joi, 31 mai 2012

imagini

Unele din cele mai emotionante fotografii din toate timpurile. ... vezi tot

miercuri, 30 mai 2012

atentie la advertoriale

Advertorialele sunt articole publicitare, in care adevarul spus este in jur de 30%. Restul textului este reprezentat de reclama, mesaj creat special pentru a atrage cumparatorul, a-l determina sa cumpere un produs greu vandabil. Prezentarea este facuta in asa fel incat sa ... iti lase impresia ca esti ultimul om de pe pamant care nu a cumparat produsul. Un produs pe care toata lumea il foloseste. Un produs care iti va aduce fericirea eterna ... si cu banii dati, desigur. :) In trecut ti se spunea ca stocul e limitat, ca daca nu te grabesti, s-ar putea sa nu mai apuci ... bla bla. Acum s-au cam prins ca nu mai tine si au schimbat "ambalajul". Cam 50% din articolele din presa sau reportajele TV (e posibil sa fie mai mult), sunt reclame. Pentru ca iti trebuie un "ochi" extrem de perspicace sa descoperi "trucajul". Daca aveti dubii, ganditi-va ca minutul de aparitie la TV costa cateva mii de euro. E greu de crezut ca un post TV simpatizeaza atat de mult pe cineva incat sa il promoveze gratuit. :) ... vezi tot

gradini

... vezi tot

luni, 28 mai 2012

vanatoarea de creiere

Nu de putine ori am auzit despre romani, plecati din tara cu ani in urma si despre care se pomeneste in diferite medii - academice, fashion, business, sport ori altceva. Bravo lor ! Stiu ca au muncit din greu ca sa ajunga unde au ajuns. Daca insa le urmarim povestea, mai toate incep cu ... eram un nimeni si, in 1989, '95, '99 ... am plecat din tara. Am ajuns in US, in Germania sau oriunde, si am inceput de jos ca ... spalator de geamuri, taximetrist, asistent universitar si altele. Abia dupa ani de munca mi s-au recunoscut meritele.
Numai ca, cu meritele lor, ne impopotonam noi cei din tara. Merite la care nu am contribuit cu nimic, ba dimpotriva. Daca respectivii nu plecau, cu certitudine zaceau si acum anonimi in vreun institut ori carciuma. Dar asta nu conteaza in viziunea si mentalitarea "gugustiucilor" care apar pe "sticla", indiferent ce nuanta au, ori stiu sa scrie. O mentalitate usor hilara de "Gigel" care priveste din strada la vitrina cu prajituri. Dar si de "vulpe" care stramba din nas la struguri. Vezi stiri headline de genul: "Un roman a ajuns la ...". Citesti si ti se umfla "pipota" de mandrie. Zici: Ia uita-te dom'le ! Ce destepti sunt romanii ! Da, sunt destepti, si profeti uneori, dar nu in tara lor!
Pe urma vezi comentarii la adresa "sistemului". Toti dau vina pe Sistem, mijind ochii conspirativ. Ca traim intr-o societate care nu stie sa isi promoveze valorile. Ca, desi ne plangem tot timpul de lipsa lor, habar nu avem sa le identificam. Ei, aici se opresc multi din cei care ateapta sa "pice din cer". Eu am sa merg putin mai departe si am sa spun de ce ... ce fenomen sta in spatele nonvalorii. Zic ca nu este vorba de nonvaloare, ci de nestiinta.
Sa stiti ca nicaieri in lume nu exista acte caritable. Nimeni nu se "indragosteste" de vreun savant cu ochelari si il sponsorizeaza pana la adanci batraneti, daca nu are vreun interes. Interesul se numeste ban. In sport sau universitati, totul se cuantifica. Si nu de dragul unui capitalism pe care il aratam cu degetul, ci pentru ca salariile si aparatura costa. Noi, cei multi, inca avem impresia ca toate astea vin de sus, de la stat. Ca statul ar trebui sa aiba grija de toate, precum o forta divina si iubitoare care ar trebui sa se pogoare din cer si sa dea gratis cuiva ceva. E o mentalitate, tipic comunista, de care nu vom scapa cat timp este speculata politic si media.
Pretutindeni in lume exista unii care vand si altii care cumpara, si toata lumea castiga. Lucian Bute a castigat bani multi urmandu-si pasiunea si implinindu-si visul. Daca ramanea in tara, se alegea cu o tinichea si atat. Ciocalteu de la Spitalul Sf'Ioan, dupa ce a descoperit dializa interna, a fost contactat de o multinationala cu care a incheiat un business. Si exemple sunt destule. Exemple pe care presa le speculeaza, stiind foarte bine ca romanul de rand este sensibil la lozinci comuniste.
O alta greseala pe care multe "creiere" o fac este ignorarea impresariatului. In fotbal, daca n-ar fi fost Becali, Gica Popescu ar fi numarat sticlele prin Craiova. Impresarul, sau managerul, este cel care stie unde sa gaseasca bani. Pentru ca cel cu bani nu sta sa caute pe savantul X din Romania. Impresariatul a ajuns azi un business foarte complex, cu sponsorizari, investitii in media, HR, plasamente la bursa si imobiliare. In recruitment head-hunting este o meserie foarte interesanta, daca stii cum s-o faci, si nu din biroul de sticla al unui zgarie nori.
De ce in alte tari sistemul functioneaza si la noi nu ? Nicaieri intr-o lume normala, care se autoregleaza, nu exista vreo directiva data de sus, care sa favorizeze pe cineva, doar pentru ca pe fruntea lui scrie savant. A, cand te numesti Einstein, e firesc ca de trena ta sa se agate toata lumea. Dar pana ajungi acolo, e cale lunga si faci bataturi la fund. Daca stii sa vinzi ce ai, scobitori sau creier, e totul perfect. Vei avea si bani, si renume. Daca nu, vei trai toata viata in mediocritate, asteptand sa te salveze cineva.
Sa fiti iubiti ! Euforia ... tra la la ! :))) ... vezi tot

duminică, 27 mai 2012

cea mai frumoasa melodie

Cea mai frumoasa melodie pe care am auzit-o in ultimii ani ! Bravo ! :) ... vezi tot

joi, 24 mai 2012

reflectii valutare

Asistam de cateva zile la "cresterea" monedei Euro in raport cu Leul. La inceput m-am mirat, pentru ca nu existau motive suficient de puternice, nici in economia noastra, nici in cea europeana. Unii au pus-o pe seama Greciei, altii pe instabilitatea economica din Uniunea Europeana, altii pe ploaie, si tot asa. Numai ca, criza nu a inceput ieri, ci acum patru ani, dar Leul nu s-a devalorizat intr-un ritm atat de alert. Pe urma, principalele "mecanisme" care dicteaza piata valutara la noi sunt bancile, cu BNR jucator principal. Restul, nu sunt la fel de imporanti. Nu avem exporturi atat de mari incat fluctuatia lor, de pana la 15%, sa imprime o depreciere atat de accentuata.
Cresterea sau scaderea economiei in UE nu afecteaza UE, ci exportatorii din tarile emergente. UE daca are probleme, le are cu Dollarul, moneda la care noi ne raportam indirect.
Unii spun ca bancile elene au retras masiv bani din tara, cauzand o penurie de Euro. Nu este exclusa varianta, avand in vedere necesarul de lichiditati al Greciei. Daca acesta este motivul, este de asteptat ca el sa se atenueze in saptamanile urmatoare.
Eu suspectez si altceva, anume un joc al BNR - acela de a atrage Euro, prin vanzare la un pret bun, adica un leu scump. Se adreseaza celor cu depozite si speculatorilor internationali. Asta pe termen scurt, pentru ca pe termen lung, un leu devalorizat va favoriza producatorii autohtoni, investitiile, mana de lucru mai ieftina si implicit exporturile care, in final, vor provoca o infuzie de moneda europeana. Poate ca asta se si urmareste, de fapt. Ceea ce nu e un lucru rau. Rau e doar pentru cei cu credite in Euro.
Pe termen mediu, recesiunea din Europa si lipsa masurilor strategice, va devaloriza Euro in raport cu Dollarul si Lira. Daca vom avea norocul si mintea sa dezvoltam relatii comerciale cu alte tari non-Euro, este foarte probabil ca Leul sa se aprecieze fata de Euro. Daca nu, se va devaloriza impreuna cu el. ... vezi tot

din umorul rus

- Nu poţi îngenunchea un popor deprins să se târâie.

- Nu-i greu să ademeneşti soţia altuia. Greu e să i-o dai înapoi.

- Prietenia care nu cunoaşte hotare se cheamă expansiune.

- Oficierea căsătoriei este o formalitate absolut necesară pentru pronunţarea divorţului.

- Al­coolism e atunci când nu vrei să bei, dar trebuie.

- Bărbaţii şi femeile sunt de acord într-o singură privinţă: n-au încredere în femei.

- Dacă munceşti din greu şi te remarci opt ore zilnic, ajungi şef şi munceşti şaisprezece ore.

- Banii pentru salariile şi pensiile mari... ajung întodeauna; Nu ajung banii pentru salariile şi pensiile mici.

- În viaţă, e loc şi pentru eroism. Totul e să te ţii departe de el.

- Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

- Avem un singur fel de a ne naşte şi milioane de feluri de a muri.

- Computerele rezolvă toate problemele pe care nu le-am avea dacă n-ar exista computere.

- Fiecare om are dreptul să trăiască atât cât poate.

- Ţara noastră a avut nevoie de când e ea de alt popor.

- Furtul ideilor unei persoane e plagiat, iar al mai multor persoane, cercetare ştiinţifică.

- Toţi ne naştem uzi, goi şi flămânzi. Şi acesta e doar începutul.

- Copilăria grea nu se termină niciodată.

- Un prieten adevărat nu poate fi cumpărat, dar poate fi vândut.

- Cumpără deodată trei sticle de votcă şi n-o să te trimită nimeni după a doua.

- Dacă n-ar pune întrebări, co­piii n-ar afla niciodată cât de puţin ştiu părinţii.

- O ţigară scurtează viaţa cu o oră, o sticlă de votcă o scurtează cu trei, iar o zi de muncă o scurtează cu opt.

- Viaţa se compune din zilele pe care le ţii minte, nu din zilele care au trecut.

- Dacă vrei să ai o nevastă deş­teaptă, frumoasă şi bogată trebuie să te insori de trei ori.

- Posibi­li­tăţile medicinii sunt nelimitate, li­mi­tate sunt doar posibilităţile pa­cienţilor.

- Burta mare nu e de la bere, e pentru bere.

- Femeia poate să-l facă repede milionar pe orice miliardar.

- Între primul şi al doilea pahar, e destul timp ca să mai bei vreo şase. ... vezi tot

marți, 22 mai 2012

it's payback time

It's payback time ! Este timpul platilor ... sau, ne-a sosit ceasul ! Nu am gasit traducere mai exacta.
Orice sistem complex are o inertie. La fel este si sistemul sanitar din Romania. Am ignorat atatia ani coruptia si lipsurile, zicand ca ziua in care se vor vedea urmarile e departe. Insa ziua aceea a sosit. Au inceput sa moara din ce in ce mai multi oameni. Mor copii din cauza unor afectiuni minore. Mor tineri pentru ca nu e nimeni sa le acorde primul ajutor. De ce, pentru ca in Europa secolului 21 Romania se afla undeva in Evul Mediu.
Oamenii maturi au pacatele lor, insa copiii, ce vina au ? Ce vina au, ca medicii sunt incompetenti ? Multi spun ca medicii sunt platiti prost si nu au medicamente. Dar incompetenta la ce lipsuri intra ?
Ieri a murit o fetita, pentru ca doi medici nu si-au facut meseria. Medicul de la Gr. Alexandrescu pur si simplu s-a "spalat pe maini". Cum poti sa trimiti un copil bolnav de amigdalita, sau otita, la Matei Bals ? Iar al treilea medic, de la Spitalul Rusescu, trebuia sa stie ca, unui copil, intravenos, doza de Paracetamol se administreaza diluata sau intr-un interval de timp lung, si sub atenta monitorizare a functiilor vitale. Fetita a facut stop cardiorespirator. Nu a facut niciun fel de complicatie de la otita, meningita, soc anafilactic sau altceva, cum incearca sa se insinueze. A fost vorba de o doza puternica de Paracetamol si, cum am spus, de incompetenta unor medici.
Dupa parerea mea, vinovati nu sunt medicii. Ei nu sunt decat ultimele piese ale unui joc de Domino inceput cu multi ani in urma. Vinovati suntem noi toti, nepasarea cu care am tratat sanatatea si, in loc sa facem ceva cand a trebuit, ne-am complacut intr-o letargie stupida.
Azi a mai murit o tanara, pentru ca n-a fost nimeni sa-i acorde primul ajutor. Era bolnava de TBC (boala saraciei - eradicata statistic in Romania in anii '70). A zacut doua ore in toaleta unui spital, pana cand a sosit medicul de garda sa constate decesul.
Credeti ca se va intampla ceva ? In cazul fetitei, desi Colegiul Medicilor s-a autosesizat, va musamaliza cazul, ca si pana acum. Parintii se vor ruga la Dumnezeu sa-i ajute sa treaca peste ... iar dupa trei zile intamplarea va deveni o stire neinsemnata. Oamenii vor muri, iar noi, cei inca sanatosi, ne vom ruga la Dumnezeu sa ne pazeasca. Exact ca in Evul Mediu ! Poate ca asa trebuie sa se intample.
Nu-mi pare rau decat ca mor copii, suflete nevinovate, moneda de schimb pentru ignoranta celor mari.

Mentionez ca argumentele de mai sus apartin unui cadru medical cu experienta de ATI. ... vezi tot

vineri, 18 mai 2012

poante despre femei

Nevasta unui director afla ca el are o noua secretara. Vine directorul acasa, nevasta il ia in primire:
- Secretara asta a ta are picioare frumoase?
- N-am bagat de seama.
- Ochii ce culoare au?
- N-am observat.
- Dar de-mbracat, cum se-mbraca?
- Foarte repede.

* Cand un tanar proaspat insurat are o figura fericita se stie de ce. Cand un barbat insurat de 10 ani are o figura fericita, te intrebi de ce.

* Un tip si o tipa fac dragoste. El ii spune: 'Iubito, fiindca esti prima mea femeie, o sa-ti spun Eva.' Ea ii raspunde: 'Iubitule, fiindca esti al 407-lea, o sa-ti spun Peugeot.'

* Casatoria serveste la impartirea problemelor pe care nu le-ai fi avut niciodata daca ai fi ramas singur

* Cand un barbat deschide portiere masinii sotiei sale de un lucru poti fi sigur: ori masina e noua, ori femeia!

* Sotia ii spune sotului:
- Mai bine ma casatoream cu dracul decat cu tine !
- Aiurea, scumpo! Casatoria intre rudele de sange e interzisa!

* Nevasta-mea ma saruta de fiecare data cand vin acasa.
- Asta da afectiune!
- As, e investigatie!

* Nevasta isi surprinde sotul in bucatarie cu un plici de muste in mana. Il intreaba:
- Ce faci mai aici?
- Omor muste...
- Si ai omorat vreuna?
- Trei masculi si doua femele.
- Dar cum le recunosti?
- Masculii i-am omorat pe o cutie de bere iar femelele pe telefon... ... vezi tot

miercuri, 16 mai 2012

cica pica grecia !

Vuiesc tembeliziunile, presa si anal-istii economici. Toti lanseaza scenarii si apoi le intorc pe toate fetele, dar pe nimeni nu am vazut sa trateze subiectul obiectiv si impartial. Ori sunt idioti, ori interesati.
Asadar, am hotarat sa-mi pun neuronii in miscare si sa imi dau seama daca pica, ori nu, Grecia ?! Haideti sa vedem ...
Cica Grecia ar intra in faliment si incapacitate de plata.
Am incercat sa fac o analogie cu o firma, din multele aflate in dificultate azi. In anii de prosperitate economica, aceasta a luat credite, si-a cumparat masini, imobile, hala de productie, angajat oameni, "papat bani" etc. La un moment dat, a venit criza. Bancile, in cazul de fata cele germane, franceze, FMI, BERD si CE, i-au batut in poarta si au somat-o sa plateasca. Au venit cu amenintari fel de fel - ca ii pun poprire pe utilaje si cladiri, ca o dau in judecata, ca o exclud din nu stiu ce uniune si altele. Patronul grec a ridicat din umeri si a spus: asta e, n-am ce sa va dau ! De ce nu ati venit atunci, cand ati dat banii, cu conditii de plata si garantii ? De ce nu v-ati luat masuri ? Veniti acum, la Sfantu' Asteapta ?
Ei, cam in aceasta situatie se afla guvernul grec (oricare ar fi el). Prins intre "ciocan si nicovala", adica intre creditori si populatie. Problema lui cea mai mare nu sunt bancile internationale, ci oamenii carora va trebui sa le dea de mancare. Vedeti, in ultimul sfert de secol Grecia a prosperat economic si social, de la pascut capre si adunat masline, la hoteluri de sticla Zeiss si BMW-uri. Numai ca prosperitatea nu s-a datorat vreunui produs intern, ci banilor pompati de bancile straine. Nu zambiti, ca in aceeasi situatie se afla si Romania, Spania si alte tari. Probabil ca va intrebati, cum a fost posibil ca bancile sa dea bani gratis ? Toata pacaleala a fost una slab gestionata de toata lumea. S-a si luat, s-a si platit, s-a cheltuit mai mult, s-a platit mai putin ... pana cand s-a rupt buba ! Grecii s-au invatat sa traiasca bine, cu mii de euro salar, sa stea ziua la umbra, sa invarta margele si sa astepte sa pice banii din "cerul Europei". Cine se intoarce acum la cules masline si pascut capre ? Din adunat cacareze nu prea iti ajunge sa iti platesti creditele la hoteluri, vile si masini. Nu mai vorbesc de investitiile nationale - stadioane si sali din marmura.
In ce priveste "ciocanul", creditorii au zis: nu aveti bani, dati ceva la schimb ! Pai ce sa dam, raspunsera in cor grecii ? Hotelurile si insulele sarira nemtii ! Hai sictir ! Cum sa vindem ? Sa ajungem chiriasi in propria tara, zise poprul grec ?
Si acum reversul medaliei, adica ce nu se spune pe niciun post media, si nu se va spune niciodata. Bancile si-au recuperat o mare parte din banii investiti in Grecia, inca de pe vremea cand companiile germane au vandut "caramida" cu 10Euro, in loc de 1. Se arunca in fata datoriile de miliarde, de parca creditorii nu ar fi obtinut niciun profit in anii trecuti. Nici pe departe ! Profiturile au fost substantiale. Ceea ce vedeti in zilele acestea, pornind de la amenintari, negocieri si demonstratii, nu reprezinta, in final, altceva decat incercarile Germaniei de a "anexa" economic Grecia. Militar a esuat in 1945. Si apoi, cine a incurajat rostogolirea datoriilor ?
Si sa stiti ca Grecia e primul exemplu la rand. Dupa ea vin Spania, Portugalia, Irlanda, Romania si altele.
Un alt adevar nespus e ... China, Rusia si Japonia. In momentul de fata acestea au devenit creditorii mondiali. Si au un mare interes in Europa.
Se mai spune ca Grecia va fi exclusa din Uniunea Europeana. Am stat si am intors-o pe toate fetele, sa-mi dau seama unde se "sfarseste lumea" ? N-am inteles, grecii s-au nascut odata cu UE ? Inainte de Euro a existat Drahma, moneda care se poate schimba fara probleme, inclusiv in Yuani. Si de cand o problema financiara trebuie sa primeze in apartenenta unui stat la Uniune ? De ce Uniunea nu se implica in redresarea Greciei ? Sa gaseasca impreuna un plan pe termen lung, cu investii, scadente si plati ? O vorba veche spune ca, "ogorul pe care nu pui samanta, pana la urma nu va mai rodi". Sunt intrebari evitate cu mare atentie de catre Uniunea Europeana. Pentru ca UE, acest paravan dupa care se ascund investitorii privati care conduc lumea, bancile, FMI etc, nu a fost niciodata interesata sa dezvolte tarile emergente. Singurul lor interes a fost sa stoarca de resurse, speculand si vanzand la pret inzecit orice, de la bomboane la autostrazi si proiecte miniere ! Uniunea a fost gandita ca o afacere, nu ca o asociere cu drepturi egale. Ajutarea tarilor sarace s-a facut dupa principiul creditarii, si nu al investitiei in tehnologie.

