joi, 31 decembrie 2009

La Multi Ani !


Sa fiti iubiti, sanatosi si optimisti !

Si un remix ...
... vezi tot

sâmbătă, 26 decembrie 2009

christmas cards

Mi-am zis, ia sa caut eu pe net ... christmas cards.:) Va rog sa le studiati cu atentie. Veti vedea ca fiecare felicitare are un ... clenci. :))

... pe vremea cand felicitarile se desenau cu mana.
Ralph Hulett [1915 - 1974]

Stilul Art Deco s-a format si dezvoltat in prima jumatate a secolului douazeci pe continentul american. Este stilul care a dominat arta si cultura antebelica in US si a ilustrat revolutia industriala moderna, incepand cu caroseriile automobilelor si terminand cu zgarie-norii. Este caracterizat in mod deosebit de reducerea detaliului la esenta, prin folosirea tuselor directe, simple, si cromaticii uniforme, liniare. Mesajul prinde forta prin agresivitatea liniilor. Siluetele umane sau zoomorfe au mai intotdeauna talie extrem de subtire si bustul foarte lat. Cea mai uzuala geometrie este forma trapezoidala, cu baza mica orientata in jos.
La stilul Art Deco, bradul de Craciun ar fi trebuit sa stea invers. :))


... vezi tot

postscriptum


Ieri, intr-o obisnuita urare telefonica, o prietena buna imi spunea ca "parca nimic nu mai e ca altadata". Ce s-a schimbat ? Ce nu mai e, cum ar trebui sa fie ? Sunt convins ca asemenea intrebari preocupa pe foarte putini romani, majoritatea multumindu-se ca de sarbatori sa se plimbe cu ATV-ul sau sa muste din carnatul mustind de grasime, iar cu ochii inchisi sa exclame: "Ce bine e !". Dar nu e cu suparare, toti avem locul nostru in gradina lui Dumnezeu.

Am privit la obisnuitele telejurnale de sarbatori si am vazut cantitatea luand locul esentei. Am vazut gospodine grase framantand cozonaci, fierband oale imense cu sarmale si jumari, insirand zeci de metri de carnati, botezand butoaie cu muraturi si alte afumaturi. Iar afara, la o ulcica de vin, barbatii inchinand pentru raposatul patruped.
Caruturi pline varf impinse de disperati prin supermarketuri, de parca ar veni sfarsitul lumii.
"Sa fie mult si din toate ! Sa nu lipseasca nimic !"
Am vazut cutii imense de carton luand drumul strainatatii, pline cu "tot ce trebuie" si printre lacrimi, o mama spunandu-i la telefon fiului ei: "Ti-am pus maica si sunca, lebar, sarmale, muraturi, cozonac ...", iar conversatia se incheia cu "sa nu uiti sa pui si aia ...!".
Oare asta sa insemne spiritul Craciunului, bucuria mancarii si atat ?

Stiti ce-as vrea sa mai vad de Craciun ? As vrea ca pe bulevard sa treaca colindatori imbracati in straie vechi, sa vad calusari si muzica. As vrea sa simt o furnicatura pe sira spinarii si mandria ca apartin unui neam vechi.
Mi-aduc aminte, cu ani in urma, in gara din Craiova am vazut cel mai frumos Calus. Erau o ceata, imbracati in costume autentice, cel mai batran avea 60 de ani, iar cel mai mic 5. Nu va pot povesti cum jucau ... Mi-au dat lacrimile.
Ei bine, asta as vrea sa vad !
...
Cred ca ceea ce ne lipseste, este Randuiala ! Coplesiti de iuresul cotidian, de goana dupa ban si dupa "mult", am uitat esenta. Randuiala ne da linistea si energia necesara confruntarii cu necunoscutul si asezarea lui in ... randuiala.
Dar randuiala inseamna mult mai mult decat mancare si avutie. Randuiala insemna copilul care iti spune "Sarutmana tata !", inseamna respectul pentru traditie, casa batraneasca, unde te intorci din cand in cand, masa de Craciun, de Paste, de sambata si duminica.
Masa este locul in care se aduna familia si reprezinta cea mai puternica dovada de sinceritate si acceptare. Este altarul familiei, la care te asezi dupa ce te-ai spalat pe maini. Iisus nu si-a invitat apostolii la Cina cea de Taina sa le dea de mancare si de baut ...
Cine tine flacara aprinsa in acest alatar ? Ghiciti si singuri !
... vezi tot

miros de cozonac

Sarbatorile sunt acele momente cand, parca apasam pe un switch si timpul se opreste, asemeni unui film intrerupt de o pauza publicitara. Numai ca aceste pauze nu ne dezvaluie vreun miracol comercial, ci crampeie din trecut. Ele ne fac sa privim in oglinda cu ochii inchisi, iar ceea ce vedem, sa nu semene intotdeauna cu un suras. Dar conteaza mai putin felul lor, triste sau vesele. Mai important este ca ele fac parte din frumusetea noastra si le purtam in suflete ca pe ceva de mare pret.

Una din cele mai dragi amintiri este legata de copilarie si de sarbatorile de iarna. Mai tineti minte zapezile de altadata, cand construiam cazemate si ne bateam cu bulgari, si veneam uzi si inghetati bocna de la derdelus ? Ne dezbracam iute si zdup pe calorifer. Obrajii, picioarele, mainile si mai ales fundurile ne erau rosii de atata frecat pe zapada. Si radeam ... Era o veselie in casa, de nu va imaginati. Apoi mama punea masa. Asternea o fata de masa alba, imaculata, punea farfuriile din serviciul pastrat pentru ocazii, iar din bucatarie incepeau sa se reverse arome imbietoare. Ei, sa nu va imaginati cine stie ce belsug. Se intampla inainte de revolutie, cand multe se gaseau cu greutate. Nu reusesc nici acum sa-mi imaginez, cum de reusea saraca sa ne hraneasca pe toti. Eram mici, si mi-aduc aminte doar ca ne lua cu ea la coada la lapte si unt in toiul noptii, pe un ger de crapa gheata. Tata mai facea rost de carne prin relatii, fructe din vreo delegatie la Bucuresti, carate pe un tren de noapte intr-o geanta cu fermoar. Uneori, cand venea, ne gasea dormind. Ne trezea fosnetul pungilor si soaptele lor, si adormeam la loc cu zambetul pe buze si cu gandul la surprizele de a doua zi.
Dar toate aceste griji nu contau prea mult pentru noi. Aveam altele, mult mai importante si mai marete, cum ar fi cazemata din spatele blocului, sau ce-au mai facut eroii lui Jules Verne sau Jack London in indepartatul Iukon. :) In ajun de Craciun faceam bradul. Intr-un an m-am simtit tare mandru, cand tata a hotarat ca sunt destul de mare sa-l asez singur in suport. La impodobit participam cu totii. Casa se umplea de veselie, luminite si miros de cetina.
Stiti ce-mi mai aduc bine aminte ? Cozonacii facuti de mama. Cand miroasea a cozonaci si portocale, stiam ca e bine, cald, ca suntem acasa cu totii si ca nu ni se putea intampla nimic rau.
Cel mai mult imi placea ca in dimineata de Craciun sa mananc o felie mare de cozonac, pazit cu strasnicie de mama, cu o seara inainte, si o cana cu lapte cald.

Anii au trecut si multe din cele povestite s-au dus. Am crescut si ne-am risipit pe la casele noastre, purtati de griji imediate. Din cand in cand un telefon ne rupea din cotidian, intrebandu-ne daca ne e bine. Orbiti de vise neimplinite, am ignorat cu desavarsire cum clepsidra isi scurge ultimul graunte de nisip.
Acum casa e pustie. Masa asteapta nedesfacuta intr-o latura a sufrageriei. De foarte multi ani din bucatarie nu se mai aude zangat de farfurii si nici o voce draga strigandu-ne. Nu mai e cine sa stea in capul mesei, sa spuna glume sau sa ne dojeneasca ca iesim afara cu gatul descoperit. Nu ne mai intampina nimeni in prag, iar mirosul de cozonac a ramas doar o amintire.

A venit Craciunul !
Va doresc pace in suflete si bucurie !

Sarbatori Fericite !


... vezi tot

joi, 17 decembrie 2009

boc reloaded


Candva am fost si eu convins ca politica si guvernarea chiar sunt o treaba serioasa, facuta de oameni competenti, care stiu in ce se baga. :))) Nu ma pot abtine sa nu rad in hohote.
Eu m-am convins ..., insa va intreb si pe voi, credeti ca cei care ne hotarasc destinul, chiar stiu ce fac ? Adica au o strategie, o gandire pe termen lung ?
Nici gand de asa ceva ! Si daca stau putin si reflectez, foarte putini stiu ce insemna "strategie", profesionalism.
Pun pariu pe cat vreti voi, si o spun cu aceeasi naivitate care a caracterizat si afirmatia ca Oprescu va trece in turul 2, ca in afara de cativa, nimeni habar nu are de ceea ce face. Si tot ce face e "dupa ureche" si "cum bate vantul". O tara de amatori !!!
Sunt foarte convins ca Basescu & Co. - naiv sa fii sa crezi ca PD-L e altceva decat "gradinita lu' sefu'", iar Boc, purtatorul de cuvant, au habar in ce s-au bagat. Cred ca si-au dorit cu atata ardoare sa castige, incat nici nu a mai contat ce se va intampla dupa ... Orbiti de orgolii, nici prin gand nu le-a trecut ca s-ar putea sa-si rupa gaturile cat de curand. Au mers pe ideea - lasa ca ii pacalim noi pe prosti, pe FMI, Europa, criza, pe americani, pe rusi etc. O sa fie o pacaleala, cum nu s-a mai vazut !:) Ce bine-mi pare ! Abia astept sa vad si al patrulea film. Cred ca se va intitula: "Iata vin colindatori ..." :))
... vezi tot

sâmbătă, 12 decembrie 2009

caut lentila 50 f/1.8


Caut un obiectiv de 50 mm, f/1.4/1.7/1.8 pentru SONY/Minolta. ... vezi tot

noi in anul 2000



Guesswho - Locul Potrivit

si prima varianta

noi in anul 2000
... vezi tot

miercuri, 9 decembrie 2009

se intampla in Germania

Am aflat o stire interesanta. In Germania bogatii cer majorarea de cinci ori a impozitului pe proprietate, de la 0,9 la 5 %. Motivul lor este acela de a aduce un plus de 100 mil Euro la buget, pentru a ajuta sectoarele economice afectate de criza. A. Merkel insa, se codeste sa creasca impozitul, pe motiv ca a promis in campania electorala ca va scadea impozitele.
Concluzie: alta tara, alta lume, alti oameni, alti conducatori.

... vezi tot

Romania in top

Anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din România a determinat cel mai puternic avans al primei de risc a României dintre toate ţările analizate de CMA Datavision, compania care realizează topul celor mai riscante state din lume.

Tara arde si Basescu se piaptana ! Macar de-ar avea ce sa piaptane.
In loc sa ii adune pe toti la Cotroceni si sa le zica: "Fratilor, e groasa ! Haideti sa ne unim si sa scoatem tara din rahat", acum s-a apucat sa destrame partide. A inceput cu PNL, va continua cu PSD si tot asa, pana ii dezbina pe toti. Si pe urma o sa dea vina pe moguli, pe comunisti, pe tanti Mita din Voluntari samdp.

A, nu poate s-o faca, pentru ca nu a fost validat de parlament. :)) Dar nu e inca presedinte ? Adica functia e mai importanta decat tara ? Si de ce n-a facut-o pana acum, ca in criza suntem de un an. L-au oprit mogulii ?

Sunt convins ca sustinatorii lui Basescu vor sari in sus si vor spune: "E facatura ! E stire data de Vantu, ca sa starneasca panica." Mogulii vor sa distruga tara. Adica nu suntem in primele zece tari, cele mai riscante ? Nu ne intereseaza ca nu mai investeste nimeni ? Economia "duduie" si eu n-am aflat ?
Si acum sa va relatez o discutie avuta cu un probasescian.
Am indraznit sa amintesc de Boc, de falimentul a 200.000 de firme, de conturi blocate, impozitul forfetar, 800.000 de someri, saracie, a trimis-o pe proasta la Bruxelles, in ultimele trei luni s-a jucat de-a numitul ministrilor si altele.
Nici n-am terminat, ca mi-a sarit in cap. "Mogulii si comunistii PSD-isti sunt de vina !". No comment !
I-am urat "sa traiasca bine !".
... vezi tot

luni, 7 decembrie 2009

E-urile

Lista E-urilor nocive
Nu conteaza ca mai exista pe net, important e ca ea sa fie vazuta de cat mai multi.

* coloranţi - pentru a schimba sau a da culoare; E100-E182
* conservanţi - substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea lor împotriva alterării produse de microorganisme; E200-E297
* antioxidanţi - substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidarii (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii); E300-E390
* emulgatori - asigură un amestec omogen între apa şi grăsimile alimentare; E400-E496
* săruri de topire - E400-E496
* agenţi de îngrosare- substanţe care au capacitatea de a mări vâscozitatea produselor alimentare; E400-E496
* agenti de gelifiere- substanţe care permit şi care ajută la formarea gelurilor; E400-E496
* stabilizatori - substanţe care fac posibilă menţinerea proprietăţilor fizico-chimice ale alimentelor, menţinând omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; E400-E496
* agenţi de gust (aromatizanţi) - se împart în trei categorii:

a) substante aromate naturale - se obţin prin procese fizice enzimatice sau microbiologice din
materii prime de origine vegetală sau animală;
b) substanţe identic naturale - sunt identice din punct de vedere al compoziţiei cu aromele
naturale, componentele fiind obţinute prin sinteză;
c) substanţe artificiale - se obţin prin sinteză, având structura şi compoziţia diferite de cele
naturale; E600-E640

* acidifianţi - substante care cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru; E300-E390
* agenţi antiaglomeranţi - E500-E580
* amidon modificat - E1400-E1450
* edulcoranţi (îndulcitori) - substanţe (altele decat zaharul) care se utilizează pentru a da gust dulce alimentelor; E900-E999
* substanţe de afânare - substanţe care contribuie la creşterea volumului alimentelor fără a modifica valoarea energetică; E400-E496
* antispumanţi- se folosesc pentru reducerea şi prevenirea spumei; E500-E580
* agenţi de suprafaţă şi albire -E900-E999 / E1500-E1520
* agenţi de întărire-afermisanţi - E500-E580
* umectanţi - E1200-E1202 / E1400-E1450 / E1500-E1520
* enzime - E1100-E1105"

Şi în continuare câteva exemple de aditivi consideraţi extrem de toxici:

E 102 (tartrazina) – cancerigen


E 104 (Quinoline Yellow) – folosit în rujuri, produse pentru păr, parfumuri, o largă gamă de medicamente; colorant galben pentru îngheţate, dropsuri, prafuri de budincă; provoacă dermatite; interzis în Australia, USA şi Norvegia.

E 110 (sunset yellow) - intră în componenţa sucurilor, dropsurilor, îngheţatei, snacks-urilor; în unele băuturi, medicamente, conserve de peşte, prafuri de budincă colorându-le în galben "apus de soare"; cancerigen (tumori renale); alte efecte: congestie nazală, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, vomă, indigestie;
interzis în Norvegia.

E127 (eritrozina) - colorant roşu pentru compoturi şi alte alimente; provoacă mutaţii genetice, provoacă cancer al tiroidei la şobolani (studiu din anul 1990), posibil şi la om; întâlnit în băuturi alcoolice, îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare; interzis în SUA din 1990 şi Norvegia.

E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar şi pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă; bauturile racoritoare cu aroma de citrice conţin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adaugă în lapte şi produse din carne, produse de brutărie şi dulciuri; prezent în multe medicamente (Tylenol, Phenergan); se cunoaste ca provoacă urticarie şi agravează astmul. Asociaţia Consumatorilor din Piata Comuna Europeana îl considera cancerigen, însa este permis în România; interzis în SUA.

E 320 (Butil-hidroxi-anisol BHA) - conservant găsit în cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, margarină, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat, arahide; posibil cancerigen (în doze mari a provocat tumori la animalele de laborator), creşte nivelul de colesterol; derivat din petrol; în unele ţări interzis în mâncarea pentru copii, putând provoca reacţii alergice şi hiperactivitate; înterzis în Japonia în 1958; expertii recomandă oficial interzicerea în Marea Britanie; restaurantele McDonald's din SUA au eliminat acest aditiv din produsele lor încă din 1986.

E 621(glutamat monosodic) conţinut în exces în supele concentrate, considerat de specialişti printre cele mai cancerigene substanţe; se foloseşte şi pentru conservarea laptelui, brânzeturilor, mezelurilor, ciupercilor, tonului, preparatelor îngheţate.

E 951 (aspartam) este un îndulcitor des folosit şi poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli; cancerigen. Întâlnit în guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare; interzis în SUA. Pe termen lung, prin scăderea imunităţii, consumul în exces de aspartam expune la gripă, boli de plămâni, infecţii urinare şi intestinale. Lipsa de calciu apare şi ea în timp. Folosirea aspartamului are şi alte efecte nocive asupra sănătăţii: cefalee, insomnie, tulburări de vedere, auz şi memorie, oboseală, palpitaţii şi predispune la îngrăşare. În
acelasi timp, E 951 joacă un rol important în declanşarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformaţiilor şi diabetului.

E 952 (ciclamat) este un îndulcitor artificial care poate produce migrene şi alte reacţii adverse; unele testări au arătat că poate fi cancerigen; este interzis în SUA (din 1970) şi Anglia din cauza potenţialului cancerigen.
... vezi tot

sâmbătă, 5 decembrie 2009

mos nicolae


Povestea lui Mos Nicolae, povestita candva la teatrul radiofonic de mari actori.


Va doresc pace si liniste in suflete. Si sa va bucurati ca atunci cand eram cu toti copii, si stateam serile la fereste si priveam cum ninge. Si ne imaginam ca Mos Nicolae vine in straie de cersetor si asculta pe la usi daca copii sunt cuminti. Iar dimineata dadeam fuga la ghete sa vedem ce ne-a adus.
Cetinita Cetioara - Madrigal

Leagan leganel.



... vezi tot

presedintele ... care este peste 5 ani

Bazandu-ma pe luciditatea si puterea de discernamant a acestui minunat popor roman, imi voi permite sa fac o previziune.
Daca pica Geoana, PSD-ul ii va pune in spate toate esecurile din ultima vreme. Pun pariu ca va fi dat jos din functii si cu siguranta si de cel de presedinte al senatului. Presedinte al PSD va deveni automat Marean Vanghelie.
Peste cinci ani, cine credeti ca va candida la presedentie, cu sanse reale ? :))
Om simplu, din popor, ca majoritatea oamenilor simpli din tara asta. :)
Sa mor, daca nu ma duc sa-l votez ! Si ma duc si la bairamul de dupa, din Piata Victoriei. O sa inchida circulatia, pune corturi, manele, il aduce pe Florin Salam ...
Se va implini profetia din veac, a tiganului ajuns imparat. Iar la confruntarea din ajun nu se va mai jura pe Biblie, ci va fi suficient: "Sa moara mama daca ...". :))
A avut dreptate Bendeac ... vezi aici.

Mi-aduc aminte de replica lui George Motoi din "Lapusneanu": "- Maria ta, tara nu te vrea ! - Tara ? Dar cine a intrebat vreodata tara ce vrea ?". Stia el ce stia ...
Cand tara poate fi cumparata cu un mic, o bere sau o sacosa, ma indoiesc ca parerea ei mai poate conta, sau decizia ei va fi una corecta pe termen lung.
Stiu ca suna foarte "democratic", dar oare ma insel ? :)

Vezi mai jos o interesanta parere despre democratie. "Christmas Holiday" de William Somerset Maugham.
Libertate, egalitate si fraternitate
“-Presupun că acum ar fi foarte greu să te mai poţi numi democrat, declară Charley şi în ochii lui albaştri luci o lumină de maliţiozitate.
Simon făcu un gest de nerăbdare şi nu ţinu seama de observaţia lui ironică.
Democraţia este un moft. Un ideal irealizabil pe care propagandiştii demagogi îl agită în faţa maselor, întocmai cum ai agita un morcov prin faţa nasului unui măgar pe care vrei să-l duci cu tine. Marile lozinci ale secolului al nouăsprezecelea, cu libertate, egalitate, şi fraternitate sunt simple aiureli. Libertate? Clasele populare nu au nevoie de libertate şi nu stiu ce să facă cu ea, după ce li s-a acordat. Datoria şi plăcera lor este să slujească pe altul ; astfel se pot simţi în siguranţă, ori aceasta este dorinţa lor cea mai profundă : să se ştie în siguranţă. Este un fapt constatat de multă vreme, că singura libertate care merită să existe este libertatea de a face bine, ori posibilitatea de a face bine este la îndemâna forţei. Fapta bună este o creaţie a opiniei publice şi e prescrisă de lege; opinia publică insă e creată de acei care au puterea de a-şi impune punctul lor de vedere, şi singura sancţiune pe care i-o dă legea, este forţa care se ascunde dincolo de ea. Fraternitate? Ce inţelegi prin ea?
Charley se gândi câteva clipe la această întrebare.
-Da, nici eu nu ştiu. Dar cred că este sentimentul care ne leagă unul de altul ca şi cand am fi cu toţii membri unei mari familii, şi findcă ne este dat să trăim aici pe pământ un timp atât de scurt, este mult mai bine să ne înţelegem unul cu altul.
-Altceva nimic?
-Poate ar mai fi consideraţia că viaţa este foarte grea şi probabil este mai uşor pentru fiecare dintre noi să o trăim fiind buni şi blânzi unul faţă de altul. Oamenii au o mulţime de greşeli, dar îşi au şi părţile lor bune. Cu cât cunoşti oamenii mai de aproape, te convingi tot mai mult că sunt cumsecade. Asta dovedeşte că dacă le arăţi puţină apreciere vor fi gata să-ţi întindă o mână de ajutor.
-Prostii, dragul meu, toate acestea nu sunt decât prostii. Tu eşti un sentimental incorigibil. Înainte de toate nu este adevărat că oamenii devin mai buni, pe măsură ce îi cunoşti mai bine; nu devin deloc. Tocmai ăsta este motivul pentru care trebuie să te mulţumeşti să cunoşti oamenii, fără să încerci să ţi-i faci prieteni. O cunostinţă işi dezvăluie în faţa ta numai părtile bune, este atent şi politicos, caută să-şi ascundă defectele sub masca unui covenţionalism; dar imediat ce ajungi cu el la o intimitate care să-i permită să-şi scoată masca, va căuta să-l cunoşti atât de bine încât să nu mai aibă nevoie să se prefacă şi vei constata prezenţa unei fiinţe atât de josnice, o fire atât de vulgară, atât de lipsită de voinţă şi atât de coruptă, încât ar trebui să fii zăpăcit, ca să nu-ţi dai seama că aceasta este firea lui adevărată şi ar fi tot atât de inutil să-l condamni din cauza aceasta, pe cât de aberant este să condamni lupul, din cauză că sfâşie. Esenţa omului este egoismul. Egoismul este în acelaşi timp şi puterera şi slăbiciunea lui. O, eu am avut ocazia să cunosc foarte bine oamenii, în timpul celor doi ani de activitate ziaristică. Sunt vanitoşi, meschini, lipsiţi de conştiinţă, zgârciti, sperjuri, abjecţi şi gata oricând să se vândă unul pe altul, nu numai din cauză că ar putea trage un folos imediat, ci chiar din spirit de maliţiozitate. Nu există nici un mijloc la care n-ar fi în stare să facă apel, pentru ca să sape groapa unui rival; nu există umilinţă pe care n-ar fi în stare să o accepte, pentru a obţine un titlu sau o decoraţie. Pe urmă gândeşte-te la setea lor neastâmpărată de reclamă; sunt în stare să se târască în patru labe prin faţa unui gazetar obscur, numai să scrie cateva rânduri favorabile despre ei. Cei bogaţi ar fi în stare să comită mârşăvii, numai să poată câştiga câteva sute de care n-au nevoie. Onestitatea, onestitatea în politică, onestitatea în comerţ – sunt chestiuni care depind întotdeauna de ceea ce se poate câştiga cu ele; singurul amănunt care-i determină uneori să se oprească, este frica. Căci toţi sunt nişte laşi.. Dacă ai sta să le asculţi discursurile, valul de oratorie răsuflată pe care îl răspândesc în jurul lor, minciunile cu care caută să se zăpăcească unul pe altul! O, crede-mă. Ar fi peste putinţă să faci ceea ce am făcut eu din ziua când am plecat de la Cambridge, şi totuşi să-ţi mai rămână vreo iluzie în legătură cu firea omenească. Oamenii sunt josnici, laşi şi ipocriţi. Mi-e silă de ei!
Charley plecă privirea în podea. Se simţea cuprins de furie când se gândea la ceea ce ar fi vrut să-i răspundă lui Simon. Cuvintele lui păreau mult mai caraghioase.
-Nu-ţi inspiră nici un fel de milă?
-Milă? Mila este o slăbiciune feminină. Mila este sentimentul pe care ţi-l stoarce cerşetorul din cauză că nu are stomac, nu are creier şi nu este vrednic să-şi câştige existenţa în mod cinstit. Mila este linguşirea după care este însetat netrebnicul pentru a-şi putea salva respectul faţă de sine însuşi. Mila este şantajul ieftin şi care-l plăteşte din când în când bogatul, pentru a se bucura în mai multă linişte de prosperitatea lui.
Egalitate? Egalitate este cea mai mare prostie pe care a conceput-o mintea rasei omeneşti. Ca şi când oamenii ar fi egali sau ar putea deveni vreodată egali. Vorbesc de egalitate, numai din calcul. La ce i-ar putea servi omului egalitatea, când ea nu-i poate oferi nici un avantaj? Oamenii se nasc inegali; se deosebesc unul de altul prin caracter, prin vitalitate, prin conformaţia cerebrală şi nici o egalitate venită la întâmplare nu poate nivela aceste deosebiri. Vasta majoritate a oamenilor este o adunare de mediocrii: indivizi uşor încrezători, superficiali şi inconştienţi; de ce să acorzi acestora egalitate de posibilităţi cu cei care au caracter, inteligenţă, voinţă, vrednicie şi forţă? Şi tocmai această inegalitate firească dintre oameni, face ca democraţia să fie imposibilă. Ce farsă stupidă ar fi să guvernezi o ţară cu ajutorul a milioane de capete seci. În primul rând aceştia sunt incapabili să-şi dea seama ce ar putea fi bine pentru ei, în al doilea, oamenii aceştia nu au capacitatea de a obţine binele pe care-l doresc. La ce se reduce democraţia? La puterea de persuasiune a strigătului de alarmă pe care l-au inventat politicienii mârşavi şi egoişti. Democraţia este dirijată de magia vorbei, ori numai rareori se întâmplă ca un orator să aibă şi cap, iar dacă se întâmplă totuşi să aibă, nu se poate folosi de el, căci nu are timpul necesar, deoarece îşi cheltuieşte toată energia, căutând să linguşească adunările proştilor, de voturile cărora depinde situaţia lui. Democraţia, din punct de vedere teoretic, a fost una absurdă, iar astăzi îmi dau seama că şi din punct de vedere practic nu este altceva decât o farsă.”
... vezi tot

vineri, 4 decembrie 2009

la asa natie, asa conducatori

Duminica voi avea de ales intre un parameci si papagalul lui Barba Neagra piratul. V-ati prins ca parameciul e Geoana. Omul asta n-are coloana vertebrala. E carpa. Cum ... sa te duci la Vantu in ajun de alegeri ?!
Cica i-a dat telefon. Mi-l imaginez: suspinand, cu lacrimi si muci atarnand ...
- Sorine, nu mai pot ! Mi-au iesit bube de la stres. Nu pot dormi noaptea, gandindu-ma la Basescu. Am ajuns sa-l visez in rolul lui "Barba Neagra".
- Lasa Mircica, ca mai e putin. Doua zile si gata. Scapi ! Dupa, nu mai trebuie sa-ti faci griji, ca preluam noi. Hai pana la mine, sa te sarut pe frunte, sa-ti treaca.

Auziti, am impresia ca astia sunt rupti de realitate. Era o banuiala mai veche: astia nu stiu pe ce lume traiesc. L-am auzit pe Vantu in interviu: "Sunt un om de afaceri cinstit. Sunt prieten cu Geoana de patru ani si nu vad nicio problema in asta.". Iar Geoana: "Ce daca m-am dus la Vantu ? N-am voie ?".
Cred ca, in afara de sondajele din campanie, nu mai au niciun contact cu realitatea. Sculat dimineata, ciripit de pasarele in Primaverii, sedinta la senat, dupa-amiaza o intalnire la vila nu stiu cui din Snagov, pe seara cu sotia si copiii. Weekend la munte, la vila de protocol. Concedii la Monte Carlo. Cum naiba sa mai stie ce se intampla in Ferentari sau la Dabuleni ?
Ori mai am o banuiala, si anume ca ne cred prosti. Dar nu cred, pentru ar insemna sa fie ei destepti, ori n-am vazut urma de asa ceva.

Cred ca nu ma mai duc la vot. Imi bag picioarele ! Eu "carpe" nu votez. Daca la primul tur poporul a vrut sa iasa astia doi, in momentul acesta mi-e absolut indiferent !
La asa natie, asa conducatori ! Dulce Romanie, asta iti doresc !

Reflectii ...
Sorin Ovidiu Vantu a spart gasca celor trei si joaca singur ? E posibil ca Basescu sa-i fi oferit un business interesant ? Ma indoiesc.
Ce s-a intamplat ieri este foarte probabil sa taie cheful de vot al multor romani, dandu-i astfel sanse lui Basescu. Dar mai e ceva interesant, si anume ca pe Basescu il vor astepta zile grele. Este foarte probabil ca jocul sa nu se fi terminat. E lesne de inteles ca Antonescu era solutia perfecta pentru conjunctura actuala. Ori poporul a vrut altfel. Ma rog, ajutat si de masinile de vot ale PSD-ului si PD-L-ului. Prin urmare, ma astept ca in perioada de dupa sarbatori, sa se intample ceva interesant. :) Evident, daca iese Basescu. Daca iese Geoana, va fi o marioneta. In mainile cui, si pentru ce scop, ramane de vazut.

Ma intriga totusi un alt aspect. Ce interese mai au acum Vantu, Patriciu si Voiculescu ? Adica toti trei se bat sa cumpere un "vapor care se scufunda". Poate vor sa-l puna pe linia de plutire. :) Puteau foarte simplu sa-si "puna palma in fund" si sa-si inmulteasca banii, deja multi, pe alte meleaguri, sau sa se intinda pe vreo plaja aurie. Ciudat ... :)
Oricum, in toate combinatiile posibile, nu vom fi decat spectatori.

Am gasit pe net o opinie:

Ceea ce parea o informatie bomba, neverificabila, a devenit certitudine prin recunoasterea dlui Geoana: in seara anterioara dezbaterii finale, dl Geoana a fost in vizita, la ora 24, la domiciliul dlui Sorin Ovidiu Vintu.

Ce motive importante l-au determinat de dl Geoana sa riste, cu imprudenta maxima, o vizita la dl Vintu acasa, in saptamana decisiva? Un viitor presedinte da fuga acasa la un om de afaceri controversat, in plina campanie electorala, in seara anterioara dezbaterii finale?

Interesant este cum de s-a aflat. Publicatia Academia Catavencu si Realitatea TV au anuntat imediat stirea. Institutii media care fac parte din trustul dlui Vintu. Deci s-a aflat cu concursul si aprobarea proprietarului trustului media. Ce semnal o fi vrut sa transmita dl Vintu? Probabil doua semnale: atentie, dle Geoana, esti la mana mea, daca vreau te distrug. Al doilea semnal: d-le Basescu, ti l-am servit pe tava pe contracandidat. Daca vei castiga, nu uita acest sprijin.

Greseala grava a dlui Geoana nu va ramane fara consecinte. Ce motive secrete te pot obliga, intr-o zi extrem de obositoare, cu o zi inaintea dezabaterii decisive, sa dai fuga, la chemarea dlui Vintu, la locuinta acestuia, la ora 24? Arestarea dlui Nicolae Popa in Indonezia? Capcana intinsa de dl Vintu, care si-a anuntat paparazzii sa-l surprinda pe dl Geoana, nu este o surpriza. Este o confirmare a aprecierii "malefic", facute de dl Geoana la adresa dlui Vintu. Iar dl Vintu l-a confirmat: "asa este dle Geoana, iata dovada". Un semnal mai clar nu se poate imagina.

Iata ce inseamna sa fii dator. Dl Geoana nu l-a putut refuza pe dl Vintu. Nu l-a banuit de intinderea unei capcane. Ceea ce dovedeste ori o aservire totala fata de dl Vintu, ori o lipsa de apreciere a riscurilor, extrem de periculoasa pentru judecata unui viitor presedinte.

Oricare ar fi motivul, dl Geoana este dator cu explicatii detaliate, daca vrea voturile romanilor.

Prof. Stefan Vlaston
... vezi tot

marți, 1 decembrie 2009

poze si bloguri

Am primit de la o prietena adresa unui blog destul de interesant: romania revealed. E scris in engleza, dar nu cred ca e o problema. Acolo se aminteste de marturiile lui Donald Dunham. Vezi aici cine a fost.
Tot sapand pe-acolo, am mai dat peste un blog: true Romania
.
Si niste imagini pescuite de-aici: Galeria-Foto.



Sirnea - Brasov ... vezi tot