Uraaa ! I-am ajuns pe nemti la preturile apartamentelor. Stiti cum ? Exact ca la telecabina, in timp ce ei urca pe ritm de iodlere, noi coboram cu voiosie pe ritm de manele.
Am gasit un articol interesant pe Money Channel.
"Un apartament cu două camere într-un cartier din Bucureşti costă peste 50.000 de euro, în vreme ce un apartament cu caracteristici similare într-un cartier din Berlin costă în jur de 40.000-45.000 de euro. În ultimele luni criza imobiliară a făcut ca pretenţiile proprietarilor de apartamente vechi din Bucureşti să scadă la valori comparabile cu cele ale proprietarilor imobilelor din capitala Germaniei. Anunţarea programului guvernamental “Prima casă” a adus o scumpire a apartamentelor vechi deoarece proprietarii speră că acest program va fi o bună oportunitate penru a mai recupera din diferenţa faţă de preţurile practicate în perioada de glorie a pieţei. Diferenţa este mare mai ales în cazul apartamentelor cu două camere, cele ale căror preţuri s-au apreciat semnificativ în România după apariţia programului “Prima casă”. “Este o diferenţă dată de caracterul atipic al pieţei imobiliare din România. Mă aşteptam ca prima casă să genreze acest efect deşi eu cred că în prezent nici o scumpire nu este justificată. Piaţa imobiliară din România a ajuns o piaţă a valorilor: locuinţele până în 60.000 de euro şi cele peste 60.000 de euro”, spune expertul imobiliar Liviu Ureche.
O garsonieră în Berlin nu presupune un efort financiar mare din partea celui care o cumpără, în comparaţie cu cât ar trebui să plătească pentru o locuinţă similară într-un cartier din Bucureşti. Preţul pe metru pătrat este între 800 şi 1.000 de euro pe metru pătrat. Astfel, pentru un studio în zona Wedding se cer 26.000 de euro, în vreme ce o locuinţă similară în Stieglitz, cu o suprafaţă de 34 mp, costă 30.000 de euro. În Friedrichshain, o zonă aflată destul de aproape de Alexanderplatz, preţul unei garsoniere de 40 de metri pătraţi porneşte de la 37.000 de euro. În Wilmersdorf, o zonă aproape de centru, un studio costă 1000 de euro-mp, preţul unei astfel de locuinţe fiind de 43.000-47.000 de euro. În cartierele din Bucureşti, precum Titan, Drumul Taberei, Militari sau Berceni, cu 28.000-32.000 de euro se pot achiziţiona garsoniere confort doi, cu suprafeţe de 20-24 de metri pătraţi. Pentru o garsonieră confort 1 se cer între 38.000 şi 45.000 de euro. În zonele apropiate de centru pretenţiile proprietarilor depăşesc 55.000 de euro.
În capitala Germaniei, apartamentele cu două camere au preţuri mai mult decât rezonabile, mai ales pentru cei care nu vor să stea aproape de centru. Vorbim despre locuinţe cu suprafeţe de peste 48 de metri pătraţi. O astfel de locuinţă în districtul Spandau costă 38.000 de euro, în vreme ce în districtul Treptow un apartament cu o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi costă 39.000 de euro. În Neuköln, o locuinţă cu caracteristici similare costă 43.000 de euro. Cu 45.000-50.000 de euro se poate achiziţiona un apartament în Friedrichshain, în vreme ce cu 60.000 de euro se poate tinde către o zonă situată aproape de centru. În Bucureşti, preţul mediu pentru un apartament cu două camere este de 58.000 de euro, în vreme ce majoritatea ofertelor se situează între 53.000 de euro şi 65.000 de euro. Este vorba despre apartamente cu două camere confort I situate în zonele decente ale cartierelor din Capitală pentru care în urmă cu o lună se cereau mai puţin de 50.000 de euro. “Preţurile mai mici nu înseamnă că Berlinul va fi mai atractiv pentru investitori. Cei care vor randamente mai mari vor alege România sau Polonia, pieţe mai riscante pentru investiţii, dar pe care mai este loc de creştere. Piaţa imobiliară din Germania este mai stabilă şi oferă randamente mai mici, dar mai sigure”, spune Ureche."
Gandti-va la ce distnata ne aflam de Germania, si o sa va dati singuri seama cat de mult vor mai sacadea preturile apartamentelor. Mai ganditi-va ca economia Germaniei, desi stagneaza, va incepe sa creasca usor in urmatoarea perioada. Cea a Romaniei se afla in declin, datorita lipsei unei infrastructuri economice si a proastelor guvernari din ultimii 20 de ani. Asta e, de unde iei si nu pui la loc, ramai fara ...
Ma amuz cu cat optimism se prognozeaza cresteri ale preturilor in perioada urmatoare. Mi se pare ca seamana cu optimismul betivului in fata sticlei goale. Suntem o piata in care oferta este mai mare decat cererea. Aveti impresia ca raportul se va schimba in perioada imediat urmatoare ?
28 de ani
-
Je suis madame Rouillard. Azi se implinesc 28 de ani de cand ne-am
casatorit.La 18 ani, m-am indragostit de Philippe. De fapt, ca sa respectam
ordinea is...
Acum o lună
2 comentarii:
rasu` cu rasu` si plansu` cu plansu`
ofelia, pretul metrului patrat construit este barometrul economiei. in mod firesc, un metru patrat ar trebuie sa se apropie de salariul mediu net. Asa a fost acum 15 ani, tot asa va fi peste doi ani. :)
Trimiteți un comentariu