joi, 26 ianuarie 2012

impreuna 2012

Observ zilele acestea un val de "revolutionari" si doi exponenti cu greutate in industria media: Bogdan Naumovici si Catalin Tolontan. Ambii au scris manifeste in care propun zeci de schimbari, de la scutece la politicieni. Laudabile initiative, nu zic nu, dar ma intreb, ce succes vor avea ? Am intrat pe pagina "impreuna 2012" de pe facebook, respectiv blogul celor amintiti si am parcurs cateva comentarii. O gramada de pareri si sugestii. Unii vor sa nu mai plateasca credite la banci, sa vina monarhia, sa isi dea toti demisia, fara sa specifice pe cine vor pune in loc. Altii au pus la indoiala onestitatea lui Bogdan Naumovici, aducand in discutie banii castigati din campania cu Rosia Montana Gold Corporation si facandu-l smecher si interesat.
Cel din urma a "aruncat" pe FB o dezbatere despre democratie, probabil gandindu-se ca toti "vor trage caruta" in aceeasi directie. Ba mai mult, s-a pus in discutie si infiintarea unui partid. (Dupa parerea mea, mai bine s-ar limita la un ONG). Ma intreb, asta e solutia - sa adune sub un "steag colorat" o gramada de pareri divergente, cu viziuni pana la alimentara din colt si in mare parte interesate doar de propriul buzunar ? Mai binele le-ar da foc, cum a facut Tepes ! :))
Dupa parerea mea, schimbarile majore nu se fac pe Facbook ! Vor fi atat de multe pareri pro si contra, incat, practic, va fi imposibil sa se construiasca ceva. Nu mai vorbesc de cei care trag sforile din umbra marilor concerne media. Cum va pune cineva o caramida, va veni altcineva care va spune ca arhitectura ar trebui sa fie alta. Oamenii nu au nevoie de intrebari, ci de solutii ! De aceea exista votul majoritatii.
Sa nu uitam ca clasa politica este exponentul vointei majoritatii, prin vot sau absenta. Politicientii si smecherii, din randul maselor s-au ridicat si au speculat tocmai prostia acestora. Sa nu-i uitam ca pe cei care invart afacerile in Ro, si care contribuie, sau ar trebui, la bugetul de stat. Sunt smecherii care au furat si cumparat pe nimic activele Epocii de aur. Credeti ca ei vor schimbare si instaurarea unui sistem economic curat ? Sa fim seriosi ! Cati paraziteaza sistemul de pensii ? Cati sunt bagati pana in closet in paienjenisul de relatii si nepotism, de la secretara de minister si inspectorul de finante, pana la directoarea de scoala si femeia de serviciu ? Toti "sug" miliarde din spagi, speculand portite legislative. Credeti ca acestia vor intampina schimbarea cu bratele deschise ? Ia ganditi-va, cu ce isi vor plati palatele, masinile si Vuittoanele ? Vreti raspunsul ? Priviti in urma cu 22 de ani, cand vechiul sistem socialist, a fost inlocuit peste noapte cu unul mafiot. Cine a facut din umbra "revolutia" si cine striga in 1990 "Cand Iliescu apare, Soarele rasare !" ?
Vreti o parere sincera ? Singurul lucru care va schimba ceva in Ro. va fi BANUL ! Mai precis, lipsa lui. :)
Lipsa banilor va restructura relatii economice si va tria competenta, pe principiul - cand nu mai poti sa furi, te apuci de munca, sau mori ! Banul va "betona" sentimentul proprietatii, facandu-l pe roman sa ia gatul aceluia care se va atinge de bunul adunat cu truda. Adica cam ce se intampla acum in Piata Universitatii, numai ca o mare parte din cei de acolo cer inapoi banul "furat", nu trudit. Si tot banul va creste calitatea vietii, a muncii si a tot ce poate fi cumparat. Transformarea se va face cu durere si sange, pentru ca noi, ca societate, nu am fost invatati sa muncim.
In ce priveste pe cei care ies in strada, ei nu fac altceva decat sa "scuture pomul". Fapt excelent dealtfel, pentru ca in acest fel ii vor face pe cei care sunt sus sa priveasca si in jos. Si sa constientizeze ca ce azi se da pe gura, maine s-ar putea sa se dea cu cu pietre.
Ca tot vorbeam despre democratie, reiau un citat din Christmas Holiday:
"Vasta majoritate a oamenilor este o adunare de mediocrii: indivizi uşor încrezători, superficiali şi inconştienţi; de ce să acorzi acestora egalitate de posibilităţi cu cei care au caracter, inteligenţă, voinţă, vrednicie şi forţă? Şi tocmai această inegalitate firească dintre oameni, face ca democraţia să fie imposibilă. Ce farsă stupidă ar fi să guvernezi o ţară cu ajutorul a milioane de capete seci. În primul rând aceştia sunt incapabili să-şi dea seama ce ar putea fi bine pentru ei, în al doilea, oamenii aceştia nu au capacitatea de a obţine binele pe care-l doresc. La ce se reduce democraţia? La puterea de persuasiune a strigătului de alarmă pe care l-au inventat politicienii mârşavi şi egoişti. Democraţia este dirijată de magia vorbei, ori numai rareori se întâmplă ca un orator să aibă şi cap, iar dacă se întâmplă totuşi să aibă, nu se poate folosi de el, căci nu are timpul necesar, deoarece îşi cheltuieşte toată energia, căutând să linguşească adunările proştilor, de voturile cărora depinde situaţia lui. Democraţia, din punct de vedere teoretic, a fost una absurdă, iar astăzi îmi dau seama că şi din punct de vedere practic nu este altceva decât o farsă.” William Somerset Maugham 25 January 1874 – 16 December 1965

0 comentarii: