miercuri, 7 martie 2012

Ce se ascunde in spatele discursului presedintelui Basescu din Parlament

Ce se ascunde in spatele discursului presedintelui Basescu din Parlament. L-am urmarit cu atentie si la sfarsit mi-a lasat un gust amar. Sa va povestesc ...
Pe de o parte sustine ca doreste dezvoltarea Romaniei, crearea de locuri de munca, si prin prosperitatea firmelor romanesti, sa adune mai multi bani la buget, si pe de alta parte, sustine ca Romania ar trebui sa liberalizeze piata energiei (adica sa creasca preturile - dar numai pentru intreprinderi), sa inceapa exploatarile miniere (vezi Rosia Montana), a gazelor de sist (cu riscul de a otravi natura) si exploatarile din Marea Neagra (la preturi mai mari). Va dati seama ce smecher e ?! Cum poti sa ai crestere economica, firme prospere si locuri de munca, cu energie scumpa ? Cum poti sa ai buget in conditiile in care 80% sau mai mult din aur si gaze pleaca afara ? Avem deja exemplul OMV-Petrom, unde profitul austriecilor se pierde prin insule, an de an, fara ca cineva sa zica nimic. Traian Basescu ne amageste cu prosperitate cand, de fapt, pretul benzinei reflecta cat se poate de fidel grija pe care ne-o poarta. In realitate el nu vrea altceva decat sa favorizeze companiile straine, al caror "angajat" e. Vrea sa liberalizeze piata energiei, in asa fel incat sa platim mai mult. E o aberatie sa credem ca liberalizarea se va face numai pentru firme, cum in mod demagogic sustine. Pana la urma, tot populatia va suporta costul prin pretul produsului finit. Si firmele prin contributia la bugetul de stat.
Pe de alta parte, de curand, domnul presedinte a retrimis in Parlament legea prin care se interzicea companiilor straine exportul de gaze naturale.
"În aceste condiţii, ţinând cont de prevederile pertinente ale Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene, considerăm că impunerea condiţiei valorificării producţiei interne de gaze naturale numai în piaţa internă de gaze, până la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import, contravine libertăţii de circulaţie a gazelor în piaţa internă a Uniunii Europene", se arată în motivarea cererii de reexaminare." Sursa - Mediafax.
Cum poate sa sustina, ca cel mai informat om din tara, ca Uniunea Europeana doreste sa avem o economie libera, privatizata si deschisa strainilor, cand vedem ca toate tarile isi protejeaza resursele si valorile ? Cum poate sa nu isi dea seama ca, desi Uniunea vrea sa deschidem pietele, cand e vorba de buget, fiecare tara e direct raspunzatoare, mai nou si prin tratat ? Ne plateste Uniunea Europeana salariile, pensiile si medicamentele ? Si de cand Uniunea favorizeaza prin acte normative companiile private ? Eu cred ca stie foarte bine aceste lucruri.
Vorbeam de gaze si energie. La noi gazele sunt mai ieftine, si OMV, principalul beneficiar actual, doreste sa le exporte. Iar Romania sa importe scump din Rusia sau cine stie de unde. Vor urma Chevron si EXON. CEZ deja face presiuni pe morile de vant.
Ei bine, acestea sunt motivele pentru care companiile vor liberalizarea, nu chipurile, ca forarea ar fi scumpa, cum a sustinut domnul presedinte in Parlament. Nu mai vorbesc de poluarea cu cianuri si chimicale, derivate din gazele de sist. Se pare ca a fost "convins" de catre cei de la EXON si Chevron. Cum, e usor de banuit.
Si inca ceva. Domnul presedinte a spus ca doreste firme romanesti puternice si competitive pe piata de afara. Pai, daca o firma romaneasca isi cumpara gazul la pretul liberalizat de 500$ mia de m3, cum va mai fi competitiva cu o firma germana, care il cumpara la 150$, direct din Rusia ? Si daca firma romaneasca nu isi va putea vinde produsele, cum va mai face profit si cum va mai contribui la bugetul de stat ?
Stie domnul presedinte ca jumatate din romani au inghetat in aceasta iarna in case ?
Mai vreti dovezi de incompetenta sau rea vointa ?

Nu sunt impotriva economiei de piata si liberalizarii, cum s-ar putea crede din cele scrise. Insa economia Romaniei nu este una functionala cu input si exit echilibrat. An de an avem un deficit de balanta comerciala. Vi se pare ca a invita o companie straina sa extraga resursele tarii si sa le vanda afara la preturi mult mai mari, iar in tara sa ramana 20% din profit, seamana a economie de piata ? Si daca ne luam dupa Traian Basescu, Romania ar trebui sa isi cumpere energia de afara la "pretul pietei".
Si mai am o intrebare : ce presedinte isi otraveste poporul prin sustinerea tehnologiilor de extractie dovedit nocive - vezi cianurile si amalgamul de substante toxice eliberate in natura dupa extractia gazelor de sist ? Cu atat mai mult, stiind ca Uniunea Europeana este in pragul interzicerii acestor tehnologii. Putea sa spuna simplu: voi sustine orice tehnologie curata si nu voi fi de acord cu tehnologiile care imi otravesc tara. Presedintii bulgar si francez au facut-o fara probleme.
In fine, pentru un neavizat, discursul sau a fost unul populist-realist. Dar numai in aparenta. La o analiza atenta vedem realitatea de mai sus, si faptul ca presedintele ales al Romaniei este, de fapt, un dusman al poporului roman.

2 comentarii:

Radu spunea...

Daaaaa...nu am crezut ca poate fi atat de ipocrit. Interesul de ultim moment pentru soarta salariilor bugetarilor ce ar trebui aduse acolo unde au fost inaite de taiere , mi se pare de un cinism clar . Mai cu seama ca stie si el ca legal nu se poate face asta in iunie ! El vrea , dar , draga Doamne ...n-o sa-l lase legea . Si legea trebuie respectata . Numai atunci cand ii favorizeaza pe belitori !

pheideas spunea...

Cred ca prin discurs s-a protejat fata de "sponsori", pe principiul: vedeti, eu vreau ! Ei nu vor !