marți, 31 martie 2009

va mai aduceti aminte ?



Daca cineva imi spunea in 1985 ca intr-o zi voi butona un calculator, care ma va duce cu privirea mai departe decat imi voi fi imaginat vreodata, cred ca m-as fi uitat la el destul de sceptic. De ce ? Pentru ca atunci, pentru mine notiunea de calculator insemna caramida cu marca Texas Instruments, pastrat cu sfintenie de taica-meu in sertarul de la biblioteca langa celebra rigla de calcul.
Tin minte ca prin '86 am citit un articol in Stiinta si Tehnica despre marea descoperire a HDD-ului de 1 Gb. Mi se parea ceva impresionant, inimaginabil. Azi avem hard-diskuri de 3000 Gb. Smile! Tot cam atunci, taica-meu imi adusese un teanc de cartele perforate, rebuturi de la centrul de calcul al institutului unde lucra, si pe care imi exersam talentele de desenator.

Va aduceti aminte de celebrul HC90, de programele scrise in Basic si de cearsafurile scoase la imprimanta matriceala ?

Acum doi ani i-am spus unui prieten care lucreaza la o mare tipografie, ca intr-o zi vom citi pe bucati de plastic transparent, conectate wireless la retea. Nu vor mai fi tiparituri. Informatia nu va mai avea suport solid gen print. Adio ziare si reviste tiparite, carti si altele. S-a uitat la mine neincrezator. I-am mai spus eu ca vor scadea si preturile la apartamente, si tot la fel s-a uitat. Smile!

Isaak Asimov povestea prin '90 in "Fundatia" de computerul conectat neuronal la terminatiile nervoase ale degetelor. Din pacate pentru cei care n-au citit-o si degeaba pentru ceilalti, Asimov a prevazut cu lux de amanute criza economica actuala. Inventase notiunea de psiho-istorie. Cum a reusit ? Pur si simplu a studiat Istoria Imperiului Roman si altele mai recente. Prin urmate, toate sunt vechi. Numai prostii sunt noi. Smile!

De cand nu v-ati mai imaginat ceva ? Fiti sinceri ! Asa-i ca nu mai aveti timp ?

1 comentarii:

Călin Hera spunea...

De acord, Asimov a facut ceva simplu: a studiat si a gandit. Restul e repetitie si oameni grabiti care n-au timp sa observe ceea ce li se intampla.