marți, 3 martie 2009

de ce barbatii sunt nemernici ? - IV

Deci, am stabilit ca barbatii vor SEX. Haideti sa vedem ce mai vor barbatii.
Va propun sa facem un exercitiu de imaginatie si de memorie, si sa privim un anumit gen familie.
El, ea si un copil mic. Nu conteaza daca copilul e baiat sau fata, fenomenul educatiei e acelasi.
El pare genul super-ocupat, care pleca de acasa dimineata si vine seara. De cele mai multe ori, acest gen de ocupare este nejustificata, fiind mai degraba un fel de eschivare de la indatoririle casnice. Prefera sa nu se amestece, decat sa aiba bataie de cap, si lasa femeii intreaga gestiune. El multumindu-se sa vina acasa, sa gaseasca masa pusa si un chilot curat. A, uitasem, si o partida de sex. Sublim de confortabil, nu ? 90% din barbati gandesc asa. Justificarea atitudinii si-o gasesc in: "E datoria femeii !", o vorba cu stravechi radacini pe plaiurile mioritice. De fapt, de pe vremea cand barbatul venea de la vanatoare si femeia il astepta in pragul pesterii cu puradeii dupa ea.

Familia ... si perpetua necunoastere

Acum cativa ani mi s-a intamplat sa asist la un pasaj interesant. O perche tanara, ea in jur de 25, el 30, veneau de undeva si trecusera prin piata. El mergea inainte cu mainile in buzunar, iar ea in urma cu sacosele. De fapt, a fost singura data cand i-am vazut impreuna, pentru ca in rest, o vedeam zilnic impingand caruciorul cu bebe-ul si cu sacosele atarnand.... M-am uitat atent la figura ei. A lui nu ma interesa, ca oricum era bou. Ma asteptam sa vad nemultumire, blazare ... ceva. Nimic din toate acestea. Avea o privire de ... firesc. O sa va mirati, dar stiti cate femei sunt asa ? Enorm de multe. Sunt genul de femei educate de mama sa accepte, sa plece capul si sa suporte. Le zic femei de pension, referindu-ma la o epoca indepartata.
Cred ca fara sa vreau, v-am definit-o si pe ea. Tacuta, supusa, asumandu-si cu consecventa rolul de "femeie de casa". Incepeti sa recunoasteti un pattern ? Vreti si nitel piper ? Smile!
El, vine seara acasa, obosit de atata munca si delegatii, si suparat ca si-a prins amanta tragandu-si-o cu sefu'. Pare sa nu-i convina nimic. Se leaga de orice: ba ca ciorba nu e incalzita, ba ca de ce plange copilul "In casa asta nu te poti odihini deloc !", ba ca ea nu i-a calcat camasa. La justificarile ei, el incepe sa arunce invective, sa tranteasca si sa urle ca bezmeticul, reprosandu-i: "Mama avea mai multa grija de mine !", sau "La mine acasa nu s-a intamplat asa !". Se refera bineinteles la cat zel depune maica-sa sa-i implineasca dorintele lui taica-su. Apoi plictisit de tot taraboiul, se duce sa se culce. A doua zi ea se scoala inaintea lui, pune masa, ii calca camasa si isi asteapta supusa bucatica de zahar, denumita si sarut. Ea nu vine, si se multumeste cu un "neata !" strecurat printre dinti. In gandul ei se intreaba: cu ce am gresit ? .... I-as spune eu cu ce, dar mi-e teama ca nu va intelege. Ea nu este decat o femeie normala, care se comporta normal si vrea sa fie iubita. Simplu, nu ? Smile!

Pentru cei mai multi aceasta este normalitatea. Oricum este o notiune relativa si fiecare vede normalul prin prisma propriei educatii, adica ce a vazut in familie.
Intotdeauna am considerat ca dezvoltarea personalitatii, atat a barbatului, cat si a femeii, se imparte in doua: inainte de "revolutie" si dupa. Smile! Mai precis, momentul in care partenerii se hotarasc sa convietuiasca impreuna, oficial sau neoficial.
Aproape toti ajungem in "gara" cu bagaje incarcate de experiente si prejudecati, intr-un cuvant, educatie. In "gara" ne intalnim partenerul si impreuna ne urcam in trenul vietii. Tren care ne va duce undeva cat mai departe. Unii vor cobora pe traseu, altii vor ajunge pana la capat.

In familie invatam cum sa ne purtam cu celalalt. Mai putin in mod direct, si mai mult prin puterea exemplului oferit de parinti si cei apropiati.
Stiati ca 90% din baieti (ma refer la cei tineri si fara experienta) nu stiu sa se poarte cu o femeie ? Cred ca ar trebui infiintate niste cursuri de cunoastere si bune maniere.
Si nu numai ca nu stiu, ci nu cunosc femeia. Au impreisa ca femeia seamana cu mama. Complet gresit. Mama e una, femeia e alta. Smile! Mamele le invata pe fete sa fie femei, nu si pe baieti. Ei invata de la tati. Si daca tatal nu stie, sau nu si-a descoperit niciodata partenera de viata (in cele mai multe cazuri asa este ), nu va sti sa-si invete fiul. Astfel baiatul de acasa se trezeste dintrodata in postura de familist. Se trezeste langa femeia pe care o iubeste si pe care nu o intelege.
Intelegerea si iubirea sunt doua lucruri atat de diferite ...

revin ...

1 comentarii:

Anonim spunea...

"din intamplare".....chiar ai dreptate ! :)