Comunicarea se bazeaza pe cateva reguli de baza. Unele nu trebuie invatate din cine stie ce tratat, ci apeleaza pur si simplu la bunul simt. Sa va spun la ce ma refer ...
Cand scriem un e-mail ... pe vremuri se chema epistola ... urmam intotdeauna urmatoarea structura:
1. introducere - "Buna ziua" sau un simplu "Salut", daca persoana ne este apropiata. Daca persoana caruia ne adresam ocupa o anumita pozitie, mai putin familiara, nu folosim niciodata apelativul "Tu". Am vazut ca exista tendinta ca in cadrul corporatiilor sa se adopte stiul american. O merge in America; la noi nu ! Daca totusi "Dvs" ni se pare prea indepartat, dupa familarul salut "Buna X", e musai sa ne exprimam respectul, consideratia si pozitia inferioara - de genul: "In primul rand doresc sa stii ca te respect mult" sau "Draga X, cu respectul cuvenit, te anunt ca ...". Dar cu mare grija, pentru ca s-ar putea sa nu tina.
2. introducerea trebuie sa contina urmatoarele: "Buna ziua" / "Sunt X" / "Va caut in legatura cu ...", adica: Salut, Nume si Motiv. In cazul e-mailurilor, unde numele apare in adresa, numele nu este necesar. In afara de cazul in care suntem siguri ca adresa nu spune nimic destinatarului si este nesesara o amintire de genul: "Sunt X si ne-am intalnit cu ocazia ..." sau "Sunt prieten cu ...".
Pe mapamond exista diverse moduri de a incepe o scrisoare - de la modul direct, familiar, tipic american, la cel superconventional britanic - de genul: "Dear Mr. X, I hope this mail finds you well" si altele.
3. in continut putem sa scriem cate in luna si stele, atata timp cat pastram legatua cu "Pamantul". :) Adica sa fim coerenti, in fraze scurte si cat mai putine virgule. Gramatica este bineinteles obligatorie, in orice limba scriem.
4. incheierea, ca si introducerea, urmeaza un protocol simplu. Nu uitam sa multumim sau sa ne exprimam respectul - de genul: "Multumesc foarte mult pentru ... Cu respect, sinceritate etc., X".
5. o regula elementara este sa raspundem la toate mesajele care le primim. De ce spun asta, pentru ca mi se intampla foarte des sa trimit un mesaj si sa astept, sa astept si iar sa astept. Neprimind un raspuns, habar nu am daca respectivul a primit mesajul sau ce parere are despre problema transmisa. Intr-un final il sun. Imi spune: "A, am vazut mesajul tau, dar m-am luat cu treaba si am uitat sa-ti raspund". Mi se pare o lipsa de respect profunda sa nu raspundem, cu atat mai mult cu cat continutul mesajului este important si mai ales unui prieten. Poate daca avem intr-adevar ceva cu expeditorul si in felul acesta ii dam de inteles. Dar asta e alta poveste, si incepe cu cei de la telemarketing. :)
Lasati ca am intalnit magarii si mai mari. Adica ma suna in "prieten" si ma roaga sa-l ajut cu ceva. Il rezolv, ii trimit raspunsul, si se face liniste. Cand il sun, imi spune ca nu mai are nevoie, ca a rezolvat intre timp altfel si altele. Cum sa nu "iubesti" astfel de oameni ? :)
Tot la capitolul mesaje scrise intra si chatul. Am observat ca exista obiceiul, la cei tineri si fara experienta, sa fie expeditivi. Purtam o conversatie si la un moment dat celalalt dispare, fara sa spuna nimic. Nu stim daca a plecat, mai este pe teava, sau a cazut cladirea peste el. In mod firesc, cand avem o problema sau sumtem la job, spunem: "Scuza-ma, am putin de lucru" sau "M-a taiat kkrea si lipsesc putin ...". Ziceti ca nu-i asa ! :))
Deci, grija mare cand scrieti un e-mail, pentru ca este foarte posibil sa va mirati degeaba cand nu primiti raspunsul asteptat.
Soare si mare
-
Motto: « II me semble que la misèreSerait moins pénible au soleil. »Încep
sa înțeleg temperamentul și comportamentul oamenilor care locuiesc în tari
cu s...
Acum 4 ani
2 comentarii:
:)))) Trecand peste nota amuzanta a postarii, eu in e-mail-ul de la munca am 2 optiuni foarte utile. Una se numeste receipt on delivery, cealalta receipt on read. Astfel, esti notificat, in functie de optiunea pe care o bifezi, daca destinatarul a primit e-mail-ul, sau daca l-a citit. Sau ambele.
Cand nu primesc raspuns stiu exact ce concluzii sa trag. Unii sunt nesimtiti, altii foarte aglomerati, iar alteori si tacerea e un raspuns :)
Acum, "In primul rand doresc sa stii ca te respect mult" ?! =))) Eu as lua-o drept gluma, linguseala sau chiar bataie de joc. In niciun caz in serios. Nici "cu respectul cuvenit" nu mi se pare o exprimare prea fericita. Dar, poate cu altii merge.
Monica, multumesc mult pentru aprecieri ! Cuvintele sunt de prisos. :)
Trimiteți un comentariu