duminică, 8 mai 2011

somnul ratiunii

Vaitatul, bocetul, milogeala si injuratura sunt rupte din natura si arsenalul folcloric al romanului. Injuram guvernul, presedintele, ministrii, ploaia, tara, Luna, planeta Marte. Cand e de facut ceva, pas ! "A, nu e treaba mea !". Cand e de pus umarul, toti stau pe margine si isi urmaresc propriul interes. Numai ca aceasta atitudine seamana intrucatva cu "taiatul cracii pe care stam". Indiferenta ne-a adus in starea si stadiul in care suntem. Vreti dovada mai mare de prostie colectiva ?
A.Plesu s-a suparat pe mine cand i-am replicat ... cred ca pe Dilema. S-a luat de Puric, acuzandu-l de dilentatism si plagiat. I-am spus clar - Tot respectul pentru personalitatea dvs, insa nu pot fi de acord. Puric macar face ceva. Dumneavoastra si altii de acelasi calibru, ce-ati facut, in afara de faptul ca "v-ati pus palma in fund" si ati dat bir cu fugitii, in loc sa va indepliniti misiunea de lideri culturali. E usor sa stai pe margine si sa arunci cu pietre. Ba mai mult, sa blamezi lipsa de educatie a poporului. In 97 ati avut sansa sa schimbati Romania. In loc de asta ati preferat sa va cautati locusoare caldute, bine remunerate politic.
Avem obiceiul sa injuram clasa politica si pe exponentii ei. E un obicei dobandit in "deceniul de aur". Insa uitam ca aceasta clasa politica n-a fost parasutata de la Moscova sau Washington, ci s-a ridicat tocmai din randurile "poporului", si reflecta pana la mimetism "jigodismul" cu care ne-a inzestrat istoria.
Am urmarit cu interes cronicile filmate din anii 40. Nu va puteti imagina cata asemanare exista cu ce se intampla azi. Asemanare pana la detaliu. Aceeasi situatie economica dezastruasa, aceleasi intrigi politice, acelasi dezinteres pentru popor si interes pentru jaf. Mai lipsesc patridele fasciste si indemnul lor la munca, valori si traditii. Nui asa, parca nu seamana cu ce am invatat la scoala. :)
Nu am draci pe Boc sau pe altii ca el. Ei nu au nicio vina, in afara de acea de a se fi nascut si semnat pactul cu "diavolul". Am draci pe cei care sunt in spatele lor si misca din umbra toata tarasenia asta economica. Ei nu sunt in tara si nici romani. Dar poposesc din cand in cand in black suits si ne dau lectii. Mai am draci pe cei din "vechea garda", care iar nu fac nimic in afara de a-si numara comisioanele. Mda, sunt multe de spus.
Ar trebui ca fiecare sa facem ceva dupa puteri. Unii cu scrisul, atii cu ganditul, altii cu finantul ori politica. Ma uitam dimineata pe TVR2, cum unul Pazvante din Tecuci a facut un parc pe banii lui si a dat intrare libera. Un parc superb cu tot ce a imaginat natura pe Pamant. Omul a spus - "Am vrut sa las ceva oamenilor. Am vrut ca concetatenii mei sa-si aduca aminte de mine !". Acestia sunt oamenii de care avem nevoie. Iar oamenii au nevoie de speranta.

4 comentarii:

Liliana spunea...

Ai perfecta dreptate ca de obicei...:)) Intamplarea face sa cunosc parcul cu pricina, de care ai amintit in postare. Parcul este superb. La fel si initiativa lui Pazvante - care e de fapt un nickname al domnului respectiv - si din ce stiu investitia este din fonduri europene si apoi din cele personale. De mentionat ar fi si faptul ca pe langa parcul in sine mai sunt si alte cladiri gen baruri, terase care scot profit. Domnul cu pricina este si consilier local, deci are acces la informatii mai usor decat omul de rand, mai ales la cele care vizeaza fondurile structurale europene. Cand ne e greu, ne adaptam vorba lui Mo si Foca, robotzii ce au invadat netul... :)

pheideas spunea...

Lolita, am vazut ca abia putea sa lege doua vorbe. Sunt convins ca trenul are mai multe clase. Dar pana la urma ce importanta are ? Omul a ales sa faca ceva frumos, in loc sa faca ... pardon, sa nu faca nimic, cum nu fac o gramada din cei ca el. :)

Vera spunea...

Țarișoara asta se destramă precum o clădire veche neîngrijită,cărămidă cu cărămida...

pheideas spunea...

Vera, e o impresie ! Cred ca am fost educati sa privim dintr-un anumit unghi. Realitatea este cu totul alta.