luni, 6 iulie 2009

danone si tanti mita

La recomandarea unei cititoare, Nico, am intrat pe urmatorul link: aici, unde am gasit un articol interesant, scris chipurile de Urban Iulian. Anexez mai jos un extras. Si apoi comentariul meu.



Cum a falimentat-o Danone pe tanti Mita din Moeciu
...
"Am discutat astfel cu tanti Mita, o femeie de 60 de ani, nascuta si crescuta la Moeciu, pentru care anul 2008 inseamna unul mai prost de 100 de ori decat anul 1989. Atunci ea avea 20 de vaci, care dadeau lapte, branza, cas, pe care tanti Mita il dadea la cooperativa sau il vindea direct la Brasov in piata, si din care a reusit sa isi faca casa pentru ea si copii ei.
Dupa 18 ani de capitalism salbatic, tanti Mita, care dupa trasaturile fetei arata tot la fel ca o femeie de 40 de ani din Bucuresti [ femeie a carei sanatate este tocata de stres, zgomot, praf ], mai are doar 3 vaci care pasc numai pe muntii din zona Moeciu, insa vrea sa mai renunte la inca doua vaci, pentru ca centrul de colectare a lapteului de la Bran s-a desfiintat, intrucat nu mai aveau cui sa vanda laptele si produsele din lapte, astfel incat nu are sens sa mai ingrijeaza de trei vaci.
Va mai pastra una singura, pentru ca, zice tanti Mita, nu intelege cum de " beti voi vopseaua aia alba de-i zice lapte, care are miros asa de zici ca-i sampon si care sta in cutiile alea de aluminiu" si are dreptate. Daca te uiti la consistenta laptelui de vaca de munte, il vezi cat de gros si de gras este, mai ales pentru copii si batrani fiind adevarate surse de sanatate. Daca vezi cum se face branza, cu pastile, fara cheaguri, iti pui in primul rand o intrebare : Daca centrele de colectare ale laptelui de la acesti producatori s-au desfiintat, SINGURII CARE PRODUC ECOLOGIC SI SUNT SURSA DE PRODUSE SANATOASE, fiind deliberat trimisi in faliment, de unde naiba iau astia de la Danone, Milli sau Tnuva laptele pentru produsele lor ?
Mai tineti minte de scandalul din 2007, cand compania Danone a fost amendata, in iulie, de catre Autoritatea Veterinara deoarece nu a informat despre importurile de materie prima, dar reprezentantii companiei au spus ca nu au aflat la timp despre aceasta prevedere legala ? Scandalul s-a chemat "dioxina in iaurt" si pana la coada, Danone a iesit ca nu foloseste substante nocive in iaurturile sale si a urmat apoi o intreaga mascarada cu Teo Trandafir plimbandu-se in halat prin fabrica si adaugand la kilogramele deja existente, altele , in timp ce manca dintr-un iaurt al acestei companii.
Potrivit infomatiilor furmizate de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) valoarea amenzii data firmei Danone a fost de 10.000 de lei, insa atunci am aflat faptul ca, singura legatura intre produsele facute de Danone si laptele sanatos de vaca este doar culoarea alba. Am mai aflat astfel ca Danone a fost amendata pentru ca toata "materia prima" [ asa se cheama chestia din care se face lapte si iaurturi, domnilor, nu se numeste in actele de import lapte, pentru ca nu este lapte ci "materie prima" ] adica pulberile alea albe care apoi se dizolva in apa, pastilutele, cheagurile alea pline de chimicale, se IMPORTA. Mai nimic nu se cumpara din Romania, de la producatori, FIIND ASTFEL OTRAVITI LENT. Si ne miram de explozia numarului de decese din cancer. Se mai cumpara lapte de la producatorii care au ferme, insa vacile alea si laptele lor, in conditiile in care mananca furaje chimicale, si tot felul de nutrienti, numai lapte sanatos nu dau.
Iar tanti Mita, care in viata ei nu a conceput ca vaca ei sa manance altceva decat iarba grasa de pe pajistile din Moeciu-Bran, a ajuns in raiul capitalist sa mai aiba 3 vaci fata de cele 20 detinute in timpul iadului comunist....
Din pacate nu mai avem timp sa ne hranim sanatos si acceptam aceste otravuri care ni se servesc industrial. Un cunoscut, care are facultatea de microbiologie, mi-a zis : " Iulian, la cat lapte se vinde in Romania si in general in lume, tu chiar crezi ca exista atatea vaci, bivolite, oi sa capre sa il genereze ? Daca ai stii ce se baga in mancarea noastra ai innebuni". I-am spus sa nu imi zica, ca sa continui sa ma mint frumos.
Duceti-va copii la o pensiune de la munte si dati-le o saptamana lapte, iaurt, cas, branza sau unt de stana, sa vedeti cum capata culoare rosie in obraji, in locul palorii zilnice.
Numai de noi depinde ca acesti ultimi mohicani, asa cum este si tanti Mita, sa nu dispara cu totul. Si numai daca ne vom orienta ca turismul rural, ecologic, si vom cumpara de ei produsele naturale sanatoase, vom putea sa-i salvam pe cei care tanti Mita, vom putea sa ne mai salvam cat de cat si sanatatea noastra, si vom reusi sa-i boicotam pe Danone, Milli sau Tnuva si otravurile servite de acestia.
Stiti de ce ? pentru ca laptele adevarat de la vaca lui tanti Mita, se strica in 24 de ore, in vreme ce laptele de la Danone, Milli sau Tnuva, asa cum scrie pe cutiile alea de carton cu folii de aluminiu la interior, are termen de valabilitate si cate 12 luni de zile !!! De la aracetul pus in el. "

