duminică, 5 aprilie 2009

cele zece porunci - manual de utilizare


Omul, in esenta lui, este o fiinta pacatoasa. De ce spun asta, pentru ca omul este predispus la “a cauta calea usoara, lucrul usor de obtinut, cu truda cat mai putina”. Si pentru asta isi folosete creierul, inteligenta. Iar cand NU STIE CUM, sa se duca sa-L intrebe pe Dumnezeu. Asa sta in firea lucrurilor.
Din pacate, tot in firea lucrurilor sta, ca el sa faca rau altora si siesi pe masura.

Intrebari

Dumnezeu, ca ENTITATE UNIVERSALA, ABSOLUTA SI PERFECTA, a gresit oare cand a “creat” Omul ? Omul face sau nu parte din Natura ? Poate el sa modifice natura, la nesfarsit, in folosul sau, sau este doar o impresie ?

In Natura exista reguli nescrise, prin care se arata ca fiecare parte a sa ( animal, planta sau piatra ), nu poate sa faca ”rau” alteia, fara sa-si faca rau siesi. Este legea compensatiei, a actiunii si reactiunii (Newton).
Acesta este motivul pentru care nu vedem un lup vanand mai multe caprioare. Daca ar face-o, in curand n-ar mai avea ce sa vneze si ar muri de foame. Natura are grija ca acest lucru sa nu se intample, pentru ca daca ar disparea lupii, caprioarele s-ar inmulti, s-ar inbolnavi si ar muri. Ei bine, aici Omul a rupt firea lucrurilor. A “inventat” ARMELE SI MEDICAMENTELE, si din vanat a devenit vanator.

Dumnezeu a dat Omului INTELIGENTA.

Parerea mea este ca Dumnezeu a gresit cand a dat Omului ceva ce nu are si n-a avut vreodata vreun animal pe pamant. In orice caz, nu la un nivel atat de ridicat. INTELIGENTA nu este o consecinta a unui proces evolutiv pe TERRA. INTELIGENTA apartine lui Dumnezeu. Omul in schimb, ca animal, pana la un anumit punct stins in urma cu 500.000 de ani, este o consecinta evolutiva. Cerebral, nu ! Tot ce s-a petrecut dupa, este de domeniul SF-ului. N-am auzit pana acum ca vreun dinozaur sa se fi plimbat cu avionul, sau mai stii ? Smile!
In ultimul miliard de ani, de cand se presupune ca a aparut viata pe Pamant, nu a existat un singur gen animal, care sa evolueze atat de rapid, sa puna stapanire pe habitat, sa-l distruga si sa nu fie afectat de consecinte. De ce ? Pentru ca singurul lucru care a lipsit, a fost INTELIGENTA. Ea a facut ca totul sa fie posibil. Pana cand ?
E un raspuns pe care speram ca stra-stra-stranepotii nostrii sa-l gaseasca in cartile de istorie, la capitolul: “NU E BINE SA …”.
Sau poate ca noi suntem acei stra-stra …, care AU UITAT CE E BINE SI CE NU E …

INTELIGENTA este un fel de SOFT

Dumnezeu cand a dat omului SOFTUL, implementat pe un procesor INTEL CEREBRUM XXXX, a mai dat si un manual de folosire, la inceput simplu, apoi UPDATAT cu “inteligenta” la mii de pagini. Daca softul s-a numit INTELIGENTA, manualul s-a numit RELIGIE.
Dumnezeu ne-a dat RELIGIA, ca sa nu ne facem rau. Adica sa folosim inteligenta in scop constructiv, si sa nu stricam "lucrarea Domnului".
Pe cand un nou update ? Smile!

Cum se potrivesc cele de mai sus cu cele ZECE PORUNCI, va las sa va dati seama.

1. “Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău...”

Dumnezeu trebuie să fie prioritatea numărul unu în viaţa noastră. Dacă dăm mai mult timp, energie sau atenţie oricărui alt lucru sau persoane în afară de El, nu putem să avem parte de viaţa abundentă pe care El ne-o doreşte. De aceasta avem parte numai atunci când ne dedicăm Lui în totalitate şi îl invităm să ne transforme complet, pentru a ne putea atinge potenţialul maxim. [ Nu vi se pare ca suna a COPYRIGHT ? ]

2. “Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine… Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor, şi să nu le slujeşti…”

Aminteşte-ţi că vei deveni ca imaginea pe care o urmăreşti. Cum doreşti tu să fii? Dacă îl urmezi pe Cristos, vei fi transformat tot mai mult în asemănarea cu El. Dacă vânezi imagini goale create de capriciile societăţii, vei sfârşi prin a deveni gol şi împovărat.
[idem]

3. “Să nu iei în deşert Numele Domnului, Dumnezeului tău...”

Atunci când iei Numele Domnului în deşert îl înjoseşti pentru că îl tratezi cu neglijenţă când, de fapt, trebuie tratat cu reverenţă. Numele lui Dumnezeu poartă în el o mare putere spirituală şi rostirea lui activează forţele din domeniul spiritual. Folosindu-l cu neglijenţă - ca de exemplu blestemând o persoană sau o situaţie – putem atrage consecinţe nedorite nu numai persoanei respective ci şi nouă înşine. [idem]

4. "Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti..."

Dumnezeu a conceput omul cu nevoia de a se odihni în mod regulat. El a stabilit un astfel de ritm de viaţă pentru noi. Dacă nu ne luăm ziua de odihnă în fiecare săptămână ne vom resimţi din punct de vedere fizic, mental şi spiritual. În schimb, dacă vom rezerva o zi pe săptămână pentru a ne închina Domnului şi a reflecta la cuvântul său, vom descoperi perspectiva eternă în toate aspectele vieţii noastre, ceea ce ne va ajuta mult în timpul săptămânii şi în viaţă, în general.

5. "Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta..."

A ne onora părinţii este foarte important; Dumnezeu i-a folosit pentru a ne da viaţă. El ne va urmări ori de câte ori le facem o vizită, îi ajutăm când au probleme, le arătăm că îi iubim şi îi iertăm pentru toate greşelile lor din trecut. Şi ei au fost tineri şi nesăbuiţi! Dumnezeu ne va binecuvânta pentru un astfel de comportament pentru că este după voia Lui.

6. "Să nu ucizi..."

Majoritatea oamenilor nu-şi pot imagina că vor ucide vreodată. Totuşi, aceasta se poate întâmpla atunci când mânia merge prea departe. Şi, de fapt, sunt mai multe feluri de a “ucide” pe cineva, nu doar fizic. Ori de câte ori rănim pe cineva cu cuvintele noastre sau dorim să li se întâmple ceva rău, de fapt comitem o crimă în inima noastră, iar Dumnezeu ne cunoaşte inimile. Mânia noastră trebuie adusă la Dumnezeu şi El o va vindeca.

7. "Să nu preacurveşti..."

Adulterul apare în primul rând în mintea persoanei. Nu poţi să-ţi umpli mintea cu imagini şi gânduri pe care ştii că Dumnezeu nu le aprobă, şi apoi să ai pretenţia ca El să te ajute să-ţi iubeşti partenerul. Adulterul pare foarte ispititor, dar niciodată nu duce la adevărata satisfacţie, ci dimpotrivă, va distruge relaţia cu Dumnezeu şi cu familia. Atunci când alegi să faci un gest de dragoste faţă de soţ/soţie, va reveni şi sentimentul de dragoste şi se va întări.

8. "Să nu furi..."

În primul rând nu avem nevoie să furăm pentru că Dumnezeu a promis că El ne va purta de grijă şi nu vom duce lipsă de nimic. Dacă furăm, îl păgubim pe cel pe care Dumnezeu l-a creat şi îl iubeşte, şi păcătuim împotriva Creatorului.

9. "Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău..."

Minciunile şi cuvintele urâte rostite împotriva aproapelui nostru vor produce multă durere şi probleme în viaţa acestuia. Dar, atunci când ne încurajăm unii pe alţii, devenim un canal prin care va curge dragostea lui Dumnezeu, care este egală pentru toţi. Vom contribui astfel la manifestarea Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ.

10. "Să nu pofteşti casa aproapelui tău … nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău"

Invidia te va distruge. Dumnezeu doreşte să avem pacea pe care o dă mulţumirea. Tensiunea şi apăsarea de a dori mereu ceea ce nu poţi avea îţi va fura bucuria. Dacă vom căuta în primul rând faţa Domnului, vom avea parte de belşug de binecuvântări şi inima plină de bucurie.


Cat de actuale sunt Cele zece porunci ?

"Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta..." Dar oare nu se refera si la strabuni, la istorie, la cinstea cu care se cuvine sa-i pomenim ? Cei din vechimi n-au fost si ei parintii nostri ? De ce distrugem sau lasam in degradare tot ce apartine trecutului. Trecutul ne ofera invatatura si se cuvine sa nu-l ignoram, pentru ca altfel vom disparea.

"Să nu ucizi..." Multe crime s-au infaptuit in numele Domnului. Lupta acerba pentru putere si bogatie, a facut ca Omul sa inventeze arme si sa ucida. De ce ? Pentru propria satisfactie. Omul se iubeste prea mult pe sine insusi. Este egoist. As zice si prost, pentru ca secretul supravietuirii speciei umane se afla in gregaritate (grup).
Dumnezeu cand a spus: “sa nu ucizi si sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insusi”, a stiut ce spune. Taina cuvantului lui Dumnezeu se afla in iubire, in altruism, nu in ura si egoism. Ulimele doua duc inevitabil la extinctie (disparitie).

"Să nu preacurveşti..." Aceasta taina consfinteste responsabilitatea. Ea nu se opune relatiilor pasagere, atata timp cat cei care le accepta sunt responsabili. Din pacate, multi nu sunt. Acesta este motivul pentru care vedem multi copii abandonati. Dar oare fidelitatea fizica este suficienta ? Sunt multi care limiteaza responsabilitatea la a aduce bani in casa. S-au dus demult vremurile cand era suficient. Copilul si partenerul au nevoie de mai mult. Responsabilitatea presupune devotament, grija pentru familie si odrasla. Aspectul genetic determina supravietuirea individului in cadrul grupului prin fizic si informatie.

“ Sa nu furi, sa nu marturisesti stramb, sa nu ravnesti la bunul altuia “ Sunt taine al naturii. Ce-ati zice daca in natura, dupa ce un ghepard a vanat, ar veni o hiena si i-ar lua mancarea ? Ghepardul ar muri de foame si epuizare, nevoit sa alerge pentru altul. Si pana la urma si hiena ar muri, pentru ca nu ar mai avea cine sa-i asigure hrana. De-alungul vremii, multe razboaie s-au purtat pentru ca unii au ravnit la bunul altuia. Apoi au murit oameni. Ravnirea la bunul altuia duce inevitabil la extincite.

Cuvantul si marturisirea sunt armele cele mai de pret ale omului. Uneori pot face mai mult rau decat sabia. Pot ucide.

0 comentarii: