Nu de putine ori am auzit despre romani, plecati din tara cu ani in urma si despre care se pomeneste in diferite medii - academice, fashion, business, sport ori altceva. Bravo lor ! Stiu ca au muncit din greu ca sa ajunga unde au ajuns. Daca insa le urmarim povestea, mai toate incep cu ... eram un nimeni si, in 1989, '95, '99 ... am plecat din tara. Am ajuns in US, in Germania sau oriunde, si am inceput de jos ca ... spalator de geamuri, taximetrist, asistent universitar si altele. Abia dupa ani de munca mi s-au recunoscut meritele.
Numai ca, cu meritele lor, ne impopotonam noi cei din tara. Merite la care nu am contribuit cu nimic, ba dimpotriva. Daca respectivii nu plecau, cu certitudine zaceau si acum anonimi in vreun institut ori carciuma. Dar asta nu conteaza in viziunea si mentalitarea "gugustiucilor" care apar pe "sticla", indiferent ce nuanta au, ori stiu sa scrie. O mentalitate usor hilara de "Gigel" care priveste din strada la vitrina cu prajituri. Dar si de "vulpe" care stramba din nas la struguri. Vezi stiri headline de genul: "Un roman a ajuns la ...". Citesti si ti se umfla "pipota" de mandrie. Zici: Ia uita-te dom'le ! Ce destepti sunt romanii ! Da, sunt destepti, si profeti uneori, dar nu in tara lor!
Pe urma vezi comentarii la adresa "sistemului". Toti dau vina pe Sistem, mijind ochii conspirativ. Ca traim intr-o societate care nu stie sa isi promoveze valorile. Ca, desi ne plangem tot timpul de lipsa lor, habar nu avem sa le identificam. Ei, aici se opresc multi din cei care ateapta sa "pice din cer". Eu am sa merg putin mai departe si am sa spun de ce ... ce fenomen sta in spatele nonvalorii. Zic ca nu este vorba de nonvaloare, ci de nestiinta.
Sa stiti ca nicaieri in lume nu exista acte caritable. Nimeni nu se "indragosteste" de vreun savant cu ochelari si il sponsorizeaza pana la adanci batraneti, daca nu are vreun interes. Interesul se numeste ban. In sport sau universitati, totul se cuantifica. Si nu de dragul unui capitalism pe care il aratam cu degetul, ci pentru ca salariile si aparatura costa. Noi, cei multi, inca avem impresia ca toate astea vin de sus, de la stat. Ca statul ar trebui sa aiba grija de toate, precum o forta divina si iubitoare care ar trebui sa se pogoare din cer si sa dea gratis cuiva ceva. E o mentalitate, tipic comunista, de care nu vom scapa cat timp este speculata politic si media.
Pretutindeni in lume exista unii care vand si altii care cumpara, si toata lumea castiga. Lucian Bute a castigat bani multi urmandu-si pasiunea si implinindu-si visul. Daca ramanea in tara, se alegea cu o tinichea si atat. Ciocalteu de la Spitalul Sf'Ioan, dupa ce a descoperit dializa interna, a fost contactat de o multinationala cu care a incheiat un business. Si exemple sunt destule. Exemple pe care presa le speculeaza, stiind foarte bine ca romanul de rand este sensibil la lozinci comuniste.
O alta greseala pe care multe "creiere" o fac este ignorarea impresariatului. In fotbal, daca n-ar fi fost Becali, Gica Popescu ar fi numarat sticlele prin Craiova. Impresarul, sau managerul, este cel care stie unde sa gaseasca bani. Pentru ca cel cu bani nu sta sa caute pe savantul X din Romania. Impresariatul a ajuns azi un business foarte complex, cu sponsorizari, investitii in media, HR, plasamente la bursa si imobiliare. In recruitment head-hunting este o meserie foarte interesanta, daca stii cum s-o faci, si nu din biroul de sticla al unui zgarie nori.
De ce in alte tari sistemul functioneaza si la noi nu ? Nicaieri intr-o lume normala, care se autoregleaza, nu exista vreo directiva data de sus, care sa favorizeze pe cineva, doar pentru ca pe fruntea lui scrie savant. A, cand te numesti Einstein, e firesc ca de trena ta sa se agate toata lumea. Dar pana ajungi acolo, e cale lunga si faci bataturi la fund. Daca stii sa vinzi ce ai, scobitori sau creier, e totul perfect. Vei avea si bani, si renume. Daca nu, vei trai toata viata in mediocritate, asteptand sa te salveze cineva.
Sa fiti iubiti ! Euforia ... tra la la ! :)))
Soare si mare
-
Motto: « II me semble que la misèreSerait moins pénible au soleil. »Încep
sa înțeleg temperamentul și comportamentul oamenilor care locuiesc în tari
cu s...
Acum 4 ani
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu