Asist zilele acestea la scanadlul mediatic privind invalidarea diplomelor emise de Universitatea Spiru Haret. Faptul ca si sora mea are o astfel de diploma, m-a facut sa ma aplec cu mai mult interes asupra subiectului.
In primul rand as vrea sa-mi exprim dubiile privind calitatea invatamantului privat. Nu ca acolo n-ar fi profesori destoinici, dar mercantilizarea actului de invatamant, lipsa unui sistem de control si culminand cu acordarea diplomelor, a devenit cea mai mare afacere dupa '90. Toate acestea in detrimentul calitatii actului de invatamant. Celor care au de gand sa ma contrazica, le spun ca am terminat una din cele mai grele facutati din tara, am muncit pe branci 6 ani cu cate 6 ore pe zi (mai trageam si chiulul, dar numai atunci cand nu bagau laboratoarele la sfarsit Smile!), am dat peste 250 de examene, partiale, colocvii, lucrari de laborator, multe cu morcovu-n c.., toate inventate sa umple orarul de invatamant al sutelor de profesori si asistenti. Ma sculam la 6 dimineata si intram la 11 seara pe usa.
Dar sa revin la invatamantul privat. Am o buna amica care este profesor la Spiru Haret. Acum doi ani mi-a spus o chestie interesanta. Am intrebat-o de ce era abatuta si mi-a spus. Indraznise sa dea note proaste unor studenti si le facuse morala. Respectivii au dat apoi niste telefoane si decanul a chemat-o la raport. Cum isi permisese sa se lege de studenti ? A atentionat-o ca daca nu-si baga mintile in cap, va trebui sa se mute la alta universitate. Studentii platesc, si ca atare trebuie menajati si nu mustrati. Amica mea a plecat capul si a urmat ordinele. S-a gandit ea ca e mai bine sa coboare stacheta, decat sa piarda un salariu de 1500 euro.
Pe langa aceasta intamplare, imi povestea ca studentii sunt complet paraleli si nu ii intereseaza nimic altceva in afara de diploma. Nu invata nimic, sunt aroganti si se comporta conform principiului: "Te platesc, faci ce zic eu !". Mai mult de jumatate isi cumpara examenele cu bani grei.
Am o o alta amica, jurista, care a terminat si ea tot Spiru. Intr-o zi i-am pus sub nas un contract. Habar nu a avut sa-l citeasca, daramite sa-l conceapa sau sa adauge clauze. A crezut ca fac glume pe seama ei. Dar nu-si face probleme. Sta intr-un viloi mare cu masina la scara.
Dar sa fim corecti. Nu numai la universitatile private se intampla toate astea. Si pe vremea mea erau o gramada care-si cumparau examenele. Smenari care isi aranjau, sau pitzipoance care se culcau cu profesorii.
Dincolo de stiinta sau nestiinta, as vrea sa intreb un profesor, cum a putut sa treaca un student care nu stie sa scrie ? Cum dai o diploma universitara unui analfabet ? Stiti cati sunt ? Enorm de multi ...
Si stiti ce e mai tragic ? Faptul ca cei care angajeaza asemenea oameni sunt la fel ca ei, la fel de slab pregatiti.
...
Aberant mi se pare ca acum, dupa n-spe ani in care au luat fiinta sute de universitati private, toate acreditate de ministerul invatamantului in baza unei legi adoptata de parlament, vine madam' Andronescu si "se supara ca vacarul pe sat". Nu zic nu, poate-o fi un profesor extraordinar, dar ca manager lasa de dorit. L-a uimit pana si le Geoana. La inceput am suspectat o manarie stil PSD, dar acum m-am convis ca e opera d-nei ministru, si numai a ei.
Are dreptate ca invatamantul privat a scos pe banda absolventi, multi habar neavand cu ce se mananca specialitatea in care sunt licentiati. Dar nu reusesc sa inteleg, cum si-a permis sa declare ca va anula diplomele date in baza unei legi ? Nu se gandeste ca sunt mii de absolventi, majoritatea corecti, care si-au luat examenele pe merit, atat cat le-a permis procedura legala ?!
Se pare ca la noi, prostia a ajuns la rang de virtute, adica si-a facut cuib sus de tot. As intreba-o pe madam' ministru, pe care la un moment dat ajunsesem s-o simpatizez chiar, pentru ca semana cu o profa de-a mea de chimie, daca e licentiata in management. Are cumva MBA ?
Oricum, nu-i trebuie MBA sa gandeasca. Grecii aveau o vorba: daca ai dat drumul unei cirezi de tauri, nu alergi dupa ei sa-i prinzi, ci inchizi poarta de la celalalt capat. Nu vreau sa intru in detalii ...
Madam' Andronescu in loc sa se apuce sa darame muntele cu pick-hummer-ul, mai bine ar fi actionat la celalalt capat al lantului - cu pixul pe hartie. Vreti sa ocupati postul X, dati examen ! Daca as fi in locul ei, director sau patron, mi-ar fi indiferent daca resectivul a terminat facutatea pe Luna, la Oxford sau la Spiru Haret. Daca nu stie, nu trece ! E simplu. Nu contest ca sunt o gramada de pitzipoance si cocalari tinuti pe posturi caldute si bani frumosi, atat in administratie, cat si in privat. Sunt absolut convins ca daca vrei sa tii in brate pe cineva, gasesti mijloace mai mult sau mai putin academice. Iar la privat, numai daca patronul e bou, nu-si da rapid seama ca respectivul diplomat habar nu are meserie.
Repet, e mult mai simplu si mai discret sa institui niste criterii de selectie. Pui capul la contrubutie si faci un lant de evaluari si reevaluari pe toate ramurile administrative sau bugetare. Cine stie, trece, indiferent daca e absolvent de Spiru sau de alta universitate.
Doamna ministru ar trebui sa lase sistemul sa se autoregleze, sa elimine singur parazitii.
Soare si mare
-
Motto: « II me semble que la misèreSerait moins pénible au soleil. »Încep
sa înțeleg temperamentul și comportamentul oamenilor care locuiesc în tari
cu s...
Acum 4 ani
14 comentarii:
Am citit o aberatie pe net zilele trecute- licentiatii de la Spiru tre' sa dea licenta la o alta universitate... Pai n-au date xamenu o data? de cate ori sa-l mai dea? Ce, pe absolventii de la stat ii obliga cineva sa dea licenta de 2 ori?
Romania... :|
MildSunnyStar, asa e, multe aberatii se spun in tara asta. Nu trebuie sa le consideram. madam' ministru, ca si altii dealtfel, mai intai vorbesc si pe urma gandesc. Starnesc furtuni in pahare cu apa si apoi retracteaza elegant. Ii doare in cot de stresul provocat.
Am dat licenţa la Spiru Haret vara asta şi recunosc faptul că după trei ani de facultate nu mă simt mai înţeleaptă sau având un bagaj de cunoştinţe mai consistent. Am lucrat în calitate de colaborator pentru că nu puteam fi angajată pe un post ce necesita studii superioare (pe care nu le aveam) şi m-am înscris la facultate pentru a obţine hârtia care-mi lipsea de la dosar. Am ales Spiru Haret pentru că nu-mi permiteam nicio altă facultate, celelalte având taxe de cel puţin două ori mai mari.
Ceea ce aş vrea să înţeleagă lumea este că facultatea nu te transformă din golan în intelectual, din piţipoancă în directoare. E doar o instituţie care îţi înlesneşte şi îţi stimulează drumul spre cunoaştere. E alegerea fiecăruia dacă urmează această cale pas cu pas sau dacă ia avionul până la destinaţie.
Hm...ce sa zic..si ai dreptate si nu ai dreptate. Adevarul e ca s-a exagerat ingrozitor cu acuzatiile la adresa acestei universitati. Toti vorbesc , isi dau cu parerea de parca ei ar sti cel mai bine ce e inauntrul acestei institutii. S-au gasit o multime de ,, cunoscatori'' in mass-media , care ce fac?? denigreaza aceasta institutie , arunca cu noroi nu numai in universitate dar s-au gasit ei sa judece studentii acestei universitati facandu-i handicapati , idioti , analfabeti. Nu stiu ce sa zic.
S-au trezit sa spuna ca la specializarea drept din cadrul acestei universitati ,se fac 3 ani. Nu domnilor durata e de 4 ani!!! Domnilor sunt foarte multi oameni care au un job si si-au dorit sa urmeze aceasta univ.pentru a -si completa cunostintele , pentru a fi mai bine remunerati la locul de munca.Ei deja au un serviciu si profeseaza chiar pe specializarea in care se pregatesc. Poate ca multi dintre ei urmeaza o a doua facultate . Ca in orice alta universitate fie privata sau de stat , indiferent de forma de invatamant , Cine vrea sa invete , Invata!!! Cine nu , trece ca gasca prin apa!!! Diferenta e ca aceasta universitate are o alta abordare in ceea ce priveste evaluarea studentilor. O abordare mult mai moderna si performanta din pct. De vedere al tehnologiei . S-a spus ca sunt foarte putini profesori la cati studenti sunt inscrisi . Pai , dupa parerea mea , daca studentii ( ma refer la cei de la forma de invatamant de la distanta) se prezinta doar la examene , iar examenele se dau pe calculator , iar calculatorul valideaza raspunsurile corecte , la ce mai e nevoie de profesor?? Ce sa faca?? Sa iti corecteze ce?? Cand tie calculatorul iti corecteaza lucrarea. Or fi si care nu invata , dar cei mai multi sunt constienti si invata , pentru ca nu au incotro, acolo nu poti fenta calculatorul, trebuie sa inveti. S-a mai spus ca sunt subiecte rezolvate pe forum, or fi , dar trebuie sa fii tampit sa te iei dupa alea, sa le iei de bune. Parerea mea e ca trebuie sa studiezi foarte serios , si cred ca sunt multi cei care o fac la modul cel mai serios.. Nu e usor sa ai un serviciu al carui program e flexibil si sa si inveti pentru examene.Sunt foarte multi care isi iau concediu ca sa invete, sunt foarte multi care invata noaptea iar a doua zi sunt la serviciu. Numai ei stiu cate sacrificii fac.
Probabil ca si aceasta universitate are hibele ei , nu zic nu, dar nu cred ca s-a procedat corect.’’ Madam’’ Ministru nu trebuia sa vina la tv. si sa arunce cu ,,grenada’’ facand fel de fel de acuzatii. Chiar dansa a confirmat ca ARE O PROBLEMA DE COMUNICARE. Problema ei DE COMUNICARE e GRAVA. Iar mass media a INTOXICAT natiunea. Urmarind pe realitatea si pe antena 3 , am observat cat de cinici si agresivi sunt , cu cata inversunare se arunca in acuze , fara sa aiba o acoperire , luandu-se doar dupa vorbele altora , dupa ceea ce au auzit in dreapta sau in stanga lor. Si nu numai cei din mass media , ci si politicieni diversi invitati sa isi dea cu parerea, dand vina unii pe altii. Ce mai , e un circ dezgustator. Iti vine sa duci in Cosmos , vorba lui ‘’Madam’’Ministru. Ar fi foarte multe de spus . Aaa, univ. colaboreaza greu cu comisia de control, foarte bine fac. Dupa ce ai bulversat 100.000 de absolventi si ai improscat cu noroi univ. , mai ai pretentia sa existe colaborare , sa ti se astearna si covor rosu la intrare ?? Nu , nu cred.
Inclin sa cred ca declaratia de presa a lui Basescu de ieri contine mult adevar in ea. Si eu cred ca se da o lupta apriga intre inv.de stat si cele private , in speta cu Spiru Haret. Exista un real interes in a discredita aceasta univ .
Ana, Mel, ce spuneti voi e foarte adevarat. Foarte adevarat este si faptul ca o ora cu un profesor la tabla sau un seminar nu pot fi inlocuite cu cititul unui curs acasa. Iar examenul scris cu cel de tip grila. Nu sunt de acord cu examenele in care te transformi in masina de memorat. Si se pare ca problema nu e rezolvata nici in noua varianta si nici prea curand. Mel, ai spus corect, cine vrea sa invete, invata !
Pheideas sunt de acord cu tine. Asa este acea ora cu un profesor la tabla sau un seminar nu pot fi inlocuite cu studiul acasa. Banuiesc ca sunt multi cei de la Spiru care si-ar fi dorit sa fie altfel . Dar daca nu stiati , in sprijinul lor sunt cursuri televizate , ei le pot urmari pe un canal de tv.Sunt profesori universitari care predau cursul la tv.E adevarat ca nu poti interveni cu intrebari . Dar sunt binevenite si acelea. Ma repet cine vrea sa invete, invata .
Mi-ar fi placut ca in invatamantul nostru romanesc sa se puna accent mai mult pe creativitate , pe dezbateri intre mentor si discipol , pe gandire etc. si nu pe invatare mecanica.Am luat parte la o discutie intre doua persoane , una era din invatamantul de stat iar cealalta studia la o univ. privata. La un moment dat cea de la univ.privata isi facea griji in sensul ca ca dupa finalizarea studiilor , probabil nu va mai ramane cu nimic din ceea ce a parcurs in scoala , la care persoana din invatamantul de stat i-a spus ca sunt foarte multi care nu au habar pe ce lume traiesc. Si i-a pus intrebarea ce reprezinta simbolul V la care respectiva persoana a raspuns volt ( se referea la unitatea de masura Volt). Asadar probleme sunt si la stat !!! Ceea ce reprezinta un semnal de alarma. E vb totusi de invatamantul universitar de stat.
probleme sunt oriunde. si la stat sunt subiecte de examene pe forumuri, si la stat se cumpara examene, si la stat cine vrea sa invete invata..
e aceeasi Marie, dar cu palarie de stat, nu privata :|
Sunt conştientă că un profesor ţi-ar putea explica unele lucruri mult mai bine decât o face o curs scris şi chiar nu pot înţelege cum ai putea studia matematica, de exemplu, fără profesor. Pe de altă parte însă am atâţia prieteni care au urmat facultăţi la zi şi ştim cu toţii ce pretenţii au unii profesori, cum îşi tratează studenţii, cât de greu este să treci un examen şi aşa mai departe. Aveţi cu toţii dreptate în tot ceea ce aţi spus mai sus. Dar ministra asta şi toţi ceilalţi intelectuali din jurul ei vorbesc despre noi, studenţii de la Spiru Haret, de parcă am fi o turmă de proşti. Nu suntem! Avem fiecare o identitate proprie şi motivele noastre pentru care am ales această formă de învăţământ. Şi avem dreptul să fim respectaţi de către cei care ne conduc, indiferent dacă legea este sau nu de partea noastră.
hmm...motivele pt care cineva ar ALEGE sa faca o facultate la privat imi scapa...nu am nici un respect pt un student la o astfel de facultate...95% sunt idioti..si nu am timp sa-i descoper pe cei 5% care , poate, au ceva in cap...
si in legatura cu Spiru Haret...comentariul d-nei ministru a fost ca vrea sa invalideze diplomele obtinute la facultatile care nu erau acreditate...adica , cat de cretin sa fii, sa dai bani ca sa faci o faculta care nici macar nu e hartiile in ordine...
in RO invatamantul privat e un mare cacat...cine are ceva in cap , studiaza in strainatate..sau in tara, la stat..si mai ia si bursa!retul ar trebui sa accepte ca nu ne-am nascut egali..si sa invete meserii mai putin solicitante..ca de aia ne lispesc instalatorii, mecanicii, zugravii BUNI..toti au terminat Dreptul!:-)
Ce curios ca ai o amica profesor la spiru sau o amica jurist care a terminat spiru :D tu tot timpu ai cate un amic care a facut nu stiu ce si vine sa iti confirme tie parerile.
Facultatea in romania e o porcarie fie ea de stat sau privata - sa nu uitam ca majoritatea profesorilor sunt aceiasi!
Anonimule, ai perfecta dreptate ! :))) Am multe amice ...
As avea si eu o intrebare: cand ai calcat ultma data intr-o aula ?
Monique, cam ai dreptate ! Cand ma gandesc, ce specialisti in aeronave aveam ... mi se ridica parul. Acum nici macar instalatori nu mai sunt.
Cred ca am sa pun o postare: "Candva calcam pe Luna ...".
Am citit cu mare atentie serialul fenomenele pitipoanca. Ma gindesc ca ar putea deveni un serial infinit ca Tinar si Nelinistit. Pitipoancele au forme infinite de manifestare si nu merita a fi incadrate doar in trei seriale. Nu-i asa L?
Ma uit la tv si vad si ma minunez. Pina acum citiva ani mi se intimpla doar mie: sa citesc clar in limba romana continutul legii si sa o interpretez corect si sa doresc sa mi se aplice sau sa se aplice!. Uluitor – venea domnul director cu parintele potent si odrasla napastuita de mine si dadeau alta interpretare legii – opusa intelegerii mele corecte. Acum in mod uluitor se intimpla acelasi lucru la nivelul legii supreme – fiecare are versiuni proprii ale intelegerii. Ma gindesc cu seriozitate ca aceasta situatie este doar proprie la romanik sau si in alte state al globului pamântesc? La romanik orice vorba, orice lege, orice fapta, orice lucru chiar are o multitudine de intelesuri in functie de quintalul de euro pe care il are persoana in banci.
Asa ca de ce sa ne mai punem problema unei selectii la vre-un nivel? In romanik nu se va putea never-ever. Esti naiv pheideas. De ce? pentru ca iti imaginezi ca se poate face undeva vreo selectie a abilitatilor, deprinderilor sau chiar a cunostintelor- mult hulite in ultima perioada – ca cica apesi pe orice buton de comp si le obtii…deci nu mai ai nevoie de ele in cap….
Stii tu cum merge scoala primara? Dar restul nivelurilor? Scoala primara merge cu o invatatoare care descinde la fiecare 8:00 dimineata dintr-un jeep – umflata de cadourile parintilor cu odrasle sensibiloase in curs de pervertire. La finalul fiecarei clase 20 iau premiul I – cu mari coroane pe cap, alti 20 iau premiul II si premiul III deja nu se mai acorda … – deci deja 100% pervertiti. La inceputurile supranotarii cu calificative FB, unii mai au “sindromul bomboanei amare” – ca nu li s-ar cuveni….dar trece repede. Doar trebuie sa devina masculi de succes care intretin N pitipoance.
Anii urmatori pervertirea e totala si ireversibila. Desi batrânii zic ca “orice invat are si dezvat” eu nu prea cred. Ce selectie sa faci cind odrasla sensibiloasa si plina de qintale de euro a ajuns la 23 ani si trebuie sa o pui sa munceasca? Singura selectie e aia care ii permite sa-si cumpere un loc de munca usurel de unde va suge mii de metri cubi de euro. Deci nu fi naiv L ca valorile vor merge in sus in decursul vietilor noastre. Uita-te la doctorate. De anul acesta s-a introdus anul doctoral. Au admis toate cancelariile de profesorasi amarâti la doctorate. Ma tot mir de unde vor scoate zeci de milioane pe an sa plateasca. De ce? Ca se desfiinteaza facultati si profesorasii universitari nu mai au ce papa. Doctoratul a devenit o perfectionare banala. Nu mai este o performanta. Or sa il aiba toti analfabetii. Si ce mândri sint ca il au! Se cumpara precum orice diploma de invatamânt particular. Interesant e ca cei cu creier in cap nu se mai inghesuie la doctorat. Foarte interesant fenomenul.
tot cristina
- dupa o noua aventura si o noua dezamagire -
Cristina - alias Anonim, tocmai m-am intors de la Buzau. Iti marturisesc sincer ca ca am fost surprins de "bunul simt" al oamenilor de acolo. Aproape renuntatem la speranta de a-l mai vedea in Ro. Ei, uite ca l-am vazut. :) O sa scriu despre asta o ampla postare.
Trimiteți un comentariu