joi, 19 august 2010

tara de amatori

In postul trecut am scris despre fatalitate. Acum voi scrie despre amatorism. Suntem o tara de amatori, si n-am descoperit ieri asta. Daca ne-am incalta ghetele si am intra pe gazon doar in weekend, n-ar fi problema, insa se pare ca ne dam profesionisti si in restul timplui.
Am urmarit fenomenul din frageda pruncie, avand la baza o educatie germana. Regula de baza este - cand gresesti, platesti ! Ei, la platit stam mai prost.
Daca intreb un idiot, din aceia care se perinda pe micile ecrane, pe la talkshoaie, mi-ar spune ca am ingropat comunismul acum douazeci de ani, odata cu revolutia. Ha ha ! Comunismul e plaga grea, de care n-o sa scapam cu una cu doua, din doua motive: unul ar fi acela ca comunismul ne-a invatat sa furam, si e fain cand iei degeaba, iar al doilea, cand schimbi ceva, ii musai sa schimbi cu altceva. Si nu prea avem cu ce, pentru ca valorile se cultiva, nu se cumpara de la spermarket cu banii FMI.

Vorba: "hai sefu', ca ne intelegem noi !", ma irita la culme. Si nu e singura. "Stiti, traim in Romania !" - de parca Romania ar fi, asa, o planeta indepartata unde o putere divina ne-a aruncat fara voia noastra. Adica trebuie sa acceptam ca traim in Romania. Cu doua luni in urma m-am dus la Romexpo, la un targ care aparea pe net, insa in realitate nu s-a mai tinut. Un prost imi zice ..."- Stiti, traim in Romania ! Abia copiii nostri vor prinde schimbarea; noi nu mai avem sanse ! - Corect, i-am zis, numai ca pe copii noi trebuie sa-i invatam ...".

Ma plimb pe piata businessului de ceva ani, si sa mor daca am vazut o data sau de doua ori, un contract respectandu-se pana la final. Toti vin cu stufosenii, clauze de patru pagini pentru client si de patru randuri pentru el, vitele semneaza fara sa stie, si daca "nu ploua", toata lumea e fericita. Va dau doua exemple edificatoare:
1. Ati citit vreodata un contract de leasing, ca tot e la moda ? Nu glumesc ! Cu ani in urma am citit si eu unul si am constatat cu surprindere ca ... dupa firma de leasing, ar trebui sa tin masina intr-un garaj si sa n-o misc deloc. Adica, sa NU fac aia si ailalta ... era scris pe patru pagini, iar sa DA, pe patru randuri. Le-am spus constatarile si amendamentele si ce credeti ca mi-au raspuns: "Aveti dreptate, nu ne-am gandit ! Nu va faceti probleme, ca nu se intampla nimic. Pana acum nu s-a intamplat !". Era vb de Omniasig, nu de Leasing-Cocarlati din Dabuleni.
2. Pana in urma cu cativa ani nu scapai de AIG, ING si alti asiguratori de viata, de pensii, de CASCO, de copii si altele. Mi-am zis, ia sa vad despre ce e vorba si m-am intalnit cu tanti agent. Dupa ce mi-a facut capul calendar, sperand ca o cad pe spate extaziat si o sa semnez instant, i-am zis ca o sa ma gandesc, o sa analizez hartiile si o sa-i dau un raspuns in cateva zile. Dupa o sapamana i-am trimis raspunsul pe mail, in care mi-am exprimat opinia ca ... contractul are foarte multe lacune. I le-am subliniat si am propus modificari, specificand in final ca numai asa voi semna. Nu cred ca e cazul sa vi le pomenesc pe toate ... va spun numai doua - chestia cu asigurarea de accident, boala etc. Dupa ei, ar fi trebuit sa fiu cosmonaut, altfel acolo erau scrise toate variantele medicale in cazul carora ei nu-si asumau nicio raspundere. Nu mai zic, ca daca plecam in concediu in Cuba si ma ataca vreo cubaneza, "Pa asigurare !" Pentru ca Cuba nu a semnat nu stiu ce conventie internationala.
In baza tot unei astfel de asigurari, dar turistica si de la Omniasig, un prieten a platit vreo trei mii de euro, pentru ca l-a pocnit o colica renala la Viena. Omniasigul a sustinut ca el avea boala inainte, iar spitalul a trimis factura. S-a judecat cu ei si degeaba. Asa ca, aviz amatorilor. Daca vrei sa nu aveti probleme turistice, va recomand un training avansat la NASA.

Tot e proaspata chestiunea cu bebelusii de la maternitatea Giulesti. Bag mana in foc ca e caz de malpraxis, pe un fond de defectiune la instalatia electrica. Pana cand o sa priceapa proasta ca meseria de asistent medical e la fel cu cea de mecanic de tren personal, o sa curga multa apa pe Dambovita. As intreba-o - "Femeia lu' Dumenzeu, ce ai in loc de creier ? Tu ai pleca si ti-ai lasa copilul inchis in casa, fara sa te gandesti ca ... ?". Bun, ea nu are creier, dar managerul spitalului are ? Sa nu-mi spuna ca nu-si cunostea angajatii, si in halat si fara :), ca nu-l cred !
Au gresit, raspund ! Cica ministrului sanatatii i-a trecut prin cap gandul cu demisia, dar cu viteza luminii. Si prostul isi ingroapa copilul, resemnat ca a fost vointa sortii sa se intample, in loc sa puna mana pe par. No comment !

Ca tot veni vorba de manageri ... Abia de cativa ani a mai invatat si managerul roman ce-i ala management. Managerul autohton, de regula si patron, habar nu are ce insemna management. Nivelul sau se afla undeva la clasa a patra primara, si il descoperi daca reussti sa nu te lasi impresionat de jeepul de 30.000 de para si biroul imens. Va jur cu mana pe buric ca mi s-a intamplat sa stau in fata unora si sa le povestesc ce insemna strategie de marketing, branding si alte sfinte, iar dupa doua ore sa ma intrebe unde m-am gandit sa deschid taraba, la piata Moghioros, sau la Obor ? Va imaginati ca in secunda doi am iesit pe usa.
Credeti ca managerul roman angajaza dupa competenta ? Ca sa angajezi dupa competenta, in primul rand trebuie sa fii tu competent. :) Cu alte cuvinte, sa stii direct sau indirect, tot ce pretinzi celui pe care vrei sa-l angajezi. Sau daca nu stii, delegi competenta. Ati vazut in Ro. delegare de competenta ? :))) Sa fim seriosi ! In afara de multinationale sau cateva companii mari, managerul roman vrea sa stie tot, pentru ca nu are incredere in nimeni. Iar daca se intampla sa fii mai competent decat managerul, ai pus-o ! :)
Cand te angajezi intr-o companie, n-ai sa vezi un regulament sau fisa prostului care sa nu se schimbe cel putin o data pe saptamana, in functie de ce a visat patronul. "De maine faci asta !" e expresia zilei.
Apropo - stiti care au fost cei mai buni manageri pe care i-a avut Ro, in ultimii 70 de ani ? Cei care au terminat Academia Stefan Gheorghiu. Nu stiu ce le faceau, ce le bagau in cap, cert e ca reuseau sa conduca combinate cu 10.000 de angajati. I-am cunoscut si nu vorbesc in van. Cei care mai traiesc, bat la fund orice absolvent de MBA. Stefan Gheorghiu cred ca era intr-un fel croita pe specificul nostru. :))
Si mai sunt exemple o gramada ...

7 comentarii:

PowerPrafGirl spunea...

vaaaaai, trebuie sa-mi fac timp sa scriu un comentariu mai amplu, poate mai pe seara. chestia cu managerii e un topic taman bun de dezbatut si ma seaca rau de tot! promit sa revin mai pe seara! bun subiect! foarte bun! >:))

WomanWithW spunea...

...suntem o tara de amatori si pentru faptul ca ne trasam vietile pe principii stabilite de altii...transformam o anumita gandire... a unui anumit filozof in lege.LEGE!Am intalnit in ultima vreme oameni care desi au multe de spus...totusi nu spun nimic personal,real,tangibil.VERITABIL.
Totu e bazat pe ce spune...ALTCINEVA
Acesti oameni sunt cei mai usor de manipulat si manevrat .Te joci cu mintea omului muuuult mai usor decat te joci cu trupul.
Din pacate in Romania avem acest gen de oameni din belsug.Ca-l asculta pe Basescu,pe Vali Vijelie sau ...nus'ce filozof firoscos.Amatorismul incepe cu lipsa initiativei ,copierea,mimarea,lipsa originalitatii.
Iar multi ...tocmai ca vor sa evite "amatorismul in gandire"...au inceput sa gandeasca ...gandurile altora.Si tot sperand sa treaca de la amatorism la profesionism...se pierd in stufarisurile de care vorbesti.

Si n-am nimic cu nici unul din cei trei de mai sus ...doar ca trebuie consumati in doze mici.Altfel devin mortali.
"Ne-am pierdut curajul de prea multă singurătate şi am uitat să trăim, gândind prea mult viaţa." - Emil Cioran:)))))


Vorbesti aici de ...delegare privind manager job.
Ghici ce scrie in my job description pe prima pagina?
Cred ca tu ai citit o multime de norme privind conducerea unui business de succes...si te apuca nervii cand vezi ca legile scrise dar si nescrise ale manageriatului sunt modificate mioritic.De doua ori pe luna la mine la job avem niste cursuri-clase-meeting-uri de analiza a muncii noastre dar si de analiza a business-ului competitorilor.Ti-ar placea sa asisti la asa ceva.Este foarte interesant si...are un pic din St.Gheorghiu style:)))

Aris spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
pheideas spunea...

@Ochiverzi, s-a intamplat din frageda pruncie sa traiesc printre directori. Am vazut cum s-au ridicat fabrici din nimic, cum s-au adus oameni de peste tot, cum li s-au construit case, au fost formati profesional si altele. Asa era pe vremea lui Ceausescu. Iti dai seama ce minti puteau coordona toate astea ? Pentru ca toate sunt bune si faine pe hartie, iti faci un planning si cu un birou si un telefon zici ca rezolvi totul. Ei bine, cand apar conflicte intre oameni, trebuie sa stii sa-i iei pe fiecare in parte, sa le fii tata, mama, confident, sef, si nu poti multumi pe toti. Si daca peste ani oamenii ajung sa te respecte, inseamna ca ti-ai indeplinit misiunea.

pheideas spunea...

In primul rand, un manager trebuie sa aiba viziunea ansamblului. Nu pot fi buni manageri cei obisnuiti cu scaunul si ora de plecare. Un manager trebuie sa stie raspunsurile, altfel nu poate conduce. Un colectiv de oameni ii conduci prin doua mijloace - cu biciul, sau cu respectul. Ca sa castigi respectul celorlalti, ii musai sa nu gresesti. Si chiar daca o faci, nu trebuie s-o arati. Restul e PJM.

pheideas spunea...

Se pare ca ultimul comentariu n-a ajuns aici. Dar cum nimic nu se pierde ... :))

PowerPrafGirl spunea...

multumiri inca o data :)