marți, 23 martie 2010

jocuri si interese la varf pe spinarea prostilor


Zilele acestea se vehiculeaza stirea ca Romania va achizitiona un numar x avioane de vanatoare F16 second hand, urmand sa plateasca vreo 3 miliarde de $.
Putini stiu ca ultimul avion de vanatoare Lockheed F-35 este si ultimul, urmand ca noile strategii de lupta sa inlocuiasca avioanele clasice cu avioane fara pilot, mai mici, si mai ieftine. Boeing avand deja un contract cu guvernul american de cateva miliarde de $.
Avioanele fara pilot au ca principal rol cel de recunostere si localizare, si secundar, transmiterea coordonatele tintei rachetelor sol-aer, lansate de pe transportoare. O racheta costa in jur de 10.000 $, in timp ce un avion de lupta trece 10 milioane. S-a ajuns la aceasta schimbare, cand au descoperit ca noile rachete Missile air-sol pot dobora orice tinta aeriana. Iar un avion modern, ca sa faca fata noilor sisteme de detectie radar, ar trebui dotat cu o tehnologie foarte costisitoare. Iar costurile legate de recuperarea pilotilor, intretinerea portavioanelor si a bazelor de lansare nu justifica pierderile.

Prin urmare, nu e mai ieftin sa dotam apararea anti-aeriana cu baterii de rachete fixe si mobile ? Cu atat mai mult, noi nefiind tara ofensiva, cu capacitati dislocate in afara granitelor.

2 comentarii:

Cenusareasa spunea...

Atat costa, intradevar asta este valoarea lor. Insa noi le primim gratis de la americani. Ideea este ca sa nu se faca in Romanika "afaceri locale" cu ele.

Anonim spunea...

:)
Povestea "banului public" este deja rasuflata.
Ne-am obisnuit in ultimii 20 de ani ca "banul public" este cheltuit functie de cati bani aduce in buzunarele "meseriasilor" cocotati de catre noi in varful ierarhiei.
Eu ma intreb cine va folosi acele avioane si in ce scop?!
:)
Vor urmarii teroristii invizibili?
Suntem amenintati de vreun pericol iminent?