vineri, 18 ianuarie 2013

despre negociere

Ati negociat vreodata ceva ? Desi avem un puternic pattern asiatic, unde aproape totul se negociaza, foarte multi romani habar nu au sa negocieze ceva. Sau, din pura prostie, prefera sa arunce marfa decat s-o dea mai ieftin. Multi au impresia ca negociere inseamna sa ofere un pret mai jos decat cel al vanzatorului si sa tina cu dintii de el pana in panzele albe. O negociere inseamna in primul rand argumente. Iar argumente ca: "atat am" sau "nu ma pot duce la sefu' fara un discount" sunt demne de un prescolar pe care l-a trimis ma-sa la paine cu bani ficsi. In momentul in care cauti un produs care costa 1500 euro si nu esti dispus sa dai mai mult de 1000, mai bine sezi acasa frumusel si te uiti la desene animate. A, e posibil sa dai si 1000 de euro, insa chilipirurile sunt rare si merita sa-ti dai un 10 la psihologie. :)
Orice negociere se argumenteaza. Ati vazut documentarul de pe History cu casa de amanet din Las Vegas ? L-ati vazut pe tip cum argumenteaza ? Se pricepe ! Stie, cunoaste ... de la meserie pana la psihologie. Stie cat sa se duca in jos, ca pe urma sa urce. La o negociere buna conteaza pretul final, dar mai importanta este contraoferta. Aici se vede un adevarat maestru. Spuneam de argumente ... cand sustii un pret, trebuie sa-l argumentezi. Mi s-a intamplat de multe ori sa dau un pret, iar clientul sa-mi tranteasca un alt pret. Am spus, OK, si am intrebat politicos, de ce vrei sa scad pretul ? La intrebarea mea privind argumentele care stau in spatele contraofertei, clientul a ridicat din umeri si mi-a spus: "Asa e obiceiul !". O fi, dar la taraba cu cartofi, nu cand ai un business cu 7 zerouri. I-am replicat pastrandu-mi bunul simt: daca vrei sa scad pretul, spune-mi motivul !
De ce sunt esentiale argumentele ? Din sute de motive ! Va spun cateva ... argumentele inseamna sinceritate, deschidere, din ambele parti. Cand ajung fata in fata, partenerii nu se cunosc si e firesc sa nu aiba incredere si, mai rau, sa creada ca cineva cauta sa tepuiasca. Cand pui pe masa argumente arati ca nu ai visat pretul cu o noapte inainte. Argumentatia inseamna conversatie, iar conversatia dezvaluie punctele slabe ale celuilalt. Conversatia inseamna analiza - de la siguranta cuvantului pana la consistenta contului din banca. La noi, nu se negociaza un produs nou. Iar cele vechi au defecte. Defectele sunt esentiale intr-o negociere. Nu trebuie decat sa ai o idee cat costa reparatiile si, cu creionul in mana, sa incepi sa scazi pretul.:) E simplu ! De multe ori, o negociere poate ajunge in impas din pura stupiditate, pentru ca au fost omise cateva argumente.
La arabi e cu totul altceva. La ei se stie - pretul e dublu ! Restul e joc de teatru si diferenta se face jumate sau un sfert. Asta in cazul in care marfa e ok. Pentru ca si la ei sunt o gramada de snapani care vand blana de capra la pret de nurca. :)
Sa va spun ceva - in general, cand cineva se ocupa de achizitii sau vrea sa cumpere ceva, este bine sa se informeze temeinic inainte. Sa vada preturile de pe piata, calitatea, conditiile de livrare, plata, seriozitatea furnizorului si alte amanunte esentiale. Altfel, e ca si cum ai pleca la vanatoare de ursi cu alice pentru rate.

1 comentarii:

pheideas spunea...

Multumesc pentru invitatie ! Doresc bafta mutla si cat mai multe postari ! :)