Soare si mare
-
Motto: « II me semble que la misèreSerait moins pénible au soleil. »Încep
sa înțeleg temperamentul și comportamentul oamenilor care locuiesc în tari
cu s...
Acum 4 ani
Anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din România a determinat cel mai puternic avans al primei de risc a României dintre toate ţările analizate de CMA Datavision, compania care realizează topul celor mai riscante state din lume.
Libertate, egalitate si fraternitate... vezi tot
“-Presupun că acum ar fi foarte greu să te mai poţi numi democrat, declară Charley şi în ochii lui albaştri luci o lumină de maliţiozitate.
Simon făcu un gest de nerăbdare şi nu ţinu seama de observaţia lui ironică.
Democraţia este un moft. Un ideal irealizabil pe care propagandiştii demagogi îl agită în faţa maselor, întocmai cum ai agita un morcov prin faţa nasului unui măgar pe care vrei să-l duci cu tine. Marile lozinci ale secolului al nouăsprezecelea, cu libertate, egalitate, şi fraternitate sunt simple aiureli. Libertate? Clasele populare nu au nevoie de libertate şi nu stiu ce să facă cu ea, după ce li s-a acordat. Datoria şi plăcera lor este să slujească pe altul ; astfel se pot simţi în siguranţă, ori aceasta este dorinţa lor cea mai profundă : să se ştie în siguranţă. Este un fapt constatat de multă vreme, că singura libertate care merită să existe este libertatea de a face bine, ori posibilitatea de a face bine este la îndemâna forţei. Fapta bună este o creaţie a opiniei publice şi e prescrisă de lege; opinia publică insă e creată de acei care au puterea de a-şi impune punctul lor de vedere, şi singura sancţiune pe care i-o dă legea, este forţa care se ascunde dincolo de ea. Fraternitate? Ce inţelegi prin ea?
Charley se gândi câteva clipe la această întrebare.
-Da, nici eu nu ştiu. Dar cred că este sentimentul care ne leagă unul de altul ca şi cand am fi cu toţii membri unei mari familii, şi findcă ne este dat să trăim aici pe pământ un timp atât de scurt, este mult mai bine să ne înţelegem unul cu altul.
-Altceva nimic?
-Poate ar mai fi consideraţia că viaţa este foarte grea şi probabil este mai uşor pentru fiecare dintre noi să o trăim fiind buni şi blânzi unul faţă de altul. Oamenii au o mulţime de greşeli, dar îşi au şi părţile lor bune. Cu cât cunoşti oamenii mai de aproape, te convingi tot mai mult că sunt cumsecade. Asta dovedeşte că dacă le arăţi puţină apreciere vor fi gata să-ţi întindă o mână de ajutor.
-Prostii, dragul meu, toate acestea nu sunt decât prostii. Tu eşti un sentimental incorigibil. Înainte de toate nu este adevărat că oamenii devin mai buni, pe măsură ce îi cunoşti mai bine; nu devin deloc. Tocmai ăsta este motivul pentru care trebuie să te mulţumeşti să cunoşti oamenii, fără să încerci să ţi-i faci prieteni. O cunostinţă işi dezvăluie în faţa ta numai părtile bune, este atent şi politicos, caută să-şi ascundă defectele sub masca unui covenţionalism; dar imediat ce ajungi cu el la o intimitate care să-i permită să-şi scoată masca, va căuta să-l cunoşti atât de bine încât să nu mai aibă nevoie să se prefacă şi vei constata prezenţa unei fiinţe atât de josnice, o fire atât de vulgară, atât de lipsită de voinţă şi atât de coruptă, încât ar trebui să fii zăpăcit, ca să nu-ţi dai seama că aceasta este firea lui adevărată şi ar fi tot atât de inutil să-l condamni din cauza aceasta, pe cât de aberant este să condamni lupul, din cauză că sfâşie. Esenţa omului este egoismul. Egoismul este în acelaşi timp şi puterera şi slăbiciunea lui. O, eu am avut ocazia să cunosc foarte bine oamenii, în timpul celor doi ani de activitate ziaristică. Sunt vanitoşi, meschini, lipsiţi de conştiinţă, zgârciti, sperjuri, abjecţi şi gata oricând să se vândă unul pe altul, nu numai din cauză că ar putea trage un folos imediat, ci chiar din spirit de maliţiozitate. Nu există nici un mijloc la care n-ar fi în stare să facă apel, pentru ca să sape groapa unui rival; nu există umilinţă pe care n-ar fi în stare să o accepte, pentru a obţine un titlu sau o decoraţie. Pe urmă gândeşte-te la setea lor neastâmpărată de reclamă; sunt în stare să se târască în patru labe prin faţa unui gazetar obscur, numai să scrie cateva rânduri favorabile despre ei. Cei bogaţi ar fi în stare să comită mârşăvii, numai să poată câştiga câteva sute de care n-au nevoie. Onestitatea, onestitatea în politică, onestitatea în comerţ – sunt chestiuni care depind întotdeauna de ceea ce se poate câştiga cu ele; singurul amănunt care-i determină uneori să se oprească, este frica. Căci toţi sunt nişte laşi.. Dacă ai sta să le asculţi discursurile, valul de oratorie răsuflată pe care îl răspândesc în jurul lor, minciunile cu care caută să se zăpăcească unul pe altul! O, crede-mă. Ar fi peste putinţă să faci ceea ce am făcut eu din ziua când am plecat de la Cambridge, şi totuşi să-ţi mai rămână vreo iluzie în legătură cu firea omenească. Oamenii sunt josnici, laşi şi ipocriţi. Mi-e silă de ei!
Charley plecă privirea în podea. Se simţea cuprins de furie când se gândea la ceea ce ar fi vrut să-i răspundă lui Simon. Cuvintele lui păreau mult mai caraghioase.
-Nu-ţi inspiră nici un fel de milă?
-Milă? Mila este o slăbiciune feminină. Mila este sentimentul pe care ţi-l stoarce cerşetorul din cauză că nu are stomac, nu are creier şi nu este vrednic să-şi câştige existenţa în mod cinstit. Mila este linguşirea după care este însetat netrebnicul pentru a-şi putea salva respectul faţă de sine însuşi. Mila este şantajul ieftin şi care-l plăteşte din când în când bogatul, pentru a se bucura în mai multă linişte de prosperitatea lui.
Egalitate? Egalitate este cea mai mare prostie pe care a conceput-o mintea rasei omeneşti. Ca şi când oamenii ar fi egali sau ar putea deveni vreodată egali. Vorbesc de egalitate, numai din calcul. La ce i-ar putea servi omului egalitatea, când ea nu-i poate oferi nici un avantaj? Oamenii se nasc inegali; se deosebesc unul de altul prin caracter, prin vitalitate, prin conformaţia cerebrală şi nici o egalitate venită la întâmplare nu poate nivela aceste deosebiri. Vasta majoritate a oamenilor este o adunare de mediocrii: indivizi uşor încrezători, superficiali şi inconştienţi; de ce să acorzi acestora egalitate de posibilităţi cu cei care au caracter, inteligenţă, voinţă, vrednicie şi forţă? Şi tocmai această inegalitate firească dintre oameni, face ca democraţia să fie imposibilă. Ce farsă stupidă ar fi să guvernezi o ţară cu ajutorul a milioane de capete seci. În primul rând aceştia sunt incapabili să-şi dea seama ce ar putea fi bine pentru ei, în al doilea, oamenii aceştia nu au capacitatea de a obţine binele pe care-l doresc. La ce se reduce democraţia? La puterea de persuasiune a strigătului de alarmă pe care l-au inventat politicienii mârşavi şi egoişti. Democraţia este dirijată de magia vorbei, ori numai rareori se întâmplă ca un orator să aibă şi cap, iar dacă se întâmplă totuşi să aibă, nu se poate folosi de el, căci nu are timpul necesar, deoarece îşi cheltuieşte toată energia, căutând să linguşească adunările proştilor, de voturile cărora depinde situaţia lui. Democraţia, din punct de vedere teoretic, a fost una absurdă, iar astăzi îmi dau seama că şi din punct de vedere practic nu este altceva decât o farsă.”
Ceea ce parea o informatie bomba, neverificabila, a devenit certitudine prin recunoasterea dlui Geoana: in seara anterioara dezbaterii finale, dl Geoana a fost in vizita, la ora 24, la domiciliul dlui Sorin Ovidiu Vintu.
Ce motive importante l-au determinat de dl Geoana sa riste, cu imprudenta maxima, o vizita la dl Vintu acasa, in saptamana decisiva? Un viitor presedinte da fuga acasa la un om de afaceri controversat, in plina campanie electorala, in seara anterioara dezbaterii finale?
Interesant este cum de s-a aflat. Publicatia Academia Catavencu si Realitatea TV au anuntat imediat stirea. Institutii media care fac parte din trustul dlui Vintu. Deci s-a aflat cu concursul si aprobarea proprietarului trustului media. Ce semnal o fi vrut sa transmita dl Vintu? Probabil doua semnale: atentie, dle Geoana, esti la mana mea, daca vreau te distrug. Al doilea semnal: d-le Basescu, ti l-am servit pe tava pe contracandidat. Daca vei castiga, nu uita acest sprijin.
Greseala grava a dlui Geoana nu va ramane fara consecinte. Ce motive secrete te pot obliga, intr-o zi extrem de obositoare, cu o zi inaintea dezabaterii decisive, sa dai fuga, la chemarea dlui Vintu, la locuinta acestuia, la ora 24? Arestarea dlui Nicolae Popa in Indonezia? Capcana intinsa de dl Vintu, care si-a anuntat paparazzii sa-l surprinda pe dl Geoana, nu este o surpriza. Este o confirmare a aprecierii "malefic", facute de dl Geoana la adresa dlui Vintu. Iar dl Vintu l-a confirmat: "asa este dle Geoana, iata dovada". Un semnal mai clar nu se poate imagina.
Iata ce inseamna sa fii dator. Dl Geoana nu l-a putut refuza pe dl Vintu. Nu l-a banuit de intinderea unei capcane. Ceea ce dovedeste ori o aservire totala fata de dl Vintu, ori o lipsa de apreciere a riscurilor, extrem de periculoasa pentru judecata unui viitor presedinte.
Oricare ar fi motivul, dl Geoana este dator cu explicatii detaliate, daca vrea voturile romanilor.
El a declarat ca pe plan local criza poate fi considerata mai agresiva, intrucat clasa de mijloc a fost afectata foarte puternic, insa Romania a mai trecut prin crize economice, iar mediul de afaceri a fost mult mai afectat atunci.
Omul de afaceri care a adus Pepsi si Burger King in Romania s-a aratat optimist referitor la oportunitatile care apar in timpul crizei, cum ar fi preluarea de companii. De asemenea, sustine ca, intr-o astfel de situatie, consolidarea este foarte importanta si exista modalitati de a produce profit prin oferirea de solutii anti-criza pentru alte companii. "Eficienta este bine platita in aceasta perioada, iar daca reusesti sa devii eficient, un an de criza se poate transforma intr-un an de "boom", a declarat Eli Davidai, care este si presedintele furnizorului de solutii software WizSalary.
"Consolidarea este unul dintre lucrurile esentiale in modul in care facem afaceri", a declarat Davidai. Omul de afaceri de origine israeliana a mai declarat ca unul dintre principiile pe care le urmareste in afaceri este ca nu investeste niciodata in companii care nu garanteaza viitoare venituri si, la fel ca si in viata privata, nu va apela la credite bancare. "Atat in afaceri, cat si in viata privata folosesc acelasi principiu, sa nu depind de imprumuturi. Nu conduc o masina luata in leasing si nu locuiesc intr-o casa ipotecata", a declarat Davidai.
Pe langa acesti factori, Davidai a enuntat si importanta oamenilor in companii, mai ales in cele pe care le detine. "Mediul business este creat din managerii si oamenii care iau deciziile. Daca ai manageri buni, acestia iti garanteaza succesul. Chiar si in criza, care totodata ofera o multitudine de oportunitati. Daca nu ai oamenii buni, nu ai succes", a declarat afaceristul israelian, care a dat exemplul companiei WizSalary, in care vechimea medie a angajatilor este de patru ani.
De asemenea, afaceristul nu s-a aratat deloc convins de listarea la bursa a uneia dintre companiile pe care le detine. "Oferta publica initiala (IPO) o faci cand ai nevoie de "bani ieftini". Niciodata nu voi lua in considerare intentia pentru o oferta publica initiala deoarece a deveni public te face anonim, ceea ce iti sterge succesul", a declarat Davidai.
Eli Davidai detine in prezent 11 companii pe piata locala si 30 la nivel global. Dintre acestea, care activeaza in domenii precum IT, FMCG, media, educatie si tigari, doar o singura companie a afisat un declin al veniturilor, care a fost provocat de o problema de management ce va fi rezolvata, afirma investitorul. Succesul companiilor chiar si intr-un an greu se datoreaza "teoriei PP" (n.r. - People, Product - Consumatori si Produse), care se refera la anticiparea tendintei din piata si pozitionarea produsului dupa necesitatile consumatorului.
"Daca ai produsul potrivit la momentul potrivit este foarte usor sa faci afaceri, indiferent de situatia economica", mai spune Davidai.
Omul de afaceri care a adus Pepsi si Burger King in Romania a declarat ca o criza economica nu este mereu un factor negativ in mediul de afaceri deoarece este un moment propice pentru achizitii. "Daca reusesti sa te adaptezi momentului si devii mai istet, criza economica poate oferi si beneficii. E momentul in care se fac fuziuni si achizitii foarte importante, e momentul cel mai potrivit pentru a cumpara o companie", declara Davidai, care considera ca "cine e puternic si rezista unei crize va "zbura" dupa aceasta".
De-a lungul timpului, omul de afaceri a investit in Romania aproximativ 30 de milioane euro. Acesta a declarat ca in prezent dispune de o importanta suma de bani pentru investitii pe care intentioneaza sa o directioneze catre industrii ca FMCG si IT. "In general, oamenii consuma si mereu simt nevoia de a consuma. Profilul consumatorului roman este perfect. Romanii stiu cum sa consume si stiu sa se bucure cand consuma, de aceea consideram ca trebuie sa ne axam in continuare pe acest segment", a declarat Davidai.
Un alt segment din Romania vizat pentru viitoare investitii este segmentul IT, in special infrastructura. "Aceasta industrie este o buna oportunitate pentru investitii, Romania duce lipsa de infrastructura, iar in aproximativ doi ani va avea loc un boom in IT", e de parere Eli Davidai.
Omar Hayssam este un personaj controversat de afaceri si de al carui nume sta legata rapirea jurnalistilor romani in Irak in anul 2005, dar si afaceri infloritoare de contrabanda cu tigari, a facut parte din cercul de apropiati ai Regimului si Presedintelui Ion Iliescu.
In perioada 2001-2004, afacerile omului de afaceri sirian, firmele sau au prosperat nesperat de mult. In ciuda faptului ca Presedintele Iliescu a negat legaturi apropiate cu Omar Hayssam, exista dovezi care arata contrariul.
Seria de dezvaluiri referitoare la relatia celor doi a aparut dupa expirarea mandatului de Presedinte al lui Ion Iliescu.
Numerosi lideri au confirmat. Dan Ioan Popescu marturiseste!
Legatura stransa intre Omar Hayssam si PSD a devenit o certitudine, numerosi lideri ai fostului partid de guvernamant confirmand pe cai oficiale sau neoficiale apropierea dintre controversatul om de afaceri si fostul partid de guvernamant.
Primul care a recunoscut ca Omar Hayssam are relatii stranse cu unii lideri ai PSD a fost Dan Ioan Popescu, presedinte al Organizatiei Bucuresti. El a sustinut ca Omar Hayssam a fost inclus pe listele pentru alegerile preliminare din PSD de liderul Mircea Ursache, dar la cererea lui Adrian Nastase a fost scos de pe acestea. Ursache a respins aceste acuzatii sustinand ca l-a cunoscut pe Hayssam doar in calitate de presedinte al AVAS. In ciuda numeroaselor detalii oferite pe acest subiect de Dan Ioan Popescu, liderul partidului, Ion Iliescu a sustinut ca legatura care se face intre omul de afaceri sirian si PSD este alimentata de actuala putere.
“Omar Hayssam a fost propus, in 2004, pe lista pentru Parlament la alegerile preliminare organizate in interiorul PSD de catre pesedistul Mircea Ursache si a fost scos de pe aceasta la cererea lui Adrian Nastase”, a spus Dan Ioan Popescu. El a precizat ca sirianul este membru de partid si ca in urma eliminarii sale de la alegererile preliminare i s-au returnat si banii “pe care i-a trimis ca si ajutor la nivelul Bucurestilor”.
Liderul PSD a spus ca suma in cauza era “contra legii”, fiind o sponsorizare mult prea mare. La randul sau, Ion Iliescu a sustinut ca sunt nefondate toate incercarile de a asocia numele sau cu acela al lui Omar Hayssam, cu care nu are nici un fel de legaturi personale. “In ultimii doi ani ai mandatului nici nu a mai fost inclus in deplasarile prezidentiale”, a spus fostul sef de stat. In opinia sa, implicarea PSD in tot acest scandal nu este altceva decat o campanie anti-Iliescu si anti-PSD care a fost lansata, “probabil de cei care sunt la putere si de cei care vor sa slujeasca cu zel actuala putere”.
Omar Hayssam a devenit membru PSD inainte de anul 1994, ne-au declarat ieri surse din partid. In ceea ce priveste relatiile personale ale omului de afaceri sirian cu membri controversati ai PSD, sursele citate ne-au precizat ca Omar Hayssam este un apropiat al fostului deputat Ristea Priboi, acestia fiind implicati impreuna in afacerea Manhattan Group. Pe de alta parte, Omar Hayssam este un prieten al omului de afaceri Fahti Taher, ne-au mai spus sursele citate, si prin “alianta”, acesta ar putea fi si un apropiat al liderului PSD Bacau, Viorel Hrebenciuc. Ziua, 01-04-2005
Omar Hayssam merge in 4 delegatii cu Ion Iliescu
Omar Hayssam s-a aflat in patru dintre delegatiile care l-au insotit pe fostul sef al statului Ion Iliescu in vizite in strainatate in perioada 2002-2003, intre care un turneu asiatic in care a fost si Mohamed Munaf, au declarat surse din administratia Iliescu. Potrivit surselor citate, in turneul asiatic din februarie 2002, care a cuprins Emiratele Arabe Unite, Vietnam, Filipine, Japonia, Singapore, in delegatia care l-a insotit pe Ion Iliescu s-au aflat atat Omar Hayssam, cat si Mohamed Munaf.
De asemenea, Omar Hayssam l-a mai insotit pe fostul sef al statului in cateva vizite efectuate in anul 2003, respectiv in Uzbekistan si China, Federatia Rusa (la semnarea Tratatului de baza romano-rus), Kazahstan, au precizat aceleasi surse. (Mediafax) Ziua, 07-04-2005
Omar Hayssam, ramas necontestat lider al lumii interlope arabe
Ceea ce se stie mai putin este ca aceasta protectie nu a inceput in 2001, ci de atunci Omar Hayssam, ramas necontestat lider al lumii interlope arabe in Romania, a prosperat nemaipomenit. … Fratii Mohamad si Hayssam Omar au derulat una dintre cele mai spectaculoase actiuni de contrabanda, cu complicitatea unor functionari din Vama Otopeni Marfa si Administratia financiara - dar nu numai.
Cei doi frati au introdus in tara, incepand din 1990, mai multe transporturi ilegale de tigari la preturi subevaluate, prejudiciind Bugetul de stat cu peste 15 miliarde de lei, calcul facut la rata de schimb a anului 1998. Apoi, prin documente fictive au obtinut restituiri de TVA, actiune pentru care au fost “protejati” de Ion Iconaru, fost director general al Administratiei Financiare a Sectorului 1.
Omar Hayssam era, la finele anului 1996, asociat si administrator la 17 firme bucurestene, dintre care multe firme fantome, fiind angrenat, ca si fratele sau Mohamad, inclusiv in finantarea operatiunii “Tigareta II”.
Pana atunci, specializat in contrabanda cu tigari, operase deja numeroase importuri ilegale, prin intermediul mai multor firme al caror patron sau asociat era. Importurile de tigari au fost sistematic subevaluate (cu pana la 60%), cu concursul vamesilor si al functionarilor corupti, organizati intr-o retea impotriva careia autoritatile nu au miscat un deget.
Apropiat al lui Ion Iliescu
Toate infractiunile lui Omar Hayssam de dinainte de 1996 au fost ulterior bine documentate in dosare de cercetare penala in perioada 1996-2000, dar acestea au fost reingropate dupa alegerile din 2000: vechii sai protectori revenisera la putere. In timpul primelor doua mandate ale lui Ion Iliescu, contrabanda a fost, asa cum reiese din numeroase dezvaluiri publicate la vremea respectiva in presa, o politica de stat. Ziua, 13-04-2005
Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, il cunoaste indeaproape pe Omar Hayssam. Mai mult, Iliescu a efectuat o vizita electorala in campania pentru alegerile generale din anul 2000 chiar in orasul Nehoiu, mosia lui Omar Hayssam.
Printre obiectivele vizitate de Ion Iliescu, la vremea respectiva, s-au numarat si fabrica de cherestea Foresta Nehoiu si cantina muncitoreasca a acesteia. Localnicii ne-au spus ca Omar Hayssam a pus umarul, alaturi de actualul senator PSD de Buzau, Ion Vasile, la reclama electorala a lui Ion Iliescu. In fotografie sunt imortalizati Omar Hayssam umar la umar cu fostul sau sef de partid, Ion Iliescu.
Cei doi au fost fotografiati la intrarea in cantina muncitoreasca de la Foresta SA. Martorii acestei intalniri sustin ca, atunci, Ion Iliescu i-a cerut lui Omar Hayssam sprijin electoral, sub forma de sponsorizari. Pentru a nu fi facuta chiar pe fata aceasta sponsorizare, Iliescu i-ar fi cerut sirianului, in timp ce infuleca niste sarmale, sa ofere o masa calda nevoiasilor din Nehoiu la cantina muncitoreasca.
In plus, Omar Hayssam a oferit, tot sub forma de sponsorizare, pentru toate comisiile electorale din judet, sucuri si apa minerala de la Bucovina. Gardianul, 11-08-2005
Dovada ajutorului oferit lui Ion Iliescu de catre Omar Hayssam
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea a III-a, Nr. 219/31.03.2005, la Lista Donatiilor in anul 2004 pentru Partidul Social Democrat, publicata in conformitate cu art.5 alin. (8) din Legea nr. 43/2003 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, la pozitia 121 apare numele lui Omar Hayssam ca donator pentru Organizatia PSD Bucuresti al unei sume de 560 milioane ROL la data de 28-09-2004.