Cat ar trebui sa coste o casa ?
Nu fac aluzie la postarea anterioara, ci la o casa normala, intr-un oras sau la periferie.
Pentru a vedea cat este pretul real al unei case modeste, pentru un om cu venituri medii, am sa va propun urmatorul calcul.
Venitul mediu lunar al unui om este de aproximativ 300 Euro. Inmultit cu 12 luni si apoi cu 40 de ani de munca, fac in total 144.000 Euro.
Din aceasta suma, acelasi om isi permite sa aloce pentru achizitia sau constructia unei case aproximativ 10 %, fara sa afecteze celelalte cheltuieli. Adica 14.000 Euro, sub forma de credit la banca. Ei bine, acesta ar trebui sa fie pretul real al unei case in Romania. Daca avem o familie, cu un copil, valoarea ar putea ajunge pana la 21.000 Euro.
Acesta este pretul la care ar trebui sa ajunga o garsoniera sau doua camere in urmatorii ani.
[rectificare - Si neamtul, si francezul, si orice cetatean al UE, platesc azi un pret mai mare, in medie cu 30%, in conditiile in care au un venit de 5 - 6 ori mai mare decat al nostru.]
Soare si mare
-
Motto: « II me semble que la misèreSerait moins pénible au soleil. »Încep
sa înțeleg temperamentul și comportamentul oamenilor care locuiesc în tari
cu s...
Acum 4 ani
14 comentarii:
pheideas, dupa rationamentul tau daca avem o familie venitul se dubleaza..deci valoarea la care ar trebui sa ajunga o locuinta s-ar dubla. Dublandu-le...se apropie de preturile de acum ale locuintelor. Nu stiu in alte tari, dar cunoscand pe cineva care sta in Roma si are un venit mediu...proportia dintre venit si pretul unei locuinte mi se pare cam ca si la noi, veniturile medii aprox. de 5 ori mai mari , preturile la locuinte cam tot asa. Ideea e buna cum spui tu, asta ar fi pretul real raportat la cerere, pretul real raportat la oferta e dat de costuri+profit. Cererea e insa mult influentata de conditiile de creditare, aici intradevar ar trebui sa se urmeze calculul tau. Preturile vor mai scadea poate tocmai gradului mare de indatorare si conditiilor restrictive ale bancilor. Stii ce mi-ar fi placut in rationamentul tau, sa zici ca ar trebui sa cresca veniturile, nu sa scada pretul la locuinte :) Imi dai peste cap toate calculele :))
Nu prea mi-e clar de unde ai luat informaţiile despre care ai scris, atât pe cele privind salariul mediu, cât şi procentul de 10% din venit când vorbeşti de restul Europei, pentru că eu ştiu din surse sigure că în Austria, Franţa şi alte state UE, rata lunară pentru un credit de locuinţă este cam de 30 - 40% din salariu şi, în funcţie de bonitatea îndatoratului, aspect evaluat ţinând cont de tipul de muncă prestată şi de tipul de angajator, poate ajunge până la 50% din veniturile nete ale celui care ia credit.
Calculând pe modelul indicat de tine, înseamnă că o locuinţă la noi ar trebui să fie cam de 3-4 ori cât ai zis tu...dacă merită sau nu banii aştia, raportându-ne la calitatea locuinţei şi la calitatea vieţii, e alt aspect...Oricum, crede-mă, nu ai vrea să ştii pe ce locuinţe plătesc francezii o rată lunară de 30-40% din salariul mediu...ceva la dimensiunile unor garsoniere confort 2 la noi.
Diferenţa cu adevărat importantă între sistemul nostru imobiliar şi cele din restul UE este dată de faptul că acum nu este aplicabil acel procent de 30-40-50% din salariul mediu nici pentru ratele de credit, nici pentru închiriere...În Austria, salariul mediu este în jur de 1300 - 1500 euro, iar chiriele în Viena sunt cam de 400 - 600, pentru locuinţe decente (garsoniere sau 2 camere în cartiere rezonabile, nu centru, nu periferie), iar în Franţa salariul mediu este de 1500 euro, iar chiriile la acelaşi tip de locuinţe sunt de 500 - 800 eur. Adică, dacă în Franţa şi Austria, închiriezi o locuinţă decentă şi cu 30% din salariul mediu, deşi în Franţa se cam duce până la 50%, în România chiria lunară pentru o garsonieră este de 300 Eur, adică 100% salariul mediu şi tot cam cât o rată la bancă pentru o locuinţă similară.
Deci, dacă ne raportăm la cifrele reale şi ţinem cont de proporţii, preţul unei case la noi nu o să ajungă niciodată la 21.000 de euro, dar, dacă s-ar îmbunătăţi politica în domeniu, preţurile ar stagna pe unde sunt acum, darar oamenii ar avea de ales între a sta cu chirie sau a cumpăra o locuinţă, iar chiria sau rata ar fi între 30 şi 50% din salariul mediu.
@fly2sky: mie mi se pare că din contră, pheideas este de părere că preţul la care trebuie să ajungă o locuinţă este de 21.000 de euro, nu că salariul mediu ar trebui să ajungă la 1200-1500 de euro :))
@rontziki, informatiile le-am preluat de pe money.ro Ei au spus ca o rata suportabila e de 10%. Imi cer scuze ca nu am indicat sursa.
Referitor la straini, poate am plusat putin, sugerand ca ei ar castiga de 10 ori mai mult decat noi. Cred ca de 5-6 ori e mai corect.:) Asta ar duce la o rata de pana in 20% din venit. Dar si la ei e mult, pentru ca boomul imobiliar a cuprins toata lumea. La noi s-a plusat si speculat insa de 10 ori mai mult.
@fly2sky, am impartit trei paie la doi magari. :)) Scuze de comparatie.
Intr-o familie de trei, lucreaza numai doi. Deci nu poti inmulti cu doi.
Va multumesc amdoura ca m-ati corectat. De acord cu o garsoniera la 15.000 euro ? :)
Lasa si tu, macar 18000 euro ca si in sursa indicata de tine :). M-am referit ca veniturile se dubleaza intr-o familie fara copii. Ai luat o familie cu un copil ca medie. Calculul e insa simplist. Ar fi relevant daca fiecare adult ar sta intr-o garsoniera. O familie compusa din 2 sau mai multe persoane persoane poate sta intr-un apartament cu 2 sau mai multe camere, care este mai ieftin decat 2 sau mai multe garsoniere. As deduce mai repede de aici ca pretul unui aparatment cu 2 camere ar trebui sa fie pe la 36000 euro. Calculul este facut dupa rata de economisire existenta. Problema este ca acei 88% care-i folosim pentru a trai, raportat la veniturile noastre, reprezinta mult mai putin decat sa zicem 80% (rata de economisire a tarilor mai dezvoltate din UE nu e cu mult mai mare ca a noastra) din veniturile de 5-6 ori mai mari ale strainilor...si de aici se vede diferenta de nivel de trai.
În articolul respectiv, se spune ce şi-ar permite un român pornind de la salariul mediu, nu că în alte părţi ponderea ratei în salariu este de 10-12%, ci asta ar fi ponderea suportabilă la noi, ţinând cont că salariul mediu.
La străini, aşa cum spuneam, rata este de 30% până la 50% din salariu şi cred că e mai bine să ne raportăm la ceva realist. Părerea mea ecă soluţia nu este reducerea ponderei ratei, de vreme ce nici în alte state nu se reuşeşte asta, ci creşterea nivelului salariului mediu, astfel încât rata sau chiria să reprezinte 30-50% din salariul mediu, ceea ce înseamnă,aşa cum am mai spus, o stagnare a preţurilor la imobiliare, dar şi o creştere a nivelului de trai.
Cum nici una din ele nu se va întâmpla cel puţin mulţi ani de aici încolo, adică nici preţurile nu se vor duce la valorile menţionate de tine, nici salariul mediu nu va ajunge la 1200 - 1500 de euro, nu ne rămâne decât să ne chinuim cu rate sau chirii mult prea mari pentru salariile existente.
@fly, calclul e simplist. Cand apare un copil, cheltuielile cresc, si cei doi nu mai pot sa suporte o rata de 10 - 12%.
Ai dreptare, la noi s-a speculat exagerat de mult. Partea si mai proasta e ca foarte multi au "pus botu'". Crezi ca bancile vor renegocia contractele peste un an ? Ma indoiesc. Dupa parerea mea asa ar fi corect.
Stii ce cred ca se va intampla ? Multi vor renunta la apartamente, banca le va scoate la vanzare le 30 - 40 % din valoarea initiala, iar fostii "proprietari" le vor recumpara, bineinteles cu o alta rata, redusa si ea cu 70%. Aici banca va pierde. Ca pierderea sa fie jumate-jumate, probabil ca va renegocia cu "proprietarii" un pret pe la mijloc, adica mult mai sus de pretul pietii.
@ront, preturile la apartamente si case in vest variaza intre 60.000 o gars si 280.000 o vila. Un ap. de 2 camere intr-o zona buna e aprox 110.000 Euro. Cam ca si la noi, dar la venituri de 6 ori mai mari.
Vor scadea si la ei preturile cu aprox 30% si intr-un ritm mai lent. La noi va fi mai drastic, la fel cum au crescut.
@ront, am spus ce cred ca se va intampla. La un moment dat piata va oferi oportunitatea unor noi valori. Multi vor renunta la apartamentele antamate scump, isi vor calcula pierderile, si vor ajunge la concluzia ce e mai rentabil sa cumpere o casa mai ieftina la sfert de pret. Bancile ca sa nu-si piarda clientii vor trebui sa vina cu noi oferte.
retineti faptul ca deja o garsoniera a ajuns de la 80.000 la 40.000 in aceeasi zona. Iar cel care a luat credit de 100.000 va socoti ca e mai rentabil sa renunte.
Există un prag peste care preţurile au fost de-a dreptul aberante şi asta dupa ultima "liberalizare a creditării" de acum 2 ani. Dar eu nu cred că preţurile vor scădea sub cele de acum, cel puţin nu atâta timp cât chiriile sunt la nivelul de acum, pentru că, în primul rând, oamenii nu îşi mai cumpără case pentru a investi, ci de nevoie, iar această nevoie va fi încă mare câtă vreme alternativa închirierii este proastă.
Din păcate pentru cei care au cumpărat casele în plin bum imobiliar când luau credit 100.000 euro nu vor putea să renunţe la el decât dacă rambursează anticipat...adică dacă au bani lichizi pentru că din vânzarea casei cumpărate nu mai scoate acum 100.000 şi atunci, fără rambursare integrală, nu pot "renunţa" la credit.
@Rontziki, pot "renunta" la credit, in sensul ca nu-l mai platesc si banca le ia casa. Exista si posibilitatea de a vinde cu conditia achitarii creditului restant, insa daca pretul de vanzare e mai mic decat creditul restant, plus ca mai sunt si dobanzile, mai bine lasi casa bancii ..exact cum zice pheideas. Insa nici eu nu cred ca vor mai scadea mult preturile pe termen lung, asa cum bine ai motivat si tu. Calculul prezentat s-a facut in functie de rata de economisire medie (nu de gradul de indatorare) iar la un venit mediu, eu zic ca este si la noi de 30% in cazul unei familii fara copii, cand apar copiii scade si sub 10-12% cum spune pheideas, depinde si de varsta si pretentiile copilului :)
si pierd si avansul. pana la urma e o decizie in care va trebui sa tii seama de toti factorii.
cred ca preturile actuale nu sunt in acord cu nivelul de trai. o rata de 50% mi se pare totusi mult. dar se pare ca multi inca si-o pot permite, pentru ca unele sunt veniturile declarate si altele cele reale. intrebarea e pana cand ... 1 an, 10 ... 30 ? in Ro se poate orice ...
Trimiteți un comentariu