Dar nu ma mir, pentru ca fenomenul este larg raspandit in societatea romaneasca. Interesele si mai ales orgoliile personale si de partid anihileaza orice competenta. Dr. Raed Arafat face, de mai bine de zece ani, echilibristica pe sarma subtire binelui cetateanului, incapatanandu-se sa nu stranga averi, sa nu isi construiasca vile si altele, atat de particulare romanului get-beget. Nu vi se pare ca sfideaza bunul simt autohton, sa nu zic prezidential ? Va dati seama, l-a indignat pe "tovarasu'" ca apare de prea mute ori pe sticla. Cum e un accident, Dr. Arafat e primul ! Ce, dom'le, e tara lui, de isi permite atatea ?
Primul matelot i-a mai reprosat ca, in loc sa se planga sefului direct, o face public, ignorand disciplina de partid. Si i-a recomandat doua "retete" - fie isi tine gura, fie pa ! Numai ca R.A. nu e membru de partid, ci tehnician. Si nu ar fi venit pe sticla, daca n-ar fi gasit "poarta inchisa" la Cotroceni. Stia prea bine doar, ca nu e prima data cand se ocupa de legi ... Iar legile nu sunt concepute in ministere, cum ati crede, ci la palat.
Omul si-a spus - daca legea tot e dezbatere publica, de ce sa nu o dezbata ? Si a dezbatut, pana si-a dat demisia. In final, tot circul nu arata altceva decat cum este apreciata o alta opinie in sfera puterii. Cu alte cuvinte - "dezbateti voi, ca pe mine ma doare in bascheti". Basca sa il calci pe bascheti pe ... !
Referitor la noua lege a sanatatii si conflictul amintit, am vazut ca multi isi dau cu parerea, neintelegand de fapt esenta supararii Dr. Arafat.
... Este vorba despre privatizarea sistemului de interventie rapida la accidente SMURD, nu pe cine suna mamaia cand o doare burta. Pe piata sunt deja o gramada de clinici private care, contra cost, acorda asistenta medicala de urgenta - Puls, Sanador si altii. Dr. Arafat se referea numai la SMURD si la faptul ca privatizarea sa ar fi un dezastru cu consecinte greu de controlat pe termen scurt. Imaginati-va in caz de accident rutier, calamitate naturala sau explozie, cand viata oamenilor atarna de secunde, sa se trezeasca o firma ca nu vrea sa vina, ca statul nu i-a decontat ultima interventie. Cum se intampla deja in sistemul farmaceutic. Sau, dupa noua lege, la un accident cu morti si raniti vor sosi zece ambulante de la zece firme si se vor lua la bataie care sa "factureze" interventia, decontand-o pe urma la CNAS. Unii vor trage accidentatul de un picior, altii de-o mana ... Sau si mai hilar, cum ingeniozitatea romanilor nu are limite, ne vom trezi cu anunturi in ziar, gen: "interlop, vand accidentat cu multiple plagi taiate !" :)) De ce nu privatizeaza si politia, sau armata ? Tot un fel de "servicii de interventie rapida" sunt, nu ? Deja vomit de ras !
In realitate, noua masura legislativa isi gaseste corespondenta in lobby-ul facut pe langa presedentie de grupurile de interese din domeniul medical. Acestea simt ca e de facut rost de bani de la stat si acctioneaza ca atare. Dupa parerea mea, acest subiect delicat este de competenta CSAT-ului, al carui sef e insusi presedintele. Ar fi culmea sa il gaseasca tocmai pe el responsabil de "atentat" la siguranta tarii. :)
Mai jos o scurta biografie preluata de pe adevarul.ro
Raed Arafat s-a născut la 24 mai 1964, la Nablus, Palestina. În anul 1981 soseşte la studii în România. Avea 16 ani şi jumătate. După terminarea facultăţii îşi depune actele pentru a pleca la specializare în Franţa, însă atunci a izbucnit Revoluţia şi a rămas în ţară. Peste câţiva ani va înfiinţa primul serviciu de urgenţă SMURD.
Primul an în România l-a petrecut la Piteşti unde studiază limba română. Ulterior, urmează cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca. În timpul facultăţii îl cunoaşte pe profesorul Kaufmann care îi devine mentor. În aceeaşi perioadă, este acceptat într-o echipă de urgenţă care era specializată în intervenţii de chirurgie vasculară. După facultate, se specializează la Târgu Mureș și la Cluj-Napoca în anestezie terapie intensivă (ATI).
Pasiunea pentru medicina de urgenţă s-a născut la 14 ani
Pasiunea pentru medicina de urgenţă îşi are rădăcinile în copilărie. Raed Arafat povestea într-un interviu că urmărea la televizor un film cu paramedici din care nu pierdea niciun episod. În aceeşi perioadă, datorită vecinului său, care era directorul celui mai mare spital din ţara sa, intră pentru prima dată într-o sală de operaţie şi rămâne fascinat. Ulterior, în vacanţe, de dimineaţa până seara, îşi petrecea timpul la spital, în loc să se joace cu ceilalţi copii de vârsta sa.
1990, anul înfiinţării SMURD
În anul 1990, Raed Arafat înfiinţează SMURD-ul, cel mai modern sistem de urgenţă din România. Referitor la implementarea acestui sistem, Raed Arafat declara într-un interviu acordat ziarului Adevărul în anul 2008 că reprezentanţii sistemului i-au fost potrivnici încă de la început. „ La începurile SMURD m-am confruntat cu o împotrivire totală din partea reprezentanţilor sistemului. Am avut, însă, în acelaşi timp, sprijin total din partea unor oameni care au avut poziţii cheie. Când a venit aşa-zisa baracă, unitatea de primiri urgenţe, care a fost adusă din Scoţia, am purtat un război deschis cu fostul director al Direcţiei de Sănătate de atunci. El avea alte concepţii - că nu trebuie să vină străinii să ne ajute".
Între anii 1995 şi 1996 sistemul s-a dezvoltat, punându-se accent pe instruirea şi pregătirea medicilor şi a asistenţilor veniţi din diferite regiuni ale ţării.
În anul 1998 numărul specialiştilor instruiţi depăşea 300.
În anul 1996, preşedintele a promulgat Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari. Această legea prevedea că, prima dată în România, pompierii militari au ca atribuţii şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi descarcerarea.
În anul 1997 a fost creată echipa de intervenţie rapidă care includea 25 de persoane dotate cu pagere care permiteau chemarea lor la orice oră în cazul unor accidente grave. În acelaşi an s-a înfiinţat dispeceratul comun între SMURD şi Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Mureş.În octombrie 1996, preşedintele a promulgat Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari, pentru prima dată în România fiind specificat faptul că pompierii militari au ca atribuţii şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi descarcerarea.
Această lege a pus noul sistem în legalitate după o perioadă de aproximtiv cinci ani de experimentare, iar Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a primit numele de Staţia de Intervenţie pentru Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare - SIAMUD.
În 1997 a fost creată echipa de intervenţie rapidă care includea 25 de persoane dotate cu pagere ce permiteau chemarea lor la orice oră în cazul unor accidente grave şi tot atunci s-a înfiinţat dispeceratul comun între SMURD şi Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Mureş.
Un an mai târziuz, SMURD Târgu Mureş a fost dotat cu o barcă de intervenţie pentru apele intrateritoriale, necesară având în vedere înecurile în apele râului Mureş.
În luna iunie a aceluiaşi an a fost organizată o colectă publică pentru achiziţionarea unei noi ambulanţe de reanimare complet dotate, finalizată în luna decembrie cu achiziţionarea celei mai moderne ambulanţe de reanimare din România, cu finanţare asigurată de populaţie, instituţiile şi firmele din Judeţul Mureş.
În anul 1999 s-a introdus în dotarea permanentă a SMURD un elicopter tip Allouette III, iar după doi ani s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveşte Pompierii, Poliţia, Ambulanţa şi SMURD.În 2006 a fost înfiinţată şi Fundaţia pentru SMURD, de către doctorul Raed Arafat, fondatorul SMURD.
Scopul fundaţiei se limitează la sprijinirea SMURD-ului şi dezvoltarea asistenţei medicale de urgenţă, ea neavând scop patrimonial şi nici alte activităţi care să aducă vreun profit fondatorului sau membrilor boardului.
Motivul înfiinţării Fundaţiei pentru SMURD a fost gestionarea donaţiilor şi sponsorizărilor către SMURD precum şi gestionarea campaniei "2% pentru SMURD".
Nu există nicio relaţie directă de subordonare sau de control între SMURD şi Fundaţia pentru SMURD, cele două fiind două entităţi total diferite.
Doctorul Raed Arafat a fost numit subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii în 23 august 2007, printr-o decizie semnată de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu. În cadrul ministerului, Raed Arafat s-a ocupat de medicina de urgenţă.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu