joi, 30 aprilie 2009

relatia cu divinitatea

Dumnezeu a creeat omul dupa chipul si asemanarea sa. I-a dat minte si trup si l-a lasat sa se descurce singur. Cand a vazut cat de departe a ajuns creeatia sa, si-a trimis mesagerii s-o aduca inapoi.
De mii de ani ne-am obisnuit sa privim spre stele. Cand ne este rau, ne indreptam privirea spre cer si ne rugam la Dumnezeu sa infaptuiasca minuni. Facem rau si apoi dam fuga la Dumnezeu sa ne ierte. Apoi ne intoarcem pe Pamant si facem alte rele, cu constiinta impacata si convingerea ca vom fi iertati din nou.

Cred ca multi il privesc pe Dumnezeu ca pe un doctor. Cand ii doare, dau fuga la biserica, isi iau portia de medicament sufeletesc si se intorc in cotidian. Unii o fac din obisnuinta, mostenita de la buni si strabuni, iar relatia cu Dumnezeu e un fel de ritual, pe care il indeplinesc cu teama ca daca nu-l fac, li s-ar intampla ceva rau. Nu inteleg ei mare lucru din fenomen; stiu doar ca e bine sa … si nu-si bat capul cu mai mult. Am intalnit si oameni care au cu divinitatea o relatie speciala. O percep ca pe un fenomen amplu, legat in timp si spatiu, cu cauza is efect. Chiar simt ca li se intampla si stiu si de ce. Altii in schimb, o fac in al doisprezecelea ceas, cand doare. E ca si cum ar fi lipsit de la scoala o vreme, se trezesc ca maine e examenul si trag tare pe ultima suta de metri, doar li se vor ierta pacatele.

De cand s-a nascut, omul e egoist si subiectiv. Nici relatia sa cu divinitatea nu e scutita de cele doua trasaturi. El se roaga la Dumnezeu sa-i dea lui binele, pe el sa-l ajute, nu pe altii. Sa stiti ca sunt si oameni care se roaga pentru ceilalti. Aceia sunt monahii din manastirile indepartate, prin viata pe care o duc, aproape contopiti cu divinul.
Cei mai multi dintre noi avem cu divintatea este o relatie strict personala si egoista. Mergem la Dumnezeu si ii cerem sa ne ierte greselile, si apoi plecam in lume si savarsim altele. Ii cerem lui Dumnezeu sa ne indrume pasii, sa ne dea, sa ne arate calea usoara, sa infaptuiasca minuni. Un singur lucru uitam sa-l cerem: invatatura.

Unde sunt mesagerii Domnului, sa ne invete ?

As vrea ca din ce in ce mai multi preoti sa sara peste canoane si sa vina in intampinarea omului de rand cu raspunsuri simple, pe intelesul sau. As vrea ca in loc de liturghie, sa ascult fapte si invataturi, mai putin ambalate in limbajul dogmatic. Este adevarat, sunt si duhovnici, oameni intelepti, trecuti prin viata, care stiu sa vorbeasca pe intelesul fiecaruia. Din pacate sunt foarte putini si aflati la distanta. Iar timpul lor e numarat. ... vezi tot

luni, 27 aprilie 2009

a fost odata ... 27 aprilie






Enigmatici si cuminţi
Terminîndu-şi rostul lor
Lîngă noi se sting şi mor
Dragii noştri, dragi părinţi.
Cheamă-i Doamne, înapoi
Că şi-aşa au dus-o prost
Şi fă-i tineri cum au fost
Fă-i mai tineri decît noi.

Pentru cei ce ne-au făcut
Dă un ordin, dă ceva
Sa-i mai poţi întîrzia
Să o ia de la-nceput.
Au plătit cu viaţa lor
Ale fiilor erori
Doamne, fă-i nemuritori
Pe părinţii care mor.

Ia priviţi-i cum se duc
Ia priviţi-i cum se sting
Lumînări în cuib de cuc
Parcă tac şi parcă ning.
Plini de boli şi suferinţi
Ne întoarcem în pămînt
Cît mai sîntem, cît mai sînt,
Mîngîiaţi-i pe părinţi.

E pămîntul tot mai greu
Despărţirea-i tot mai grea
Sărut mîna, tatăl meu!
Sărut mîna, mama mea!
Dar de ce priviţi aşa
Fata mea şi fiul meu
Eu sînt cel ce va urma
Dragii mei mă duc şi eu.

Sărut mîna, tatăl meu!
Sărut mîna, mama mea!
Rămas bun, băiatul meu!
Rămas bun, fetita mea!
Tatăl meu, băiatul meu,
Mama mea, fetïţa mea!

Adrian Paunescu
... vezi tot

va mai aduceti aminte de dan apostol ?



Va mai aduceti aminte cine a fost Dan Apostol ? Nu, nu ma refer la redactorul sef de la Money Channel, ci la publicist.
Dan Apostol a fost considerat una din cele mai iluminate minti ale deceniului opt. Erudit in ale stiintelor exacte si abstracte, autor a 26 de publicatii si multe aparitii televizate, pana in 1990 si imediat dupa. Au fost anii in care ne facea placere sa privim catre stele si credeam ca locul nostru se afla langa cei mari.

Dan Apostol: scriitor specializat in domenii de frontiera ale cunoasterii, subsumate istoriei, artei, stiintelor naturii si aviatiei. Activitate publicistica: peste 1 000 de colaborari la 26 publicatii si 7 posturi de televiziune si radio din Romania, Anglia, Franta si Italia.
  • editor (directorul editurii Baricada, 1991-1994);
  • producator de programe TV (directorul Companiei Nationale de Film, TV si Video „Canal b“, 1994-1996);
  • ziarist (redactor-sef al revistelor Omul si natura in 1990, respectiv Terra XXI, in 1996);
  • consilier pentru Europa de Est al Comisiei Europene de Studiu al Fenomenelor Neelucidate (din 1996);
  • consultant pentru programe ONU si al Academiei Romane (din 1998)

Una din acele minti aruncate la cosul de gunoi.
Mi-e greu sa-mi gasesc cuvintele. Pe de-o parte pentru ca ma gandesc cat de inapoiati suntem, iar pe de alta, gandurile mele s-ar putea sa nu intereseze pe nimeni.
Daca s-ar fi nascut in Spania, ar fi avut numele pus pe o academie si statuie in fata.
Din pacate, la noi, numele sau nu poate concura cu Ciutacu, Zavoranu si alte scursuri bune de gura. Cred ca si-a dat si el seama, si a preferat sa se retraga in umbra, ca multi alti oameni de valoare. Iar generatia care l-a citit si caruia i-a fost mentor, va disparea incet in istorie, sub povara grijilor de zi cu zi.
Ce va ramane ? Prefer sa nu ma gandesc, pentru ca m-as referi la ce nu am avut niciodata: Identitate si respect pentru valori.

Carti publicate:
* Deocamdata… Enigme (1984, 1986);
* Zborul 19 (1985, in colaborare);
* Din tainele naturii (1987);
* Nestiuta natura (1988);
* Urme de pasi in Cosmos (1989);
* Terra – planeta vietii (1990);
* Stapanii adancurilor (1991);
* Dintr-o lume disparuta (1993);
* OZN – Exploratorii Infinitului (1997);
* Atlantida si Pacifida (1998). ... vezi tot

vineri, 24 aprilie 2009

beauty and the beast



Tot plimbandu-ma prin lume, m-am izbit de cateva intrebari:
- O femeie frumoasa poate fi inteligenta ?
- Ce prefera un barbat intre frumusete si inteligenta ?
- Ce alege o femeie, inteligenta, frumusetea sau banul ?

Apoi am dat un serch pe net si am gasit cateva studii, unele traduse si de cateva publicatii.
Vi le anexez, dupa care le voi comenta.

[.......

“De ce oamenii frumosi sunt mai inteligenti?”.

Studiul porneste de la o serie de premise preluate din diferite teorii: - Persoanele atragatoare fizic sunt percepute ca avand si o serie de alte caracteristici dezirabile social (frumos=bun);- Barbatii prefera fete tinere si frumoase iar femeile prefera barbati puternici si bogati; - Persoanele attractive fizic au cateva caracteristici commune: simetrie, asemanare cu media, caracteristici sexuale secundare. Asimetria fetei creste cu expunerea la paraziti, germeni si toxine de-a lungul dezvoltarii sau cu mutatiile genetice. In plus oamenii pun mai mare pret pe atractia fizica atunci cand in mediul lor exista mai multi paraziti si purtatori de boli: - frumos=sanatos.

Conform psihologiei evolutioniste creierul uman este adaptat nu neaparat mediului actual ci mediului ancestral in care a evoluat. De exemplu exista stereotipul ca oamenii cu status inalt sunt mai mari de statura. Probabil pentru ca de-a lungul timpului persoanele cu status inalt au fost in general mari de statura. Stramosii nostrii ocupau pozitiile inalte prin lupta fizica, de aceea persoanele inalte aveau un avantaj fata de competitori. Chiar si la animale, masculii cu statura mai mare au mai mari sanse sa fie dominanti in grup. Probabil ca o explicatie similara se poate da si perceptiei ca oamenii mai frumoasi sunt si mai inteligenti.

Iata care este mecanismul de explicare al acestui studiu:

1. Barbatii inteligenti sunt mai predispusi sa ocupe pozitii inalte decat cei mai putin inteligenti. (argumente din cercetari ce pun in evidenta corelatia IQ-functie ocupata).

2. Barbatii cu pozitii inalte au mai mari sanse sa se cupleze cu femei frumoase decat cei cu statusuri joase. Iata cateva argumente: -Barbatii prefera femeile atractive fizic iar femeile prefera barbatii dominanti social. Barbatii mai dezirabili se casatoresc cu femeile mai dezirabile; - In India casatoriile dintre barbatii unor caste superioare cu femeile dintr-o casta inferioara sunt sanctionate, ele se petrec totusi cand femeile sunt atragatoare fizic; - Conform altor studii: atractivitatea fizica a femeii se coreleaza cu mobilitatea lor sociala, cu prestigiul social al sotului, sau cu venitul acestuia.

3. Inteligenta se mosteneste. Copii barbatilor mai intaligenti sunt si ei mai inteligenti, spre deosebire de copii barbatilor mai putin inteligenti. Iata unul dintre argumente: Un studiu asupra prescolarilor din China a generalizat ca exista diferente semnificative intre IQ-ul copiilor profesorilor, medicilor si birocratilor si IQ-ul copiilor muncitorilor si clericilor. Diferenta se manifesta si intre copiii ai caror parinti au studii superioare si cei care au parinti cu studii medii.

4. Frumusetea se mosteneste. Copiii femeilor mai frumoase sunt mai frumosi decat copiii femeilor mai putin frumoase. Dintre argumente: - Studiile asupra gemenilor monozigoti si dizigoti au concluzionat ca frumusetea se mosteneste la fel ca si inteligenta; - O cercetare din Israel asupra simetriei fetei a demonstrat ca aceasta este o caracteristica stabila si se mosteneste.

Concluzie: Persoanele mai frumoase sunt mai inteligente.

sursa

./.

Femeile nu sunt hotărâte în ceea ce priveşte alegerea între frumuseţe şi inteligenţă, 25% dintre tinerele chestionate de o reţea de televiziune americană spunând că ar prefera să câştige concursul televizat "America's Next Top Model" decât premiul Nobel pentru pace.

Femeile au încă o relaţie contradictorie şi complexă cu propria imagine, arată un studiu dat publicităţii marţi, care a fost comandat de reţeaua de televiziune americană Oxygen, destinată tinerilor. Peste 2.000 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani au fost chestionate în vederea realizării acestui studiu.

Deşi 75% dintre ele au spus că s-ar rade pe cap pentru a salva viaţa unui necunoscut, peste un sfert dintre femeile chestionate au recunoscut că şi-ar condamna la obezitate cel mai bun prieten dacă ele ar putea astfel să fie slabe toată viaţa.

În ceea ce priveşte căsătoria - cu un bărbat frumos sau cu unul cu bani -, jumătate dintre femeile cu vârste între 18 şi 24 de ani au spus că s-ar mărita cu un bărbat urât, dacă acesta ar fi multimilionar.

Pe de altă parte, 88% dintre femeile care au participat la sondaj au spus că ar renunţa fără păreri de rău la telefonul mobil, bijuterii şi machiaj pentru a păstra o prietenie.

"Acest sondaj sugerează o direcţie interesantă a femeii actuale şi a felului în care ea pune în relaţie imaginea personală cu valorile ei în viaţă", spune doctorul Jenn Berman, psihoterapeut.

Potrivit lui Berman, rezultatele arată că femeile actuale reprezintă o combinaţie complexă între altruism şi materialism, zădărnicie şi insecuritate, loialitate şi egoism.

sursa

./.

Wikypedia: "Inteligenţa este facultatea de a descoperi proprietăţile obiectelor şi fenomenelor înconjurătoare, cât şi a relaţiilor dintre acestea, dublată de posibilitatea de a rezolva probleme noi. Inteligenţa unui sistem nu este definită de modul în care este el alcătuit, ci prin modul în care se comportă."

.......]

Parerea mea este ca inteligenta reprezinta capacitatea creierului de a acumula informatii si de a le folosi (aplica) intr-un timp cat mai scurt (rapiditatea deciziei).
Inteligenta este direct legata de experienta, volum de cunostinte si abilitatea cu care ele sunt puse in valoare.

Este frumusetea proportionala cu inteligenta ? In proportie de 90%, cred ca nu !

Intr-unul din studiile anterioare se spune ca omul frumos este favorizat de colectiv, primeste totul din prima, i se deschid oportunitati, de la cariera la viata personala. Absolut corect. Dar ce are de-a face cu inteligenta ?
Este adevarat, frumusetea iti deschide cai spre cunoastere. Dar oare cati profita de ele ? Cati spun: "NU, eu nu vreau gratis, ci vreau sa obtin prin truda mintii mele !" Cati sunt constienti ca scurtatura de acum poate fi platita scump mai tarziu ? Foarte putini. Am intalnit si acest gen de oameni, si in fata lor ma inclin cu respect. Da, foarte putini, pentru ca fenomenul incepe din frageda pruncie, iar mai tarziu li se pare absolut firesc, ca in clipa in care se lovesc de o problema, sa zambeasca frumos cui trebuie.

Faptul ca " reusesti ", nu-ti da si atributul de inteligent, pentru ca nu reusesti folosindu-ti cunostintele, informatia, ci aspectul fizic oferit de natura, la care nu ai contribuit cu nimic.
Din cate stiu, omul care pocneste din degete si marul cade singur, nu-si va mai bate capul sa-l culeaga. Iar bunul simt imi spune ca inteligenta cam este legata de "batutul capului". Cel care a pocnit din degete, va crede ca "asa trebuie", iar gestul i se va parea o imensa truda intelectuala.

Omul este o fiinta speculativa. Intotdeauna a cautat scurtatura, drumul usor, efortul putin, rodul usor de cules. O cale dificila, presarata cu efort fizic si intelectual, a fost ocolita, atat timp cat a existat varianta usoara, cum este si frumusetea.

Ce prefera un barbat ? Depinde de barbat. Cei care apreciaza mai mult banul, cantitatea, vor prefera o femeie frumoasa, chiar daca nu este si inteligenta.
Am intalnit multi barbati carora nu le plac femeile mai inteligente decat ei. Este vorba de acelasi pattern primitiv, din pacate, inca prezent in societatea moderna. E mai usor sa-ti pui in valoare muschii decat creierul. Pe altii inteligenta ii excita. Smile!

Ce prefera o femeie ? In primul rand, confortul material, si pe urma cel intelectual. Pentru majoritatea, cum arata respectivul, are par in nas sau batataturi, conteaza mai putin, daca se incadreaza in niste limite destul de elastice. Educatia in familie are un rol major in economia fenomenului.

O spun cu parere de rau, sunt multe familii, si aici fac referire la studiul din introducere, in care baietii invata ca femeia e sclava, iar fetele invata ca ignoranta si mediocritatea sunt virtuti. Si bineinteles, ambele trasaturi, ambalate atat de frumos, sunt apoi puse pe altarul seductiei ... Smile!
... vezi tot

joi, 23 aprilie 2009

criza ... o sansa

Desteapata-te romane din somnul ... ratiunii !

Ma uit in jur si descopar ca ce pana acum insemna mult, dintr-odata nu mai insemna nimic. A, ca multi, din disperare, vor sa fie la fel ca acum un an sau doi, imi pare rau, dar nu mai e posibil. Au patit-o precum truditorul autohton, care dupa ce toata vara a papat mititei, l-a prins iarna fara bocancei. Pentru cei fara cultura generala, mai am un exemplu cu La Fontaine.

Asa-i ca am fost manipulati ? Ii intreb mai ales pe cei care si-au bagat banii in case si terenuri, i-au plasat la bursa, sau si-au cumparat de toate, eventual pe credit. Ce p…, viata merita traita ! Pe asta au mizat si cei care acum stau cu burtile la soare pe plaje aurii, asteptand ca piata sa devina din nou ieftina, si de banii cu care au vandut oul, peste o vreme sa cumpere o suta de oua (apropo de definita data crizei de un mare economist american). Totul se repeta, si nu de ieri, de alaltaieri, ci de mii de ani. Poanta e veche, prostii-s noi. Ba nu, mai e ceva nou: de data asta n-au mai rezolvat-o cu un nou razboi mondial. Sa fie vorba de altruism, sau de o noua arma de exterminare in masa ? Sau poate ca e o noua sansa, de a ne intoarce in al doisprezecelea ceas la valori si la traditii. Cine stie ?
Dar astea-s lucruri care nu se spun.

Mi-aduc aminte, acum un an se spunea ca preturile se vor tripla, ne vom lafai toti in plasme si masini, cu banii obtinuti din speculari imobiliare. Strainii se vor bate sa dea 1000 de Euro pe un mp in Glina. Ha ha ha ! Noroc ca Dumnezeu e iertator cu cei ce nu cunosc.
Ca sa vedeti pana unde duce prostia, am sa va spun ca sunt unii care nici acum nu cred ca e criza. Au inca un loc caldut, de unde le vin banisorii, pe care desigur ii sparg pana la ultimul sfant, si habar nu au pe ce lume se afla. Si nu sunt putini. Asta e tragic.

La noi este o criza de sistem, dublata de una financiara. Neamtul, acum un an, facea 10.000 de masini, acum face o mie. Cand va fi cerere, va vinde 5.000. Noi ce vom vinde ? Pamantul ? Smile! Pai l-am vandut de zece ori. Sau poate nu stiu eu, si pe malurile Dambovitei va fi un nou Dubai ? Posibil, dar mai intai trebuie sa facem drumuri de acces catre terenurile care se vor vinde cu mii de Euro pe mp. Si apoi ma intreb cine le va cumpara, si daca nu cumva la un pret de 100 ori mai mic ?
Io zic, sa ne bagam mintile in cap, sa nu mai visam la avioane pe cer si sa ne apucam de treaba, ca lumea nu ne asteapta. "Desteapata-te romane din somnul ... ratiunii !"

Singura noastra sansa e sa facem mancare ! Multa si buna !



Cred ca actuala criza va aseza lucrurile pe fagasul lor firesc. Adica fiecare natie se va intoarce la valorile sale, dupa scurta vacanta prin tara lui “Totul e posibil !”. Ma astept ca tari precum Germania sa faca masini, iar noi sa facem agricultura. Ma rog, nu una intensiva, ci deocamdata de subzistenta. Ma astept ca satul sa redevina acel sat de odinioara, cu oameni gospodari si cu frica de Dumnezeu.
Vi se pare absurd ? Daca v-as spune ca unii primari din tara, dupa ce vor deveni independenti energetic (mori de vant si alte surse neconventionale), vor avea nevoie de doctori, de notari, de ingineri agronomi, mecanici si altii asemeni, m-ati crede ? Si vor veni cu propuneri concrete, de genul: “Nu te costa nimic, vei avea totul la dispozitie !”. Eu unul, sincer, m-as duce ! Si asa m-am saturat de Bucuresti.

La poporul roman am observat ceva ce altii nu au: legatura cu pamantul. Inca suntem o societate rurala. Iubim pamantul. Spaniolii, Italienii, Germanii, au uitat acest sentiment. Inca suntem sensibili la livada cu meri, rosia de pe vrej, porcul crescut in fundul curtii etc. Stiati ca in ’40, in timpul razboiului, oamenii au plecat la tara ? Si istoria e plina de astfel de exemple, cand la vremi de restriste, romanul a luat calea codrului.
Natura, satul, pamantul, padurea, sunt locurile noastre de suflet. Acolo unde ne ducem cand ne e greu. Sa dea Dumnezeu sa nu fie altfel in urmatoarea mie de ani.
Intr-o postare anterioara povesteam de Bucurestiul de altadata, cel inconjurat de gradini. Cand se intorceau de la slujba, oamenii nu cumparau decat paine. In rest, totul crestea in curte. Baneasa si Herastraul erau cartiere de case. Acolo au stat bunicii mei. Cu nostalgie mi-aduc aminte de oul proaspat si de rosia abia coapta in roua diminetii. Ce gradini erau in jurul orasului odata … Poate sunt putin patetic, dar mi-ar placea sa revad tarabele pline cu de-ale noastre. Smile!
In provincie sunt inca multe orase, ai caror locuitori au gospodarii in imprejurimi. Putin mai rau va fi de cei stramutati de Ceausescu pentru revolutia industriala, din alte zone geografice. Unii sunt in varsta, iar copiii lor au uitat cum arata porumbul.
Din pacate criza nu e o optiune. ... vezi tot

duminică, 19 aprilie 2009

un gand bun



Invierea Domnului sa fie prilej de gand asupra faptelor noastre trecute si viitoare.
Sa invingem teama de a nu avea, si din putinul ce-l avem, sa daruim cu bucurie.
Iar daca ceilalti isi vor aduce aminte, inseamna ca n-am trecut degeaba prin asta lume.

Hristos a'nviat !

Le multumesc celor care mi-au adresat un gand bun, fie el si nescris.

Iar gandurile nu pot fi insotite decat de acordurile lui Bach. Smile!
... vezi tot

miercuri, 15 aprilie 2009

cuvinte care dor

Dumnezeu ne-a dat cuvantul

Dumnezeu cand ne-a ridicat in doua picioare, pe langa inteligenta, ne-a mai dat un lucru: Cuvantul.
Cuvantul reprezinta cel mai cuprinzator mod de comunicare al gandurilor. Animalele au alte moduri mai subtile, cum ar fi: gestica, chimia, cromatica, curentii EM, vibratiile etc. Candva am scris un material amplu despre comunicarea in regnul animal.
Prin urmare, omul este posesorul celui mai performant mijloc natural de comunicare. Performant nu prin fenomenul fizic, ci prin puterea lui. E vorba de condensarea unui volum maxim de informatie intr-un pachet de unde sonore cu o anumita frecventa, amplitudine, bla, bla …. Un mod mult mai eficient este telepatia, dar despre aceasta vom vorbi peste o suta de ani. Dar sa lasam stiinta si sa ne concentram asupra eticii cuvantului.

De mic copil mi-a placut sa citesc si sa inteleg insemnatatea cuvantului scris. Adica, daca era scris, era musai sa fie ! In cartile lui Fenimore Cooper sau ale lui Carl May am descoperit puterea cuvantului. Nu radeti, din cartile lor am invatat ca, dupa parerea mea, primul lucru important pe Pamant este echivalenta intre cuvant, adevar si caracter. Pe intelesul tuturor, daca spui cuiva ca e bou, apoi e musai ca acela sa te creada. Bine, ca pe urma respectivul pune mana pe par si-ti da in cap, e partea nespusa a povestii. Apoi am mai crescut, am mai adunat ceva cucuie si am descoperit ca al doilea lucru important este sa fiu atent ce, cum, unde si cu cine vorbesc.

Stau si ma minunez, ma uit in jur si observ cu ce usurinta rostesc unii cuvintele. Vorba lu’ Tamango: “Ce, ii doare gura ?”. Tineti minte proverbul cu prostul care arunca o piatra intr-o balta si apoi o suta de destepti se chinuie s-o scoata ? Ei bine, asa e si cu cuvantul. Cei care il rostesc cu usurinta, de regula, nu au capacitatea de a prevedea si consecintele. Nu exclud ca e posibil, firesc, omenesc, sa si gresesti. Sunt suparat doar pe cei care gresesc tot timpul si si-au facut o pasiune din asta.
Haideti sa va dau cateva exemple.

Pe vremea cand nu se inventase telefonul mobil, mi s-a intamplat sa stabilesc cu cineva o intalnire pentru a doua zi. Ajung la ora fixata si astept. Astept 10 min, 30, o ora, imi fac ganduri, de ce nu vine, o fi patit ceva, nu se poate sa … si altele. Pana la urma plec sa dau un telefon. Si cu surprindere, vocea de la celalat capat imi spune ca nu s-a sculat, nu i-a sunat ceasul si alte scuze.
Cunosc pe cineva, pe care am invatat sa nu ma bazez niciodata. Indiferent ce si cum, fie ca e vorba de o intalnire sau un business, in proportie de 90% personajul nu-si respecta cuvantul.
Tot el, in momentul in care il imprumut cu bani, se jura ca mi-i va inapoia peste o saptamana. Si apoi trebuie sa-i aduc sfios aminte.
Un proverb spune: “Prietenul si banul sunt ca uleiul si apa”. Si mare adevar e !
Din pricina banilor m-am certat cu cel mai bun prieten. L-am imprumutat cu bani si bineinteles ca a uitat sa mi-i inapoieze. La mijloc tot un cuvant a fost. Ba nu, mai multe. Nu pot sa sufar oamenii care vand pielea iepurelui nenascut din padurea care va rasari dupa ce-o sa ploua. Asa si prietenul respectiv. Cand l-am imprumutat, s-a jurat c-o sa-mi dea banii inapoi, dupa ce sigur o sa incaseze banii din nu stiu ce tranzactie. Si dusi au fost. De atunci am ramas prieteni de telefon.

De fire, educatie si ce mai vreti voi, sunt ardelean de sub munte. E si o zicala: ardelenii sunt scumpi la vorba si aprigi la fapta. Probabil ca e de vina peisajul. La ses, cand stabilesti o intalnire cu badea Ion sub nucul din deal, si nu vine, faci repede drumul indarat.
Ei bine, la munte e mai greu. Acolo daca ii spui lu nea’ Ciungu (am o poveste si cu el), ca la ora 7.00 esti in creasta, apoi omu’ se scoala la tri noaptea si ia nametul in piept pret de patru ceasuri. Si daca nu vine, apoi stii ca precis, ori a dar ursu’ peste el, ori o cazut in vreo prapastie. Asa e legea pe-acolo.
Sa va spun si povestea. Nea’ Ciungu, nu stiu daca mai traieste, ca-s multi ani de-atunci, pe vremea cand trageam la o cabana in munte unde el era paznic, vine intr-o zi si-mi spune oful. Cica cu doua zile inainte venisera niste stabi de la Bucuresti, s-au cazat si apoi unul mai rasarit l-a rugat pe Ciungu sa-i faca un foc mare pentru gratar, promitanu-i si lui o friptura si doua beri. Omul corect s-a apucat de treaba. A taiat un pom si a facut focul. Si apoi, cu bun simt, s-a retras, asteptandu-si rasplata pentru osteneala. Si rasplata n-a mai venit. Nici el nu s-a dus s-o ceara, ca nu era frumos, si a inghitit in sec, rumegandu-si linistit supararea.

Ce usor rostesc unii cuvinte fara sa gandeasca.
Intr-o postare anterioara, referindu-ma la comportamentul celor din jur, am spus: "Am nevoie, intind mana si ma servesc ! Cat costa, sau cat sunt dispus sa platesc pentru lucrul de care am nevoie, ma intereseaza mai putin !". Asa si cu cei care rostesc cuvinte fara sa gandeasca prea mult.
Am auzit multe replici de genul: “Mi-a promis si a uitat !”. Cei, sau cele care le rostesc au impresia ca respectivii sunt brusc loviti de amnezie. Gresit ! Nu de amnezie, ci de razgandeala.
Da, razgandeala e sport national. Multi rostesc cuvinte, fara sa calculeze si greutatea lor. Promit marea cu sarea, si apoi cand realizeaza ca vine vremea scadentei, se razgandesc. “Ce daca I-am promis ? Las’ ca vad eu ce fac !” sau “I-am spus ca ii dau 50%. Si asa nu face nimic, ia sa-l pacalesc si sa nu-i mai dau !”. Se fac ca uita sau renegociaza contractul.
Ati uitat ca … cuvantul poate sa fie si scris ? Dar de semnatura ati auzit ? Sunt convins ca da, mai ales de cea pusa pe contracte de credit la banci. Smile!
Abia astept ziua in care orice intelegere, de la zugravul care iti zugraveste apartamentul, la orice business care presupune un termen de predare ferm, se va parafa, negru pe alb. Si daca nu respecta, sa plateasca !
Sau cel mai bine, cu acreditiv bancar. M-am saturat de eternul: “Haide sefu’ ca ne intelegem noi !”.

Tot cuvant e si declaratia pe care ti-o face un prieten, pe care-l credeai bun: “Nesimtitule, hotule, parsivule !”. Da, prieten caruia i-ai fost casa, masa, pat si bun povatuitor cand era la nevoie.
Daca nu reactionezi, tot acel prieten vine pe urma si isi cere scuze. Te uiti la el cu ingaduinta il mangai incet pe crestet si cu greu te abtii sa nu-i tragi un sut in fund. Smile!

Cele mai grele cuvinte sunt cele care starnesc razboaie. Aici chiar ca proverbul cu balta se potriveste cel mai bine.
Cu totii l-am ascultat pe Basescu in parlament. Destul de subtil, a rostit niste fraze extrem de sensibile: “Vom face tot posibilul, vom lua masuri sa aparam cetatenii romani. Vom urmari in instantele internationale pe cei vinovati de genocid”. Cred ca Voronin e deja cu mana pe butonul rosu.
Ce-ati zice daca tatucu’ Putin ne-ar lua in serios, s-ar supara, ar face pipi pe instante, si ar ordona o aplicatie pentru armata 14 stationata in Transnistria. O aplicatie militara de cativa zeci de km pana la Chisinev. Apoi mai marii din Romania, din simpatie pentru romanii de dincolo, ar declara mobilizare generala. Continui ? Nu cred ca are sens, pentru ca am vazut ce-au patit georgienii anul trecut. Era o o ipoteza. Sunt convins ca prea-iubitul nostru presedinte s-a consultat inainte cu Putin, Iuşcenko, Scheffer, Barroso si altii.
Vedeti unde poate duce un cuvant spus cand nu trebuie, intr-un anumit context sensibil ?

Cele mai dureroase sunt cuvintele care ranesc sufletul.
Aseara m-am uitat la un film, in care el si ea, dupa ce s-au pupat, s-au luat la bataie. Apoi bataia s-a sfarsit cu o teribila partida de sex. Fascinant, nu ?
Si mi-am adus aminte, cat de des am vazut scena respectiva si n-am reusit niciodata s-o inteleg. Chiar, ce-ar fi de inteles ? Smile!
Pai sa va zic ce nu inteleg. Ajungi sa cunosti pe cineva, sa iubesti, sa-ti pui sufletul in palma, si nu zile, ci ani. Si apoi, intr-o zi, cand crezi ca nimic nu te mai poate surprinde, te trezesti cu: "Nemernicule, am stiut eu ca ... Precis ai vrut sa ... Acum inteleg de ce ! Sa nu te mai vad niciodata ! M-ai amagit, m-ai mintit, ti-ai batut joc de mine !".
Ramai pur si simplu cu gura cascata. Omul caruia i-ai daruit ce aveai mai bun, pentru care ai suferit de foame cand in oala mai era o singura portie, omul pe care l-ai iubit si pentru care ti-ai pus viata pe locul doi, acel om te face nesuferit si sterge cu tine pe jos ? Si ce e mai presus, acel om ti-a jurat iubire.
Ramai stupefiat si nu intelegi de ce. Apoi realizezi ca tot ce ai facut atatia ani, a fost in zadar. Nu pentru ca ai fi asteptat ceva la schimb, ci pentru ca toate faptele tale nu au insemnat pentru el nimic.

Ce usor rostesc unii cuvintele, mai ales cand vor sa ascunda adevarul.

Cel mai amuzant e in business. Te suna intr-o zi un amic, sa-i faci urgent o lucrare. Normal ca lasi balta totul, ca doar te-a rugat, si dai zor sa-i termini treaba. Basca, daca rugamintea vine in ajun de weekend, ti-ai ratat distractia. Apoi luni, marti, iti suni amicu' si ii comunici voios ca ai terminat, si ca ii trimiti lucrarea pe mail. Cu multumirea ca l-ai ajutat si convingerea ca te va suna, si-ti va multumi in vreun fel, astepti. Si astepti ... Si dupa o vreme, suni si intrebi, ce s-a intamplat, ce a rezolvat etc. Si amicu', cu o dezinvoltura juvenila iti spune: "A, nu te-am mai sunat ca am avut treaba. Cu lucrarea respectiva, am vrut sa te anunt atunci imediat, sa nu te mai apuci de ea, ca nu mai e nevoie, dar am uitat. Scuze !". Iti vine sa te urci pe pereti, sa-l injuri, dar te abtii si ii spui politicos: "Cu placere, si altadata !". ... vezi tot

Dumnezeu ne-a dat cuvantul



Cuvântul Pr. Iustin către senatorii României

Domnilor senatori,

cu multă părere de rău pentru că din pricina neputinţelor trupeşti nu mă găsesc în mijlocul onoratului Senat al României, îmi exprim de aici, din chilia mea din Mănăstirea Petru Vodă, către domniile voastre frământările şi controversele care preocupă societatea noastră creştin-ortodoxă şi la care am contribuit în mare parte.

Domnilor senatori,

rugându-vă să mă iertaţi, găsesc de cuviinţă să vă adresez sentimentele mele de ortodox român şi mărturisitor: ne găsim în faţa unor stări de lucruri cu totul neobişnuite. Nu e vorba de o problemă financiară, economică sau teritorială, ci este vorba despre ducerea unei naţiuni spre pierzanie, este vorba despre un act care are urmări asupra copiilor şi nepoţilor noştri. Poporul nostru a fost un popor cinstit, care nu a vătămat şi nici nu a atacat alt popor în istorie. Noi, şi eu personal, nu suntem împotriva cipurilor şi a sistemelor biometrice - să facă cine ce crede în ţara lui. Însă pentru noi, pe lîngă Constituţia oficială, avem o Constituţie care se bazează pe conştiinţa Ortodoxiei, o Constituţie mai presus de om.

Noi nu avem nevoie de sisteme de control - de acte de identitate electronice, de cărţi de identitate, de carnete de conducere electronice, ş.a.m.d. Controlul nostru este Adevărul şi Dreptatea cu care ne-am născut din liberul arbitru cu care ne-a creat bunul Dumnezeu. Cine vrea poate să-şi construiască viaţa cum doreşte: să-şi pună fluturi în vârful nasului, bicicletă la ureche sau să strige pe străzile Bucureştiului: "Vrem incest! Vrem uciderea pruncilor! Vrem homosexualitate! Vrem să avem cipuri!". Noi credem că fiecare poate să-şi păstreze conştiinţa fără să atace caracterul neamului românesc.

Domnilor senatori,

dumneavostră reprezentaţi ţara şi neamul - trecutul, prezentul şi viitorul. Domniile voastre trebuie să vă orientaţi spre cei care au stat înainte pe locurile pe care staţi acum: spre Ştefan cel Mare şi Sfânt, spre Matei Basarab, spre Vasile Lupu, spre Mihai Viteazul, spre Vlad Ţepeş.

Domnilor senatori,

dacă nu se ia o hotărâre conform vederilor şi aspiraţiilor noastre româneşti şi ortodoxe, vom avea de suferit nu numai aici şi acum, ci şi dincolo în veşnicie. Domniile voastre reprezentaţi Ortodoxia şi neamul nostru; ca urmare, ştim că nu vă este uşor a delibera propuneri şi decizii care să vatăme viitorul copiilor noştri.

Noi ne rugăm cu toţii în mănăstiri pentru sănătatea, liniştea şi bunăstarea familiilor voastre. Ne rugăm ca Dumnezeu să vă lumineze inimile şi minţile în acest moment crucial. Noi ne rugăm ca tot darul desăvîrşit, de sus, să fie de le Părintele Luminii.

Dumnezeu să vă binecvânteze şi să vă lumineze în Hristos Domnul nostru.

Amin!

Părintele Ieroschimonah,
Iustin Părvu,
stareţul Mănăstirii Petru Vodă

15 martie 2009

//

Daca Dumnezeu ar da spaga, probabil ca ar intelege si alesii neamului ce e bine sa faca si ce nu.
Imi pare rau, dar cred ca vorbele parintelui au trecut ca vantul prin frunze.

Am spus-o de multe ori: Dumnezeu pedepseste rautatea, nu si prostia ! Pe cei prosti ii ocroteste.
... vezi tot

luni, 13 aprilie 2009

conditia sociala a omului modest



Cu ceva vreme in urma, am cunoscut pe cineva care, peste noapte, a castigat o suma mare de bani.
La momentul respectiv, persoana traia modest, de azi pe maine, dintr-un salariu de muncitor.
Mi-am zis atunci: "Gata, a pus-o ! Numai din dobanda ar putea trai fericit, si el si urmasii lui, fara sa miste un deget.".
Ei bine, m-am inselat !

Zilele trecute m-am intalnit cu personajul, si nu m-am putut abtine sa nu-l intreb ce a facut cu banii ? S-a uitat la mine cu o privire ce semnifica "mintea romanului cea de pe urma", si mi-a spus: "Lucian, am intrat in bani, ca gaina in gramada de porumb !".
A inceput sa-mi povesteasca cum a cheltuit cea mai mare parte. Cum si-a amenajat apartamentul, cum si-a cumparat fel si fel de scumpeturi, cum a fost in vacanta in ... , cum si-a facut o gramada de prieteni, pe care, bineinteles, i-a imprumutat cu bani, si fel si fel de impliniri demult visate.
Dupa ce vreo doi ani s-a lafait ca un nabab, s-a trezit intr-o buna zi ca s-au terminat finantele. Si s-a intors la munca, la vechea slujba de truditor cu carca. Adica la starea lui de echilibru fireasca.

Aceeasi poveste am auzit-o de multe ori, incat am ajuns la concluzia ca omul sarac e facut sa ramana sarac. Multi ajunsi in situatia asta rostesc cu ochii spre cer : "Asta e !". Cu greu ma abtin sa nu bag si prostia in ecuatie.

Sunt destui cei care au vandut terenuri, mai ales in jurul Bucurestiului, unde preturile au fost mari, si apoi au inceput sa imprasite banii in cele patru zari cu dezinvoltura unori nababi. Nu mai vorbesc de cei care in ultimii douazeci de ani au dat de gustul banului obtinut usor - vezi credite, tepe si alte inginerii, si apoi au inceput sa-l cheltuie, cu nepasare pentru ziua de maine.

Aceasta este conditia sociala a omului modest.
Se sperie. Dintr-odata se trezeste ca i-a pus Dumnezeu mana in cap si se zapaceste. Pur si simplu nu stie ce sa faca cu banii si incepe sa-i imprastie pe lucruri de nimic. Pentru el sunt lucruri pe care si le-a dorit toata viata. Cheltuieste cu disperarea insetatului care a dat peste un pahar cu apa.
Pentru omul modest, bogatia e un accident. Ceva nefiresc conditiei sale firesti, o stare de instabilitate. Si tot ce face pe urma, este sa revina la starea anterioara, cu care este obisnuit.

Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie

"Pentru aceia, iubitu mieu, suntem datori şi ni se cade să ne ferim de toate pizmele, de toate răutăţile; ca să ştii, cu adevărat tot omul, măcar bogat, măcar sărac, măcar înţelept, măcar neştiut, orice va sămăna, aceia va şi secera, şi cine cum îşi va lega sarcina, aşa o va şi duce. Că tot omul din lucrurile sale se va îndrepta, asa din lucrurile sale se va osîndi. De-aceia fii cu mare bucurie la lucrurile lumii şi socoteşte la cele ce vor să fie, nu numai în pohtele trupului, ci şi în cele ale nevoiaşului suflet, topit de căldura pămîntului, de cele ce răsar şi cresc din el, pentru tine."

Unde s-a dus invatatura astui neam ? Unde-s bunii si strabunii nostri, cu ale lor povete ?
... vezi tot

vineri, 10 aprilie 2009

Modovei ii este frica de democratie



Moldova, un plai romanesc aflat la zeci de " ani lumina ".
Ne place sau nu, trebuie sa tinem cont de faptul ca Moldova nu este Romania, din toate punctele de vedere: istoric, social, economic, politic, geografic, tot la fel cum noi nu suntem Germania.

Istoric, Basarabia a cunoscut jugul sovietic mult mai rau decat l-am cunoscut noi. Ei au fost deportati, sovietizati, pana in stafundurile lor sufletesti. Le-au fost luate traditiile, credinta, religia, stramosii si tot ce ii lega de Romanesc. Ne aducem aminte ca l-au descoperit pe Stefan Cel Mare acum douazeci de ani. Si atunci au fost multi care s-au intrebat, cine e si ala cocotat pe bolovan. Doinele le-au cantat in drum spre Siberia. Cand noi invatam de Decebal, pentru ei istoria incepea cu "tatucu" Stalin.
Moldovenii, de pe ambele maluri ale Prutului, mai au un pattern arhaic, genetic : obedienta. Da, OBEDIENTA. Firea moldoveanului este extrem de toleranta, pana cand se umple paharul. Atunci te rupe in bucati. Asa e firea lui din vremuri stravechi. El s-a adaptat locurilor, cotropirilor si jocurilor politice tesute la confluenta unor mari imperii: Austro-Ungar, Otoman, Tarist si Lesesc. Observati ca moldoveanul nu "sare la bataie", ci mai intai cugeta, daca e bine sau nu, eventual la un pahar de vin vechi. Smile! El stie ca vinul potoleste spiritele. Il invidiez, sincer, pentru intelepciunea sa seculara.

Social, structurile administrative, scolile, institutiile, toate au fost structurate dupa modelul sovietic. Au fost nevoiti sa invete limba rusa din frageda pruncie. Nu aveai voie sa vorbesti romaneste pe strada. Observati accentul, cand il pronunta le "L". Ei au folosit pana de curand formula de "Tovarase". Aproape trei sferturi din populatie "stie" ca nu e bine sa te pui impotriva "Partidului". Cei care nu stiu asta, sunt tinerii, care si-au luat portia de democratie din vest.

Economic, si astazi ei pastreaza structura comunista. Nu se pot desprinde de intreprinderi si colhozuri. Privatizarea este un experiment, evident controlat tot de stat. Adunarile generale ale oamenilor muncii sunt ceva absolut firesc. Toti il asteapta pe tovarasu' Voronin sa le dea indicatii. Si acum au Comitete de: Stat al Planificarii, regionale, raionale etc.

Politic, in mentalul omului obisnuit, Secretarul de Partid este Dumnezeu. Observati-l pe Voronin in capul mesei, ca un tatic a-tot-stiutor, iar ceilalti, obedienti, atenti sa nu-l supere pe tovarasu Prim. In Moldova nu poate fi democratie. Nu acum. Structurile sunt piramidale, atat in exterior, cat si in interior, si nu de un an, ci de 80 de ani.
Noi il injuram pe Voronin, ca se poarta ca un despot. Oare asa sa fie ? Ia ganditi-va, nu cumva oamenii au nevoie de el ? Nu ma refer la tinerii din piata, ci la parintii lor. De ce n-au iesit si ei ?
Liderul PDL din Moldova a spus ca are dovezi de fraudare ale alegerilor, dar nu cu mai mult de 10 %.

Geografic, pana cand Rusia nu va renunta la Transnistria, Moldova va fi granita Uniunii Sovietice. Si in contextul actual, cu mana pe robinet, Rusia tinde sa redevina ce-a fost odinioara. Iar occidentul tremura .. de frig.

Prin urmare, oricat ne-am dori, nu putem impune basarabenilor modul nostru de gandire, pentru ca in momentul in care ne vom duce spre ei (constatat deja), ei vor face un pas inapoi.
Din pacate, va fi nevoie de un schimb de generatii, pentru ca pasul sa fie facut inainte.

Modova nu se opune democratiei, ci ii este frica de ea. ... vezi tot

joi, 9 aprilie 2009

frate, frate, da' gazu-i pe bani !



Gogoasa gazului rusesc e prea apetisanta, ca "opinia publica internationala" sa mai fie impresionata. Conflictul se va stinge de la sine, copiii vor fi eliberati dupa cateva zile de "facut sectoare", iar Voronin va ajunge Prim-Ministru. Punem pariu ?

Din toata tarasenia asta, pe termen lung, vor avea de castigat moldovenii. Rusia le va da gaz gratis ! Ascultati ce va spun !

Pana la urma, vorba lu' nea' Voronetz: "Frate, frate, da' gazu-i pe bani !".

S-ar putea sa-mi iau in curand cetatenie moldoveneasca. Smile! ... vezi tot

o noua pagina de istorie se scrie la Chisinau

Pe teatrul de operatiuni din Moldova sunt patru jucatori: Romania, UE, Rusia si Mafia locala.
Gruparile mafiote aflate sub obladuirea comunistilor, au tot intereseul sa mentina forma actuala de guvernare. Chiar daca Voronin a pierdut fotoliul prezidential, conform patternului sovietic, el conduce in continuare tara. Daca lucrurile se vor linisti, va deveni Prim – Ministru. Acesta este si motivul lui personal in intreaga afacere.

Romania joaca pe doua planuri. Unul este distragerea atentiei opiniei romanesti de la scandalurile din tara, in ajunul campaniei prezidentiale. Probabil ca "Smeagle" sau altul va iesi la rampa "in the next time", si va poza in salvatorul natiunii romane de pe ambele maluri ale Prutului. Nu e rau, macar sa fie suficient de destept sa nu arunce piatra in balta si apoi 1000 de destepti din toata Europa sa n-o poata scoate. Si in loc de "The President" sa devina "Most Wanted".
Pe al doilea plan se afla interesele Uniunii Europene. Vor ca Moldova sa fie o piata de desfacere sigura. Are bani de cheltuit si investit. O parte vor veni de la FMI, o parte sunt deja in piata, iar alta sunt banii capsunarilor intorsi recent din UE (30 %din populatie).
UE nu se poate implica direct, pentru ca nu vrea sa supere Kremlinul, si prefera sa “scoata castanele din foc cu mana Romaniei”. Pentru Europa, enclava comunista este ca un ghimpe. E de prea mult timp acolo si a inceput sa faca buba. Mai ales ca Moldova si-a reesalonat datoriile fata de Statele Unite si fata de Clubul Creditorilor de la Paris. Prin urmare, UE + FMI + altii vor sa fie siguri ca vor avea controlul in regiune. Si deci nu au niciun interes ca la Chisinau sa fie un guvern pro-moscovit.
Sub masca patriotismului, Romania are si interese economice in zona. Aproape 80% din economia Moldovei se bazeaza pe relatia cu Romania. Pe plaiurile mioritice au cam scazut afacerile. De ce mafia afaceristilor mioritici n-ar putea conrola si businessul de peste Prut ? Si apoi Moldova are un potential agricol imens, pe care noi l-am aruncat la gunoi.

In spatele intereselor interne si de vecinatate, apare The Big Bear.
Rusia a pus urmatoarele conditii: daca Voronin & company castiga alegerile, s-ar putea sa reesaloneze datoria externa sau sa amane scumpirea gazelor. Sa nu uitam ca datoriile intreprinderii Moldova-Gaz la 1 ianuarie 2008 fata de furnizorul rus au fost de aproape 208 milioane dolari, in timp ce datoriile Transnistriei se ridica la aproape 1,7 miliarde dolari, dintre care peste 200 de milioane nu au fost achitate.
Conform NewsIn, Rusia si-a anuntat intentia de a majora substantial pretul la gazele naturale livrate Republicii Moldova. Anuntul a fost facut chiar in ajunul vizitei la Moscova a premierului moldovean Vasile Tarlev, in februarie.
Dupa esecurile diplomatice si economice ale ultimilor 20 de ani, Rusia vrea sa dea “o noua lectie” occidentului. Prima a fost in iarna.

Voronin este prins la mijloc. Chiar el a spus-o de nenumarate ori: “Frate, frate, branza-i pe bani !”.
As spune ca Voronin este un conducator mult mai intelept decat toti pe care i-a avut Romania in ultimii 20 de ani. Nu are nimic cu Romania, dar nici cu Rusia. Singura lui problema este Tiraspolul. Pacat ca strategii nostri nu si-au dat seama de asta si arunca cu pietre in "bietul om".

Asa ca, dincolo de “manifestarile spontane”, sunt interese geo-economice si politice.
Sincer, imi pare rau pentru tinerii care vor trebui sa plateasca pentru credinta lor in democratie. ... vezi tot

miercuri, 8 aprilie 2009

scenarii moldovenesti



Chisinau un nou Sarajevo ?

1. Voronin falsifica alegerile. Studentii moldoveni intorsi din Romania, cu ocazia scutinului, ies in strada spontan si manifesteaza impotriva fraudei. Regizorii sunt partidele din opozitie. Vor schimbarea puterii prin noi alegeri, democratice. Nu exista nicio implicare din exterior.

2. Manifestatia de la Chisinau a fost regizata de SRI, prin agentii infiltrati in randul tinerilor. Daca le-ar verifica legitimatiile de student, ar observa ca unii sunt studenti de vreo 15 ani. "Ce sa-i faci, primii 15 ani sunt grei, pan-ajungi in anul trei". Si apoi sunt si sloganurile pro-romanesti. Ce vor sa urmareasca ? Pai a venit momentul ca Moldova sa fie anexata Romaniei. Interesele sunt economice, aproape 80% din economia Moldovei bazandu-se pe relatia cu Romania. Si apoi, pe plaiurile mioritice au cam scazut afacerile. De ce mafia securisto-afacerista romaneasca n-ar putea conrola si businessul de peste Prut ? Si acolo sunt destui capsunari care si-au adus banii acasa ( aproape 30 % din populatie a fost plecata ). Trebuie sa-i cheltuie cumva.
Un al motiv al implicarii SRI-ului este distragerea atentiei opiniei romanesti de la scandalurile din tara. "Pane et circes". Probabil ca "Smeagle" - alias Basescu sau alt idiot va iesi la rampa "in the next time", si va poza in salvatorul natiunii. Nu e rau, macar sa fie suficient de destept sa nu arunce piatra in balta si apoi 1000 de destepti din toata Europa sa n-o poata scoate.

3. Voronin falsifica alegerile cu acceptul Moscovei. Rusii prevad urmarile si le vor folosi ca pretext pentru intrarea cu trupe in Moldova. Planul a fost conceput acum cateva luni, cu ocazia sistarii furnizarii de gaze catre EU. Ei stiu ca europenii nu vor interveni decat diplomatic. Prin urmare, vor intra in Moldova si vor inabusi in sange revolta. Mii de tineri vor fi batuti si inchisi.
Primele semne ale acestui scenariu sunt lipsa de implicare a Ministerului de Interne Moldovenesc si acuzele Rusiei la adresa Romaniei (stiu ei ce stiu !).
Scenariul va fi folosit si ca pretext pentru prezenta trupelor rusesti in Transnistria.

4. Moldova ar putea fi butoiul cu pulbere pentru un nou razboi mondial. A cam venit timpul. Rusia va intra in Moldova si apoi, in functie de reactia tarilor din jur, inclusiv Romania, isi va extinde teatrul de operatiuni. De retinut ca Rusia are un tratat de cobeligeranta cu Ucraina si China, in cazul unui atac extern. Si apoi Ucraina depinde de Gazul si petrolul rusesc. Dupa esecurile diplomatice si economice ale ultimilor 20 de ani, Rusia va da “o lectie” occidentului. Din pacate, o lectie cam dura pentru moldoveni si pentru noi. Inca o data vom fi prinsi la mijloc.

Ce e cert, Voronin este prins intre Moscova si Bucuresti. Moscova ii promite gaz gratis, iar Bucurestiul, dragostea de frate. Smile!

Ciez Voronin: "Frate, frate, dar branza e pe bani !" ... vezi tot

manipularea

Aproape tot ce se intampla in jurul nostru se bazeaza pe manipulare. Prajitura pe care o savuram, copilul care ne cere o ciocolata, prietenul care ne invita la gratar, fratele care vrea sa puna mana pe mostenire, televiziunile in cautarea senzationalului, reclama, precupetul care ne rotunjeste pretul la rosii, seful care ne joaca cum vrea el, iubita care isi face planuri de viitor, revolutia din '89, floarea care ademenste albina, catelul care se gudura etc.

Manipularea este de doua feluri: pozitiva si negativa. Ea presupune doua parti si o relatie intre ele - spirituala, afectiva sau materiala.

A manipula insemna a determina (influenta) un eveniment, prin mijloace mai mult sau mai putin evidente. Sensul in care evenimentul este influentat face deosebirea intre manipularea pozitiva si cea negativa. Manipularea se bazeaza aproape intotdeauna pe punctele slabe ale celui manipulat.

Manipularea pozitiva insemna ca ambele parti au de castigat, in mod echitabil. Iar in cea negativa, castiga numai o parte.

Manipulare pozitiva = a oferi; manipularea negativa = a fura.

Spunem ca manipularea este individuala, cand schimbul de informatii are loc intre doi indivizi sau intre mediu si individ. Si colectiva, cand un individ sau o organizatie, transmite informatie unui grup extins (media / serviciile secrete).

De ce se recurge la manipulare ?

In cazul manipularii negative, manipulatorul stie precis ca cel manipulat nu doreste sa-i ofere ceea ce are el nevoie. Sau il ofera, dar la un pret mult prea mare.

In cazul celei pozitive, manipulatorul transmite informatia in mod altruist, sau ofera benevol un pret mai mare decat cel cerut.

Exista si cazul in care serviciile serete sunt implicate in manipulari colective pozitive, pentru a determina un anumit curs al evenimentelor. Vezi Egiptul recent.

Deznodamantul manipularii poate fi acceptarea sau refuzul. Acceptarea apare cand cel manipulat accepta jocul, constient - sperand ca "ii iese si lui ceva de aici". Sau inconstient - si atunci manipulare este reusita. In cazul grupurilor si maselor sociale, refuzul poate degenera in manifestatii de strada.

Manipularea se poate servi de o alta manipulare. Uneori, serviciile secrete apeleaza la strategii de manipulare multiple, bazandu-se pe incapacitatea subiectului de a cuprinde intregul spectru al evenimentelor. Sau chiar daca reuseste, timpul de reactie este suficent de mare, pentru a mai putea influenta evenimentul.

Cum actioneaza un manipulator ? In doua faze: prima: aduna informatii, cauta brese in personalitatea individului; a doua: construieste si dezvolta strategia prin care isi atinge scopul.

Automanipularea. Plimbati-va pe aleile unui parc intr-o dimineata de primavara, sau savurati o prajitura.

Cum anihilezi un manipulator ? Simplu, ii rezisti cat poti de mult. In cele din urma va ceda, se va demasca sau isi va pierde interesul. Una din cele mai subtile metode este sa-i accepti jocul, sa-i dai impresia ca esti slab. Atunci va comite greseli. Apoi intorci manipularea, si din manipulator devine manipulat.

Cand greseste un manipulator ?

Un manipulator greseste atunci cand nu-si evalueaza corect subiectul. Unii din cei mai prosti manipulatori pe care i-am intalnit, nu tin aproape deloc seama de subiect si il subevalueaza. Am intalnit si manipulatori extraordinari. Ei actioneaza mai ales afectiv si cu greu, dupa mult timp, reusesti sa descoperi adevaratul scop. Sau scopul este suficent de lax. Se tradeaza atunci cand "apasa pe pedala de acceleratie".

Unul din aspectele interesante ale manipularii este "timpul". Timpul joaca un rol extrem de important. In functie de el se aloca resurse, se gandesc strategii, incepand cu "cat de repede vreau sa obtin" si terminand cu: "subiectul e prea valoros sa ma pripesc".

De multe ori, manipularea poate fi interpretata gresit. Stim bine ca doi oameni nu sunt egali, mai ales intelectual, receptiv, aperceptiv. Evident, unul din ei nu receptioneaza semnalele, verbale sau vizuale, transmise de celalalt. Sau daca le receptioneaza, le interpreteaza eronat.

Ei bine, se intampla ca cineva cu bune intentii, realizand ca un mod de comunicare direct poate fi respins, abordeaza o strategie evaziva, adica de manipulare. Uneori reuseste, alteori manipulatul isi da seama si reactioneaza in mod violent, intorcandu-se impotriva manipulatorului.

Din experienta, am observat ca cele mai multe manipulari se intorc, mai devreme sau mai tarziu, impotriva manipulatorului. Am un fost "prieten", care a tot manipulat, pana l-au parasit toti prietenii. Din ce cauza se intampla ? Cei care manipuleaza doresc sa obtina totul, adica profit 100 %.

Un sfat, daca vreti sa obtineti o manipulare de succes, incercati sa va multumiti cu un profit mic. Si mai ales, nu va subestimati adversarul.

“Nimeni nu-mi poate face rau, fara sa-i dau voie” Mahatma Gandhi

Exemple de manipulare:

O poezie, un cantec. Autorul incerca sa transmita un mesaj. Uneori scopul poate fi altruist, cum e cazul poetilor universali - o revolta impotriva degradarii sau un manifest la adresa valorilor universale.

Iubirea este o manipulare emotionala pozitiva, pentru ca ambii parteneri au de castigat. Problemele apar cand in spatele iubirii se ascunde un alt gen de manipulare, de cele mai multe ori un interes material.

Un copil poate manipula. De ce ? Pentru ca mijloacele si cunostintele lui sunt limitate si nu poate “cere” de la egal la egal.

Cel mai des, manipularea se intalneste in afaceri, scopul fiind cel financiar. Pe acest taram se dau batalii crancene, pornind cu spionajul, construirea de strategii, pana la clauze contractuale, abil strecurate.

Manipularea este ca jocul la offside din fotbal. Poti marca gol sau lua cartonas.

Subiectul este extrem de amplu si am sa-l dezvolt cu alta ocazie.

Intre timp, succes ! ... vezi tot

pe pamant avem de toate ... si noroi si stele



Mircea Vintila


Timpul vietii ni-i scurt
Hai sa-l facem curat
Traiesc unii din furt,
Altii doar din ce-au dat,
Sunt saraci si bogati,
Lasii scuipa pe bravi.
Voi, ce-n luna zburati
Pan la cer va urcati
Pe spinari de noi sclavi.

Pe pamant avem de toate
Si mai bune si mai rele,
Bune, rele,
Si-nchisori si libertate
Si-a putea si nu se poate
Si noroi si stele.

Voi ce-n luna plecati
Cu-ale noastre izbanzi
Nu uitati c-aveti frati
Pe planeta flamanzi.
Painea lor o mancati
Printre stele zburand,
Voi degeaba zburati
Cand cei subdezvoltati
Se tarasc pe pamant.

Pe pamant avem de toate
Si mai bune si mai rele,
Bune, rele,
Si-nchisori si libertate
Si-a putea si nu se poate
Si noroi si stele.

Lumea-i plina de rani
Si de doctori docenti
Si de masti si de vami
Si de mari inocenti :
Fiindca nasteti copii
Aparati-i luptand,
Doborati monstrii vii
Ce de-un veac de vecii
Dolii pun pe pamant.

Pe pamant avem de toate
Si mai bune si mai rele,
Bune, rele,
Si-nchisori si libertate
Si-a putea si nu se poate
Si noroi si stele.

Intre cei care trag
Si acei ce sunt trasi
Nu e loc de vreun steag,
E o groapa de pasi.
Intre ei sunt sudati
Cu un stramb ideal,
Cum sunt bine legati
Condamnatul de lat
Si biciusca de cal.

Pe pamant avem de toate
Si mai bune si mai rele,
Bune, rele,
Si-nchisori si libertate
Si-a putea si nu se poate
Si noroi si stele.

Fii ai muncii aveti
Nadusala pe piept
Cum sta nurca de pret
Pe-al madamelor piept.
Unii iau, altii fac,
Unii dorm, altii sunt,
Intre inger si drac
Trage omul sarac,
Inhamat la pamant.

Pe pamant avem de toate
Si mai bune si mai rele,
Bune, rele,
Si-nchisori si libertate
Si-a putea si nu se poate
Si ruina si cetate
Genii mari si frunti tembele,
Vant ce sta si vant ce bate
Si martiri dar si lichele,
Nedreptate si dreptate
Si-a putea si nu se poate
Si noroi si stele. ... vezi tot

marți, 7 aprilie 2009

invidia

De ce unii oameni sunt invidiosi ?
"Ia uite la asta ce si-a luat ! Al dr... ". O privire ascunsa sau aruncata peste umar. Niste ochi mijiti, un zambet ce-ar ingheta si azotul, si cuvintele ....
Of, cuvintele, soptite in palma sa nu auda respectivul, eventual la telefon. Da, mare lucru si inventia comunicarii neconventionale - netul si telefonul ! Asa poti sa barfesti si sa injuri fara teama de a fi auzit de cine nu trebuie.
Si apoi intalnirea fata in fata. Un zambet larg, fals de sincer, ochii larg deschisi si sprancene usor incruntate admirativ. Aceasta este fata invidiosului.

Cel mai sigur indiciu prin care deosebim un invidios este lipsa motivului. Nu are de ce ! Nu este implicat deloc, nu pierde si nici nu castiga si prin urmare, nu are motiv sa invideze pe cineva. Nu insemna ca daca ar avea, invidia sa ar fi justificata. Nicidecum, exista alte cai prin care cineva isi poate manifesta nemultumirea, adica pe fata.
Si cel mai interesant este ca invidiosul nu-si da seama ca nu are motiv. E pur si simplu o pornire launtrica, rautate pura. Pardon, prostie, ca rautatea e un derivat al acesteia. "De ce ala sa aiba, si eu nu ?". "Aha, precis a furat sau a castigat pe nemerit !".

Apoi, daca intamplator cel invidiat pierde ce are, brusc, apare o explozie de simpatie. "Vai, ce rau imi pare !". In aparenta doar, pentru ca in spate, invidiosul se bucura. E bucuria pentru necazul celuilalt. "Al dr.. , sa se invete minte !".
Si incep sa zbarnaie telefoanele: "Ai vazut draga, ce-a patit X ? Las' ca asa-i trebuie !".
Pentru invidios faptul ca cineva are mai mult decat el, acesta devine brusc dusmanul sau de moarte. Nu are nicio legatura cu moralitatea, echitatea, poate respectivul a castigat pe merit. Nu, argumentele sunt irelevante. Important este ca respectivul are si el nu !

Ia ganditi-va, cand ati intalnit ultima data un invidios ? Nu va uitati la ceas sau in oglinda ! Smile! Cei de fata nu se pun.

Mi-a placut intotdeauna sa invidiez pe cineva mai inteligent, mai destept decat mine. Mai corect, nu e vorba de acea invidie peiorativa, ci mai degraba apreciativa, amestecata cu admiratia. Si in sine imi spun: "De ce el poate si eu nu ?".
Cred ca invidia e o pornire launtrica. Asa mi-am dat seama, ca nu intelegeam fenomenul. Este in firea omului sa invidieze. Serios ! E ceva ce nu se invata. E vorba de eternul conflict intre " a avea si a nu avea, a fi sau a nu fi ". Si ceva foarte specific prostiei omenesti, daca eu nu am, nici celalalt nu trebuie sa aibe.

N-am inteles inca, de ce cineva vrea lucrul altuia ? Serios, daca acela a muncit, a furat sau cine stie ce a facut sa obtina un lucru, e treaba lui, nu ? Invidia poate fi inlocuita simplu cu admiratia. Nu credeti ca este mai onest ?

Invidia face parte din noi si o remarcam in fiecare clipa. Este ceva firesc. Ce putem face sa nu devina obsesie ? O putem domina sau transforma in motivatie personala si in final, s-o ambalam frumos in respect pentru celalalt sau pur si simplu in indiferenta. ... vezi tot

duminică, 5 aprilie 2009

cele zece porunci - manual de utilizare


Omul, in esenta lui, este o fiinta pacatoasa. De ce spun asta, pentru ca omul este predispus la “a cauta calea usoara, lucrul usor de obtinut, cu truda cat mai putina”. Si pentru asta isi folosete creierul, inteligenta. Iar cand NU STIE CUM, sa se duca sa-L intrebe pe Dumnezeu. Asa sta in firea lucrurilor.
Din pacate, tot in firea lucrurilor sta, ca el sa faca rau altora si siesi pe masura.

Intrebari

Dumnezeu, ca ENTITATE UNIVERSALA, ABSOLUTA SI PERFECTA, a gresit oare cand a “creat” Omul ? Omul face sau nu parte din Natura ? Poate el sa modifice natura, la nesfarsit, in folosul sau, sau este doar o impresie ?

In Natura exista reguli nescrise, prin care se arata ca fiecare parte a sa ( animal, planta sau piatra ), nu poate sa faca ”rau” alteia, fara sa-si faca rau siesi. Este legea compensatiei, a actiunii si reactiunii (Newton).
Acesta este motivul pentru care nu vedem un lup vanand mai multe caprioare. Daca ar face-o, in curand n-ar mai avea ce sa vneze si ar muri de foame. Natura are grija ca acest lucru sa nu se intample, pentru ca daca ar disparea lupii, caprioarele s-ar inmulti, s-ar inbolnavi si ar muri. Ei bine, aici Omul a rupt firea lucrurilor. A “inventat” ARMELE SI MEDICAMENTELE, si din vanat a devenit vanator.

Dumnezeu a dat Omului INTELIGENTA.

Parerea mea este ca Dumnezeu a gresit cand a dat Omului ceva ce nu are si n-a avut vreodata vreun animal pe pamant. In orice caz, nu la un nivel atat de ridicat. INTELIGENTA nu este o consecinta a unui proces evolutiv pe TERRA. INTELIGENTA apartine lui Dumnezeu. Omul in schimb, ca animal, pana la un anumit punct stins in urma cu 500.000 de ani, este o consecinta evolutiva. Cerebral, nu ! Tot ce s-a petrecut dupa, este de domeniul SF-ului. N-am auzit pana acum ca vreun dinozaur sa se fi plimbat cu avionul, sau mai stii ? Smile!
In ultimul miliard de ani, de cand se presupune ca a aparut viata pe Pamant, nu a existat un singur gen animal, care sa evolueze atat de rapid, sa puna stapanire pe habitat, sa-l distruga si sa nu fie afectat de consecinte. De ce ? Pentru ca singurul lucru care a lipsit, a fost INTELIGENTA. Ea a facut ca totul sa fie posibil. Pana cand ?
E un raspuns pe care speram ca stra-stra-stranepotii nostrii sa-l gaseasca in cartile de istorie, la capitolul: “NU E BINE SA …”.
Sau poate ca noi suntem acei stra-stra …, care AU UITAT CE E BINE SI CE NU E …

INTELIGENTA este un fel de SOFT

Dumnezeu cand a dat omului SOFTUL, implementat pe un procesor INTEL CEREBRUM XXXX, a mai dat si un manual de folosire, la inceput simplu, apoi UPDATAT cu “inteligenta” la mii de pagini. Daca softul s-a numit INTELIGENTA, manualul s-a numit RELIGIE.
Dumnezeu ne-a dat RELIGIA, ca sa nu ne facem rau. Adica sa folosim inteligenta in scop constructiv, si sa nu stricam "lucrarea Domnului".
Pe cand un nou update ? Smile!

Cum se potrivesc cele de mai sus cu cele ZECE PORUNCI, va las sa va dati seama.

1. “Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău...”

Dumnezeu trebuie să fie prioritatea numărul unu în viaţa noastră. Dacă dăm mai mult timp, energie sau atenţie oricărui alt lucru sau persoane în afară de El, nu putem să avem parte de viaţa abundentă pe care El ne-o doreşte. De aceasta avem parte numai atunci când ne dedicăm Lui în totalitate şi îl invităm să ne transforme complet, pentru a ne putea atinge potenţialul maxim. [ Nu vi se pare ca suna a COPYRIGHT ? ]

2. “Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine… Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor, şi să nu le slujeşti…”

Aminteşte-ţi că vei deveni ca imaginea pe care o urmăreşti. Cum doreşti tu să fii? Dacă îl urmezi pe Cristos, vei fi transformat tot mai mult în asemănarea cu El. Dacă vânezi imagini goale create de capriciile societăţii, vei sfârşi prin a deveni gol şi împovărat.
[idem]

3. “Să nu iei în deşert Numele Domnului, Dumnezeului tău...”

Atunci când iei Numele Domnului în deşert îl înjoseşti pentru că îl tratezi cu neglijenţă când, de fapt, trebuie tratat cu reverenţă. Numele lui Dumnezeu poartă în el o mare putere spirituală şi rostirea lui activează forţele din domeniul spiritual. Folosindu-l cu neglijenţă - ca de exemplu blestemând o persoană sau o situaţie – putem atrage consecinţe nedorite nu numai persoanei respective ci şi nouă înşine. [idem]

4. "Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti..."

Dumnezeu a conceput omul cu nevoia de a se odihni în mod regulat. El a stabilit un astfel de ritm de viaţă pentru noi. Dacă nu ne luăm ziua de odihnă în fiecare săptămână ne vom resimţi din punct de vedere fizic, mental şi spiritual. În schimb, dacă vom rezerva o zi pe săptămână pentru a ne închina Domnului şi a reflecta la cuvântul său, vom descoperi perspectiva eternă în toate aspectele vieţii noastre, ceea ce ne va ajuta mult în timpul săptămânii şi în viaţă, în general.

5. "Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta..."

A ne onora părinţii este foarte important; Dumnezeu i-a folosit pentru a ne da viaţă. El ne va urmări ori de câte ori le facem o vizită, îi ajutăm când au probleme, le arătăm că îi iubim şi îi iertăm pentru toate greşelile lor din trecut. Şi ei au fost tineri şi nesăbuiţi! Dumnezeu ne va binecuvânta pentru un astfel de comportament pentru că este după voia Lui.

6. "Să nu ucizi..."

Majoritatea oamenilor nu-şi pot imagina că vor ucide vreodată. Totuşi, aceasta se poate întâmpla atunci când mânia merge prea departe. Şi, de fapt, sunt mai multe feluri de a “ucide” pe cineva, nu doar fizic. Ori de câte ori rănim pe cineva cu cuvintele noastre sau dorim să li se întâmple ceva rău, de fapt comitem o crimă în inima noastră, iar Dumnezeu ne cunoaşte inimile. Mânia noastră trebuie adusă la Dumnezeu şi El o va vindeca.

7. "Să nu preacurveşti..."

Adulterul apare în primul rând în mintea persoanei. Nu poţi să-ţi umpli mintea cu imagini şi gânduri pe care ştii că Dumnezeu nu le aprobă, şi apoi să ai pretenţia ca El să te ajute să-ţi iubeşti partenerul. Adulterul pare foarte ispititor, dar niciodată nu duce la adevărata satisfacţie, ci dimpotrivă, va distruge relaţia cu Dumnezeu şi cu familia. Atunci când alegi să faci un gest de dragoste faţă de soţ/soţie, va reveni şi sentimentul de dragoste şi se va întări.

8. "Să nu furi..."

În primul rând nu avem nevoie să furăm pentru că Dumnezeu a promis că El ne va purta de grijă şi nu vom duce lipsă de nimic. Dacă furăm, îl păgubim pe cel pe care Dumnezeu l-a creat şi îl iubeşte, şi păcătuim împotriva Creatorului.

9. "Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău..."

Minciunile şi cuvintele urâte rostite împotriva aproapelui nostru vor produce multă durere şi probleme în viaţa acestuia. Dar, atunci când ne încurajăm unii pe alţii, devenim un canal prin care va curge dragostea lui Dumnezeu, care este egală pentru toţi. Vom contribui astfel la manifestarea Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ.

10. "Să nu pofteşti casa aproapelui tău … nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău"

Invidia te va distruge. Dumnezeu doreşte să avem pacea pe care o dă mulţumirea. Tensiunea şi apăsarea de a dori mereu ceea ce nu poţi avea îţi va fura bucuria. Dacă vom căuta în primul rând faţa Domnului, vom avea parte de belşug de binecuvântări şi inima plină de bucurie.


Cat de actuale sunt Cele zece porunci ?

"Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta..." Dar oare nu se refera si la strabuni, la istorie, la cinstea cu care se cuvine sa-i pomenim ? Cei din vechimi n-au fost si ei parintii nostri ? De ce distrugem sau lasam in degradare tot ce apartine trecutului. Trecutul ne ofera invatatura si se cuvine sa nu-l ignoram, pentru ca altfel vom disparea.

"Să nu ucizi..." Multe crime s-au infaptuit in numele Domnului. Lupta acerba pentru putere si bogatie, a facut ca Omul sa inventeze arme si sa ucida. De ce ? Pentru propria satisfactie. Omul se iubeste prea mult pe sine insusi. Este egoist. As zice si prost, pentru ca secretul supravietuirii speciei umane se afla in gregaritate (grup).
Dumnezeu cand a spus: “sa nu ucizi si sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insusi”, a stiut ce spune. Taina cuvantului lui Dumnezeu se afla in iubire, in altruism, nu in ura si egoism. Ulimele doua duc inevitabil la extinctie (disparitie).

"Să nu preacurveşti..." Aceasta taina consfinteste responsabilitatea. Ea nu se opune relatiilor pasagere, atata timp cat cei care le accepta sunt responsabili. Din pacate, multi nu sunt. Acesta este motivul pentru care vedem multi copii abandonati. Dar oare fidelitatea fizica este suficienta ? Sunt multi care limiteaza responsabilitatea la a aduce bani in casa. S-au dus demult vremurile cand era suficient. Copilul si partenerul au nevoie de mai mult. Responsabilitatea presupune devotament, grija pentru familie si odrasla. Aspectul genetic determina supravietuirea individului in cadrul grupului prin fizic si informatie.

“ Sa nu furi, sa nu marturisesti stramb, sa nu ravnesti la bunul altuia “ Sunt taine al naturii. Ce-ati zice daca in natura, dupa ce un ghepard a vanat, ar veni o hiena si i-ar lua mancarea ? Ghepardul ar muri de foame si epuizare, nevoit sa alerge pentru altul. Si pana la urma si hiena ar muri, pentru ca nu ar mai avea cine sa-i asigure hrana. De-alungul vremii, multe razboaie s-au purtat pentru ca unii au ravnit la bunul altuia. Apoi au murit oameni. Ravnirea la bunul altuia duce inevitabil la extincite.

Cuvantul si marturisirea sunt armele cele mai de pret ale omului. Uneori pot face mai mult rau decat sabia. Pot ucide. ... vezi tot

vineri, 3 aprilie 2009

jigodia mioritica

Parca e un dat al neamului sa avem carmuitori vicleni si prosti. Probabil ca veti sari si veti spune, ca a fi viclean presupune o doza ridicata de desteptaciune. Asa e, dar nu pe plaiurile mioritice. La noi, s-a format de veacuri o specie aparte de viclean. Un smecher de termen scurt. Nu ma refer la smecherii de duzina; sunt aceiasi pretutindeni. Ma refer la viclenii in costum de politician, care varsa lacrimi de crocodil pe la talk show-aie, jurand ca sunt mai virgini decat Fecioara. Am vazut vicleni si prin alte parti, cum sunt englezii spre exemplu. Ei au un gen de viclean stilat, istet, care gandeste pe termen lung. Si de regula nu gandeste dupa capul lui, ca nu are voie. Vicleanul englez, cand incepe sa urce scarile puterii, se conecteaza voluntar la viclenia colectiva, istorica. Ca sa aiba acces la tribuna, sa i se dea voie sa speak-uiasca, trebuie sa aiba pedigree. Adica scoala si referinte, atestate care sa-i confirme capacitatile mentale. Si tine si de traditie. El pune mai presus de interesele proprii, the family, God and The Queen si se gandeste de doua ori inainte sa traga vreo teapa.

Jigodia mioritica n-are mama si tata. Nu stiu daca tineti minte o zicala: "Tiganul cand s-a vazut imparat, intai pe tac-su l-a spanzurat !". O aluzie generalizata, desigur.
In orice colt al istoriei am privi, gasim acelasi pattern: dorinta acerba de accedere pe culmile puterii pentru propriul beneficiu. Nici o urma de moralitate, bine, rau, grija pentru aproape, model universal etc. Sa puna mana pe bani, cu orice pret, cat mai repede si pe urma sa "spele putina" inainte ca urmatoarea jigodie sa-i ia locul si averea. Sunt pline analele de domnitori veniti de nicaieri, care pentru o tura cu tronuletu' si-au vandut sufletele, stramosii si poporul.
Stiti care a fost cel mai mare spagar din istorie ? Carol II. Putini stiu cate valize cu bani au carat la Capsa Malaxa si Mociornita, ca sa obtina contractele cu armata. Apoi valizele au luat definitiv calea exilului. Ati auzit de Marmoros Bank ? A dat faliment in 1940, dupa ce Carol II a pierdut-o la cazino in Monte Carlo. Acolo avea si bunica-meu saracul depusi niste bani.

Mi-aduc aminte, cu ani in urma am vazut la televizor faza cand a fost arestat Razvan Temesan, taticul BANCOREX-ului. Genul de jigodie cu diploma si epoleti. La cateva zile a fost eliberat. Nevasta-sa drept multumire, s-a intins pe jos si a pupat pamantul zicand: "Multumescu-ti tie Doamne ca ai facut dreptate, si ai scapat un om nevinovat !". Nu stiu la ce Dumnezeu se referea, cred ca la cel al hotilor.
Acum patru ani am fost undeva prin Baragan la un parastas, intr-un sat amarat pe nume Movilita. In mijlocul campului se ridica o manastire cu trei maici. Am ramas putin surprins de un aspect: manastirea fusese refacuta, iar in mijloc trona o catedrala. Nu glumesc, era o imensitate de biserica, mai mare decat mitropolia chiar. Am intrebat o maicuta si mi-a spus ca a fost o donatie din partea "unuia" din Constanta. Se mira si ea, pentru ca duminicile abia vin doi, trei, la slujba, dintr-un sat de optzeci de suflete. In acel moment mi-a fost clar: vreun Becali s-a gandit ca-i prisosesc banii de ciunga si si-a zis: "Ia sa ma pun eu bine cu divinitatea, ca nu se stie !". S-a gandit la el, nu la ceilalti. Mai bine facea o scoala, un spital. Nu, ca sa faci asa ceva, iti trebuie minte. Si nu numai minte, ci si acte pe banii investiti. Exact ce lipseste jigodiei mioritice.

Stau si ma intreb, pe ei nu-i doare cand vad batrani flamanzi, oameni murind prin spitale, nevinovati tarati prin tribunale de judecatori corupti, copii fara educatie si lista continua la nivel macro cu: agricultura de subzistenta, criminalitate in crestere, paduri taiate si o mizerie generalizata ?
Ce om poate sa fie insensibil la asemenea grozavii ? Acel om, nu e om ci jigodie !
Pentru jigodie exista AZI, ACUM ! Maine, nu se stie !
Stiti cum arata o jigodie ?
In celebrul film pentru copii “Stapanul Inelelor”, era un personaj pe nume Golum. Unul dezbracat, plesuv si urat. La origini si el fusese Hobbit, la fel ca ceilalti. Apoi treptat, dorinta de a obtine Nepretuitul Inel, l-a transformat intr-un mostru hidos, ascuns si viclean.
Comparatia e puerila, insa mi-am adus-o aminte si e infiorator de reala. De ce ? Nu vi se pare ca romanul se transforma pe zi ce trece intr-un Golum ? Oamenii nu mai au repere morale, credinta si alte valori decat banul. Se duc la Biserica din cand in cand, si cei mai multi in al doisprezecelea ceas. Notiuni precum: drept, stramb, bine, rau, cinste, necinste, adevar, minciuna, si-au pierdut esenta.
...
Cu ani in urma eram la tara, undeva prin Oltenia. Il vad pe un vecin calare pe caruta si il intreb unde se duce. Imi spune ca in deal, sa ia niste porumb. De fapt, se ducea la furat de pe tarlaua altuia. Pentru el era un gest absolut normal. Un alt vecin, cu ceva timp inainte, fusese batut de altii pentru ca ii prinsese la furat prune si se legase de ei. Noroc ca bietul om n-a avut pusca, ca intra la parnaie. Asa a intrat in spital.

Am impresia ca jigodismul e un fel de pattern arhaic. E intiparit in creier, aproape de intinct si face parte din kitul de supravietuire al unei bune parti a neamului romanesc. Altfel nu-mi pot explica, cum odata cu “revolutia” au iesit atat de multe jigodii la suprafata. Cu atata entuziasm, incat in decembrie cand se tragea pe strazi, ei isi frecau palmele cu gandul la viitoarele “afaceri”.
Am spus-o de multe ori, daca maine l-as lua pe cel mai amarat si inversunat critic al politicii romanesti si l-as sui in scaun de ministru, a doua zi si-ar trage un mertzan, doua jeepuri si o vila in Pipera. Daca l-as intreba de ce, mi-ar spune senin: "Pai ce, eu sa fiu mai prost ?".
Jigodismul tine de educatie, se transmite din tata in fiu, generatii la rand. Jigodia a invatat de la parinti sa fure. Acesta este adevarul. Si tot atat de adevarat e si faptul ca istoria le ofera jigodiilor atat de multe oportunitati, incat le e imposibil sa dispara.
Ce e intereant, jigodia ca sa prospere are nevoie de prosti. “ Si multi “, m-ar fi corectat un cronicar celebru.

Dan Puric: “Apelul lui Gabriel Liiceanu către lichele este gestul unui intelectual de bună-credinţă, dar că, din păcate, după cum spunea Nietzsche, nu poţi împiedica fiarele să fie fiare. Asta îmi aminteşte de o întâmplare povestită de Petre Ţuţea pe care-l cunoaşte bine domnul Liiceanu. Se duce Ţuţea într-o zi la Capşa şi spune: «Domnule, licheaua nu evoluează!», la care Puiu Iancovescu îi răspunde: «Te înşeli, Petrică. Eu am un amic care, de câte ori îl întâlnesc, e din ce în ce mai jigodie». Lichelele de azi sunt jigodiile de mâine şi nu cred că vom scăpa de ele”. ... vezi tot

miercuri, 1 aprilie 2009

astia ne cred tampiti



Astia ne cred tampiti, pentru ca suntem !

"După ultimele măsuri luate de BNR în şedinţa consiliului de administraţie, relaxarea împrumuturilor este aşteptată din iunie."

Ce relaxare, ce credite ? Cei ce sustin asta, ori sunt tampiti, ori smecheri.
Ei omit un singur aspect: ce va determina pe roman sa ia credit, nu va fi dobanda, ci posibilitatea de a rambursa creditul. Adica siguranta unui venit pe termen lung. Adica o economie care sa functioneze. Pana atunci ...
Pana atunci, o gramada de romanasi smecheri se vor ingramadi la ghiseele bancilor, sperand sa se mai pacaleasca o data. Smile!

Prin urmare, relaxarea creditelor nu e decat o lozinca, un colac de salvare aruncat unui om ametit, care abia mai are forta sa se prinda.
Sa vad eu ce banca va acorda credit unuia care nu poate garanta siguranta locului de munca pe termen lung. Si asta in conditiile in care 90% din populatie are deja credite antamate. Ca doar creditul de consum a fost sport national.

Nu fie cu suparare, am impresia ca celebrii economisti nu sunt decat niste papagali. Acum doi ani strigau sus si tare: "Preturile apartamentelor vor creste, pentru ca exista cerere pe piata !". La ce facultate de economie au invatat ei ca pretul este determinat doar de cerere, nu si de banii din piata ?

FMI si BM ne dau bani ca sa-i cheltuim !

Tare ma tem ca, asa cum economia noastra nu are un fundament real, solid, asa si banii care vor veni, vor fi doar asa, sa umple gaurile si sa nu lase sa se vada miezul putred.
Reiterez aceeasi intrebare, pusa intr-o postare anterioara: daca tot ne dau bani sa-i cheltuim, de ce ne mai cer sa-i rambursam cu dobanda ? Doar stim ca banii se intorc tot in buzunarul lor, sub forma de marfa vanduta. Macar sa fi spus: "Uitati, va dam 20 mlrd. Nu-i rambursati pe toti, ci doar o parte, pentru ca oricum noi ne scoatem banii astia de doua ori". Smile!

Ce se intampla azi in lume, nu are legatura cu o economie capitalista sanatoasa, bazata pe un permanent feedback intre vanzator si producator. Adica ce iei, trebuie sa dai inapoi. Este eternnul neo-sclavagism, bazat pe un un amplu mecanism speculativ, in care s-a luat, fara grija de a se "insamanta" la loc. Si astfel, dupa multi ani in care cei mari s-au indestulat cu roade mari si frumoase, acum constata cu mirare ca aceleasi roade nu mai sunt la fel si nu-si dau seama de ce. In al doisprezecelea ceas, e greu ca acesti "privilegiati ai lumii" sa invete regulile echitatii universale, dupa ce generatii s-au obisnuit ca "ceilalti nu sunt decat viermi".

Un vechi proverb chinez spune: "Viermii tacuti sunt cei care rod lemnul corabiei".
... vezi tot