vineri, 21 februarie 2014

UKRAINA

Ma uit la ce se intampla in tara "vecina si pretina" si zambesc. Pe bune, ma uit la televizor si vad ceva care seamana izbitor cu "revolutia" noastra din decembrie '89. Lupte de strada, manifestanti, teroristi, morti si tot "tacamul" necesar unei asa-zis revolutii in care, oameni simpli, sub stindardul democratiei, lupta impotriva unor lideri haini care vor sa vanda tara lui Putin. Tineti minte ca si la noi a fost la fel ? Si noi am "luptat" impotriva comunistilor ! Care comunisti am vazut pe urma, cand ne-am desteptat nitel, dar nu de tot. Si am inteles ca, in realitate, scenariul si regia au fost scrise mult inainte in limba rusa si engleza. Iar noi ramanem "tineri si nelinistiti" forever. :)
Deci, stiind ca nimic in lume nu se intampla spontan si democratic, ma intreb, ce se intampla cu adevarat in Ukraina ? Ma refer, cine si ce are de castigat din tot razboiul asta ? Am sa incerc sa formulez cateva argumente sumare pe un background contextual istoric, economic si geopolitic.

Nu stiu daca se mai indoieste cineva ca lupta pentru controlul politic si economic se da intre Rusia, de o parte, si Germania si Franta, alaturi de USA, de cealalta parte. Este evident ca cei care au ocupat in noiembrie Maidanul si lupta acum impotriva trupelor guvernamentale sunt finantati de vest. Vestul a pornit totul, incercand sa balanseze influenta Rusiei. Va mai amintiti de Piata Universitatii ? Va mai amintiti de sloganuri precum "libertate" si "jos comunistii"? Acelasi scenariu, aceleasi sloganuri. Si aceleasi interese economice si concesii facute marilor corporatii, FMI-ului, "investitorilor" si altor "paduchi".
Sa zicem ca noi, acum 23 de ani, am fost naivi, insa Ukraina a "gustat" din plin beneficiile capitaismului, cu vitrine pline si buzunare goale. Deci, nu cred ca populatia mai este atat de fascinata de capitalism, si nu priveste Europa ca pe "cos al abundentei", ci mai degraba ca pe un "colac de salvare".

Ukraina este una din cele mai sarace tari in Europa, alcatuita din trei sferturi ukrainieni (4 milioane catolici) si un sfert din rusi. In 1941, cand a fost declansata operatiunea Barbarosa, de cucerire a URSS, armata germana a fost intampinata cu flori de catre ukrainieni. Dupa resurectia sovietica, rusii s-au razbunat si au facut prapad, incluzand si planul de "dezvoltare durabila" a lui Stalin, care a impins toata industria spre Urali, lasand restul tarii dominant rurala. Acesta este motivul pentru care astazi sfertul estic rus genereaza 85% din PIB-ul Ukrainei, in timp ce restul moare de foame. Ajutat si de mafia ruseasca, cu legaturi la Kremlin. Cred ca acestea sunt motivele, sa zicem sentimentale, pentru inclinatia proeuropeana a majoritatii. Insa "burta nu se umple cu sentimente". Si ukrainienii stiu foarte bine acest lucru.

Daca Rusia vrea sa isi mai "joace cartile" in Ukraina, trebuie sa vina neaparat cu ceva concret, in afara de cele 2 miliarde de $ si promisiunile neonorate timp de aproape un secol. Parerea mea este ca Rusia nu va construi niciodata nimic, nu numai in Ukraina, pentru ca ea nu este structurata pentru "construit". Rusia s-a bazat intotdeauna pe resurse geologice, agricultura si conflicte armate. Si a luat intotdeauna de la toti, materii prime, tezaure si altele. Si, spre deosebire de USA - vezi planul Marshal, si-a mentinut imperiul prin forta. Exact asta vrea Putin astazi - sa ridice vechiul imperiu ! Cum, nu prin investitii si sustinere economica, ci prin forta.
Pe de alta parte, nici occidentul, cum bine am descoperit si noi, nu sta mai bine la capitolul altruism. Nimeni nu da nimic gratis. Spre deosebire de Rusia, occidentul ofera si construieste, dar pe datorie. Datorie care se aduna, si aduna, pana pocneste sub forma crizelor financiare. Si folosindu-se de aceste datorii, "fluturate" de FMI, dar si de o clasa politica corupta, exploateaza tot ce poate fi exploatat - paduri, agricultura, resurse minerale, hidrocarburi etc. Cum a procedat si Rusia, dealtfel, insa folosind alte mecanisme economice. Scopul este acelasi, mijloacele difera. Interesele Europei in regiune sunt piata de desfacere si agricultura. Mai este si teava de gaz, pe care ukrainienii o inchid cand este mai frig. Si ca sa-si atinga scopurile, europenii au nevoie de o clasa politica "democratica" pe care s-o poata controla. Nu pot sa nu vad asemanari cu 1941... deh, istoria se repeta ! Aceleasi planuri, acelasi teritoriu, aceiasi jucatori ! Spunea cineva ca Germania nazista e istorie ? Sa fim seriosi, "lupul isi schimba doar parul !":)

Prin urmare, Ukraina este prinsa intre "ciocan si nicovala". Miza este prea mare pentru un "happy end" cu alegeri libere si alte povesti de adormit copiii.
Parerea mea este ca, daca marile puteri nu se vor aseza la masa si vor gasi o solutie egal avantajoasa pentru toate trei partile, in Ukraina va fi un razboi care habar nu am cum se va termina si cand. Putin nu va putea controla o tara majoritar ostila, si nici occidentul nu va putea sa faca nimic fara acordul Rusiei, cu un sistem birocratic sovietic. In ce priveste pe amaratii aia de pe strazi, se vor alege cu un cimitir al Eroilor si cu speranta ca, intr-o zi, le va fi si lor mai bine. Cum o avem si noi dealtfel ... :)

0 comentarii: