luni, 7 decembrie 2009

E-urile

Lista E-urilor nocive
Nu conteaza ca mai exista pe net, important e ca ea sa fie vazuta de cat mai multi.

* coloranţi - pentru a schimba sau a da culoare; E100-E182
* conservanţi - substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea lor împotriva alterării produse de microorganisme; E200-E297
* antioxidanţi - substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidarii (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii); E300-E390
* emulgatori - asigură un amestec omogen între apa şi grăsimile alimentare; E400-E496
* săruri de topire - E400-E496
* agenţi de îngrosare- substanţe care au capacitatea de a mări vâscozitatea produselor alimentare; E400-E496
* agenti de gelifiere- substanţe care permit şi care ajută la formarea gelurilor; E400-E496
* stabilizatori - substanţe care fac posibilă menţinerea proprietăţilor fizico-chimice ale alimentelor, menţinând omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; E400-E496
* agenţi de gust (aromatizanţi) - se împart în trei categorii:

a) substante aromate naturale - se obţin prin procese fizice enzimatice sau microbiologice din
materii prime de origine vegetală sau animală;
b) substanţe identic naturale - sunt identice din punct de vedere al compoziţiei cu aromele
naturale, componentele fiind obţinute prin sinteză;
c) substanţe artificiale - se obţin prin sinteză, având structura şi compoziţia diferite de cele
naturale; E600-E640

* acidifianţi - substante care cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru; E300-E390
* agenţi antiaglomeranţi - E500-E580
* amidon modificat - E1400-E1450
* edulcoranţi (îndulcitori) - substanţe (altele decat zaharul) care se utilizează pentru a da gust dulce alimentelor; E900-E999
* substanţe de afânare - substanţe care contribuie la creşterea volumului alimentelor fără a modifica valoarea energetică; E400-E496
* antispumanţi- se folosesc pentru reducerea şi prevenirea spumei; E500-E580
* agenţi de suprafaţă şi albire -E900-E999 / E1500-E1520
* agenţi de întărire-afermisanţi - E500-E580
* umectanţi - E1200-E1202 / E1400-E1450 / E1500-E1520
* enzime - E1100-E1105"

Şi în continuare câteva exemple de aditivi consideraţi extrem de toxici:

E 102 (tartrazina) – cancerigen


E 104 (Quinoline Yellow) – folosit în rujuri, produse pentru păr, parfumuri, o largă gamă de medicamente; colorant galben pentru îngheţate, dropsuri, prafuri de budincă; provoacă dermatite; interzis în Australia, USA şi Norvegia.

E 110 (sunset yellow) - intră în componenţa sucurilor, dropsurilor, îngheţatei, snacks-urilor; în unele băuturi, medicamente, conserve de peşte, prafuri de budincă colorându-le în galben "apus de soare"; cancerigen (tumori renale); alte efecte: congestie nazală, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, vomă, indigestie;
interzis în Norvegia.

E127 (eritrozina) - colorant roşu pentru compoturi şi alte alimente; provoacă mutaţii genetice, provoacă cancer al tiroidei la şobolani (studiu din anul 1990), posibil şi la om; întâlnit în băuturi alcoolice, îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare; interzis în SUA din 1990 şi Norvegia.

E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar şi pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă; bauturile racoritoare cu aroma de citrice conţin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adaugă în lapte şi produse din carne, produse de brutărie şi dulciuri; prezent în multe medicamente (Tylenol, Phenergan); se cunoaste ca provoacă urticarie şi agravează astmul. Asociaţia Consumatorilor din Piata Comuna Europeana îl considera cancerigen, însa este permis în România; interzis în SUA.

E 320 (Butil-hidroxi-anisol BHA) - conservant găsit în cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, margarină, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat, arahide; posibil cancerigen (în doze mari a provocat tumori la animalele de laborator), creşte nivelul de colesterol; derivat din petrol; în unele ţări interzis în mâncarea pentru copii, putând provoca reacţii alergice şi hiperactivitate; înterzis în Japonia în 1958; expertii recomandă oficial interzicerea în Marea Britanie; restaurantele McDonald's din SUA au eliminat acest aditiv din produsele lor încă din 1986.

E 621(glutamat monosodic) conţinut în exces în supele concentrate, considerat de specialişti printre cele mai cancerigene substanţe; se foloseşte şi pentru conservarea laptelui, brânzeturilor, mezelurilor, ciupercilor, tonului, preparatelor îngheţate.

E 951 (aspartam) este un îndulcitor des folosit şi poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli; cancerigen. Întâlnit în guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare; interzis în SUA. Pe termen lung, prin scăderea imunităţii, consumul în exces de aspartam expune la gripă, boli de plămâni, infecţii urinare şi intestinale. Lipsa de calciu apare şi ea în timp. Folosirea aspartamului are şi alte efecte nocive asupra sănătăţii: cefalee, insomnie, tulburări de vedere, auz şi memorie, oboseală, palpitaţii şi predispune la îngrăşare. În
acelasi timp, E 951 joacă un rol important în declanşarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformaţiilor şi diabetului.

E 952 (ciclamat) este un îndulcitor artificial care poate produce migrene şi alte reacţii adverse; unele testări au arătat că poate fi cancerigen; este interzis în SUA (din 1970) şi Anglia din cauza potenţialului cancerigen.

0 comentarii: