Tot preumblandu-ma prin paduri, am dat peste o idee geniala. Stiti cum putem proteja padurea de trogloditii care arunca fel si fel de deseuri, resturi ale unor piknicuri copioase ? La inceput nu i-am dat atentie, crezand ca e vreun canal in care urmeaza sa se bage tevi. Apoi am mai vazut acelasi gen de amenajare si in alte parti.
Dupa o vreme am bagat de seama ca santul cu pricina a fost lasat asa. O sclipire mi-a trecut prin minte si mi-am zis: iata dom'le niste oameni cu cap ! Bravo lor !
Si acum sa va explic fenomenul, adica legatura dintre sant si gunoi. Stati linistiti, nu arunca nimeni gunoiul in el. :) Gugustiucii, si ma refer la specia aceea aparte de nesimtiti, care cred ca natura a fost lasata pentru propria desfatare, cand poposesc in padure sau la iarba verde, vin cu catel si purcel, calabalac de gratare si friptane, incarcate in masina. Va dati seama ca vita nu se oboseste sa-si care confortu' o suta de metri mai incolo, ci vrea totul aproape. Eventual sa aiba si maneaua tot langa el. Numa ca patrupedul pe doua picioare, la spartul petrecerii uita sa-si mai curete locul si sa-l lase cum l-a gasit.
Ei aici e gaselnita geniala a celor de la paduri. Au tras sant in margine. Urmarea: padurea ramane curata si protejata, iar "animalele" la marginea ei.
Basca ca santurile cu pricina ii opresc si pe taietorii de lemne neautorizati.
Asa ca, am ramas placut impresionat de idee. Cu o investitie minima, au scapat de batai de cap. Ce bine ar fi ca metoda sa fie aplicata in cat mai multe paduri. :)
Soare si mare
-
Motto: « II me semble que la misèreSerait moins pénible au soleil. »Încep
sa înțeleg temperamentul și comportamentul oamenilor care locuiesc în tari
cu s...
Acum 4 ani
7 comentarii:
Esti sigur ca pentru asta au fost facute? Eu stiu ca astfel de santuri erau prin padurile de la bunica, facute cu scopul de a facilita transportul bustenilor, "colnic" parca ii spunea :). Iar din pacate pe padurarii nostri cred ca mai mult ii preocupa cum sa duca lemnele mai usor decat sa protejeze padurea.
mai, in padurile de la ses nu poti da bustenii la vale. asa imi place sa cred, ca au fost facute cu un scop nobil. dar poate ai dreptate, e posibil orice. :)
”başCA CĂ”
scuze, nu m-am putut abţine. dar aşa e, şanţurile cu pricina au acest scop. în unele locuri mai sunt şi un gen de borduri foarte înalte (50 cm)pentru ca maşinile să nu poată intra.
Era doar o posibilitate, daca e vorba de paduri de ses iar santurile sunt facute in jurul unei paduri e clar ca n-am dreptate. In cazul asta totusi cred ca scopul nobil ar fi protejarea unei proprietati private, ar fi frumos sa fie atata grija pentru toate padurile :), poate odata...si in Romania noastra..sa traim macar cu speranta :).
MB, multzam fain pentru corectura ! :) "ca" nu-si are locul acolo.
Bine ai venit !
pheideas,se intampla si la case mai mari:))cate o scapare acolo....si ideea cu santurile...de moment...pentru ca romanul inventiv cum este gaseste el o cale sa ajunga unde vrea...o alta solutie ar fi aceea de a interzice sa se mai faca foc in paduri,trebuie amenajate locuri speciale unde sa poti face un gratar,sa parchezi masina ,unde sa ai o sursa de apa iar padurea sa ramana intacta sa intri acolo doar pentru plimbare ...in tarile mai civilizate se face asta ,nu ai voie sa faci foc decat in asemenea locuri iar daca nu respecti asta amenzile sunt usturatoare..nu conteaza ca proprietatea este de stat sau particulara,pentru pesciut se face la fel ai nevoie de permis si sa platesti si o taxa....la noi apele nu mai au peste aproape si gunoiul lasat pe mal e la fel ca in paduri...oare cand ne vom impiedica de gunoaie atat de tare incat sa cadem cu nasul in ele ce vom face?
@cora, se pare ca santurile iti fac treaba cu brio. :) Da, se mai pare ca diferenta dintre un om civilizat si un animal este aceea ca ultimul nu se poate desparti de masina nici mort. :) De ce ? Pentru ca vita nu se duce la padure sa asculte pasarele, ci la gratar.
Trimiteți un comentariu