vineri, 24 aprilie 2009

beauty and the beast



Tot plimbandu-ma prin lume, m-am izbit de cateva intrebari:
- O femeie frumoasa poate fi inteligenta ?
- Ce prefera un barbat intre frumusete si inteligenta ?
- Ce alege o femeie, inteligenta, frumusetea sau banul ?

Apoi am dat un serch pe net si am gasit cateva studii, unele traduse si de cateva publicatii.
Vi le anexez, dupa care le voi comenta.

[.......

“De ce oamenii frumosi sunt mai inteligenti?”.

Studiul porneste de la o serie de premise preluate din diferite teorii: - Persoanele atragatoare fizic sunt percepute ca avand si o serie de alte caracteristici dezirabile social (frumos=bun);- Barbatii prefera fete tinere si frumoase iar femeile prefera barbati puternici si bogati; - Persoanele attractive fizic au cateva caracteristici commune: simetrie, asemanare cu media, caracteristici sexuale secundare. Asimetria fetei creste cu expunerea la paraziti, germeni si toxine de-a lungul dezvoltarii sau cu mutatiile genetice. In plus oamenii pun mai mare pret pe atractia fizica atunci cand in mediul lor exista mai multi paraziti si purtatori de boli: - frumos=sanatos.

Conform psihologiei evolutioniste creierul uman este adaptat nu neaparat mediului actual ci mediului ancestral in care a evoluat. De exemplu exista stereotipul ca oamenii cu status inalt sunt mai mari de statura. Probabil pentru ca de-a lungul timpului persoanele cu status inalt au fost in general mari de statura. Stramosii nostrii ocupau pozitiile inalte prin lupta fizica, de aceea persoanele inalte aveau un avantaj fata de competitori. Chiar si la animale, masculii cu statura mai mare au mai mari sanse sa fie dominanti in grup. Probabil ca o explicatie similara se poate da si perceptiei ca oamenii mai frumoasi sunt si mai inteligenti.

Iata care este mecanismul de explicare al acestui studiu:

1. Barbatii inteligenti sunt mai predispusi sa ocupe pozitii inalte decat cei mai putin inteligenti. (argumente din cercetari ce pun in evidenta corelatia IQ-functie ocupata).

2. Barbatii cu pozitii inalte au mai mari sanse sa se cupleze cu femei frumoase decat cei cu statusuri joase. Iata cateva argumente: -Barbatii prefera femeile atractive fizic iar femeile prefera barbatii dominanti social. Barbatii mai dezirabili se casatoresc cu femeile mai dezirabile; - In India casatoriile dintre barbatii unor caste superioare cu femeile dintr-o casta inferioara sunt sanctionate, ele se petrec totusi cand femeile sunt atragatoare fizic; - Conform altor studii: atractivitatea fizica a femeii se coreleaza cu mobilitatea lor sociala, cu prestigiul social al sotului, sau cu venitul acestuia.

3. Inteligenta se mosteneste. Copii barbatilor mai intaligenti sunt si ei mai inteligenti, spre deosebire de copii barbatilor mai putin inteligenti. Iata unul dintre argumente: Un studiu asupra prescolarilor din China a generalizat ca exista diferente semnificative intre IQ-ul copiilor profesorilor, medicilor si birocratilor si IQ-ul copiilor muncitorilor si clericilor. Diferenta se manifesta si intre copiii ai caror parinti au studii superioare si cei care au parinti cu studii medii.

4. Frumusetea se mosteneste. Copiii femeilor mai frumoase sunt mai frumosi decat copiii femeilor mai putin frumoase. Dintre argumente: - Studiile asupra gemenilor monozigoti si dizigoti au concluzionat ca frumusetea se mosteneste la fel ca si inteligenta; - O cercetare din Israel asupra simetriei fetei a demonstrat ca aceasta este o caracteristica stabila si se mosteneste.

Concluzie: Persoanele mai frumoase sunt mai inteligente.

sursa

./.

Femeile nu sunt hotărâte în ceea ce priveşte alegerea între frumuseţe şi inteligenţă, 25% dintre tinerele chestionate de o reţea de televiziune americană spunând că ar prefera să câştige concursul televizat "America's Next Top Model" decât premiul Nobel pentru pace.

Femeile au încă o relaţie contradictorie şi complexă cu propria imagine, arată un studiu dat publicităţii marţi, care a fost comandat de reţeaua de televiziune americană Oxygen, destinată tinerilor. Peste 2.000 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani au fost chestionate în vederea realizării acestui studiu.

Deşi 75% dintre ele au spus că s-ar rade pe cap pentru a salva viaţa unui necunoscut, peste un sfert dintre femeile chestionate au recunoscut că şi-ar condamna la obezitate cel mai bun prieten dacă ele ar putea astfel să fie slabe toată viaţa.

În ceea ce priveşte căsătoria - cu un bărbat frumos sau cu unul cu bani -, jumătate dintre femeile cu vârste între 18 şi 24 de ani au spus că s-ar mărita cu un bărbat urât, dacă acesta ar fi multimilionar.

Pe de altă parte, 88% dintre femeile care au participat la sondaj au spus că ar renunţa fără păreri de rău la telefonul mobil, bijuterii şi machiaj pentru a păstra o prietenie.

"Acest sondaj sugerează o direcţie interesantă a femeii actuale şi a felului în care ea pune în relaţie imaginea personală cu valorile ei în viaţă", spune doctorul Jenn Berman, psihoterapeut.

Potrivit lui Berman, rezultatele arată că femeile actuale reprezintă o combinaţie complexă între altruism şi materialism, zădărnicie şi insecuritate, loialitate şi egoism.

sursa

./.

Wikypedia: "Inteligenţa este facultatea de a descoperi proprietăţile obiectelor şi fenomenelor înconjurătoare, cât şi a relaţiilor dintre acestea, dublată de posibilitatea de a rezolva probleme noi. Inteligenţa unui sistem nu este definită de modul în care este el alcătuit, ci prin modul în care se comportă."

.......]

Parerea mea este ca inteligenta reprezinta capacitatea creierului de a acumula informatii si de a le folosi (aplica) intr-un timp cat mai scurt (rapiditatea deciziei).
Inteligenta este direct legata de experienta, volum de cunostinte si abilitatea cu care ele sunt puse in valoare.

Este frumusetea proportionala cu inteligenta ? In proportie de 90%, cred ca nu !

Intr-unul din studiile anterioare se spune ca omul frumos este favorizat de colectiv, primeste totul din prima, i se deschid oportunitati, de la cariera la viata personala. Absolut corect. Dar ce are de-a face cu inteligenta ?
Este adevarat, frumusetea iti deschide cai spre cunoastere. Dar oare cati profita de ele ? Cati spun: "NU, eu nu vreau gratis, ci vreau sa obtin prin truda mintii mele !" Cati sunt constienti ca scurtatura de acum poate fi platita scump mai tarziu ? Foarte putini. Am intalnit si acest gen de oameni, si in fata lor ma inclin cu respect. Da, foarte putini, pentru ca fenomenul incepe din frageda pruncie, iar mai tarziu li se pare absolut firesc, ca in clipa in care se lovesc de o problema, sa zambeasca frumos cui trebuie.

Faptul ca " reusesti ", nu-ti da si atributul de inteligent, pentru ca nu reusesti folosindu-ti cunostintele, informatia, ci aspectul fizic oferit de natura, la care nu ai contribuit cu nimic.
Din cate stiu, omul care pocneste din degete si marul cade singur, nu-si va mai bate capul sa-l culeaga. Iar bunul simt imi spune ca inteligenta cam este legata de "batutul capului". Cel care a pocnit din degete, va crede ca "asa trebuie", iar gestul i se va parea o imensa truda intelectuala.

Omul este o fiinta speculativa. Intotdeauna a cautat scurtatura, drumul usor, efortul putin, rodul usor de cules. O cale dificila, presarata cu efort fizic si intelectual, a fost ocolita, atat timp cat a existat varianta usoara, cum este si frumusetea.

Ce prefera un barbat ? Depinde de barbat. Cei care apreciaza mai mult banul, cantitatea, vor prefera o femeie frumoasa, chiar daca nu este si inteligenta.
Am intalnit multi barbati carora nu le plac femeile mai inteligente decat ei. Este vorba de acelasi pattern primitiv, din pacate, inca prezent in societatea moderna. E mai usor sa-ti pui in valoare muschii decat creierul. Pe altii inteligenta ii excita. Smile!

Ce prefera o femeie ? In primul rand, confortul material, si pe urma cel intelectual. Pentru majoritatea, cum arata respectivul, are par in nas sau batataturi, conteaza mai putin, daca se incadreaza in niste limite destul de elastice. Educatia in familie are un rol major in economia fenomenului.

O spun cu parere de rau, sunt multe familii, si aici fac referire la studiul din introducere, in care baietii invata ca femeia e sclava, iar fetele invata ca ignoranta si mediocritatea sunt virtuti. Si bineinteles, ambele trasaturi, ambalate atat de frumos, sunt apoi puse pe altarul seductiei ... Smile!

21 comentarii:

Anonim spunea...

ca de obicei, pe baza a ceea ce am observat, te lansezu usor in clasificri, raportate la propria experienta de viata. vad o tenta subiectiva mai ales in abordarea "psihicului" feminin. ca majoritatea barbatilor ai defectul de a vedea printre randuri. femeia frumoasa poate fi si inteligenta. femeia tinde sa se marite cu barbati urati pentru bani. daca ai privii fara subiectivism in jurul tai ai observa ca sunt multe femei, care desi sunt urate daca ne raportam la frumosul unanim acceptat, au bani, castigati prin munca lor si au gasit echilibrul corect in ceea ce le priveste aspectul si arata absolut decent(vezi raluca Turcanu, Condoleezza Rice, Oprah). de asemenea exista femei rapitor de frumoase cu un intelect ridicat, citite si realizate profesional. cat priveste optiunea intre premiul nobel si un concurs de frumusete America, care e reprezentata inifim in atribuirea acestui premiu n-ar trebui sa aiba acest drept.( te asigur ca nici nu stiau ce raspund).

pheideas spunea...

... "Ca fumusetea iti deschide cai spre cunoastere, e altceva. Dar cati profita de ele ? Cati spun: "NU, eu nu vreau gratis, ci vreau sa obtin prin truda mintii mele !" Foarte putini. Am intalnit si acest gen de oameni, si in fata lor ma inclin cu respect."
...
asta ti-a scapat. :)
recunosc, am defectul de a aprecia la un om ceea ce nu se vede cu ochii. cei care au alte criterii, sa fie sanatosi si voiosi.
da, am intalnit si femei profunde, dar majoritatea au o inteligenta speculativa, buna de "dat pe spate" barbati, sau un pragmatism de-ar fi in stare sa ia bani si pe paharul cu apa adus unui bolnav. din pacate, asta e adevarul.
in ce priveste barbatii, ar face orice sa se culce cu o femeie, de la prelungitorul de tabla pe roti, pana la decaratii de iubire agramate dupa prima intalnire. iar de-ar fi sa-i dezbraci in pielea goala, n-ar mai ramane nimic. ehei, si ce visati cu busuioc sub perna sunt ... de catre cine, ghiciti ! ha ha ha !

dielda dana DINU spunea...

Exista doua tipuri de bloggeri: UNII care au ceva de scris in propriul blog si ALTII care isi dau cu parerea in ograda altora. Sa fie primit !

pheideas spunea...

Multumesc ! :) Toti avem un drept sub Soare, iar noi n-avem niciun drept sa-i judecam. Doar sa-i mangaiem pe crestet. Smile!

dielda dana DINU spunea...

NU MA JUDECA CA JUDEC PE CINEVA !
C-O-N-S-T-A-T !
Stiu ca iti plac baloanele de sapun !

pheideas spunea...

nu la tine ma refeream :)

Anonim spunea...

oare voi nu va plictisiti sa va gratulati reciproc.
prieten ti-e cel care iti spune, care iti deschide o perspectiva. parerea mea. e drept ca sunt dati cand esti in asentimentul si simntirea celuilalt, dar sta e pupincureala.

pheideas spunea...

nu, nu ne plicitsim, chiar ne place ! hahahaha !

dielda dana DINU spunea...

Ce sexy! Smile!

Paul spunea...

mai sa fie, nu mi-au placut de loc smintitii ce-si dau cu parerea sub ascunzisul anonimatului prin blogosfera, sa-mi fie cu iertare, vin prima data la tine si iata ca folosesc cuvinte ce nu-mi convin a le spune, dar, ma revolta un narod ce face pe desteptul.

pheideas spunea...

Multumesc pentru aprecieri ! Nu-i bai ca-si dau cu parerea. Daca n-ar fi ei, n-am avea la cine sa ne raportam. Smile!

Govor Cristina (after-the-summer-rain) spunea...

un om inteligent este frumos ..

pheideas spunea...

De acord !

fly2sky spunea...

:)de acord frumusetea fizica nu are legatura cu inteligenta, dar exista si altel de frumusete cum spunea kitu_athena. Mi-am amintit o gluma daca imi permiti pe blogul tau.
" Barbatul catre sotie: -Mai femeie, de ce oare te-o fi facut D-zeu asa frumoasa, da' asa proasta. La care sotie se gandeste un pic raspunde: - Pai, frumoasa m-a facut..ca sa te insori tu cu mine, si proasta..ca sa ma marit eu cu tine. Smile!

pheideas spunea...

are legatura, dar invers proportional. e o constatare facuta pe un lot reprezentativ de ... frumuseti. :))

fly2sky spunea...

Daca e asa, tu ce preferi? Oricum in aprecierea frumusetii e o doza de subiectivism.

adinushka spunea...

O fi adevarat faptul ca persoanele inzestrate de la natura d.p.d.v fizic au mai multe avantaje si tind sa fie mai comode si sa astepte sa le pice din cer ceea ce vor, ceea ce cauta. Insa, la fel de adevarat este faptul ca persoanele mai putin frumoase sau urate nu sunt toate atat de ambitioase pt atingerea obiectivelor si nu sunt neaparat inteligente. Ce-ar fi ca toti frumosii sa fie si prosti sau toti uratii sa fie inteligenti? Eu cred ca exista din ambele categorii exemple destule, poate ponderea sa fie putin diferita..dar nu e regula generala faptul ca frumusetile nu se cultiva deloc.

pheideas spunea...

adinushka, nu e regula generala ca toti oamenii frumosi sa fie prosti. tine de educatie. am constatat insa ca foarte multe fete frumoase sunt ocrotite de mama si orientate catre un trai facil, conform: "mama, sa pui mana pe unul cu bani, nu sa ajungi ca mine la cratita, toata viata !".

WomanWithW spunea...

...trebuie sa fii frumos ca sa fii inteligent ...si inteligent ...ca sa fii frumos.Eu inca n-am intalnit un barbat inteligent si urat...........In privinta femeilor...cred ca nu exista femei urate.Sunt doar femei neingrijite care nu au un gram de incredere in ele...Confidenta este sexy...dar confidenta paseste in tocuri inalte...si trebuie sa ai grija cum si unde pasesti....Cat despre inteligenta...c;mon...ne vreti si ,,grase si frumoase si devreme ...pe la case?''(ca sa rimeze)

pheideas spunea...

@Ochiverzi, nu te cunosc, dar am senzatia ca esti o exceptie, adica si frumoasa, si desteapta. :)

WomanWithW spunea...

raspuns: wink.