arunca cu pietre in "bietul om".

Asa ca, dincolo de “manifestarile spontane”, sunt interese geo-economice si politice.
Sincer, imi pare rau pentru tinerii care vor trebui sa plateasca pentru credinta lor in democratie.

0 comentarii: