marți, 17 mai 2011

I love celtics !

5 comentarii:

Vocea-de-departe spunea...

...I love celtics too and I love Enya. Cum n-am ajuns încă în Irlanda (la anul ne-am propus) am regăsit-o în Bretania, anul trecut. Când, pornind de la legendele şi simbolurile lor pe care le cunoşteam de mult (Triskele mai ales), am descoperit un univers special, o gastronomie extraordinară (barem îngheţata cu glazură de unt sărat m-a făcut fan pe viaţă), o varietate incredibilă de beri (Telenn Du, de exemplu, o bere neagră, din grâu negru, mult mai faină ca Guiness mmmm...) de cidru (chistr în dialect breizh, breton) şi o limbă absolut specială, aproape de dialectul din Cornwall, susţin lingviştii. Primul pas către celţi l-am făcut, aşadar, cu bretonii, una dintre cele şase naţiuni celtice, rămâne de văzut continuarea... Până una-alta, ascultând muzica asta, am revenit în lumea lor specială şi mai-mai că-mi vine să ciocnesc un păhărel de chouchenn (în engl. mead, un soi de hidromel) zicând ca ei: yec'hed mat ! (adicătelea noroc sau sănătate) :)

pheideas spunea...

Eu am descoperit cruci celtice pe dealurile Buzaului. Pietre scrise cu rune, unele cazute, altele inca infipte.

Vocea-de-departe spunea...

Serios ? Din alea cu cerc, crucea lui Odin ? Pe-acolo când am fost am găsit cruci de gard (tipice pentru folclorul din zona colinară din Muntenia) şi o fantastică lume a crucerilor, ceva mai jos, spre Oltenia. N-am văzut cruci celtice. Să le faci poze. Dacă e aşa, mă întreb ce căutau acolo. În România, celţii au fost puţin în Banat şi mai ales în Transilvania şi Crişana. Prin Buzău e chiar bizar...

pheideas spunea...

ti-am trimis pe mail

pheideas spunea...

Cred ca m-am inselat. Crucile din zona Buzaului dateaza din secolul 18 si sunt scrise in slavona. Se pare ca strajuiesc morminte de calugari.