miercuri, 25 februarie 2009

de ce barbatii sunt nemernici ? - II

Femeia simpla - vezi aici

Femeia profunda

Femeia profunda este acea femeie care are viziuni, idealuri, de cele mai multe ori extinse dincolo de universul cotidian. Mediul in care ea se dezvolta este unul informational si profund afectiv. Reperele valorice din jurul sau respecta un usor tipar academic, determinat de pasiunea pentru lectura. Unele femei sunt avantajate, prin faptul ca s-au nascut in familii asa-zis “bune”, de medici, profesori, demnitari etc. Sunt si femei plecate din familii simple, cu vederi restranse, insa tiparul a fost rupt si deturnat catre lectura, de un eveniment sau o personalitate apropiata. Pe masura ce isi dezvolta bagajul de cunostinte, universul sau se va largi, depasindu-l pe cel de baza, specific mediului in care s-a nascut. Si procesul nu se va sfarsi niciodata; notiunile de: suficienta, conventional, “asa trebuie”, specifice femeii simple, negasindu-si repere in personalitatea sa.
Daca femeia simpla ramane ancorata, legata de mediul in care s-a nascut, initial – se raporteaza permanent la acesta (anturaj, profesie si idealuri materiale), cea profunda pleaca, se departeaza de el si descopera noi oportunitati de dezvoltare personala.
Singurele repere patternale care raman, sunt: respectul pentru parinti, dragostea pentru copii, casa parinteasca, prietenii din copilarie. O vezi trecand rar pe la casa de la tara, ramasa pustie dupa moartea bunicilor, stand pe prispa si privind cu nostalgie la anii copilariei, cand alerga desculta prin livada cu meri. Motivul: dorul. Femeia simpla se duce la tara ca sa mai ia 50 kg de cartofi, 30 de ceapa, sa praseasca 7 ha de porumb. Din cand in cand si-aduce aminte, dar nu staruie mult asupra fenomenului, pentru ca are o gramada de lucruri de facut: sa puna zacusca, castraveti, gogosari etc. Smile!

Ce-si doreste femeia profunda ?

Inainte de toate, este femeie.
Femeia profunda are doua vieti. Una profesionala si una de familie. Si viata ei e ca un balans fragil intre cele doua prioritati.
Profesional, o intalnim ca: avocat, medic, profesor universitar, cercetator, psiholog, jurnalist etc. La serviciu o gasim intr-un birou ticsit cu carti, foi scrise de mana, un calculator permanent deschis si o planta langa fereasta, pe care o ingrijeste ca ochii din cap. Profesia, identificata de cele mai multe ori cu pasiunea, (de retinut ca pasiunea este un sentiment specific unui stadiu intelectual avansat), reprezinta un mijloc de atingere a beatitudinii.

Este interesata de arta, cultura, merge la teatru, la vernisaje, frecventeaza librariile. Pune pe primul loc dezvoltarea sa personala si a celor apropiati.
Ca aspect exterior, nu epateaza, ci este imbracata discret, un parfum de marca, o bijuterie scumpa, o masina utila. In permanenta criza de timp, o vezi seara tarziu la supermarketul din colt.

Pentru femeia profunda familia nu reprezita scopul in viata, ci necesarul pentru a se definitva ca om, ca personalitate, impreuna cu ideea de perpetuare a valorilor.
Barbatul din viata ei trebuie sa se situeze la inaltimea pretentiilor sale si va fi privit si tratat ca partener egal. Comunicarea este esentiala. Ca s-o convingi, trebuie sa-i vii cu argumente logice, si mai putin cu "asa trebuie", iar daca vrei sa-ti petreci noaptea in masina, este suficient sa-i spui: "femeia e buna de cratita si trebuie sa accepte ca barbatul este superior". Dar oricum femeia e femeie, si pentru ea totul are logica. Smile!

Va fi mai putin fascinata de lucruri, si mai mult de emotii, stari, pasiuni. Sunt sanse foarte mari sa se indragosteasca de profesorul amintit in descrierea anterioara.
De ce ? Pentru ca spre deosebire de femeia simpla, ea isi da seama ca in familie armonia emotionala si informationala este mult mai importanta decat materialul. Pentru ea, materialul nu este un scop ci o necesitate.

Femeile profunde sunt extrem de rare, pentru ca societatea noastra, spre deosebire de cea occidentala, nu este o societate preponderent informationala, ci rurala. Inca suntem prinsi intre traditiile specifice unui trecut indepartat, si un viitor incert, fara scop si valori.

Fenomenul de Downshifting

Aurora Liiceanu aduce in centrul atentiei citeva coordonate ale fenomenului:
"Downshifting-ul nu poate fi la noi, pentru ca noi sintem dupa parerea mea, o societate care am demarat dupa '90 in plin materialism grosolan si exagerat, in care banul si acumularea de bunuri materiale este o dominanta a vietii.Toata lumea priveste cu admiratie si invidie desfasurarea cursei achizitiilor materiale, lucru care in strainatate a inceput sa fie pus sub semnul intrebarii. Din aceasta perspectiva un om din est (din tarile postcomuniste) o sa fie mai bine imbracat decit unul din vest, o sa isi doreasca o masina mai buna, o sa fie cum se spune, victima societatii de consum intr-un mod cu totul necritic, o sa-si ia tot ce este mai scump si o sa o faca ostentativ si in mod excesiv. Deci noi, in momentul de fata, sintem o societate cu valori materialist - excesive, spre deosebire de cealalta societate, in care oamenii profita de tot ce este modernitate pentru a spori confortul vietii, dar si calitatea ei".

O prima concluzie

Criteriile de apreciere ale unei femei simple sunt strans legate de factorul cantitativ: cat are ? Ale femeii profunde, sunt legate de calitate: ce are ?
Femeia simpla respecta un pattern arhaic, rudimentar, limitat la nevoile simple: mancare, casa, masina, cont in banca, nevoi care dau confort.
Femeia profunda nu mai este satisfacuta de nevoile primare. Vrea mai mult si niciodata suficient. Pune pret pe comunicare verbala si emotionala, pe valori morale si sentiment, pe acele lucruri nevazute care fac ca cele amintite sa se intample.

Un exemplu de femeie simpla: Acum cativa ani am cunoscut o femeie. Provenea dintr-o familie de oameni instariti, cu puternic atasament fata de pamant si avere. Valorile ei erau aproximativ similare. Era extrem de important ca partenerul sau sa aiba 10 diplome, 20 de case, 50 de terenuri, 5 masini si un milon de euro in banca. Daca nu indeplinea aceste criterii, nu era suficient de atractiv si nu-i starnea sentimentul de confort si stabilitate. Si apetitul sexual, zic eu. Dragostea si atasamentul erau puternic conditionate de aspectul material.
Mi-a povestit ca la un moment dat cunoscuse un tip pe net, care la prima vedere dadea bine. Au conversat o perioada, si chiar se indragostise ... de imaginea lui de om potent financiar. Totul pana in momentul in care l-a cunoscut fizic, si a realizat ca imaginea nu concorda cu realitatea. Nu era vorba de aspect fizic, inteligenta si alte valori morale. Nu, pur si simplu la o scanare mai atenta si-a dat seama ca individul nu corespundea tiparului sau material. In momentul imediat urmator i-a intors spatele.
Am intrebat-o de reactia lui si ce justificare a folosit. Mi-a spus ca nu a putut sa recunoasca direct, ci i-a spus ca nu i-ar fi putut oferi ce avea ea nevoie. Evident, nu i-a zis ce avea ea nevoie. Smile! Cred ca in sinea ei recunostea ca modul de abordare a unei relatii era gresit, din moment ce simtea un sentiment de culpa, insa cred ca nu se putea desprinde de patternul mostenit. Dupa o vreme am reintalnit-o si am intrebat-o ce face, cum o duce. Isi gasise pe cineva corespunzator criteriilor sale si era fericita. Se maritase, astepta un copil.

Si un exemplu de femeie profunda: Este cel mai bun psiholog din Romania. De o simplitate si modestie remarcabile, si-a dedicat viata profesiei. O imparte intre orele la facultate, consultatii si cele cinci pisici. Si bineinteles studiu. Apoi are o gramada de prieteni buni. Cam atat. Profund de simplu, nu ? Desigur, nu este cel mai bun exemplu. Multe neimpliniri, cel familial fiind cel mai important.

7 comentarii:

Anonim spunea...

o sa te contrazic putin. raportat la opinia ta universul feminin se divide in mod simplist cu 2.
sant foarte multe variatii. deschide ochii si priveste in jurul tau FARA PREJUDECATI.

pheideas spunea...

Asa si este, cum ai spus tu ! Sunt mai multe "varietati". Am vrut incep cu extremele. Voi scrie mult mai mult, si voi face referire si la ele. :) Nu pot sa le dau asa o data ... tre' sa le clocesc mai intai. :))

desculta spunea...

merge tare greu sa postezi ceva comentarii la tine.
nu cred ca trebuie sa clocesti nimic. doar sa deschizii ochii. pot paria ca ai cunoscut multe variatii. extrem de simplu e sa le descrii. condei ai.

pheideas spunea...

Multumesc ! Am sa incerc sa dezactivez previzualizarea. :) Da, am cunoscut destule, nu suficiente. E intotdeauna loc de mai multe. Ma bucur intotdeauna cand descopar ceva ce imi zdruncina o teorie. :) Ma face sa revin si sa vad unde e problema, unde am gresit etc.

desculta spunea...

sa ne fereasca dzeu sa avem suficient. ne-am blaza instantaneu.

elena spunea...

@desculta: cred ca 'mai mult' nu este decat expresia de manifestare a egoului...secretul fericirii este acela de a te multumi cu ce ai...a dori in permanenta mai mult si mai mult nu este decat o sursa continua de suferinta
@pheideas: poate ca ar trebui sa incep cu opinia mea despre simplitate: cred ca ceea ce ai descris, dealtfel f just, nu este decat prototipul femeii superficiale, nu simple! eu cred in simplitate, inteleasa dincolo de superficial, ca fiind un cumul de esente
si mai cred ca principalul defect al oamenilor moderni, mai ales al celor inteligenti, e darul de a se complica, in special prin analiza excesiva, scotand lucrurile din context si astfel deformandu le

prin simplitate inteleg: a sti cine esti, a sti ce vrei de la viata si cum sa obtii ceea ce vrei (dovada de inteligenta emotionala, nicidecum de superficialitate)...restul nefiind decat simple detalii banale
prin superficialitate inteleg exact ptototipul descris de tine, prin imposibilitatea transcederii materialitatii

"femeie profunda: [...] De o simplitate si modestie remarcabile"...profund = simplu? :)

pheideas spunea...

simplu in aparenta, complex in interior.