joi, 27 septembrie 2012

social media

De ce socializeaza oamenii ? Aseara, pe TV5 Monde, a fost un reportaj despre "de ce socializeaza adolescentii ?", in care, o pustoaica de 12 ani a fost intrebata ce simte cand cineva ii scrie pe FB, Twitter sau IM. A raspuns fara sa se gandeasca: confort, liniste si siguranta ! Concluzia a fost simpla: nu conteaza continutul mesajelor, ci frecventa lor. Mesajele sunt simple, de genul "te iubesc" ori "like". Tinerii au nevoie de o permanenta confirmare a prieteniei. Vor sa stie ca sunt priviti de catre prieteni, felicitati sau consolati. Daca aveti curiozitatea sa pricepeti ceva din milioanele de linii de mesaj, lasati-va pagubasi. Esenta socializarii online este cu totul alta. Reporterul a mai intrebat-o pe pustoaica, ce a facut si ce a simtit cand, in urma cu o luna, i-a murit catelul ? - Am scris pe FB, unde am primit sute de mesaje. - Cu mama ta ai vorbit ? I-ai impartasit sentimentele ? - Nu, deloc ! Mi-a fost nu stiu cum sa-i spun ce simt. Am plans in fata calculatorului.

Din pacate, trebuie sa recunoastem ca vremurile in care oamenii scriau scrisori au apus demult. Cu putin timp in urma mi-am manifestat dezamagirea ca siturile de socializare sunt cam sterile. Nu au continut. Ma rog, am spus-o putin mai nuantat: e o ... labareala continua ! Corect, insa desi atunci eram convins ca am dreptate, se pare ca exista doua fete ale fenomenului. Una este cea vizibila, a miilor de poze cu flori, catei, masini, nuduri si peisaje fantastice, clipuri cu "te amor", retete de bucate si multe alte amanunte. Detalii care, pentru cineva venit de pe alta planeta si care vrea sa afle despre cunostintele pamantenilor, sunt informatii absolut sterile. Si o alta fata, cea dezvaluita la inceput, care arata ca esenta siturilor de socializare nu este de a "furniza informatie", ci de a apropia oameni. Cum, nu stiu daca ati urmarit pe Discovery o ceata de cimpanzei care, cand nu cauta hrana si fac sex, se purica cat ii ziua de lunga. Exact cam ce fac cei care ferecventeaza siturile amintite ! :) Bine, eu am definit fenomenul mai empric, pentru ca mai elevat se cheama social-media. Fenomen care este atent speculat de agentiile de publicitate. ... vezi tot

miercuri, 26 septembrie 2012

fantastic !

Fantastic ! N-am mai vazut asa ceva ! :) O colectie impresionanta de poze din anii '70 a unei fete de 22 de ani. Este despre epoca Flower Power, Hippie si ce mai vreti voi. Va marturisesc, sincer, ca, parcurgand miile de imagini (cred ca scanate din reviste), am trecut de la excitare la pura admiratie si parere de rau ca nu m-am nascut cu 20 de ani mai devreme. Si n-am ajuns la sfarsitul albumului. :) Astept pareri ... ... vezi tot

duminică, 23 septembrie 2012

pretioasa lipicioasa disperata

Am gasit pe sfatulparintilor.ro o interesanta caracterizare a tipurilor de femei pe care n-ar trebui sa le intalneasca un barbat singur: :)
"Daca toate femeile cu care te-ai intalnit pana acum s-au dovedit a fi enervante sau s-au comportat ciudat, potrivit standardelor tale, n-ar trebui totusi sa crezi despre femei ca toate sunt o apa si un pamant. Poate ca tu alegi tipul gresit de femei si tu ar trebui sa-ti schimbi standardele. Desi, intalnirile de amor n-ar trebui sa insemne categorisirea femeilor, sunt unele personalitati care ii fac pe barbati sa o ia la fuga. Daca stai deoparte de aceste tipuri de femei, nu vei avea mai tarziu dureri de cap:

1. Vorbareata
Acest tip de femeie, careia nu-i tace gura niciodata, abia are timp sa respire. Singurul lucru care pare sa o preocupe are legatura cu ea. Intotdeauna are ceva de comentat indiferent de subiect si vrea sa domine orice conversatie.

2. Disperata
Femeia din aceasta categorie este fantastica, cel putin la inceput, pana cand incepe sa vorbeasca despre cautarea unor locatii de nunta, despre cati copii vrea sau de numele cainelui familiei, chiar de la prima intalnire. Cand o femeie avanseaza atat de repede, ar trebui sa fii foarte atent. Are nevoie disperata de un barbat asa ca oricine s-ar putea afla pe lista sa, chiar si cersetorul de la coltul blocului.

3. Critica
Nimic din ceea ce faci tu nu este suficient de bun in ochii ei. Nimic nu pare ca merge daca nu este facut conform standardelor sale. Orice este spus despre orice este scos din context si transformat intr-un motiv de cearta. Acest tip de femei are un bagaj emotional bogat si te va transforma intr-o persoana nervoasa si acra iar viata cu ea va fi mizerabila.

4. Pitipoanca
Aceasta femeie nu poate trece nici cel mai usor test de inteligenta insa este doctor in stiinta cand este vorba despre dormitor. Pentru aceasta femeie care arata excelent , provocarea este sa nu deschida gura. Abilitatile sale indubitabile se bazeaza doar pe componenta fizica. Iar dupa o singura noapte de nebunii nu-ti doresti sa o prezinti parintilor tai.

5. Pretioasa
Este tipul de femeie care daca si-a rupt o unghie se asteapta sa lasi totul balta si s-o duci la salonul de manichiura. Tatal ei i-a spus mereu ca este o printesa si, deci, „trebuie” sa fie tratata corespunzator. Are gusturi scumpe si se asteapta sa-i cumperi cele mai bune lucruri si s-o duci regulat in locuri de fite.

6. Lipicioasa
Aceata femeie nu poate merge nicaieri fara sa fie insotita de barbatul ei. Va adopta interesele tale si te va suna de 20 de ori pe zi daca nu este langa tine. Aceasta femeie va insista mereu sa petreci cu ea fiecare clipa libera pe care o ai, refuzand sa te lase sa iesi la o intalnire cu baietii sau oriunde altundeva unde nu se afla si ea.

7. Mamoasa
Femeia din categoria aceasta are un corp extraordinar si o personalitate minunata. Exista o singura problema: orice barbat devine potentialul tatic al copiilor ei. Se indragosteste de un barbat si nu doar ca nu stie sa judece caracterul unui barbat, insa este si iresponsabila. Acelasi barbat care acum este ticalos, in urma cu foarte putin timp era Dumnezeu pe pamant.

8. Profitoarea
Cautatoarea de aur te va complimenta pentru ceasul scump, te va intreba ce fel de masina conduci, ce faci pentru a-ti castiga painea, unde locuiesti etc. La fel ca si in cazul pretioasei, are asteptari mari si te va lasa imediat ce venitul tau a scazut si n-o mai poti duce la cumparaturi ca inainte. Femeia aceasta iti va lasa portofelul gol, golut.

9. Cluberita
Club-erita este fantezia fiecarui barbat. Are o fata angelica, buze pline, ochi mari, picioare lungi si elegante si absolut toate curbele pe care ti le-ai dori. Problema cu aceasta femeie este ca le place sa poarte haine care sa dezvaluie ce are ea mai de pret, si nu doar tie ci si tuturor tipilor care se afla pe strada. O astfel de femeie poate fi lipsita de griji si salbatica, insa dupa ce o vei privi mai atent realizezi ca toata viata ei se rezuma la petreceri nocturne.

10. Feminista
Aceasta femeie nu poate fi niciodata multumita de un barbat si crede ca barbatii sunt cauza tuturor durerilor si suferintelor din societate. Crede ca femeile sunt mult mai inteligente decat barbatii si ca sunt singurele in stare sa faca lucrurile intr-un mod corespunzator. Nu trebuie sa pierzi timp cu ea pentru ca indiferent de ceea ce faci tu vei fi personajul negativ."

O completare: toate aceste comportamente sunt specifice oricarei femei. Adica orice femeie are din toate cate ceva. Aici vine clenciul - o femeie inteligenta stie si cat ! :) ... vezi tot

miercuri, 19 septembrie 2012

tot despre ursi

Am scris in 2009 un articol despre ursii din Busteni. Iata-l mai jos. Acum avem atacuri in Dambovita. Vor mai fi si altele. Ce legatura exista ? Ursii din Dambovita sunt ursii mutati de MS in 2012 si 2011 de pe Valea Prahovei. Vine iarna si ei trebuie sa se hraneasca, altfel nu apuca primavara. Pe unii Ocoalele Silvice ii hranesc la tiitoare; pe altii nu. Acesta este motivul pentru care au loc atacurile intens mediatizate.

Ma amuz copios cand vad cum toti neavenitii isi dau cu parerea pe posturile tv, cu privire la diverse probleme de specialitate. Asa este si cu URSUL. Ma uitam aseara pe programul 2 al TVR, cum realizatoarea stirilor de la ora 22.00 a invitat o ziarista si un avocat sa-si dea cu parerea in problema - citez: "invazia ursilor in Brasov". Apoi au sunat pe un papagal de la Institultul de Cercetari Silvice BV - ICAS, care habar nu avea ce sa spuna. Saracul, probabil ca ramasese sa stinga lumina.

Problema ursilor in Brasov este cat se poate de reala. Este aceeasi problema pe care o gasim in toate parcurile nationale, din US si Alaska, pana in Siberia si oriunde in lume, unde civilizatia a inaintat adanc in habitatul animalului salbatic. Indienii au probleme cu tigrul bengalez si cu elefantii, Massaii din Africa cu leii si bivolii si asa mai departe.
Sa nu va suparati ca-mi dau si eu cu pararea, dar intamplator m-a pasionat etologia ursului carpatin. Dar nu numai ursii, ci si alte animale si comportamentul lor. N-am practicat-o in fotoliu cu cartea in mana, ci alaturi de silvicultori, in creierul muntilor, acolo unde traieste regele Carpatilor - Ursul brun, pe numele lui latin: Ursus Arctos Cadaverinus.

Ursul este cel mai puternic animal de pe pamant, dupa elefant. Am vazut cum a scos din pamant un grajd si la intors cu fundul in sus, doar ca sa ajunga la magarii adapostiti acolo. Boul de 500 kg il ia intre falci si branci si fuge cu el. Tocmai aceasta forta il face sa nu se teama de nimic. Sa nu se teama il mai face ceva, si anume delasarea si restrictiile impuse de MS cu privire la impuscarea lui. In zona Brasovului, practic, a fost scapat de sub control. Pentru ca este zona cu cel mai mare flux de turisiti din Ro.
Cei care au batut cu piciorul Bucegii isi amintesc ca acum 10 - 15 ani era periculos sa-ti pui cortul pe Valea Cerbului, la Diham sau Poiana Izvoarelor. Am cateva intamplari cu ursi, pe care am sa vi le povestesc candva.

In mod normal, densitatea intr-o zona specific naturala este de 1 exemplar / 150 kmp. Ursul este animal masiv si are nevoie de un areal de hranire foarte mare. In acelasi timp este si un oportunist fara egal. In munti hrana este putina, si ca atare, ca sa castige in greutate, neaparat necesara perioadei de hibernare, nu se da in laturi sa atace stanile sau gospodariile din marginimea padurii. Daca as face un recensamant in zona Brasovului, probabil ca numarul de exemplare ar depasi usor 1 indivd la 10 kmp. Deci de 15 ori mai multi. Cum s-a ajuns la aceasta cifra ? Datorita resturilor menajere lasate de turisti.
Multi isi dau cu parera si spun ca ar trebui sa se intoarca in padure, sa nu mai fie lasati in oras, sa puna garduri etc. :) Asemenea solutii sunt aberante.
Dupa parerea mea, singura solutie este impuscarea lor. Una partiala, ar fi prinderea si stramutarea in alt habitat geografic. Aceasta metoda functioneaza in zone cu intinderi mari de padure, cum sunt parcurile nationale ale US, gen: YellowStone, Kodiak, Iukon, si numai in cazul ursilor crescuti in salabaticie si "naraviti" la tomberon. In zone restranse, cum este cazul nostru, oriunde ai muta un urs, el revine in zona asezarilor umane. De ce ? Pentru simplul fapt ca el nu a vanat niciodata si nu stie sa se descurce in salabaticie. Cei crescuti in zona Bucegilor, sunt ursi domesticiti si invatati la resturi. Daca le vor taia accesul la sursele de hrana, vor ataca oamenii. O a treia, ar fi mutarea in parcurile de vanatoare, hraniti la tiitoare si impuscati pe bani.
Stiu ca Ocolul Sivlic Brasov, pana la rezolvarea problemei, ii hraneste in locuri anume. E o solutie de moment.

Ursul nu este caprioara, iepure sau caine sa-i zici: mars de-aici ! Unui urs nu-i spui unde sa stea. El intra, sparge, rastoarna, omoara. Si va face orice sa obtina hrana. Am vazut cum lupta un urs. Rupe tot, de la caini de stana mari cat vitelul, pana la ghioagele ciobanilor.

Nu sunt adeptul masurilor radicale si nu voi putea sa apas niciodata pe tragaciul unei arme de vanatoare, cand inainte imi sta un animal. In ce priveste pe cele bipede, ma mai gandesc. :) Dar acum mi se pare o situatie scapata de sub control care, in curand, se va lasa cu victime umane, si nu in padure, ci in oras.

Si inca o parere. Am convingerea ca cei care conduc Ocolul Silvic Brasov sunt niste incompetenti. Problema ursilor, si nu numai a lor, ci si a mistretilor, a iepurilor si a tot ce misca in padurile patriei, sunt problemele lor. Pentru noi par altceva, pentru ca auzim la TV. Ei cu asta se ocupa de cel putin doua sute de ani. Se numeste administrarea fondului cinegetic. Asta invata la Institut, de-aia se duc la congrese, de-aia isi iau salariul. Ursi au fost si pe vremea raposatului, si acum 100 de ani, si pe vremea Mariei Tereza sau a lui Iancu de Hunedoara.
Ceea ce se intampla acum, nu este decat rezultatul incompetentei lor din ultimii douazeci de ani, cu grija mai mare pentru spagile care le ies la lemn, fructe de padure si terenuri concesionate pe 99 de ani in mijlocul padurii. Acum platim ! ... vezi tot

marți, 18 septembrie 2012

cu cat mai dati branza ?

- Buna ziua ! - A, buna ziua ! Ce mai faceti ? N-ati mai trecut ... - Am fost in conced'. Precupeata zambeste ... - Cu cat mai dati branza, va rog ? 23 lei ? S-a scumpit ? Parca era 22 ! - Da, ce sa facem si noi ? Avem cheltuieli mari. Nu vedeti ca toate s-au scumpit; si benzina, si curentu, si ... - Asa e, numa' ca salariile au ramas la fel, ba chiar s-au micsorat. Ridica din umeri, abordand o mimica spasita, de parca toata criza i-ar apasa pe umeri. Zambesc si eu cu subinteles si ii zic: - Lasati ca nu e chiar asa ! Nu-mi ziceti mie ca iesiti in pierdere, ca acu' va fac calculul. ... Apropo de calcul: stiti cu cat ia sibianca branza din munte ? Ca e de la Sibiu, din Hipodrom, si o cunosc de ceva ani. Cu 7 - 8 lei kg ! Daca umple o duba de 3 t, transportul face cam 20 bani pe kil, dus-intors, cu tot cu sofer, adica 0,2 lei. Mai pune chiria din piata - 0,5 lei, plus chiria depozitului - inca 0,3, si in total fac 9 lei pe kg. Daca vinde in jur de 100 kg pe zi, inseamna ca intr-o luna vinde 3 tone. Inmultit cu 23 lei si scazut cheltuielile, precupetei ii iese 42.000 lei pe luna bani neimpozabili. N-am mai calcultat impozitele pe salarii, pentru ca oricum nu mai conteaza. Ce parere aveti ? Sa mai zica cineva ca Romania nu e tara tuturor posibilitatilor.:) ... vezi tot

joi, 13 septembrie 2012

despre generozitate

"Sa va feriti de generozitatea omului prost, a celui smecher si a saracului !"
In primul rand, omul prost iti va da bucuros, apoi iti va cere inapoi. Pentru ca, chiar daca iti va darui din suflet, un "viermisor" ii va roade mintea si ii va spune ca, fie ti-a dat prea mult, fie nu trebuia sa-ti dea pentru ca nu meriti, fie ca dandu-ti tie el va ramane fara. Si aproape intotdeauna iti va cere inapoi sau iti va arunca vorbe de repros.
Smecherul iti da putin si iti va cere mult pe urma. Isi va etala generozitatea cu fiecare prilej, aducand-ti aminte ca ti-a facut un mare favor. Apoi iti va cere inzecit, ramanand la final in castig. Daca te prizi, se supara.
Omului sarac ii este frica de saracie, de foame, de orice neajuns si nimic din ce are nu ii este suficient. Din puncul lui de vedere, nimeni nu merita nimic din ce cu trida el a agonisit. Mintea sa va calcula de o suta de ori pana va darui ceva.
Precum vedeti, generozitatea si frica nu au nimic in comun. Tuturor ne este frica. Iar justificari se gasesc cu sacul. Daca pentru un om sarac, supravietuirea este esentiala, pentru unul bogat, dupa parerea mea, frica nu-si mai are justificare, daca el nu se considera sarac.
Daca privim in urma, vom descoperi oameni chibzuiti, muncitori, cu grija pentru fiecare lucru dobandit cu sudoare si cu teama pentru ziua de maine. In fapt, de la ei ne vine frica si nu putem s-o stergem cu buretele, intr-o zi sau in cateva decenii.
Pe de alta parte, generozitatea este o trasatura nobila, o calitate a spiritului, similara cu bunatatea. Generozitatea se educa - individual, colectiv, nu are importanta. Ea tine de frumusetea interioara si este rodul unei dezvoltari personale constituite pe valori si intelegerea ca lumea in care traim se bazeaza pe o alta structura, mult mai elevata si impartiala. Daruind, oamenii se imbogatesc spiritual, in primul rand prin multumirea de sine si in al doilea rand, si cel mai important, acumuland multumirea celorlalti.
Nimeni nu cere sa semanam cu Maica Theresa, pentru ca atunci putem fi acuzati usor de egoism; dar, din cand in cand, o floare, o gogoasa sau un zambet, nu cred ca saraceste pe nimeni. Generozitatea inseamna bucurie, nu obligatie. Sa fiti iubiti !:) ... vezi tot

miercuri, 12 septembrie 2012

la cocosu' rosu

Imi povestea cineva o intamplare care, daca n-ar fi adevarata, as incadra-o la povestiri haioase cu final neasteptat. Cica o amica a unei amice s-a hotarat zilele astea sa serbeze ziua de nastere a baietelului la "Cocosul Rosu". Se pare ca e un fel de ferma-parc cu animale si alte atractii pentru cei mici, la 20km de Bucuresti, spre Giurgiu. Fiind vorba de vreo 15 copii, cu parinti cu tot, s-a dus si a aranjat o masa cu meniu si altele. In total a iesit vreo 15 sute de lei. Au stabilit data, ora si, la final, vine "bomba": "Stiti, copiii au intrarea gratuita, insa parintii trebuie sa plateasca cate zece lei". Pesoana a ramas cu gura cascata ! Acum sta pe ganduri daca sa ramana sau sa caute alt local. I-as sugera sa ceara fara intrare. Poate gasesc o gaura in gard pe la grajduri. :)) ... vezi tot

marți, 11 septembrie 2012

arta de a face poze

Vad din ce in ce mai multe fotografii. Tehnica a permis ca fotografia sa devina un hobby de masa. De ce, pentru ca imaginea, ca si filmul, pastreaza cel mai fidel emotia locului si a personajelor. Pana aici totul e frumos. Insa in momentul in care aratam fotografiile si altora, "arta" devine "comercial". Am scris mai demult o postare despre diferenta dintre cele doua notiuni, in care aratam ca "arta" inseamna ce iti place tie, iar comercialul, ce le place si "altora". Pana acum nu am vazut pe cineva care sa se inchida intr-o camera si sa se uite la fotografii singur. Firea omului e sa arate si altora, sa se bucure alaturi de altii si, tot firesc, sa doreasca sa fie laudata, apreciata, pomenita, like-uita pe feisbuc etc.:)
Am sa fac o paralela intre pictura si fotografie. Pana in urma cu mai bine de 150 de ani pictura a fost singurul mod prin care cineva putea transmite ceva - peisaj, portret, stare, emotii etc. Si in loc sa puna mana pe camera, chema un pictor. Atunci, ca si astazi, erau pictori care copiau subiectul cat mai fidel, si alti pictori care, din cateva tuse, fara sa staruie asupra detaliului, reuseau sa redea de o suta de ori mai mult, adica si ce nu se vede - interiorul, emotia, si sa "miste" prin puterea culorii sufletul privitorului. Stiau ca o imagine este ambivalenta.
Si in fotografie este exact la fel. Exista tehnica, dar si emotie. Sunt fotografii care sunt superbe, cromatic, echilibrate, insa care "nu spun nimic". Si altele care reusesc sa miste privitorul pana la lacrimi. Dar nu toti cei care privesc sunt la fel. Unii vad ceva, altii altceva. Unii au trait emotia fotografului si recunosc in imagine "acel ceva", iar altii, nu. O simpla casa, pentru cel care a locuit in ea, inseamna ceva, in schimb pentru un trecator, nu inseamna nimic. De aceea, cand realizam o fotografie si dorim ca ea sa fie si pentru public, trebuie sa tinem cont de ce place publicului. Sau cel putin unui numar mai mare de persoane. Subiecte sunt nenumarate: apa, nisip, padure, peisaj, albastru, valuri, copii, bunici, mame, masini, bere, mici ... Ups, astea-s alte emotii !:)))
Oricum, un sfat pentru cei care "fac poze": nu va mai grabiti sa declansati aparatul cand ajungeti intr-o locatie. Incercati sa patrundeti, mai intai, emotia, starea locului, a personajului etc. Si inca ceva - incercati sa nu fiti observati de personaj cand il fotografiati, ci sa-l surprindeti intr-o pozitie cat mai naturala.
Tineti minte vorbele marelui Eminescu ? "E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune !".:)
Subiectul este mult mai amplu decat am incercat sa il schitez in cateva cuvinte. ... vezi tot

luni, 10 septembrie 2012

140 de ani

Am gasit pe net o scrisoare a lui Avram Iancu către prietenul său Ilie Măcelariu, din anul 1867, scrisă cu cinci ani înainte de moartea “Crăişorului Munţilor”.

“Frate Ilie,

Am primit scrisorile tale din 5 şi din 25 februarie şi dacă încă nu ţi-am răspuns nu crede că s-a întâmplat din altă cauză decât numai din simplul motiv că mi-am propus să nu mai corespondez cu nimeni. Sute de scrisori de la prieteni şi colegi de şcoală le-am pus la o parte, fără a fi răspuns acelora, care desigur numai cu bună intenţie au vrut să ştie dacă mai trăiesc sau nu, ceea ce desigur din partea mea este o indiscreţie, dar nu sunt eu de vină dacă din păcate am trăit experienţa tristă că în timpurile de acum omul nu mai ştie cui să se încreadă. Cum mă întrebi tu ce mai sper şi ce cred? Îţi răspund că timpul speranţelor mele a trecut şi că credinţa mea este aceea a şarpelui, care i s-a dat de la natură de a-şi apăra capul, dar nu crede că aceasta o spun fiindcă aş vrea să-mi apăr viaţa nenorocită; nu, pentru aceasta viaţa mi-am riscat-o de mai multe ori în 1848 şi 1849 pentru naţiunea mea iubită şi credinţa pentru împărat, ci înţeleg prin aceasta naţiunea mea iubită care geme sub atâtea greutăţi şi pentru care m-ar durea inima dacă prin dezvăluirea credinţei mele adevărate aş duce-o într-un pericol şi mai mare. Cu altă ocazie, mai multe, rămâi sănătos şi nu uita pe aceea mamă al cărei piept l-ai supt şi pe sincerul tău prieten,

Iancu, m.p., advocat şi prefect, Vidra de Jos, 15 mai 1867″

Azi se împlinesc 140 de ani de la moartea lui Avram Iancu. Să-i fie ţărâna uşoară! ... vezi tot

oameni

Ma bucur cand intalnesc oameni care nu vor sa tepuiasca ! Oameni care isi onoreaza obligatiile, care te intreaba cat costa si pun banul pe masa, care cu grija sa nu ramana datori se achita in avans, care te respecta si pe care ii respecti. Va vine sa credeti ca mai sunt oameni asa ? Stiti ce e interesant, faptul ca acesti oameni ii intalnesti atat de rar, incat uiti ca mai exista. Asemenea oameni trebuie "pusi bine", la pastrare ! :) ... vezi tot

joi, 6 septembrie 2012

un comentariu

Iata cum un comentariu scris pe un grup de dezbateri politice si economice s-a transformat intr-un eseu. Comentariul este adesat unui "coleg" si se refera la starea economica actuala: Dragos, te stimez, sincer, pentru faptul ca vrei sa schimbi lumea ! In urma cu cativa ani am scris ca "Cei care vor schimbarea sunt idiotii si oportunistii. Primii se lupta cu morile de vant, iar ceilalti incearca sa le fure cu tot cu caramizi.". Te rog sa nu o iei in sens peiorativ, pentru ca si eu, inca, ma consider un idot. Dar incerc sa ma tratez. :) Dupa parerea mea, buba e prea mare si, pana nu se coace, ce putem face e sa dam cu aghiazma. Societatea noastra e putreda pana in temelii. Si ca sa ajungem la temelii, este necesara o "purificare" generala, din toata punctele - mentala, materiala, spirituala. Stare in care natiunile din vest au ajuns demult, pentru ca ele au trecut prin toate etapele istoriei - ma refer la umanism, industrializare si capitalism. Noi nu ! Noi am sarit de la un feudalism tarziu direct in ceva care n-a fost, nici capitalism, nici comunism. Ceva care a semanat si seamana inca cu "sa luam gratis de la boieri" - azi de la privati. Da, suntem prinsi in feudalism ! Oricum, etape prea scurte pentru a definitiva o societate si a o determina sa reactioneze in mod normal (adica sa nu-si taie craca pe care sta si sa inteleaga ca banul se castiga prin munca, nu prin furt, ca in balade). A nu se intelege ca burghezia interbelica a facut averi cinstit. Sa fim seriosi, n-au ajuns ei in puscarii doar pentru ca au facut politica, cum vor sa lase impresia in istorie. Iar comunismul nu s-a ridicat pe bunastarea si fericirea populatiei, ci pe o stare similara cu cea de azi.:) Probabil ca scurtul meu eseu va lasa putine urme in mentalul colectiv, pasionat de agitatia unor lupte politice efemere, fara sa sesizeze manipularea bine concertata. Parerea mea e ca o societate se vindeca singura. In termeni vulgari, o cireada de vaci poate fi deturnata de la traiectorie numai daca ai ceva substantial cu care s-o sperii sau s-o ademenesti. :) Ma refer la finante. Sau, speculand momente de lehamite, cum vor fi destule in urmatorii ani. Am spus ca "buba trebuie sa se coaca". Prin 2007, cand toata societatea era prinsa de euforia boomului economic si imobiliar, impreuna cu alti "idioti" am scris nenumarate articole despre pericolul in care ne aflam si ca, la un moment dat, totul se va prabusi. Nu iti spun cati mi-au sarit in cap, mai sa ma linseze verbal, sustinand ca aberez elegant. "Morile de vant" se invarteau sprinten, si prea putini sesizau scatzaitul. Azi sunt ceva mai multi, insa, dupa parerea mea, nu suficienti. Dar tot e bine, pentru ca sunt semne ca "bulgarele a luat-o la vale" ! :) In acest moment, putem sa-l oprim, ci doar sa-i corectam traiectoria.
...
Ai spus corect: nu se doreste schimbarea ! Cei care nu doresc detin 90% din finante, si nu vor sa piarda. Au mucit zeci de ani, poate sute, au inventat zeci de strategii de "furat" si ... sa le arunce acum la gunoi ? Felul in care putem suravietui nu este "amestecul" in melajnul economic-politic-financiar, ci gasirea unor nise, din care, de pe margine sa ne protejam de "suvoiul" care se scurge la vale. Si tot de pe margine sa "corectam" traiectoria. Motivele sunt multe - in primul rand forta financiara pe care cercurile economice si politce o detin si pe care nu vor s-o piarda. Altele sunt strategiile de manipulare si spalare a creierelor pe care le-au practicat din anii '50 pana azi. Omul modern, global, a ajuns usor de manipulat si predictibil. E bolnav ! Statisticile neoficiale arata ca mai mult de jumatate din populatia lumii sufera de o maladie mentala, toate avand la baza frica. Spuneai de logica dupa care reactioneaza societatea civila. Societatea romanesca nu se comporta ca un organism unitar, ci ca unul disociat in mii de celule. Reactia la un factor perturbant - agresiv este mult incetinita si trebuie sa afecteze majoritatea celulelor, ca sa se obtina un efect. ... vezi tot

miercuri, 5 septembrie 2012

poze

... vezi tot