Si pe buna dreptate ! Mai tineti minte ce bobarnace am luat de la o cititoare, cand am spus ca mancarea fast-food "dauneaza grav sanatatii" ? O cititoare care probabil ca a ajuns la Moeciu in weekend, si dupa ce a scos nasucul pe geam pret de o clipa, l-a inchis urgent, protestand ca "pute a balega !".
Ea, saraca, n-are nicio vina ca a vazut vaca cand era mica la televizor, iar mamica ei a crescut-o cu lapte praf. Si ca ea sunt enorm de multi. Cel mai des ii vezi in posturi de inversunati aparatori ai proiectului "Rosia Montana Gold Corporation ".
Ma doare insa de ceilalti, acei tarani parveniti care si-au lasat sandalele pline de paie acum patruzeci de ani la bariera Vergului, iar acum ii vezi cocotati in fotolii de parlamentar, mustind de osanza. Ba mai nou, au ajuns si la Bruxelles, dupa ce-au jurat pe Biblie ca sunt aparatorii neamului romanesc. As fi intrebat-o pe Tanti Mita de la Moeciu, ea pe cine a votat ? Nu de alta, dar la noi prostia e la rang de virtute.

Sa-mi fie cu iertare daca jignesc, dar o spun cu toata convingerea: SUNTEM UN NEAM DE TAMIPITI, INCULTI SI TRADATORI. Si o mana de smecheri ne duce de nas cum vor ei. Cine vrea sa ma contrazica, il astept la o discutie pe teme de istorie. Nu ca as fi erudit, insa am cateva exemple care dovedesc cu prisosinta cele spuse anterior.

De ce tampiti ? Pai cum va explicati ca un parinte responsabil poate sa dea copilului mancare de la McDonald's, salam din Supermarket si alte porcarii, care au cu denumirea de pe eticheta, nici macar cat are apa din closet cu izvorul de munte.
Ati avut vreodata ocazia sa ajungeti la ROMAGRA ? E targul procesatorilor din industria alimentara. Sa vedeti cum se face salamul, cascavalul, iaurtul si altele. Daca vrei sa-ti deschisi o mica afacere, cei de la Ion Mos te consiliaza. Vrei sa faci salam de Sibiu, ai nevoie de un garaj si trei butoaie. Restul iti dau ei: adititvi, agenti de texturare, de afumare, arome, granule de grasime, membrana gata tiparita etc. Carne ? Era s-o uit ! E tot intr-un sac, dar nu vreti sa stiti ce tocatura de sorici, urechi, copite si cozi contine. Si nu trebuie pus mai mult de 5 %, ca strica gustul.:) Sunca de Praga ? Ha ! Textura de soia !
Eu nu mai mananc salam, de cand in urma cu multi ani un prieten mi-a facut un experiment. A taiat o felie si a pus-o la micorunde. Dupa un minut era sa ies pe geam. Un fum gros si inecacios a umplut incaperea, iar in farfurie o coaja de plastic plutea intr-o zeama galbuie. Mi-a fost de ajuns !
Laptele, iaurtul, sana, smantana nu sunt altceva decat lapte praf ( dar nu laptele praf pe care-l stim, ci cazeina ) amestecat cu apa, agenti de texturare si arome. Cititi eticheta daca nu ma credeti. Bacteriile necesare dezvoltarii florei intestinale, pe care le luam cand suntem mici de la laptele de mama, si apoi le intretinem pe timpul vietii cu lapte natural, lipsesc cu desavarsire. A' gaselnite de marketing - "contine Bifidus" ... Smile! Daca ar fi stiut Badea Cartan cat Bifidus a mancat ... De ce credeti ca atatia copii sufera de boli de nutritie, anemii, obezitate, alergii si altele ?
Nu mai vorbesc de E-uri - asa-zisi potentiatori de aroma si culoare. 70% din cei folositi in industria de carne, branzeturi, panificatie si dulciuri - patiserie, sunt interzisi ca dovediti cancerigeni. Adica toxine care se acumuleaza in diferite zone din organism si dezvolta carcinoame maligne.

Am mai multi prieteni, care de-alungul anilor, trecand prin crize de nationalism, s-au gandit sa-si deschida afaceri cu produse naturale. Paine facuta ca la mama, branzeturi si alte produse cu gust. Au dat faliment ! Din cauza pretului ? Desi era usor mai mare, nu acesta a fost motivul, ci lipsa clientilor. Romanasului nostru tot painea fulg de la turc si iaurtul de la Carrefour ii plac mai mult. Credeti ca este capabil sau constient de diferenta ? Daca ar fi sa-i adun pe cei capabili si constienti din tara, nu stiu daca as umple o piata.
Si daca credeti ca exagerez, duceti-va sambata in Carrefour, sa vedeti cu cata "grija pentru continut" isi umplu unii cosul, pana da pe-afara. Acolo veti vedea pe viu ce legatura are experimentul Pavlov cu marketingul. Smile!

Daca indraznesti sa atragi atentia cuiva, iti va da obisnuita replica a patrupedului la pascut: "Si ce ! Pentru ce p... mea sa traiesc, daca nu beau si mananc ce vreau ?!".

Sa nu fiu inteles gresit, alimentele cu pricina sunt nocive intr-o mica masura pe termen scurt. Nocivitatea lor consta in principal prin lipsa unor ingredeinte esentiale dezvoltarii sistemului imunitar si secundar prin aportul de toxine. Sistem imunitar care dupa multi ani, in loc sa lupte cu poluarea si stresul, clacheaza.
Aceleieasi cititoare, care era foarte indignata cand am sustinut ca nou-nascutul poate fi afectat de mancarea tip fast-food (si alte alimente tip supermarket), ii atrag atentia ca compozitia laptelui matern este strict legata de nutrientii asimilati / sau mai binezis neasimilati din hamburgeri si CocaCola, hrana pe care multe mame o consuma cu pasiune. Daca la un adult autoreglarea sistemului imunitar se face la o alta scara, la nou-nascut, efectul este aproape imediat.
Din pacate multi romani au ramas setati pe mentalitatea stramoseasca :"ca sa fii sanatos, trebuie sa mananci bine !". N-as avea nimic impotriva, daca si mancarea ar fi tot stramoseasca. Smile!

Sa stiti ca prosti nu suntem numai noi. Priviti la americani ! Dupa 60 de ani de experimente de marketing tip fast-food, au ajuns la limita. Stiati ca un rus are sistemul imunitar de trei ori mai bun ? Americanii au dezvoltat generatia 3 si 4 de medicamente, pentru ca simpla aspirina a devenit apa de ploaie. M-am mirat cum intr-un documentar am vazut corpuri mutilate de bacterii "mancatoare de tesut", bacterii pe care tiganul de pe Dambovita le papa pe paine si n-are nici pe dr...
Pe un tip il muscase o capusa, dupa ce umblase descult prin iarba. Dupa o luna au fost nevoiti sa-i taie jumatate de fata, ca sa-l salveze.
Acestea sunt realitati ascunse cu grija de oficialii de la Casa Alba. Oficiali platiti pe ascuns de societati de loby finantate de marile corporatii.
De ce credeti ca tumorile au devenit atat de raspandite ? Si aproape necunoscute in urma cu 100 de ani ? De ce se tace malc cand cate un cercetator descopera ca toxinele din organism au legatura cu carcinoamele ? Apoi nimeni nu mai zice nimic, in afara de versiunea oficiala cu factorul genetic sau cu Dumnezeu.

Aceasta este adevarata CRIZA a Americii.

A noastra care e ?

17 comentarii:

Alexandru spunea...

Nici ca puteai sa ai mai mare dreptate. E putin cam greu sa produci mult si ieftin. Si stiu firme din zona Moldovei care stau cu rafturi de branzeturi si lactate pentru ca romanii prefera sa manance iaurt cu capsuni si caise. Au investit bani grei intr-o fabrica si in centre de colectare ca sa faca produsul cat mai accesibil, dar din lapte natural atentie, si acum stau cu marfa in depozit si se strica.
Vis a vis de cate vaci ar trebui sa produca laptele necesar in lume va spun ca pentru un kilogram de cascaval intra 12 litri de lapte. Nu va mint, intrebati producatorii. Si atunci de unde atata lapte ca si cum este posibil ca intr-o singura fabrica sa faci productia pentru o tara intreaga. Nu este posibil ca de aceea am ajuns in situatia in care am ajuns din punct de vedere alimentar.
Pheideas ai mare dreptate cu mamele inconstiente care isi hranesc copilul la fast-food. Asta pentru ca alearga prea mult dupa bani si prea putin dupa sanatate. Cele doua elemente sunt complementare dar ele nu isi dau seama, si pana la urma daca ar distruge viata lor, asta e, nu te bagi, dar cand distruge viata unui copil care nu are cum sa discearna, atunci este o problema.
Americanii au cea mai puternica politica inpotriva fast-food-urilor, pentru ca au realizat ca sunt extrem de nocive, insa pentru noi romanii este un stil de viata, si inca unul considerat bun.

pheideas spunea...

Exact cum am spus: TAMPITI SI INCONSTIENTI :))))

pheideas spunea...

Pe vremea lui ceausescu mi-am facut cascaval din lapte, galbenus de ou si chiag. A iesit o bunatate.
Acum laptele cand se strica, e amar.

Daniela spunea...

"Exact cum am spus: TAMPITI SI INCONSTIENTI " subscriu cu durere..insa nu am ce face.
Exista o plan imens si diabolic pentru distrugerea a ceea ce este natural si sanatos, din pacate. Altfel nu-mi explic de ce ne sunt creierele spalate si nu vrem sa vedem diferenta evidenta dintre un lapte natural si unul artificial, de ex.

Daniela spunea...

Imi pare rau ca te contrazic Alexandru dar cu tot sistemul lor de protectie anti fast food si pentru americani acest tip de alimentatie este inca un stil de viata si inca unul bine conturat si inradacinat; din nefericire traiesc printre ei si stiu si ce comportamente alimentare au si de unde li se trag acele 300 kg care le cara dupa ei zi si noapte..

alexandru spunea...

Daniela dar nici nu am zis ca americanii au renuntat, ei au ramas la acelasi cretinism caracteristic, dar dintre ei s-au trezit primii care au realizat distrugerea pe care au facut-o.
Noi insa am mai avea timp sa ne trezim.
Nu am sa dezvolt aici cum supermarketurile nu numai ca distrug prin produsele vandute, dar distug si economia unei tari.
Ar fi ideal daca am putea sa cumparam de la producatori locali, dar acestia au disparut lasand loc halelor imense in care sa se plimbe fraierii cu carucioarele.
Nu mai punem ca romanul e idiot sadea, si isi umple caruciorul la refuz nu pentru ca are nevoie ci pentruca se poate. De cate ori nu ma uit in supermarketuri la oameni cu baxuri de cola, de snacksuri, si cate altele pe care jumatate le arunca.
Stiti ce m-a uimit cand a inceput criza? Ca romanii au renuntat sa cumpere salam de 40 ron kila. Cum? Romanii cumparau salam de 40 ron kila ?
Si cand te gandesti ca bagau hartie igienica in el ca sa ii dea culoare.
Va salut.

alexandru spunea...

De altfel poate va intereseaza si fenomenul de supermarket, prezentat putin aici http://atitudinipunctro.blogspot.com/2009/07/vand-in-supermarket-deci-exist.html

Saturnianul spunea...

Nu comentez aspectele descrise de comentariul tău şi nu neg că sunt adevărate. Dar chestia aia cu termen de valabilitate 12 luni la lapte e trasă de păr rău de tot. Să militezi pentru produsele bio într-un mod agresiv pînă la absurd nu mi se pare o soluţie.

E n-am văzut lapte cu termen de valabilitate mai mare de cîteva luni şi doar la Dorna mi se pare. În rest, maxim 3 saptămîni.

Şi apoi să nu uităm cît de gras este laptele de vacă natural şi că sunt oamneni cărora nu le face bine atîta grăsime. Ăia ce fac, nu mai beau lapte?

Cînd eram copil, pe vremea lui Ceaşcă, cînd nu se ştia de Tnuva şi alte d-astea, mergeam la ţara unde aveam lapte de vacă d-ăla sănătos. Eu beam cu mare greutate o cană pentru ca era prea gras şi mi se făcea efectiv rău.

N-am să accept niciodată exagerările nesimţite în numele nici unei idei, oricît de nobilă ar fi ea. E o cale ce lasă liber reacţiilor psihotice şi paranoiei, de genul tragi o băşină în aeroport şi se intră în alertă de gradul zero pe motiv de atac terorist cu gaze toxice.

Să nu uităm că drumul spre iad e pavat, de cele mai multe ori, cu intenţii bune.

Niko spunea...

Gabi,
s-a intamplat sa citesc acest articol inainte de a intra pe blogul tau si ti-am trimis link-ul pentru ca facea referire la taranii munteni. Nu ti-am recomandat sa il postezi! N-am crezut nici o clipa ca va isca, el la randul lui, atatea comentarii negative.
Imi pare rau ca generalizati lucrurile si va jigniti compatriotii. Nu sint de acord cu voi!
Sa va spun ceva: daca laptele din comert nu e UHT are termen de valabilitate mic si mai mult decat atat: se strica.

Si mie imi plac produsele de casa si incerc sa le cumpar de cate ori pot dar chiar ieri am luat lapte de la o taranca si nu l-am putut manca: era straveziu, lungit cu apa... mi-a parut rau ca l-am cumparat. Data viitoare n-o sa mai fac greseala sa cumpar de la tarani pentru ca nu mai am incredere. Si cu branza e la fel: nu mai cumpar de ceva vreme pentru ca daca nu e plina de zer sau acra e inchegata cu tot felul de porcarii: aracet, faina, etc
Singura solutie ar fi sa am o laptareasa de incredere dar nu am!

pheideas spunea...

Nico, si mie imi pare rau ! Motivele sunt intemeiate.
Candva un ilustru personaj mi-a spus o vorba: ROMANUL ESTE PREDISPUS LA TRADARE SI INSELACIUNE.

MildSunnyStar spunea...

legat de experimentul cu salamul si microundele. Cineva din familie a uitat o felie in soarele arzator, erau la picnic la iarba verde-dupa 5 minute.. UNDE e salamul?! era cum ai zis si tu..ceva lichid - ca plasticul il dadusera la o parte.... :|

pheideas spunea...

MildSunyStar, ai dreptate ! Si culmea, il platesti si la pret de muchi file dublu. :)))

Saturnianule, nu contest ca ai genele imparatului Qin si ai intoleranta la lapte de vaca, ca dealtfel jumatate din populatia globului. :))) Ce-am scris sunt surse reale. Unele informatii le gasesti pe etichete, altele stand de vorba cu producatori. E simplu de aflat. E adevarat si faptul ca nu prea ai ce alege din raft, pentru ca, tragic, tot ce e pe piata e de prosta calitate si de import. Adica suntem gunoiul Europei.

Unknown spunea...

Ai perfecta dreptate dar e foarte greu sa faci educatie unui popor care si-a uitat originea si traditia.
Vaiii, ce pofta mi-ai facut de cascavalul de casa pe care-l prepara mama!=))

pheideas spunea...

MagicStorm, daca ai o sursa de lapte de calitate si o tar de minte, esti rege. Poti inlocui jumatate din rafturile magazinelor. Si nu mai vorbesc la ce pret ... Multumesc pentru comenteriu !

Unknown spunea...

Chiar daca am o sursa de lapte de calitate , nicio problema , intervin cei de la Protectia Consumatorului.
Certificate de calitate , ambalare, fermenti, etc.
Uiti de normele UE?
Poate nu stiai dar laptele romanesc a fost clasificat ca fiind toxic,smile,calitatea lui nu e conform normelor UE.Iar fabricile sunt nevoite sa parcurga un intreg sir tehnologic din care rezulta un lapte degresat, chiar daca se acreste in pungi, si care nu mai are calitatea laptelui achizitionat de la producatori. Cat despre achizitionarea directa nici nu se pune problema, esti inchis imediat.
Asta e legea. Ei te inchid dar merg si isi cumpara lapte si branza tot de la tarani, de pe piata sau au abonamente.
Legea nu e facuta pentru protectia produsului de calitate romanesc.
Am trecut si prin asta.
Mi-e sila !

Mihaella Gheorghiu spunea...

poate ar trebui sa cerem sa iesim din UE

pheideas spunea...

Cum sa iesim din UE ? Sa iasa ceilalti, noi ramanem ! :)))