Cea mai mare distractie a romanului este sa manance mult. Abunenta mancarii, suprapusa peste tiparul balcanic - de a se aseza la masa, a facut din sarbatori adevarate orgii culinare. Multi pun aceasta pasiune si pe seama saraciei dinainte de 1989.
Pe oricine ai intreba, ce gateste de sarbatori, iti va spune salivand - de sarbatori fac: piftie, friptura, sarmale si tocanita, ciorba de ..., salata de boeuf si alte combinatii maionezice, platouri cu oua umplute, icre, ciuperci, sunculite si carnaciori asezonati cu muraturi, apoi nelipsitul desert - cozonac, placinte, tort sau alte prajituri, toate udate din abundenta cu vin, bere si sucuri sintetice. Am uitat ceva ? A, cateva sortimente de aperitive: branza, cascaval, salam, jumari, caltabos, sunculita, masline si altele.
M-am intrebat deseori, de ce trebuie sa mancam mult ? Nu as fi facut-o, daca n-as fi vazut ca fenomenul a ajuns la stadiu de patologic. Pai spuneti si voi, e normal ca un pensionar sa imprumute de la CAR, doar pentru ca sa aiba masa imbelsugata ? Pentru mine seamana a "mai am un singur dor, sa ma lasati sa mor, pe masa langa piftie, imbatat de bucurie ". :)) Milioane aruncate pe ceva efemer. Nu m-ar deranja sa vad oameni bucurandu-se, dar sa-ti dai banii de supravietuire pe zeci de kg de mancare, mi se pare patologic. Adica ceva ce tine de patologia psihiatrica, pentru ca dupa ce mancam dam in alte patologii. Si iar scoatem din buzunar bani, pe care ii dam pe medicamente, doctor, sau coliva. Obezitatea a ajuns de la 20% in 1989 la 70% azi.
Bine a spus, cine a spus, ca mancarea este bucuria saracului. O bucurie pe care "baietii destepti" au speculat-o si o vor specula multi ani de-acum inainte.:)
Soare si mare
-
Motto: « II me semble que la misèreSerait moins pénible au soleil. »Încep
sa înțeleg temperamentul și comportamentul oamenilor care locuiesc în tari
cu s...
Acum 4 ani
14 comentarii:
Aşa e, romanul a ridicat (sau a coborât) mâncatul la rang de boală cronică, dar asta nu e de azi, de ieri sau din '89 încoace. Citiţi descrierile de festinuri din Ciocoii vechi şi noi, de acum aproape 200 de ani. Era la fel !!!
Aşa e, românul mănâncă mult. În privinţa mesei de Crăciun, întrebarea e de ce nu vedem de fapt variaţia bucatelor şi nu încercăm să gustăm doar din toate, adică în cantităţi mici. Se poate "supravieţui" unui ospăţ românesc luând cantităţi cât o lingură din toate. Şi mai cred ceva, că fondul celt-oriental care ne-a lăsat tradiţia sacrificării porcului poartă şi el "vina" lui. Prin alte părţi se mănâncă fie curcan, fie clapon şi mult peşte. Antreurile (nu mai zic aperitive că m-au corectat pe-aici, aperitiv la francezi e doar băutura dinainte, d. ex :) ) sunt exact cât o linguriţă, maximum două. Alţii, spaniolii, de exemplu, iau o pauză la mijloc beau o tărie (nu la început, ca românul) care îi ajută să digere şi abia apoi continuă masa. Carnea de porc e delicioasă, dar dacă te năpusteşti să înghiţi cel puţin 5 sarmale, după care 2 fripturi cu garnitură, toate astea după ce ai terminat singur jumătate din antreuri, şi în final mai trânteşti şi 5 felii de cozonac, sigur că e patologic. În privinţa bătrânilor, e un simptom. E teama de moarte a bătrânilor. La unii se manifestă prin teama de a nu se îmbolnăvi (cei care toarnă în ei kilograme de pastile şi asasinează doctorii), la alţii teama de moartea prin inaniţie, la alţii e un fel de plăcere contorsionată, gen "doar asta mi-a mai rămas". Să mă scuze unii, dar mâncarea e bucuria celor reduşi la stadiul animalic. Există atâtea lucruri frumoase pe lumea asta, începând cu priveliştea unei crengi de brad, apoi o carte bună şi o atmosferă plăcută, ajungând până la artă, încât cine se opreşte la mâncare înseamnă că n-are mari pretenţii de la viaţă.
@Zina, ... popor sarac !
@Voce, "Există atâtea lucruri frumoase pe lumea asta, începând cu priveliştea unei crengi de brad, apoi o carte bună şi o atmosferă plăcută, ajungând până la artă, încât cine se opreşte la mâncare înseamnă că n-are mari pretenţii de la viaţă." M-au uns pe suflet vorbele tale. :) Daca ai sti de cate ori am rostit asemenea fraze unor oameni care se uitau la mine ca la unul picat din ... brad, n-ai idee. Frumusetea sta in calitate, nu in cantitate. Cati pricep asta ? :)
Postul tau este nerealist. Ceea ce ai insirat tu acolo nu poate fi cumparat cu un salariu mediu . Sunt familii care au multe neamuri ce vin in vizita si prepara pentru Sarbatori o cantitate mai mare de mancare , dar asta nu se intampla de obicei. Sunt familii care abia pot face 2 cozonaci si o oala de sarmale. Nu stiu de ce , aproape tot timpul, trebuie sa gandim rau despre romani, sa ne uratim continuu.
@Anais, asta am vazut, asta am povestit. Nu contest ca sunt si oameni care nu isi mai permit o masa imbelsugata. Nu stiu daca ai prins esenta postarii ...
Am citit undeva o chestie care mi a sunat foarte urit:Cind taranului roman i sa oferit alternativa electrocutarii porcului,a refuzat categoric replicind"daca nu curge singe si nu guita porcul,parca nu este sarbatoare"
La asemenea mentalitate primitiva,asemenea umplut de foale pina la cadere sub masa,la propriu,pare natural.
In plus de asta,papa mult anesteziaza,omuletii devin somnolenti si uita pentru un timp de suferinta creata si generata tot de ei.Ingurgitam materie pentru a fii materie(desi nu suntem)si cu cit ingurgitam mai mult,cu atit suntem mai materiali,mai statici,mai pasivi.
Intra in politica de anesteziere,imbolnavire si control si nu este valabil numai in Romania,si in America obezitatea tinde sa devina un fel de flagel.
Cred ca romanul a ajuns sa manance pe fond nervos. Aveam eu o vorba ... i s-a stricat "plutitorul". Plutitorul era tija aceea cu balon de plastic in capat, care plutea in bazinul de WC si care tinea apa. Cand se strica, apa curgea continuu. :)) Asa e si acum. Nu va ascund ca si mie mi se mai intampla si imi aduc aminte ca trebuie sa-l repar. :)) Din cauza stresului, omul uita sa se mai opreasca din mancat. Nu e un secret faptul ca aproape toate alimentele contin aditivi care taie senzatia de satietate si tine de vointa sa te opresti la timp. A manca inseamna placere. Uneori singura placere, dupa o zi de stres, e sa deschizi frigiderul. Iarasi nu e un secret faptul ca putine alimente sunt cu adevarat nutritive; majoritatea, de la paine pana la salam, contin aditivi care sporesc placerea de a manca. Totul se reduce la marketing. Nu stiu daca ati mai observat un fapt interesant, anume diferenta intre un aliment "bun" si unul "prost". Cand mananci unul neumflat cu aditivi, iti ajung cateva felii. Asa ajungem sa bagam in noi toate prostiile, pardon - deseuri, resturi tocate si aromatizate. Si pe deasupra vandute la pret identic cu cele naturale. Cine pierde in tot algoritmul acesta ? Ficatul ! :)
Am inteles esenta- tu vrei sa trezesti fiinta si nu animalul din om.
Eu nu cred ca un om se anestezieaza singur, poate ca , contribuim cu toti intr-un fel sau altul la alienarea mintala si la obezitatea societatii noastre , tot mai "umflata de E-uri" ... Tu faci un design frumos pentru un produs , copilul il vede si cere ... mama nu-l poate refuza .... desigur ca tu ai justificare ca nu esti biochimist si ca trebuie sa-ti castigi existenta. Mama copilului , pe de alta parte ,nu este nici ea suficient de educata in domeniu sa isi dea seama de greseala.Uite asa se formeza un cerc vicios. Te rog , n-o lua personal...ar fi util sa prezinti si cealata fateta ... aceea a marketingului agresiv si daunator
@Nicole, la educatie se reduce totul. Si nu de ieri, de alaltaieri ... Corect, nu putem schimba in mod direct, iar indirect, doar incercam.
Acum un an si ... am scris o postare depre junk food si nocivitatea ei. O sa te mire, dar am starnit "cuibul de viespi" pe un forum de mamici. O gramada mi-au sarit in cap, ca nu e dovedit faptul ca hamburgerul e nociv.
Saracia, lipsurile, iti creeaza dorinta de avea, de a acumula cat mai mult. Iar opulenta "boierilor" ii face pe cei saraci sa isi doreasca sa aiba si ei macar odata pe an o masa imbelsugata precum cea a "stapanilor". Si tot din cauza saraciei daca au mancare pe masa dar vor afla ca la coltul strazii se da mancare gratis vor lasa totul pentru a merge la pomana data de mai marii zilei.
Cu unele mici exceptii, cei care au simtit gustul amar al saraciei nu se vor satura niciodata, indiferent daca e vorba de mancare sau de bani si isi vor vedea intotdeauna doar de propriul interes.
@Zina chiolhanurile medievale erau exagerate peste tot in lume. Ca sa iti faci o parere despre ce insemna un festin in Franta iti recomand un film excelent cu Gerard Depardieu: Vatel.
Romanii mananca mult in special de sarbatori poate si pentru ca in mintea lor cumva a ramas intiparit ca pot astfel sa recupereze lipsurile de peste an sau chiar pe cele "istorice" de dinainte de 89 si poate se gandesc sa umple matul acum ca nu se stie ce va fi maine daca vor mai avea ce sa bage pe sub nas.
@Lucian Hamburgerul nu e nociv. E chiar foarte sanatos. Cu o conditie: sa il faci in casa. :D O chifla sau 2 felii de paine de casa cu o parjoala cu niste cartofi culesi din gradina si o salata de varza adunata din aceeasi gradina si gata. Aaa! Si niste mujdei si niste bulion.
Si shaorma la fel .... o lipie, piept de pui, castraveti, cartofi natur ... :))
Si mujdeiul ... corect !
Trimiteți un comentariu