marți, 22 mai 2012

it's payback time

It's payback time ! Este timpul platilor ... sau, ne-a sosit ceasul ! Nu am gasit traducere mai exacta.
Orice sistem complex are o inertie. La fel este si sistemul sanitar din Romania. Am ignorat atatia ani coruptia si lipsurile, zicand ca ziua in care se vor vedea urmarile e departe. Insa ziua aceea a sosit. Au inceput sa moara din ce in ce mai multi oameni. Mor copii din cauza unor afectiuni minore. Mor tineri pentru ca nu e nimeni sa le acorde primul ajutor. De ce, pentru ca in Europa secolului 21 Romania se afla undeva in Evul Mediu.
Oamenii maturi au pacatele lor, insa copiii, ce vina au ? Ce vina au, ca medicii sunt incompetenti ? Multi spun ca medicii sunt platiti prost si nu au medicamente. Dar incompetenta la ce lipsuri intra ?
Ieri a murit o fetita, pentru ca doi medici nu si-au facut meseria. Medicul de la Gr. Alexandrescu pur si simplu s-a "spalat pe maini". Cum poti sa trimiti un copil bolnav de amigdalita, sau otita, la Matei Bals ? Iar al treilea medic, de la Spitalul Rusescu, trebuia sa stie ca, unui copil, intravenos, doza de Paracetamol se administreaza diluata sau intr-un interval de timp lung, si sub atenta monitorizare a functiilor vitale. Fetita a facut stop cardiorespirator. Nu a facut niciun fel de complicatie de la otita, meningita, soc anafilactic sau altceva, cum incearca sa se insinueze. A fost vorba de o doza puternica de Paracetamol si, cum am spus, de incompetenta unor medici.
Dupa parerea mea, vinovati nu sunt medicii. Ei nu sunt decat ultimele piese ale unui joc de Domino inceput cu multi ani in urma. Vinovati suntem noi toti, nepasarea cu care am tratat sanatatea si, in loc sa facem ceva cand a trebuit, ne-am complacut intr-o letargie stupida.
Azi a mai murit o tanara, pentru ca n-a fost nimeni sa-i acorde primul ajutor. Era bolnava de TBC (boala saraciei - eradicata statistic in Romania in anii '70). A zacut doua ore in toaleta unui spital, pana cand a sosit medicul de garda sa constate decesul.
Credeti ca se va intampla ceva ? In cazul fetitei, desi Colegiul Medicilor s-a autosesizat, va musamaliza cazul, ca si pana acum. Parintii se vor ruga la Dumnezeu sa-i ajute sa treaca peste ... iar dupa trei zile intamplarea va deveni o stire neinsemnata. Oamenii vor muri, iar noi, cei inca sanatosi, ne vom ruga la Dumnezeu sa ne pazeasca. Exact ca in Evul Mediu ! Poate ca asa trebuie sa se intample.
Nu-mi pare rau decat ca mor copii, suflete nevinovate, moneda de schimb pentru ignoranta celor mari.

Mentionez ca argumentele de mai sus apartin unui cadru medical cu experienta de ATI.

0 comentarii: