vineri, 10 aprilie 2009

Modovei ii este frica de democratie



Moldova, un plai romanesc aflat la zeci de " ani lumina ".
Ne place sau nu, trebuie sa tinem cont de faptul ca Moldova nu este Romania, din toate punctele de vedere: istoric, social, economic, politic, geografic, tot la fel cum noi nu suntem Germania.

Istoric, Basarabia a cunoscut jugul sovietic mult mai rau decat l-am cunoscut noi. Ei au fost deportati, sovietizati, pana in stafundurile lor sufletesti. Le-au fost luate traditiile, credinta, religia, stramosii si tot ce ii lega de Romanesc. Ne aducem aminte ca l-au descoperit pe Stefan Cel Mare acum douazeci de ani. Si atunci au fost multi care s-au intrebat, cine e si ala cocotat pe bolovan. Doinele le-au cantat in drum spre Siberia. Cand noi invatam de Decebal, pentru ei istoria incepea cu "tatucu" Stalin.
Moldovenii, de pe ambele maluri ale Prutului, mai au un pattern arhaic, genetic : obedienta. Da, OBEDIENTA. Firea moldoveanului este extrem de toleranta, pana cand se umple paharul. Atunci te rupe in bucati. Asa e firea lui din vremuri stravechi. El s-a adaptat locurilor, cotropirilor si jocurilor politice tesute la confluenta unor mari imperii: Austro-Ungar, Otoman, Tarist si Lesesc. Observati ca moldoveanul nu "sare la bataie", ci mai intai cugeta, daca e bine sau nu, eventual la un pahar de vin vechi. Smile! El stie ca vinul potoleste spiritele. Il invidiez, sincer, pentru intelepciunea sa seculara.

Social, structurile administrative, scolile, institutiile, toate au fost structurate dupa modelul sovietic. Au fost nevoiti sa invete limba rusa din frageda pruncie. Nu aveai voie sa vorbesti romaneste pe strada. Observati accentul, cand il pronunta le "L". Ei au folosit pana de curand formula de "Tovarase". Aproape trei sferturi din populatie "stie" ca nu e bine sa te pui impotriva "Partidului". Cei care nu stiu asta, sunt tinerii, care si-au luat portia de democratie din vest.

Economic, si astazi ei pastreaza structura comunista. Nu se pot desprinde de intreprinderi si colhozuri. Privatizarea este un experiment, evident controlat tot de stat. Adunarile generale ale oamenilor muncii sunt ceva absolut firesc. Toti il asteapta pe tovarasu' Voronin sa le dea indicatii. Si acum au Comitete de: Stat al Planificarii, regionale, raionale etc.

Politic, in mentalul omului obisnuit, Secretarul de Partid este Dumnezeu. Observati-l pe Voronin in capul mesei, ca un tatic a-tot-stiutor, iar ceilalti, obedienti, atenti sa nu-l supere pe tovarasu Prim. In Moldova nu poate fi democratie. Nu acum. Structurile sunt piramidale, atat in exterior, cat si in interior, si nu de un an, ci de 80 de ani.
Noi il injuram pe Voronin, ca se poarta ca un despot. Oare asa sa fie ? Ia ganditi-va, nu cumva oamenii au nevoie de el ? Nu ma refer la tinerii din piata, ci la parintii lor. De ce n-au iesit si ei ?
Liderul PDL din Moldova a spus ca are dovezi de fraudare ale alegerilor, dar nu cu mai mult de 10 %.

Geografic, pana cand Rusia nu va renunta la Transnistria, Moldova va fi granita Uniunii Sovietice. Si in contextul actual, cu mana pe robinet, Rusia tinde sa redevina ce-a fost odinioara. Iar occidentul tremura .. de frig.

Prin urmare, oricat ne-am dori, nu putem impune basarabenilor modul nostru de gandire, pentru ca in momentul in care ne vom duce spre ei (constatat deja), ei vor face un pas inapoi.
Din pacate, va fi nevoie de un schimb de generatii, pentru ca pasul sa fie facut inainte.

Modova nu se opune democratiei, ci ii este frica de ea.

0 comentarii: