duminică, 31 octombrie 2010

tribut platit cuvantului

Candva am mai scris despre puterea cuvantului. Dumnezeu, a dat omului acest dar pentru a-si putea exprima gandurile. Cuvantul a ridicat si decazut imperii, a pornit conflicte mondiale si a ridicat natiuni din intuneric. Cele mai mari inventii s-au ridicat din cuvant, dar si crime abominabile s-au savarsit in urma lui. Daca nu ar fi fost puterea graiului si complexitatea limbilor, cred ca am fi alergat si azi prin paduri. Omul a primit in dar cuvantul, dar, din pacate, nu si minte sa-l foloseasca. Mintea te ajuta sa vezi cat de departe poate ajunge cuvantul odata slobozit. Probabil ca unii ar rosti nonsalant: "Ce-mi pasa ?", in timp ce isi taie craca pe care stau. Pentru ca exact asa se intampla, de cele mai multe ori.

Am intalnit oameni care, cred ca nici nu gandesc in momentul in care rostesc sau isi dau cuvantul. Te poti baza pe ei, exact cat sa te ridici dupa scaun si sa te asezi la loc. Promit cate in luna si stele, construiesc proiecte marete din vorbe, fixeaza intalniri, fara sa-ti treaca o clipa prin gand ca s-ar putea sa nu se concretizeze. Si totusi, cand le vine sorocul, se ivesc si scuzele - ba nu sunt bani, ba ploua afara, ba sunt altele mai urgente.
Va aduceti aminte de promisiunile electorale ? Este adevarat, ele au fost glasuite, pentru manipularea prostilor. Te poti impotrivi poftei colective pentru gogosi ? Nu, si nici nu e indicat.:)

Stai de vorba cu oameni, aparent normali, si odata te trezesti improcsat cu "cuvinte", din crsetet pana in talpi. Motivul ? Li s-a parut ca ... Dar nu-i bai, ca tot ei te spala si te fac ca inainte. Si uite-asa, vine o vreme cand te cam saturi si pleci. Cred ca la mijloc e si un motiv patologic. Se zice ca unde e minte multa, e si nebunie pe masura.
Oamenii cand se cearta, in realitate se descarca, refuleaza. Au nevoie de cearta, ca de aer. "Nenorocitule, tampitule, prostule, jigodie, parvenitule, bla, bla ... !". Ce usor ies pe gura, nu-i asa ? :) Dar dupa ce le-ai dat drumul sa "muste", cu greu le mai prinzi sa le bagi la loc. Cei care sunt asa au impresia ca lumea se invarte in jurul lor. Pai da, la un moment dat, chiar o sa se invarte in jur, dar la o distanta apreciabila. :)) Si-apoi, cine vrea sa fie pe post de WC ?

Se intampla sa ai o relatie cu un personaj feminin, mai lunga sau mai scurta. Si cu speranta sa crezi in viitorul ei. Apoi intr-o zi ea iti spune: gata, relatia noastra s-a sfarsit ! Tentat esti sa crezi, ca doar cuvantul e cuvant si e rezultatul unei ratiuni bine cumpanite. Mai trece putin timp si descoperi ca in realitate NU-ul e Da, si invers. Ca pesonajul a spus "NU !", fara sa gandeasca prea mult, si in realitate ar fi vrut sa nu crezi ce a spus si sa insisti ..., in loc sa pleci definitiv... Si daca a vorbit serios ? Sau nu, sau da, ba nu, ba da ... pana te zapacesti de tot. Of, femeile astea, nu stiu niciodata ce vor !:))

5 comentarii:

WomanWithW spunea...

"Pentru aceia, iubitu mieu, suntem datori şi ni se cade să ne ferim de toate pizmele, de toate răutăţile; ca să ştii, cu adevărat tot omul, măcar bogat, măcar sărac, măcar înţelept, măcar neştiut, orice va sămăna, aceia va şi secera, şi cine cum îşi va lega sarcina, aşa o va şi duce"


....DIN "INVATATURILE TALE"

pheideas spunea...

@Ochiverzi, am invatat de mult sa nu mai cred in vorbe si ... in femei. :)) Bine, nu in toate ...

Anonim spunea...

Ma gandeam sa fac un exercitiu , timp de o ora(cel putin) sa fiu atenta ( nu cred ca pot sa fiu atenta 24 de ore ) la cuvintele care le rostesc. Pe o foaie de hirtie sa fac doua coloane. Pentru fiecare vorba spusa (gandita) negativ sa pun un semn”-“ pe prima coloana, si pentru fiecare vorba buna sa pun un semn “+” pe cea de-a doua coloana. As fi curioasa ce gasesc la sfarsitul zilei. Sa cautam cuvintele bune iar daca vorbele rele spuse de ceilalti ne vor strica ziua , sa incercam sa ne astupam urechile. Decat sa vorbim mult fara sa spunem nimic mai bine tacem si ascultam. "Se zice ca auzim jumatate din ceea ce se spune, ascultam cu atentie jumatate din ce am auzit si ne amintim jumatate din ce am ascultat"

pheideas spunea...

Dap, exercitiul ar trebui facut de cativa autori de bloguri, pe care ii stiu eu. :)

WomanWithW spunea...

Pierderea iubirii doare...pierderea increderii ,ucide:)