marți, 2 februarie 2010

mesajul in imagine


Am gasit-o pe blogul unei colege (silvanart). Mi se pare foarte frumoasa, chiar usor naiva.
In creatie conteaza mesajul pe care dorim sa-l transmitem publicului. Un artist creaza in primul rand pentru el, si in al doilea rand, pentru public. Cei care sustin ca nu-i intereseaza parerea celorlalti, pur si simplu doresc ascunda ceva, ca in celebra fabula cu vulpea si strugurii.
Mesajele vizuale trebuie sa intre in rezonanta in primul rand cu particularitati ale interiorului privitorului, adica: emotii, trairi trecute, imagini intiparite in profund, si in al doilea rand cu aprecierea esteticului. Nu poti pretinde cuiva sa rezoneze cu o anumita opera de arta. E absurd sa ceri cuiva asta, cum la fel de absurd e sa crezi ca un om isi pastreaza emotiile si sensibilitatea pe parcurusul intregii vieti.
Imaginea e ca muzica. Sunt melodii care ne placeau acum douazeci de ani si care nu ne mai plac acum, pentru ca au aparut acorduri care rezoneaza mult mai profund cu ceea ce am devenit intre timp.
Arta se invata. Studiul este continuu si ne ofera o alta viziune asupra a tot ce ne inconjoara.
Putem invata sa pretuim munca altora si in acelasi timp sa punem in valoare elemente estetice care ne pot infrumuseta viata.

6 comentarii:

Silvana Kulyk spunea...

Multumesc pentru sinceritatea si curiozitatea cu care ai privit pictura mea. Si pentru ca ai pomenit de o fabula, ti-am trimis pe bflifestyle@yahoo.com o ilustratie de a mea, poate iti smulg un suras...

Marius spunea...

E frumoasa intr-adevar. Tocmai prin simplitate.

Aquamarine spunea...

Imi place...

simonacratel spunea...

Hmmm... Ai foarte multe idei intr-un singur post si nu stiu la care sa pun comentariu. :)

Imaginea nu e ca muzica. Nu inteleg exact comparatia pe care o faci. O piesă muzicală, ori un tablou, e adevarat ca sint ca niste usi spre o alta realitate. Dar sa fii un cintec, ori sa fii o imagine, sint lucruri complet diferite.

Artistul care crează poate crea doar pentru el când se satura, ca se satura pina la urma. Parerea celorlalti? Unii il lauda exagerat, altii il injura exagerat. Pina la urma artistu' simte asa o lehamite si ii baga undeva pe toti. :) Just?

Cred cü dependenta de parerea celorlalti face parte din stadiul de inceput al creatiei unui artist. Dupa aceea devine indiferent.

fly2sky spunea...

Intotdeauna ma fascineaza diversitatile de nuante..e drept ca unele preferinte se mai schimba in timp, dar pasiunea pentru ce e frumos ramane. Imi place mult tabloul..tocmai datorita combinatiei de nuante..iar frunzele acelea rascolite de vant...parca ar fi gandurile mele amestecate :).

pheideas spunea...

@simona, asemanarea consta in efect, nu in esenta. :) Din punctul acesta de vedere imi permit sa spun ca imaginea se asemana cu absolut orice poate rezona cu mentalul nostru, poate produce acea reverberatie care sa formeze un stil propriu, o viziune asupra esteticului. Poate am mers prea departe, insa cred ca este vorba de modul cum apreciem frumosul, efectul frumosului asupra noastra si fumosul fiecaruia.