Cert este ca excluderea Greciei va avea doua urmari: saracirea populatiei si anularea oricarui acord de rambursare a creditelor externe. In acest moment, Grecia supravietuieste cu banii din ultimul imprumut. Cat timp, si ce se va intampla, ramane de vazut. 

Cata vreme Uniunea Europeana se va comporta ca un bancher, care iti ia umbrela cand incepe ploaia, in loc sa fie un fermier, cu grija pentru ogorul lucrat, aceasta va fi sortita falimentului. ... vezi tot

miercuri, 9 mai 2012

9 mai 1877











Romania are doua doua zile memorabile: Ziua Independentei, la 9 Mai 1877 si Ziua Unirii, la 1 Dec. 1918.
în Sesiunea Extraordinară a Adunării Deputaţilor din 9 mai 1877, ministrul de Externe, Mihail Kogălniceanu, a declarat ruperea oricăror legături cu Poarta Otomană şi a proclamat independenţa de stat a Romaniei. A doua zi, la 10 Mai, declaratia Parlamentului a fost semnata si de catre Carol I.

Popor roman, priveste si adu-ti aminte ! Alunga-ti pentru o clipa ignoranta si gandeste-te cati fii ai tai si-au dat viata. Pentru ca tu sa poti privi cu mandrie la veacurile care vor veni. Si daca n-ai reusit sa-ti aduci aminte de au murit, nu-i nimic, cinsteste-le doar memoria si atat !

Dumnezeu sa-i odihneasca in pace ! ... vezi tot

marți, 8 mai 2012

ce i-a spus Basescu lui Marga

Andrei Marga a depus jurământul şi, după ce a semnat documentul aferent, s-a îndreptat către şeful statului cu mâna întinsă. Insă acesta nu i-a răspuns la salut. Băsescu a avut o discuţie cu Marga, agitând degetul arătător şi părând nemulţumit.
Întrebat de către moderator, ce i-a reproşat preşedintele luni seară, la Cotroceni, Andrei Marga a spus: "El a fost informat că eu am spus că în fruntea României este Mussolini.
Comparaţia cu Mussolini nu a fost făcută în ideea că el ar fi cititor de Mussolini sau că Băsescu ar urma linia lui Mussolini. Nu asta e problema. Problema este că dacă ne uităm cu luciditate şi comparăm măsurile luate în contextul crizei sunt aidoma cu cele luate în vremea lui Mussolini:. reducerea unei Camere a Parlamentului Mussolini a propus-o, pentru că dorea să îi reducă pe socialişti (...) Tăieri prin desfiinţarea de şcoli şi licee, reducerea efectivului de profesori, trimiterea rapidă în pensii a câtorva sute de profesori. Sau folosirea dosarelor, fie dosare legate în cazul nostru de servicii de informaţii, fie dosare de altă natură, ca instrument de ţinere în frâu a unor politicieni sau de controlare a lor sau de eliminare a lor din viaţa politică. Îmi pare rău, dar, din păcate, fără să vrem, nu cred că preşedintele se ocupă de citirea lui Mussolini, dar din păcate măsurile de acolo vin, trebuie spus cu toată onestitatea. Asta nu e o jignire, dar e o constatare elocventă", a spus Marga.
...
Cu Mussolini l-as asemana pe Becali mai degraba. :) ... vezi tot

coada la PSD

S-au marit cozile la PSD si PNL ! Cu mic cu mare se inscriu, de zici ca nu mai sunt locuri. Or sti ei ceva ... Ii vad in fiecare seara in fata sediului de pe Brancoveanu. Stau pe garduri, pe scaunele, unii fumand si punand la cale etapa urmatoare, altele impartasindu-si ultima reteta de prajitura. Ma mir, pentru ca anul trecut batea vantul pe acolo. Abia vedeai pe cineva, uitat sa stinga lumina. Acum lumea se calca pe picioare. De ce ? Ei, raspunsul e lesne de ghicit !
Dar zambesc, pentru ca cei nestiutori au nevoie de credinta si speranta. Sunt absolut convins ca se inscriu in PSD din convingere si pornirea de a schimba tara si viitorul copiilor lor. Deja o lacrima se prelige din coltul ochilor. O fi de la monitor.:))
... vezi tot

duminică, 6 mai 2012

dr. Menci si ale lui perle

Dr. Menci a declarat ca micii sunt nocivi sanatatii. Pe langa faptul ca contin grasimi, prajirea la flacara si afumarea ii transforma in "bombe" cancerigene. Carofii prajiti, la fel ! Si recomanda ... In loc de carne si cartofi, sa mancam legume perpelite pe gratar. Sunt mult mai sanatoase.
Uitasem ... berea este la fel de nociva, pentru ca ingrasa si slabeste ficatul. Cel mai bine e ca, dupa masa, sa consumam fructe si sa bem apa. Dar nu imediat, ci la vreo doua, trei, ore distanta.
Ce ziceti de asta ? I love Romania wherever you are! :))
... vezi tot

vineri, 4 mai 2012

domnia si prostia se platesc

Zilele acestea se fac inscrierile in clasa I la scolile generale. Evenimenul mi-a amintit de o experienta interesanta, traita cu aproximativ doi ani in urma. Protagonistul nu am fost eu, ci cativa amici, fosti colegi de gradinita cu baietelul meu. Titlul articolului "Domnia si prostia se platesc" pare rupt din secularul romanesc. Sa va povestesc pe indelete...
Mai intai, un rezumat al motivului pentru care foarte multi parinti fac cozi imense in curtile scolilor. Acesta e simplu, si respecta intocmai o alta vorba, la fel de romaneasca, cea cu "pomul laudat". Copilul, in mentalul arhaic reprezinta, pe buna dreptate, unul din stalpii valorilor personale, alaturi de casa, masina si amanta.:) Nu exista parinte care sa nu doreasca si sa caute ce mai bun pentru "puiul" lui, de multe ori intr-o totala lipsa de cunoastere ale nevoilor ... puiului. Acum nu am sa ma refer la goana dupa zorzonele pe la targurile de profil, ci la goana dupa scoala si invatatoare. Au auzit ei ca Scoala X, unde preda invatatoarea Y, e cea mai buna din lume si e musai sa-si inscrie odrasla acolo ! Da cum, sa invete puiul lui alaturi de pleava ? Numai ca, cum bine se stie, numarul de locuri e limitat, si prioritate au: copiii din imprejurimi, cei cu un singur parinte si cei care mai au frati la aceeasi scoala. Nu mai vorbesc de locurile disponibile. In cazul acesta ce e de facut ? Parintii care nu indeplinesc cerintele, si totusi vor sa-si inscrie copiii, apeleaza la vechea meteahna romaneasca - spaga. Stiti cat se da ? Intre 200 lei si 2000 lei. Si cum vechea vorba spune ca domnia si prostia se platesc, exact asa patesc cei in cauza. Nici prin gand nu le trece ca, s-ar putea ca scoala cu pricina sa nu fie atat de buna cum se zice, invatatoarea, "doctor" in matematica, sa fie pila vreunuia din minister, ori restul copiilor sa fie repartizati dupa marimea spagii la celelalte clase, la invatatoare fara experienta, tot pile si ele.
Si acum sa va recit povestea vazuta si patita.
In aproierea blocului in care locuiesc sunt doua scoli, exact ca in balada. Una e "cotata" la "4 stele", iar celalalta la vreo 2. Pentru mine nu a fost o problema sa-mi inscriu baietelul la cea de "4 stele", pentru ca apartinea de ea. Nu m-am agitat sa il dau la cea mai buna invatatoare etc., pentru simplul motiv ca nu era momentul. Sa fim seriosi, nu iti trebuie multa minte sa iti dai seama ca cei mici nu incep din clasa I cu matematici speciale.:) Ei inca se joaca. Din clasa a doua incepe "calvarul". :) Si mai sunt doua aspecte ... nu trebuie inceput tare din primul an, pentru ca copilul se sperie si risti sa "vomite" mai tarziu. Iar al doilea, la fel de important, daca clasa e una "buna", plina de pilosi cu smartphone-uri schimbate in fiecare an, s-ar putea ca, la un moment dat, sa nu mai faceti fata pretentiilor mondene ale odraslelor.
In fine, a trecut timpul, si dupa o vreme m-am dumirit cum stau apele acolo. Invatatoarea era una tinerica, pe la 24 de ani, fara experienta pedagogica, nepoata directorului, care avea cu totul alte preocupari decat grija pentru copii. Am facut nenumarate sedinte, s-a pus problema pe tapet, am cerut schimbarea ei, si degeaba ! Pila e pila ! La un moment dat poate ca am fi reusit; chiar directorul, la insistentele unor parinti, a avut o tentativa. Din pacate esuata, pentru ca, parintii, in loc sa se uneasca si sa semneze jalba, s-au dat la o parte. "Ca nu e bine sa insistam, ca mai bine ii luam un cadou" si alte jigodisme specifice trogloditilor autohtoni.
Vazand ca nu am cu cine pleca la lupta, mi-am zis: buun, nu vreti sa faceti nimic, "va pup pe ceafa"!. M-am interesat la scoala vecina, cea cotata mai slab, unde am descoperit o invatatoare foarte buna, in varsta, cu multa experienta, iar directorul, un tip de treaba. Am vorbit cu ea, si din toamna trecuta, adica din clasa a doua, l-am mutat la noua scoala. Fara spaga, fara sluj si coada pe la porti. Acum sunt foarte multumit, baietelul invata bine si nu mai am griji. A fost putin mai greu la inceput, pana a recuperat cu cititul, dar acum e ok.
Normal ca am pastrat legatura, macar indirect, cu fostii parinti, adica cei care au preferat sa pupe papucul directorului. Copiii au ramas tot cu fatuca aceea. Unii si-au aranjat si ei pe la alte scoli, mai apropiate, iar cei mai fudului au ramas. Pai da, dupa ce dai spaga, devine nerentabil sa-ti muti odrasla. Mai bine ramai fudul pana la capat.
Cam acesta e adevarul cu "pomul laudat", unde "domnia si prostia se platesc la pachet !". :)) ... vezi tot

joi, 3 mai 2012

despre compromis

Inca nu am auzit pe cineva care sa fie bucuros cand face un compromis. De multe ori, o spune cu regret ... "Uneori trebuie sa faci compromisuri!". Parca incearca sa caute o justificare. Cu ce pret ? Stiti care e diferenta intre frustrare si bucurie in cazul compromisului ? Acceptarea ! De foarte multe ori oamenii accepta ceva pentru ca le place. Toate sunt in regula, stabilite, acceptate, si se trece mai departe. Compromisul apare cand acceptarea e formala. Isi fac planul ca vor reveni intr-un viitor apropiat aspra deciziei, sau sperand ca "stelele" se vor alinia intr-un mod favorabil. Vedeti ce parsiva e lumea ? Cei care fac un compromis sunt exact in situatia romanasului nostru ante-revolutionar care, cand se ducea la alimentara, la pachet cu friptura lua si "tacamurile". Nu e mai simplu sa zici: nu, ori e alba, ori e neagra !? Cei pesimisti vor spune ca, decat sa piarda, mai bine accepta asa. Buna friptura, dar cu "tacamurile" ce fac ? Ce usor isi complica unii viata ...
Daca suntem realisti, situatii perfecte, ideale, nu exista. Intotdeauna in spatele a ceva frumos se ascunde si ceva urat, cat de mic. Pentru ca "uratul" isi are binele lui, si fara el nu ar fi existat frumosul. Intotdeauna exista un tandem - bine-rau, frumos-urat, pe care trebuie sa il acceptam neconditionat. Sau cel putin sa incercam. Mai frumos spus, sa incercam sa iubim calitatile si sa acceptam defectele. ... vezi tot