miercuri, 16 martie 2011

sa nu-i uitam

Sa nu-i uitam pe japonezi. Am urmarit cu interes stirile si franturile de film post-catastrofa. Am ramas impresionat de puterea acestor oameni. O putere morala si emotionala imensa ! Nu i-am vazut decat rareori plangand, pentru ca plansul, in traditia nipona inseamna slabiciune si pierderea luptei. Am vazut chiar zambete, dar nu trufase, ci de multumire pentru putinul daruit de altii. Am mai vazut respect. Respectul face parte din fiinta japonezului. Respectul pentru natura, pentru zei, imparat si pentru aproape. In tradita nipona Japonia este rodul marii si al focului. Poporul japonez trece printr-o drama nemaintalnita de la razboi incoace. Macar cu gandul, sa fim alaturi de ei !

4 comentarii:

Vocea-de-departe spunea...

Aşa e. Cu toate că, în privinţa războiului, am mari rezerve. Evident că nu meritau bomba atomică, dar fanatismul cultural al acestor oameni s-a tradus în acte de cruzime perfect comparabile cu ale naziştilor. Iar liniştea sadică, cu care îi pregăteau militarii pe tinerii, aproape copii, kamikaze mi se pare similară cu minciunile care îi spălau naziştii pe creier pe adolescenţii lor sau popoarele musulmane care-şi trimit copiii cu arma în mână pentru idealuri pe care nici nu le înţeleg. Bref, în privinţa războiului, am dubii, până la masacrul cu bomba atomică. Asta e o altă dovadă de cruzime şi sadism, de data asta din partea unui popor cvasi-incult, americanii. Pe urmă, n-aş uita masacrul pe care-l fac asiaticii în general printre animale, în special printre balene şi rechini, deşi vânătoarea balenelor e interzisă. DAR, marele dar e că orice ar fi făcut această naţie sau orice s-ar pregăti să facă, ea sau altele, nimeni nu merită asemenea nenorociri, grupate aproape simultan. Ar fi un determinism prea simplu, prea primitiv şi la o adică, prea crud. Poporul nipon are o cultură complexă, un cod al educaţiei şi o educaţie a muncii absolut deosebite, o putere de refacere extraordinară şi o inventivitate surprinzătoare. Nimeni nu merită asemenea nenorociri şi personal, îi salut şi susţin pe pompierii francezi, de exemplu, ca şi pe toţi ceilalţi voluntari din toată lumea care au plecat să-i ajute.

pheideas spunea...

De acord cu tine ! Sunt un popor complex, cu un sistem de valori traditional altul decat cel occidental, din ce in ce mai popular. Ce m-a fascinat la ei mai mult, a fost eficienta. Altfel nu ar fi putut sa traiasca pe un pamant atat de putin si fara resurse. S-au ridicat din cenusa celui de-al doilea razboi mondial, razboi pierdut pentru ca mentalitatea lor nu a conceput infrangerea. Au copiat occidentul in amanunt. Deming, parintele calitatii, i-a invatat aproape tot ce stiu ei azi despre calitate. Nu ma indoiesc ca vor supravietui. Vor manca alge si scoici, si o vor lua de la inceput. Garantez ca intr-un an se vor redresa.

Zina spunea...

Bună ziua ! Te invit pe blogul meu, unde te aşteaptă un interviu.
http://www.lecturirecenzate.ro/2011/03/19/blogosfera-interviu-despre-blog/
Aş fi foarte onorată dacă ai răspunde.Weekend plăcut ! :)

pheideas spunea...

Zina, multumesc !:)