marți, 30 octombrie 2012

sunt trei tipuri de bucuresteni

Stunt trei tipuri de bucuresteni - unii vor sa stea exact in mijlocul orasului, unii in afara lui si unii, daca se poate, la 1000 km de el.:) Personalitatea celor amintiti este exact invers proportionala cu locul de unde provin. Cu cat vin de la o mai mare distanta, cu atat vor sa fie mai in buricul targului.:) Au si denumiri, date de "bastinasi", adica de cei veniti si ei, dar mai demult; eventual in urma cu una sau doua generatii. Cei cu trei sau patru, si-au luat demult zborul de pe plaiurile lui Bucur. Li se zice "tarani" sau parveniti. Prima eticheta se refera la cei care au uitat unde au pascut gastele, iar doua la cei care si-au inlocuit papucii de plastic cu platforme sau cu pantofi negri ciocati, si au venit sa se "imbogateasca" cat mai repede cu putinta. Nimic rau in asta, doar ca, dupa ce toata tineretea au dat la sapa, acum o tin cu doua degete. Unii au prins stil, au invatat doua sau trei limbi, s-au scolit chiar; altii, cei mai multi, au ingrosat si ingroasa inca, randurile camasilor albe cu dungi sau a caratorilor cu roaba.
Bucurestiul si-a pierdut aerul patriarhal de la inceput de secol 20, cand oamenii se cunosteau, zambeau si isi dadeau locul in tramvai. A devenit un amalgam de orice, in afara de politete, scrupule si bun gust.
Azi, Bucurestiul se imparte in cei carora nu le pasa si cei care se chinuie sa redescopere frumusetea unui oras "folosit si aruncat".:)
Cu mici adaugiri, randurile de mai sus sunt aceleasi cu cele scrise de Eugen Barbu in Groapa.:)

0 comentarii: