marți, 1 noiembrie 2011

despre uleiul de masline

Pentru pasionatii de ulei de masline. Dai cu tunul pe net si nu gasesti informatii despre uleiul cu pricina. M-a interesat indeosebi sa stiu cum deosebesc un ulei adevarat de unul contrafacut. Prin urmare am studiat problema si am ajuns la urmatoarele concluzii. Din start va spun ca uleiul de masline fals contine in diferite proportii (de la 50% in sus), canola (ulei de rapita). De ce ulei de rapita, pentru ca nu are gust si este triplu rafinat. Restul de pana la 10% e ulei de masline veritabil si ceva colorant verzui + aroma. Canola nu e nociv; el fiind folosit la prajitul aripioarelor de la KFC. Insa nu e pacat sa dai 30 lei pe o sticla de 5 lei ? Si culmea, sa mai crezi ca iti face si bine ?
Cum deosebim un ulei adevarat ? Pai sunt mai multe metode, experimentate de mine rand pe rand. 1. uleiul de masline bagat la congelator se face mat aproape laptos. Cand se incalzeste, devine la loc transparent. 2. uleiul adevarat nu lasa urme de unsoare pe maini. Prin frecare in palma, intra repede in piele si o lasa catifelata. Cel fals lasa pe maini grasime si nu iese decat cu detergent. 3. uleiul adevarat se spala de pe farfurie sau lingura fara detergent, chiar cu apa rece. E suficient sa frecati cu mana farfuria sub jet de apa si in cateva secunde se aude scartaitul smaltului.
De retinut si altele ... de ex. uleiul de masline virgin nu se pune in mancarea care fierbe. El se adauga la sfarsit, dupa ce aceasta s-a racit putin. Este foarte sensibil la fierbere si prajire; pierzandu-si mare parte din calitatile nutritive.
Cel mai indicat ar fi sa gasiti o sursa de ulei adus la butoi, nu imbuteliat. Asa puteti verifica ce v-am spus mai sus, fara sa dati banii pe o sticla, si acasa sa descoperiti ca e fals.
Am incercat de-alungul anilor fel si fel de uleiuri, de la Costa d'Oro, Mazza, pana la Pura Vita. Toate sunt contrafacute ! E adevarat, primul contine cel mai putin canola. :)
Pofta buna si ochii mari ! :)

8 comentarii:

Vocea-de-departe spunea...

Degustătorii de ulei de măsline din Franţa spun că uleiul de măsline proaspăt se recunoaşte după câteva calităţi: 1. Are un gust de alună plus tonuri vegetale, în funcţie de regiune. 2. Trebuie să fie uşor şi lichid şi să nu se lipească de vălul palatin 3. Trebuie să strălucească intens în lumină, dacă e tern, e oxidat. În privinţa autenticităţii, pe etichetă e obligatoriu să fie specificată livada sau presa, altfel e amestecat cu alte uleiuri. Cele mai bune şi mai pure sunt Galiga e Vetrice, din Toscana sau Chateau du Vignal, presă din Nisa. (Şi eu ador uleiul de măsline şi depinde ce găteşti, există ulei de măsline special pentru prăjeli sau pentru alte tipuri de gătit. Uleiul de rapiţă este cel mai dietetic, e excelent pentru salate, ca şi uleiul de sâmburi de struguri, personal le folosesc de asemenea.)

pheideas spunea...

Like Like ! :) Si eu caut o sursa de ulei de masline. Din pacate, pe piata noastra aproape toate sunt fakeuri, la pret de ulei gold.

pheideas spunea...

Apropo - cat costa uleiurile virgine ?

Vocea-de-departe spunea...

Unde, aici, în Franţa ? Depinde de cantitate, firmă şi de magazin. De la 3 euro la 20.

Irina Pancu spunea...

salutare fetelor!Uleiul de masline advarat in frigider devine ca untura!traiesc in ultimii 13 ani in grecia.Cu sotul meu impreuna avem livezi de masline si un mic restaurant.gatesc cu acest ulei in fiecare zi!!!daca-l prajesti la foc mic(ex.omleta)nu pateste nimc!!!!!garantat!daca vreti mai multe detalii rasundeti.

pheideas spunea...

Poate facem un business cu ulei adevarat.:) Sincer, m-am saturat de smecherii de pe piata romaneasca. Rareori gasesti ceva de calitate la un pret decent. Doresc ani multi, sanatate si criza usoara ! :)

Irina Pancu spunea...

LA MULTI ANI! MULTUMESC MULT DAR CRIZA VA DURA ANCA 20 ANI.CAND ZICI AFACERE LA CE TE GANDESTI?SI EU SUNT DEACORD! ULEI DE CALITATE LA PRET DE PRODUCATOR.FETELOR DACA SUNTETI INTERESATE AS PUTEA SA TRIMIT O STICLUTA -DOUA SA-L INCERCARCATI.PUPICI SI UN AN NOU FERICIT!

pheideas spunea...

skype id: pheideas