Acest manifest se adreseaza urmatorilor: cei care au ceva in cap, celor pe care a inceput sa-i "doara", si celor care cred ca n-ar fi rau sa apuce si ziua de maine.
In postarea anterioara am spus ca mancarea fast-food, ca si cea din supermarketuri, "dauneaza grav sanatatii". Sunt convins ca multi nu cred asta, dar e dreptul lor sa creada ce vor, la fel cum al meu e sa-mi exprim parerea personala.
In tarile aflate mult inaintea noastra, numite si civilizate, campania impotriva alimentelor de proasta calitate a inceput in urma cu aproximativ douazeci de ani, dupa ce au observat o stransa legatura intre boala si alimentatie. Am sa va dau un exemplu: Jamie a fost facut Sir de catre Regina Angliei, pentru campania initiata de el in sustinerea mancarii sanatoase in scoli.
La noi, "fenomenul" e la inceput si cred ca va mai dura. E la inceput, pentru ca imi permit sa spun, inca suntem un popor sarac, avid dupa "ieftin". Aceasta aviditate nu vine singura, ci insotita de un alt concept, la fel de vechi -"masa imbelsugata". Un tembel care s-a crezut Dumnezeu a avut grija sa-l slefuiasca cu maiestrie in ultimele decenii de aur, transformand romanul intr-un asiduu cautator de mancare.
Mi-aduc aminte, prin '93, lucram pentru o firma specializata in import de ingrediente pentru industria alimentara, si aparatura si concentrate pentru fermele de pui. Va dau cuvantul meu ca pe vremea aceea, cu greu pricepeam de ce e nevoie sa pui in biscuiti aditivi, cand stiam ca mama acasa nu punea. Dupa ani am priceput ca biscutitii ca sa devina triscuiti au nevoie de mult mai mult decat faina, praf de copt si esenta de rom. Apoi am privit an dupa an, cum biscuitii cei buni pe care-i mancam cu lapte seara, s-au transformat intr-o afanatura parfumata si sfaramicioasa pe nume Petit Beure. Iar franzela calda si buna, in ceva cu forma de paine. Va mai aduceti aminte ce bun era salamul Victoria sau parizerul ? Dar pateul Antrefrig ? De cand n-ati mai gustat o gaina de tara ?
Prin '98 am inteleles de ce un prieten bun, plecat in Germania prin '84, atunci cand venea in tara, vroia expres sa manance cremvusti cu zgarciuri. Si spunea: "Nici prin gand nu va trece ce mancam noi acolo !". Cum, ziceam noi ? Dar in Neckerman si Quelle, ce frumos arata salamurile si dulciurie ! Si el zambea ... Da, pe cat de frumos aratau, pe atat de prosti eram atunci. Smile!
Intelectul e legat intru-catva de material, si drept consecinta, aproximativ 90% din populatie consuma fara nicio urma de indoiala marfuri de proasta calitate, dar ieftine, oferite din abundenta in supermarketuri si prezentate cu inteligenta in campanii media.
De cate ori ajung in Cora, Carrefour si alte megalitice structuri de imbuibat prostimea, am parte de un adevarat spectacol. Cu o naivitate debordanta, oameni de toate varstele se imbulzesc ca si cum ar fi venit sfartsitul lumii sa-si umple pana la refuz carucioarele. Salamuri, sapte sortimente de sunci, trei cartoane cu mici, carnati, cascaval, bax de Danone, cinci peturi cu lapte, paine, sticksuri, pufuleti, dulciuri si multe alte maruntisuri strecurate cu dibacie in mormanul cu "MANCARE". La case se aduna sute de caruturi la fel, pazite de regula de nevasta, cu cei mici imprejur. "Mami, imi iei si mie ciunga ? Da' pufuleti ai luat ?". Suna mobilul ! E sotul, trimis in incursiune dupa alte maruntisuri, uitate in marea campanie. "Sa nu uiti draga sa iei si inghetata ! De-aia mare la kil. A' si un bax de bere, ca lu' tata ii place Tuborg". Cel mic de jos: "Tati, vreau si eu Sprite !".
Cam acesta e peisajul pe care il intalnim aproape zilnic in supermarketurile de la noi. In ultimii ani Romania a devenit Mecca retailului, dupa ce in apus au ajuns in pragul falimentului. De ce ? Pentru simplul fapt ca romanul cumpara orice, atata vreme cat e ieftin.
Si ca un produs sa fie ieftin, nu e o problema pentru chimia mondiala, capabila sa transforme si un "rahat" in baton cu caramel si alune.
Si atata vreme cat exista cerere de "rahat" frumos ambalat, va fi si marfa, si producatori si afaceri prospere si bolnavi in spitale, si medicamente, si importatori, si politicieni imbuibati cu grija mai mult pentru propriul buzunar decat pentru sanatatea alegatorului.
MANIFESTIncercati sa fiti mai selectivi. Nu va mai lasati inselati de ambalaje si aspect, pentru ca in spatele lor se ascund marfuri de proasta calitate, umflate de aditivi toxici si cu valoare nutritiva 0. Nu va ganditi ca maine nu va doare. Ganditi-va ca peste cinci sau zece ani, cand va veti face analizele, va veti trezi cu o boala incurabila. Ganditi-va ca ficatul, aceasta complexa uzina a organismului, are niste limite. Aveti grija de el, si nu-i mai dati sa proceseze toate porcariile, pentru ca daca nu reuseste, el le acumuleaza, pana in momentul in care organismul cedeaza si apar tumori.
Invatati sa va curatati organismul. Cum ? E simplu ! Faceti pauze de carne, mancaruri grele si alte prostii. Sa stiti ca nu muriti de foame daca mancati fructe si beti apa. Posturile nu sunt date degeaba. Stiati ca taranul roman manca produse din carne numai iarna, iar in restul anului legume ?
Nu va cer sa renuntati la alimentatia din magazin. In conditiile inexistentei unor alimente alternative, ar insemna sa va infometati. Va cer doar sa va indreptati atentia catre alimente cu adevarat nutritive si sa le inlocuiti treptat pe cele nenaturale. Inlocuiti branzeturile din raft cu cele facute de taranii din Obor sau Matache de exemplu. Sunt chiar mai ieftine.
In piata gasim legume din care putem pregati, practic, orice salata, atata timp cat ii pui ulei de masline si lamaie. Lingurita de zahar inlocuiti-o cu miere.
In loc sa dai 5 lei pe o sticla de Prigat, mai bine pregatiti-va un blender cu lamaie, portocale sau banane. Costa mult mai putin.
Reinvatati si faceti-va timp sa gatiti. O mancarica facuta ca la mama, asortata cu o salata de rosii si castraveti, va asigur, e de o suta de ori mai sanatoasa decat shaorma din colt. Si costa de trei ori mai putin.
Multi se plang de obezitate. Dar au incercat sa-si calculeze cate calorii consuma zilnic ? Stiati ca organismul isi ia din alimente atat cat are nevoie, iar restul iese pe partea cealalta ? Pe termen lung lipidele nearse se depun sub forma de grasime. Iar in conditiile unei mese abundente, el arunca 80% din ce-ati mancat ? Prin urmare, ce castigati, doar savoarea de a manca ?
//
Studii recente au aratat ca dietele hipercalorice, bogate in grasimi, zaharuri rafinate si sare pot modifica profilul hormonal al organismului in asa fel incat sa cresca nevoia corpului pentru astfel de alimente si sa te faca sa ceri mai mult. Cu alte cuvinte fast-foodul da un grad de dependenta. Esti legat de aceste meniuri si continui sa le consumi intr-un mod necontrolat in ciuda faptului ca sunt nesanatoase. Cu cat mananci mai mult, cu atat iti va fi mai greu sa renunti si sa optezi pentru alimente sanatoase.
Situatia este mai grava in randul copiilor, care se invata cu acest mod de alimentatie de la varste din ce in ce mai mici. Obezitatea juvenila creste alarmant iar generatiile fast-food de azi vor fi adultii obezi de maine.
America este tara de unde cultura fast-food s-a raspandit pe tot globul. Obezitatea constituie o adevarata epidemie in randul americanilor iar diabetul afecteaza unul din douazeci de americani. Potrivit statisticilor, majoritatea romanilor stiu ca mancarea de tip fast food este periculoasa pentru sanatate. Cu toate acestea, din ce in ce mai multi romani, in special tinerii, prefera sa consume un hamburger sau o shaorma in locul unor mancaruri gatite.
In 2004 a fost lansat un documentar (“Super Size Me”) ce prezinta experimentul unui american care consuma exclusiv, timp de o luna de zile, de trei ori pe zi, produsele unui celebru lant de restaurante fast-food. In cadrul experimentului este supravegheat medical iar starea de sanatate atent monitorizata. Pe parcursul experimentului starea generala devine din ce in ce mai proasta, analizele se inrautatesc la fiecare testare iar personajul este din ce in ce mai deprimat. La finalul celor 30 de zile de dieta exclusiv de tip fast-food, personajul se ingrasa cu 15kg si reuseste sa isi puna viata in pericol din cauza acestei diete. Iata un exemplu clar al efectului pe care il are alimentatia fast-food asupra organismului. Si chiar daca vei spune ca nu consumi trei meniuri pe zi, in fiecare zi, ca personajul din film, riscurile la care expui organismul sunt apropiate in conditiile in care te alimentezi regulat, pentru perioade lungi de timp cu asemenea produse.
//
Cum vom reusi sa scoatem din magazine marfa proasta ? Pur si simplu renuntand sa o cumparam. In acest mod cei care o produc vor fi nevoiti, fie sa inchida portile, fie sa ofere marfa de calitate.La fel vom incuraja si taranii sa vina cu marfa buna. Sa produca marfa, si sa n-o mai ia de la angro-urile turcesti.
Incercati sa fiti mai destepti si nu va ganditi numai la voi.
Ganditi-va la copiii vostri, la sanatatea lor, si ce e mai important, ca au nevoie de voi si mai tarziu, sa le indrumati pasii in viata. Vreti sa-i lasati singuri la douazeci de ani ?
Si un sfat pentru cei care vor sa manance mai putin: inainte de masa, beti multa apa. In acest fel, senzatia de satietate se va declansa mai devreme. E simplu, nu ? Smile!Fac un apel general. Cei care gandesc la fel, scrieti despre aceste adevaruri. Veniti cu date, ce stiti, ce cunoasteti sau ati vazut. Numai asa vom reusi sa schimbam ceva !"Unde-s multi, puterea creste !".
... vezi tot