Am gasit pe un blog o postare interesanta despre criza din Romania. Vi-l arat si voua:
"Aproape ca ne zgarie pe creieri sa auzim dezbatut acest subiect pe toate canalele media. Analistii tzarii se inghesuie care mai de care prin studiourile televiziunilor sa isi dea cu parerea furibunzi. Transpira, gesticuleaza, traiesc momentul, ce mai! Au un os de ros! Dupa alegeri, cam ramasesera fara obiectul muncii – datul cu parerea. Sigur, mai erau de tocat deciziile noului guvern, insa acestea reprezentau un oscior prea mic pentru o haita intreaga.
Previziuni si estimari de toate felurile...toate pe aceeasi idee: E de rau! Si va fi si mai rau! La jurnalele de stiri, prezentatoarele involanate si rujate abia asteapta sa le mai apara pe prompter o informatie privind noi concedieri…Apoi, din nou, dezbateri…pe aceeasi tema, fireste.
Da, este o situatie complicata si serioasa in toata lumea. Cu implicatii dramatice. Nu zice nimeni ca nu e asa. Insa criza a lovit in sectoarele bolnave. Ca si la un om. Cel subred e pus la pamant imediat si putin probabil sa se mai ridice. Un om sanatos nu e doborat de o maladie. El duce boala pe picioare, eventual zace putin, dar se reface repede. Asta se va intampla cu economiile lumii occidentale. Pentru ca acolo cei care pot face cu adevarat ceva s-au apucat deja de treaba, au gasit solutii si au inceput sa le puna in practica. Noi inca dezbatem, fara sa stim diagnosticul. Unde e putred...Mai nou, acum se da vina pe infractionalitate si pe lumea interlopa. What the fuck... ?
Am si eu o intrebare, sa imi fie cu iertare. Intrucat nu mai sunt prea multe intreprinderi de stat, despre ce poate fi vorba? Cumva sectorul privat? Pentru ca acesta ar trebui sa fie motorul economiei romanesti. Ma apuca dracii cand vad ca, intr-o tara in care se presupune ca avem economie de piata, tipa unii sa rezolve guvernul criza. Eu il dau naibii de guvern, oricare ar fi, dar in orice economie libera, rolul principal al statului e doar sa protejeze categoriile defavorizate! Si, desigur, sa creeze un cadru legal in care se poate actiona in conditii de egalitate. Interventia statului se face exclusiv prin instrumentele economiei de ajustare.
Nu vorbeste nimeni despre ce branza au facut intreprinzatorii din acesta tara in aproape 20 de ani. In afara de faptul ca (sigur, cu unele exceptii) au tras niste tunuri si s-au inavutit peste masura. Ce firme private avem noi? Pai, daca te gandesti putin si privesti in jur, ce vezi? Sedii impunatoare de banci. La tot pasul. Bun. Nimic rau in asta. Mai pui un ban, mai iei un credit... Nu se poate fara un sistem bancar. De acord! Dar sa fie unul sanatos...Sufera acum? Daaa! Oare de ce? Pai e criza...Aaaa! Bine!
Mai sunt o gramada de agentii, fundatii, firmulete de cercetare de piata, de telecomunicatii, majoritatea infiintate de pui de fosti securisti, destinate tocarii fondurilor europene.
Apoi avem companii si agentii imobiliare. Real estate! Firme de constructii! Ca doar e cererea cat cuprinde la locuinte si sedii de firme. Nici in asta nu este nimic rau. Nici macar in faptul ca un apartament in Salajan concura la pret (numai la pret) cu unul din Manhattan. Buuun! Mai departe! Ce mai avem? Notariate! Bune si astea! Ca in Romania mereu ai ceva de rezolvat cu hartogaraia. Tarifele ca tarifele... Se descurca romanul cumva si rezolva si cu actele. Pe urma avem farmacii. Si cate doua una langa alta. Nici farmaciile nu sunt de prisos, chiar daca au preturi de specula si majoritatea inchid la opt seara. Doamne fereste sa te doara ceva dupa ora asta si sa nu ai o farmacie din reteaua permanenta in apropiere! Sau vreun mall pe langa casa. Dar are balta peste! La mall-uri stam bine! Nu ne lipsesc, iar turcii si natiile inrudite lor ne-au mai promis si altele.
Ce productie avem ? Cateva mii de garaje in care se monteaza termopane, cotetze din tabla unde se produc: servetele, jaluzele, hartie igienica, ambalaje, bauturi alcoolice si apa minerala, paine, covrigi si shaorme, lapte, branzeturi si mezeluri, ferme de animale, pamant de flori, ciment si caramizi, piese de schimb pentru auto, ateliere de fierarie, lemne si mobila. Curiosilor le recomand sa consulte lista firmelor din Romania.
Prin tara au ramas cateva intreprinderi, majoritatea privatizate, si care cu criza, le-au scazut exporturile. Apoi zece fabrici straine, care si ele isi vor inchide portile in curand.
Asa! Mai avem multe service-uri si spalatorii auto, cat si benzinarii. Astea pentru publicul predominant masculin. Pentru cel predominant feminin avem saloanele de coafura, manichiura si cele de bronzat. Sa nu uit de agentiile de voiaj! Daaa! De asemenea, bune pe langa casa omului. La acestea se adauga o puzderie de Impex SRL-uri de unde se raspandesc in toata tara produse de rahat la pret de lux. Buuun! Am omis ceva? Da, stiu! Sunt multe alte activitati in Romania. Unele chiar constructive. Dar, in mare parte, intreprinzatorii patriei noastre desfasoara acele activitati enumerate mai sus. Adica pe principiul investitii si efort minime, profit maxim! Iau un apartament la bloc sau vreo vilisoara de la vreo batranica, sa fie chilipir. Angajeaza un sofer, o secretara si alti 2-3 fraieri pe care ii muncesc ca pe hotii de cai si ii platesc cu salariul minim pe economie si gata! Dar, ce are? Doar imi platesc impozitele la stat! Buuun!
Iaca vine criza! Si ce solutii a gasit patronul roman ca sa mai micsoreze din cheltuieli? Pai ce poate sa taie decat salariile? Acolo unde s-a putut, a dat afara. Dar sunt multe activitati in care nu se poate fara un anumit numar de angajati. Pai...exista o solutie! Foarte buna! Voluntariatul! Apoi, poate angajatul roman sa munceasca si el fara salariu. Ca doar e criza! Daca tot nu are de munca, de ce sa stea acasa cand poate face ceva util...pentru unii. Si sa sprijine si el patronul roman!
Nu e gluma! Din pacate! Rasfoind printre diverse joburi am observat ca apar nenumarate posturi pe diverse domenii unde, dupa o lista lunga cat o zi de post cu cerintele si responsabilitatile candidatului, se precizeaza : angajare cu contract de voluntariat! Dar! Exista si un dar! Bonusuri substantiale de Paste si de Craciun! Wow! Sunt impresionata de generozitatea patronului roman! Ce uman poate fi! De notat ca in introducerea anuntului isi face o prezentare foarte buna a “companiei”. Intotdeauna e vorba de o firma de succes, cel putin lider national. Cu asa “companii”, nu ma indoiesc ca Romania se va mai afla multa vreme in criza, chiar si atunci cand pentru celelalte tari aceasta pagina neagra din economia mondiala va fi doar de domeniul istoriei.
In ceea ce il priveste pe omul de rand, acesta este destul de tacut.
Pe strada, in magazine sau in mijloacele de transport in comun criza nu e subiect de discutie. Pentru romanul obisnuit situatia e aceeasi. Pentru el e criza de doua decenii. Nu de acum. Romanul de rand da din cap cu subinteles si dezbate subiectul lui preferat de la Revolutie incoace: preturile! “Iar au scumpit astia totul! zice. Se uita la raft, apoi in portofel...Ceva tot trebuie sa cumpere. Si daca nu cumpara el, cumpara altul de doua, trei ori mai mult sau chiar inzecit. De altfel, asta e filosofia sistemului privat romanesc. Pe cineva tot pacalim. Si cu cat pacalim mai multi, ne va merge tot mai bine! Ce ne-am putea dori mai mult?"
marianne
28 de ani
-
Je suis madame Rouillard. Azi se implinesc 28 de ani de cand ne-am
casatorit.La 18 ani, m-am indragostit de Philippe. De fapt, ca sa respectam
ordinea is...
Acum 2 săptămâni
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu