vineri, 28 august 2009

ignoranta


Ce este mai daunatoare, ignoranta sau prostia ? O intrebare pe care mi-am pus-o de multe ori. Raspunsul il vad in fiecare zi, ceas, pretutindeni in jurul meu.
Sa va detaliez ...
Prostia, nu in sens peiorativ, este o stare fireasca. Toti suferim de ea, pe toata durata vietii, fiind parte a evolutiei noastre de la punctul A la B. Si eu ma aflu pe acelasi drum si nu mi-e rusine.
Prostia e relativa. Nu pentru ca intalnesti oameni mai prosti sau mai destepti, ci pentru ca este extrem de greu sa evaluezi toate cunostintele unui individ si apoi sa-l compari cu un altul.
Apropo de cunostinte. Constat cu dezamagire, si o spun cu toata responsabilitatea, nivelul de informatie a societatii a scazut constant in ultimii douazeci de ani. E vorba de orice fel de informatie. De la cea banala, de larg consum - cunostinte si cultura generala, pana la informatia profesionala. De ce s-a intamplat acest fenomen ? In primul rand, economia a oferit accesul usor la ban, iar cu bani s-au cumparat diplome, relatii, fara sa fie nevoie de sclipiri neuronale. Creierul nefiind solicitat in adancime, s-a subtiat.
Tin minte, pe vremuri, adica prin anii '90 si inainte, mi-era imposibil sa intorc capul si sa nu gasesc in jur persoane cu care sa nu pot avea discutii, dezbateri, pe diverse teme. Oamenii erau informati, citeau si isi sustineau cu pasiune ideea. Si nu erau intelectuali, ci simpli muncitori. Aveam parte de adevarate bai reconfortante ale mintii. Azi, desi cunosc de o suta de ori mai multi oameni, abia mai gasesc doi cu care sa am o dezbatere. E trist ! Va marturisesc sincer ca acesta este unul din motivele pentru care mi-am facut blog. :)

Am obiceiul, in timpul plimbarilor, sa studiez chipuri. In metrou, pe strada, la volan, in business. Caut acea stralucire din priviri, care sa tradeze o minte creatoare, scormonitoare. Foarte rar am ocazia sa mai vad asa ceva.
Am mai observat un fenomen interesant la copii. Fluxul mare de informatie la o varsta frageda determina o supradezvoltare a inteligentei infantile. Apoi, parca totul se impotmoleste odata cu depasirea pragului de 14 ani. Din acest moment, reperele devin comune si din ce in ce mai putine. Familia, care ar trebui sa fie principalul motor, motivator, al dezvoltarii lor, devine o frana, prin privarea de repere calitative. As indrazni sa dau ca exemplu adolescentul de cartier, pentru care singurele repere sunt telenovela, semintele mancate pe treptele blocului, Gigi muschi ambalandu-si scuteru', si pitzipoanca din Q7. Scoala e un loc unde se etaleaza toalete, mobile si atat.
Exista o discrepanta enorma intre adolescentul de azi si cel de acum douazeci de ani.
...
Desi la prima vedere pare ca prostia e cea mai ingrata trasatura, mai rea decat ea e ignoranta. Daca intr-o oarecare masura prostia mai doare cand trebuie sa urci o treapta, ignoranta nu doare deloc.
Prostul are bun simt; ignorantul este nesimtirea intruchipata.
Considerand cele spuse anterior, prostia e chiar o virtute. Nu zambiti. Si eu ma consider prost. Stiti de ce ? Pentru ca prostul constientizeaza, stie unde vrea sa ajunga si ce e mai important, vrea sa invete. Prostul se uita in sus cu respect. Pentru ignorant nu exista sus, jos, si nici respect.
Ignorantul nu vede la doi metri in fata. Pe el nu-l intereseaza decat "acum". Maine e o notiune temporala incerta. E capabil sa-si taie craca pe care sta si apoi sa dea vina pe pom.
Ignoranta e o boala. De prostie te faci bine, de ignoranta, mori. Singura consolare a ignorantului e ca nu moare singur.:)

Ignorantul isi spune asa: "Ce ma intereseaza pe mine, ce e dincolo de poarta ? Lasa ca nu arde; e timp si maine ...". Nu-l intereseaza azi, nu-l intereseaza maine si dupa un timp nepasarea constienta se transforma in ignoranta. Mintea se obisnuieste cu putin, si orice vine in plus, e prea mult. E ca si cum ai incerca sa inveti matematici speciale pe tataia.
Ati ghicit, asta s-a intamplat in Romania ultimilor douazeci de ani. Prostia s-a transformat in ignoranta. Din pacate, fara leac. E cronic deja. Boala s-a raspandit in cele mai ascunse cotloane ale societatii si iese la iveala prin purtatorii ei de cuvant.
Unui ignorant, daca ii spui sa nu faca aia ... ca o sa-i fie rau, te ignora complet. E vita care se indreapta inocenta catre abator. Creierul sau s-a setat pe putin - parizer, bere, Libertatea citita in metrou, telenovela X, credit la banca, Carrefour, Mall si cum sa i-o traga lu' ... Atat ! Ce e in plus,... reject ! Nu luati cuvintele exact, ci incercati sa prindeti sensul lor.

21 comentarii:

Anonim spunea...

Deci, ne clasificam in doua grupe.
Asa, dupa parerea ta, imi spui, eu pe unde ma aflu?

pheideas spunea...

Floare ce colt, daca n-ai ignorat aceasta postare, inseamna ca suntem colegi. :))

ADITEEA spunea...

"Adevărata ignoranţă nu este absenţa cunoaşterii, ci refuzul de a o dobândi." (Karl Raimund Popper)

Unknown spunea...

"Ignoranţa este o buruiană dăunătoare, pe care dictatorii o pot cultiva printre nătărăii lor, dar pe care nici o democraţie nu şi-o poate permite printre cetăţenii săi"

pheideas spunea...

Aditeea, perfect adevar !

Valentina, democratie in Romania ? Ma faci sa rad. Romanul nu cunoaste, nu simte, democratia. Democratia insemna respect pentu aproape, nu milostivenie. Poate peste 150 de ani ...

Unknown spunea...

Citatul de mai sus nu era valabil pentru Romania :)) In Romania exista liberate, nu democratie; este o mare diferenta!

ADITEEA spunea...

http://aditeea.blogspot.com/2009/08/libertate-fraternitate-egalitate.html

Astharte spunea...

Off, de fiecare data cand citesc cate-o postare de-a ta simt un gust amar, esti precum bisturiul care taie adanc. Imi place mult ceea ce scrii dar e trist ca e totul atat de dureros de adevarat!
Ai dreptate cand spui de ignoranta, nu ne intereseaza decat ACUM si, daca se poate, pe degeaba, fara efort.
Am o prietena care cauta de curand o educatoare pentru gradinita pe care o are si unde vrea sa ofere standarde educationale inalte, numai sa gaseasca oamenii capabili sa o sustina si sa le promoveze.
Din pacate, aproape toate "fetitele" venite la interviu, au zis ca ele nu fac aia, nu fac alta, ca nu stiu, ca vai, ca off, dar au cerut imediat bani buni, daca se putea fara sa faca mare lucru, doar sa taie frunze la caini.
Uneia chiar i-a explicat ea la un moment dat cam ce ar dori, ca educator, la clasa, iar tanara a spus ca s-a simtit cumva umilita ,pentru ca ea, probabil, credea ca este deja o profesionista, cu standarde inalte,la cei 20 si un pic de ani ai ei. :)
E trist, cum zici tu, sa constati ca multi dintre oamenii de azi, din Romania, se cred destepti dar sunt de fapt niste mari ignoranti.

pheideas spunea...

Astharte, amica ta nu a cautat unde trebuie. Si cautarea trebuie s-o faci cu stiinta. :) Si mai ales, sa stii sa alegi oameni. Ma uit cu dezamagire, aproape toti HR au studii de psiho-socio ... nu zic unde. Habar nu au sa evalueze un om.

Rontziki spunea...

Vad ignoranta ca pe o lipsa de cunostinte, de informatie, indiferent de cauza acestei lipse (refuzul de a le dobandi, neputinta de a accede la ele etc) si nu pot spune ca o consider ca fiind marea drama a societatii...

Ceea ce e intr-adevar o problema, asa cum spui si tu, este lipsa de respect pentru valori si prin valori nu inteleg neaparat inteligenta, cultura etc, ci si seriozitate, bun-simt, constiinciozitate.

Un om simplu, asa cum mentionezi tu acei muncitori si cum am cunoscut si eu destui, poate ca nu avea acces la foarte multa informatie, dar avea un sistem de valori bine pus la punct conform caruia de exemplu, indiferent de munca pe care o faci, trebuie sa o faci bine.

Pana la urma, cantitatea de informatie, de cunostinte chiar nu ma impresioneaza...e o chestiune de alegere si unii oameni aleg sa inglobeze mai multe informatii, altii mai putine...nu judec si nu condamn lipsa de sete de cunoastere :) In schimb ridic palaria (daca as avea :) in fata unui om care sa zicem bate cuie, dar o face bine, cu seriozitate si fara sa-i dea peste ochi...si care insufla odraslelor acelasi respect pentru lucru bine facut in care se reflecta daca vrei si respectul de sine si respectul pentru ceilalti.

Eu despre mine as spune ca sunt mai degraba ignoranta decat proasta si voi ramane ignoranta cu privire la multe domenii in functie de alegeri si prioritati :)

Daca voi simti nevoia sa dezvolt, o sa te rog sa-mi permiti sa preiau tema :)

Astharte spunea...

Pheideas, amica mea a cautat printr-o firma de recrutare, tocmai asta-i culmea, ca daca venea Gina care a gasit anuntul in ziare sau pe net, era altceva.
Daca nici acolo, in astfel de firme, nu se face o selectie, atunci unde? Si era o firma care selectiona personal pentru invatamant prescolar si scolar.
Aici e vorba despre mai multe probleme, una fiind cea mentionata de tine, cu HR-ul, cealalta, indolenta si ignoranta tinerilor care ies de pe bancile scolilor, chiar si cele superioare, si care cred ca stiu tot ce se poate stii in domeniul lor si care au pretentii multe dar nu prea vor sa faca mai nimic in schimb. Atitudinea poate sa faca minuni (sau nu) in fata unui angajator.

pheideas spunea...

Rontziki, poate am gresit eu. Cand un om trece pe langa altul si nu-l baga in seama, insemna ca il ignora, nu ? Cred ca m-am referit la verb. Ignoranta este diferita de prostie. Prostul lasa usa deschisa. Ignorantul o inchide. Nu stiu daca m-am facut inteles.:)

In latina, ignorant = indiferent.

ignora - IGNORÁ, ignorez, vb. I. Tranz. 1. A nu şti, a nu cunoaşte ceva. 2. A neglija în mod voit ceva sau pe cineva, a nu lua în seamă, a trece cu vederea, a face abstracţie de... – Din fr. ignorer, lat. ignorare.

pheideas spunea...

Rontziki, poti fi ignoranta voit. Dar daca devine obisnuinta, devine daunator in primul rand tie. Poti ignora azi o informatie, pentru ca nu ai timp s-o procesezi. Maine sunt sigur ca n-o vei mai ignora.
...
Ca sa stii sa bati cuie, trebuie sa inveti sa bati cuie. Ignorantul nu vrea sa invete. Daca maine apar cuie indoite la stanga, cel care a batut numai cuie pe dreapta, va trebui sa invete sa bata si cuie pe stanga. Daca le ignora, la un moment dat se va trezi fara lucru.

Rontziki spunea...

Da, inteleg ce ai vrut tu sa spui prin ignoranta, pornind de la verb :)
Se pare ca nu era vorba de pareri diferite, ci doar de diferitele intelesuri ale cuvintelor...noroc cu DEX-ul :))

Poti ignora o informatie voit, ca nu ai timp s-o procesezi, ca alegi sa nu o procesezi pentru ca nu face parte din sfera ta de interese si uneori esti selectiv si cu informatia, dar daca alegi ignorarea ca si atitudine constanta si fara selectare, sunt de acord cu tine ca este daunator si devine o boala care, din pacate, are consecinte la nivel social...(ai citit bine "sunt de acord cu tine" :)))

pheideas spunea...

Rontziki, ufff, in sfarsit esti de acord ! :)))

Rodica spunea...

Prostie sau ignoranta...e de ales?Una e o stare,cealalta e o alegere!Ah,ca poti sa si alegi starea in care sa fii e una...
Copiii/adultii erau mai informati(frenezie ce n-a durat f mult) pt ca era moda de a citi orice,dupa'90,din cauza lipsei,a cenzurii si a nevoii de raportare la viata"de dincolo"(nu de veci,ci occidentala :P).
In afara de libertate,oamenii nu s-au schimbat prea mult dupa '89(avem si intelectuali,si oameni virtuosi,si prosti si nesimtiti,si copii studiosi si trantori...etc).
Ti se pare ca Romania de acum e replica proasta a Romaniei de atunci?
Nu cred....Esti tu doar la alta varsta,la care toate cele vazute dor acut si te ranesc direct,caci e lumea cu care ai de-a face si cercul in care esti nevoit sa supravietuiesti.
Nimic nu-i nou sub soare,doar felul nostru de-a vedea...

pheideas spunea...

Rodica, nu oamenii s-au schimbat in ultimul milion de ani, ci tehnlogia. Ea le-a oferit suportul informational (cantitativ) pentru dezvoltarea inteligentei. N-am sa compar omul cavernelor cu cel modern, ci am sa ma compar pe mine, cel de acum 25 de ani cu cel de azi. Daca nu s-ar fi produs fenomenele din dec.89, as fi fost de 10 ori mai prost. E o certitudine. Si tot o certitudine e ca atunci eram mai optimist.:)
Si sa stii ca nu prostia ma doare, ci ignoranta colectiva. Ignoranta prostilor care se bat pe sacul cu bani, in timp ce trenul goneste cu 150 km/h, fara locomotiva. Cred ca numai in desenele animate am mai vazut asa ceva.:)

Rontziki spunea...

@pheideas: Ai facut indirect o conexiune f adevarata :) Atunci cand erai, zici tu, de 10 ori mai prost, erai si mult mai optimist :) Este firesc si asa se intampla intotdeauna: cu cat avansezi in cunoastere, cu cat analizezi mai mult si stii mai mult, cu atat optimismul scade...Foarte rar se intampla sa reusim echilibrarea cunoasterii cu viziunea optimista asupra vietii, dar se mai intampla si cred ca doar reusind aceasta echilibrare, se poate spune ca esti cu adevarat mai castigat prin cunoastere, prin dobandirea informatiilor...
Daca dobandirea informatiilor dauneaza viziunii asupra vietii, atunci prefer ignoranta...
Cunoasterea nu ar trebui sa fie de fapt un scop in sine, ci un mijloc de a ne fi mai bine, iar daca una din consecinte ar fi pesimismul, inseamna ca nu-si atinge scopul...zic si eu... :)

pheideas spunea...

Rontziki, stii foarte bine ca traim in trenul care goneste fara locomotiva. Cum as putea sa ignor acest fapt ? :) Sau poate ca cunosc eu prea putin.
Zic, totusi, ca optimismul nu are in totalitate legatura cu cunoasterea. Cunoasterea iti ofera o viziune mai completa asupra lumii, mediului. Este un mod de interactiune pasiv, mai mult de observator, fara a putea interveni si schimba decat intr-o mica masura. E absurd sa consideram ca putem schimba un curs al istoriei. Istoria e scrisa de faptele oamenilor. Optimismul este in schimb, o masura a influentei socialului asupra individului. O raportare activa la colectiv. Cunoasterea este intr-un sens, optimismul in sens invers.

Lory spunea...

Ignoranta activa... ufff...ustura!

Mariana spunea...

Am gasit intimplator comentariul despre ignoranta. Nici nu-ti poti imagina cit de mult m-a bucurat ceea ce am citit. Precis sunt si eu pe-aici pe undeva, dar e ok. Mi-a placut, placut, placut!!!!!