marți, 16 octombrie 2012

nu ma mai iubeste!

Unii spun ca, cu trecerea anilor, relatiile se transforma, dragostea, afectiunea, devin mai puternice, iubirea isi pierde nuanta pur sexuala si se transforma in ceva matern, divin sau cum i-o mai spune. Absolut de acord ! Probabil ca astfel se explica de ce unii, femei si barbati deopotriva, prefera sa-si caute placerile trupesti in alte locuri, mai putin divine si inaltatoare. :)
Explicatia sta in stiinta - mai corect, in chimie si hormonii secretati de organism. Natura a inzestrat omul cu hormoni (testosteronul, estrogenul, serotonina, ocitocina, prolactina etc). Numai ca, secretia lor nu este constanta, ci este conditionata de factori externi (mediu, cultura, spirit, stres, sarmale, stiinta etc) si interni, ce tin de perioade bine determinate. De fapt, barbatii si femeile (masculii si femelele) trec prin doua faze majore (programate de natura) - ante si post act sexual. Exista perioada in care partenerii se "vaneaza", se descopera si isi satisfac placerile trupesti si, perioada in care ei trebuie sa protejeze, sa ingrijeasca si sa creasca "rodul" actului sexual. Chiar daca el nu apare, organismul reactioneaza prin reducerea cantitatii de hormoni sexuali, inlocuindu-i cu ocitocina si prolactina, hormoni care fac ca libidoul sa scada si sa creasca afectiunea materna sau paterna. Asa se explica de ce, odata cu trecerea timpului, partenerii au impresia ca, desi se iubesc, nu mai simt la fel ca la inceput. Unii spun ca "a disparut misterul". In realitate, nu este decat chimie si magnifica natura. In acelasi timp, exista un balans intre stimulii externi (o alta silueta decat cea obisnuita) si ritmul biologic detaliat anterior. Fenomenul este prezent la aproape toate speciile care traiesc pe Pamant. Exista bineinteles si exceptii, date de, cum spuneam: mediul in care traim, cultura, spirit, stres, sarmale, stiinta sau nestiinta si multe altele.
Prin urmare, nu exista infidelitate, iubire, dezamagire sau lipsa de chef, ci doar chimie. Intrebarea care deriva nu este daca schimbam ceva, ci ce anume ?! Schimbam partenerul, ne schimbam noi, schimbam mediul, meniul, garderoba, sau orice ne trece prin minte. Sau putem sa ramanem toata viata cu povara blazarii si a nestiintei si sa oftam: "Ah, nu ma mai iubeste !". Sau, putem fi si mai ipocriti si sa nu recunoastem. :)

0 comentarii: