luni, 19 decembrie 2011

de ce manipuleaza oamenii


Daca oamenii ar incerca sa manipuleze mai putin, ar fi mult mai fericiti.
Din pacate, unii vad manipularea ca o pe o masura a inteligentei. Este exact pe dos ! Orice om inteligent si-ar da seama ca, pana la urma, va pierde. Sau poate ca isi da, insa isi spune ca in momentul in care cel manipulat isi va da seama, el va fi cu "sacii in caruta". Poate ca asa e, insa cu siguranta, pe langa saci va avea si cateva cucuie. :)
De ce manipuleaza oamenii ? Din placere, din necesitate, sau din orgoliu ?
Pentru ca isi fac planuri si isi stabilesc targeturi. Pentru ca stiu ca nu vor obtine ce au nevoie in mod direct, onest. Si ca sa isi atinga targeturile fixate, au nevoie de "ajutor". Ajutor care, de regula, are un pret, pe care, manipulatorul nu este dispus sa il plateasca.
De multe ori oamenii manipuleaza din obisnuinta, fara sa constientizeze ca fac ceva rau. Manipuleaza prieteni, familie, copii etc. Pentru ei ramane o eterna necunoscuta reactia celor din jur. Fac pe victimele si raman singuri.
Alti oameni manipuleaza tot inconstient, pentru ca in patternul lor mental au ramas nebifate niste deziderate: familie, copii, casa si altele. Simboluri de baza ale unei societati traditionale sanatoase, si care se fac numai in doi. Dar care implica o imensa responsabilitate si neaparat vointa reciproca.
Dupa parerea mea, cei care apeleaza la "trucuri", ca sa "puna mana pe ..." pentru a dobandi diverse avantaje materiale nu pot fi numiti oameni. Ma refer la cei care se folosesc de copii - vezi Moni.
Unele din cele mai "misto" manipulari sunt jocurile cu final sexual. Aici depinde foarte mult de gradul de inteligenta al "jucatorilor". Si gasim de la idioti care isi mascheaza interesul in spatele unor texte de cartier, pana la maestri ai semioticii.
Cei mai gingasi manipulatori sunt copiii. Pentru ca optiunile lor sunt limitate, apeleaza la trucuri. Si ce parinte nu cedeaza in fata insistentelor, uneori lacrimogene, ale unui copil ? Culmea e ca manipularea nu incepe cu dorinta copilului, ca el saracul nu stie, pana nu vede. Posturile TV, gen Minimax sau Cartoon-Network, inoculeaza in mentalul celor mici curiozitatea, senzatia si necesitatea, prin reclame atent elaborate. In ultima vreme, la astfel de trucuri au inceput sa apleleze si Carrefour sau MacDonald.
Tineti minte fabula cu corbul, vulpea si cascavalul ? Vulpea vroia cu orice pret cascavalul. Daca corbul l-ar fi tinut ascuns, cu siguranta vulpea nu ar mai fi fost impresionata si interesata de glasul suav al acestuia. :)
Un sfat pentru proprietarii de "cascaval": hotarati-va ce vreti sa faceti cu el - fie il mancati, fie il folositi drept momeala pentru vulpi prostute ? :))

0 comentarii: