vineri, 27 aprilie 2012

succesorii

Scurt fragment din "Succesorii". "Răposatul Ion Dincă, fosta mână de fier a regimului Ceauşescu, a lucrat, în ultima parte a vieţii, la o firmă de IT. Era "consilier", iar compania făcea parte din imperiul de afaceri creat de ginerii lui, Nicolae Badea şi Gabriel Popoviciu. La începutul anilor '90, în timp ce Dincă făcea puşcărie, fiind condamnat în lotul CPEX, ginerii lui puneau bazele lanţului lor de companii care va ajunge să valoreze sute de milioane de dolari. Potrivit unor apropiaţi, Popoviciu de-abia scăpase de colegii lui de la service-ul auto unde lucra. În vâltoarea Revoluţiei, ei îl căutau pentru a-l pedepsi pentru păcatele socrului. Până a ajunge la service, Popoviciu, un personaj misterios, lucrase la un "shop" pe litoral, împreună cu un anume Radu Dimofte. Pe la mijlocul anilor '80, Dimofte a fugit în Statele Unite, unde a lucrat ca portar de hotel, apoi şef de tură. S-a întors în ţară după Revoluţie. Tandemul de la "shop" a intrat apoi împreună în afaceri şi, întâmplător sau nu, a adus în România branduri "imperialiste" precum Pizza Hut sau KFC."
"Aşa cum a profeţit I.D. Sîrbu în anii ’80: vor suprvavieţui aceia care mai au acces la câte un mic secret de stat: ce se mai dă, ce se mai vinde; restul vor trăi aidoma muştelor!"
Cititi mai mult aici ... un articol extrem de interesant despre legatura dintre fostii nomenclaturisti ai PCR (Dinca, Postelnicu, Patzan si multi altii) si bogatii de azi ai Romaniei. ... vezi tot

sâmbătă, 21 aprilie 2012

epigrama

Iubitei, de Byron
Când te privesc în faţă, scumpa mea,
Afirm şi eu năstruşnica idee
Că-i mai uşor să mori pentru-o femeie,
Decât, o Doamne, să... trăieşti cu ea! ... vezi tot

vineri, 20 aprilie 2012

Byron - to Eliza

Elizei (To Eliza)

Ce tâmpă e, Elizo, cea sectă musulmană!
Că-n rai muieri nu intră, afirmă aceşti inşi!
De te-ar vedea pe tine, Elizo, în persoană,
Eroarea şi-ar admite, şi-n lume-ar fi respinşi.

Să fi avut Profetul idei mai răsărite,
Nicicând din rai muierea el n-ar fi alungat;
Şi-n locul celor târfe virgine ce promite,
Rai exclusiv de eve ar fi întemeiat.

Dar stai, că vă rezervă şi alte boroboaţe!
Întâi vă neagă duhul, prin acel crud complot,
Şi-apoi pe soţ îl lasă să ţină patru soaţe!
De suflet v-aţi lipsi voi, dar asta-i prea de tot!

Preceptele acestea, din cât am cunoştinţă,
În mod egal din sexe o băşcălie fac:
Pe soţ sunt o povară, pe soaţă umilinţă,
Că "femina e înger, dar căsnicia-i drac".

poezie de Byron (9 octombrie 1806), ... vezi tot

joi, 19 aprilie 2012

domnule MR Ungureanu !

Am gasit pe voxpublica un articol deosebit de interesant, scris de Mihai Gotiu, despre angajamentele lui MRU privind proiectul Rosia Montana.

" Domnule MR Ungureanu, permiteţi-mi să vă atrag atenţia că Roşia Montană NU este o problemă politică. Roşia Montană reprezintă o multitudine de probleme (îndeosebi tehnice), cea ecologică fiind una extrem de importantă, dar fără a putea fi considerată „mai importantă” decât celelalte probleme ale Roşiei Montana: respectarea proprietăţii şi a regimului acesteia în România; respectarea legii, a hotărârilor justiţiei şi a statului de drept; conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural; strategia naţională de valorificare a resurselor minerale; corupţia; socializarea costurilor; distrugerea unei comunităţi etc. Factorul politic (politicienii) s-a adăugat şi el acestei problematici, îndeosebi după 2007, fie din bună-credinţă, fie pentru că „au mirosit” rost de niscaiva voturi. Reducerea problematicii Roşiei Montane la „motivaţia politică” e, pur şi simplu, demagogie.

Pornind de la un ultim firicel de prezumţie de nevinovăţie, iată o listă cu probleme „tehnice” ale cazului Roşia Montană. La finalul lecturării acestei liste (care e departe de a fi exhaustivă) poate veţi înţelege de ce proiectul nu are avizele necesare şi de ce dezvoltarea alternativă a zonei e blocată absolut abuziv.
Domnule MR Ungureanu,
ȘTIAȚI:

… că numărul real al locurilor de muncă (necesarul) prevăzut pentru proiectul minier de la Roșia Montană în studiile de fezabilitate realizate în 2009 de Independent Mining (Tucson) și Washington Group pentru RMGC este de: aproximativ 350 de locuri de muncă directe; aproximativ 650 de locuri de muncă directe și indirecte; aproximativ 1.200 de locuri de muncă în perioada de construcție (2-3 ani)? (aceleași cifre se regăsesc și în prezentarea făcută de RMGC disponibilă pe site-ul oficial al comunei Roșia Montană);

… că cea mai mare parte a locurilor de muncă nu sunt destinate localnicilor, care nu au pregătirea profesională necesară? … că cea mai mare parte a localnicilor vor fi strămutați sau relocați și după consumarea sumelor primite tot fără loc de muncă vor fi? … că strămutarea sau relocarea nu rezolvă problema șomajului, doar o mută (strămută sau relochează)?

… că veniturile anuale ale lui Jonathan Henry, CEO-ul de la Gabriel Resources, sunt mai mari de câteva ori decât veniturile tuturor celor aproximativ 500 de angajați actuali (temporar sau pe durată nedeterminată) de la RMGC? … că Jonathan Henry nu are nicio legătură cu Roșia Montană și că nu are nicio pregătire (expertiză) în domeniul mineritului? … că Jonathan Henry se află pe poziția a 10-a în Top-ul celor mai bine plătiți CEO din Canada, deși Gabriel Resources nu produce nimic? … că Jonathan Henry nu plătește niciun cent taxe și impozite în România?

… că la minele din Waihi (Noua Zeelandă), mine date ca exemplu de RMGC, lucrează aproximativ 300 de oameni – procesul tehnologic fiind același?

… că România a cheltuit miliarde de euro după anul 2000 pentru închiderea minelor, ecologizare, mentenanță, reconversii profesionale etc? … că aceste sume nu acoperă însă decât într-un procent infim necesarul cu care ar fi trebuit să se intervină? … că suma totală cheltuită în acest scop este aproape imposibil de evaluat, o mare parte a fondurilor fiind incluse în bugetele asigurărilor sociale (sănătate, pensii etc.)?

… că în aceeași localitate Waihi, dată ca exemplu de RMGC, numărul asistaților social este dublu decât în restul regiunii (unde nu există exploatări miniere)? … că numărul asistaților social reprezintă jumătate din populația activă a localității (18-65 de ani)? … că veniturile localnicilor din Waihi sunt mai mici decât media regiunii? … că populația localității are o vârstă peste media regiunii, cu tendințe accentuate de părăsire a localității? … că educația localnicilor este sub media regiunii? …că problemele de sănătate, consum de alcool și droguri, criminalitate sunt peste media regiunii? (studiul de impact social realizat de specialiști de la Universitatea Queensland din Australia îl găsiți chiar pe site-ul minei din Waihi)

… că Gabriel Resources (conform propriilor documente oficiale publice – discuții și analize de management, MD&A) poate opta să NU se asigure împotriva accidentelor umane și a catastrofelor naturale majore de pe perioada exploatării (incendii, alunecări de teren, inundații, cutremure etc.)? … că în cazul producerii acestora, Gabriel fie va suporta pagubele, fie va închide exploatarea dacă va considera că pagubele ar fi prea mari pentru a fi suportate? (a nu se confunda polițele de asigurare cu garanțiile de mediu)

… că nu există nicio garanție că proiectul va dura 20 de ani (că nu se va opri după exploatarea masivilor Cetate și Cârnic, unde se află aproximativ 80% din zăcământ)? … că în cazul intrării anticipate în insolvență (practică des întâlnită din partea operatorilor minieri, inclusiv în UE), nu vor mai fi constituite integral garanțiile de mediu (care se depun în fiecare an), atâtea câte sunt? … că garanțiile de mediu vor asigura mentenanța iazului de decantare și a haldelor de steril pe o perioadă extrem de scurtă de timp, după care costurile reale se vor întinde pe câteva sute de ani?

… că, indiferent dacă proiectul RMGC se face sau nu, obligația de a acoperi daunele cauzate mediului de fosta exploatare de stat, revine părții române (Minvest – a se vedea în acest sens contractul de societate al RMGC, public pe site-ul Ministerului Economiei)? … că prin Hotărârea de Guvern nr. 644/2007 a fost stabilită o limită de finanțare de 98 milioane de lei (la prețurile de atunci) pentru închiderea, ecologizarea și mentenanța fostelor exploatări de stat din zona Roșiei Montana? … că până la sfârșitul lui 2011, a fost alocată și utilizată prin Conversmin (societate a Ministerului Economiei care administrează și supervizează închiderile de mine în România) suma de doar 16,9 milioane de lei? … că, într-un raport al Curții de Conturi a României din 2011, Conversmin este acuzată că doar în anul 2010 a folosit în alte scopuri (deturnare de fonduri) sume mai mari decât cele alocate pentru Roșia Montană în 4 ani?

… că valoarea patrimoniului cultural de la Roșia Montană nu poate fi evaluată? … că masivii Cârnic şi Orlea sunt pe lista monumentelor clasa A (cu valoare naţională şi universală), drept pentru care, prin lege, nu pot face obiectul unui proiect minier? … că procedura de avizare a unui proiect minier care se suprapune peste monumente e imorală şi ilegală (cum să avizezi un proiect într-o zonă în care legea prevede în mod expres interzicerea lui?)?

… că la fel de ilegală şi imorală este procedura de avizare a unui proiect prevăzut a fi implementat pe terenuri care nu-ţi aparţin (bazându-te pe o eventuală lege specială de expropriere, adoptată peste noapte)?

… că o parte importantă dintre acţionarii principali ai Gabriel Resources (Paulson, Kaplan) sunt jucători de bursă (nu investitori în minerit), iar o altă parte (Newmont, BSG) sunt companii de minerit „celebre” în lume pentru că nu şi-au respectat obligaţiile contractuale sau, şi mai grav, pentru că au fost implicate în încălcări grave ale drepturilor omului şi chiar în conflicte şi războaie civile?

… că Gabriel Resources nu are banii necesari pentru investiţia iniţială, chiar dacă (lucru extrem de puţin probabil) ar obţine toate avizele, acordurile, terenurile, autorizaţiile legale de care au nevoie? … că la sfârşitul lui 2011, Gabriel Resources raporta lichidităţi de 135,5 milioane de dolari (cash şi echivalent cash) în timp ce necesarul investiţiei iniţiale e estimat la aproximativ 2 miliarde de dolari? … că pe fondul căderii generalizate (de anul trecut, care a continuat şi în acest an) a valorii acţiunilor la minele de aur(cădere mult mai dramatică faţă de medie – 40% în 20011 – în cazul companiilor junior, cum e şi Gabriel) e absolut improbabil ca Gabriel să poată obţine banii necesari demarării investiţiei? … că acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit la bursă din vara trecută cu aproape 70% (de la un maxim de 8,65 dolari/acţiune la un minim de 2,50 dolari/acţiune) – cine credeţi că va finanţa cu miliarde de dolari o companie cu o asemenea volatilitate a acţiunilor?

… că e imorală, ilegală şi criminală blocarea dezvoltării alternative a zonei Roşia Montană doar „de dragul” speculatorilor de la Bursa din Toronto ori de pe Wall Street? … că statul român, contribuabilii români şi locuitorii zonei nu au nicio vină că RMGC nu a reuşit să facă, în mai bine de 15 ani, un proiect minier legal şi sustenabil?

În fine, domnule premier Mihai Răzvan Ungureanu, ştiaţi:

- Că mai sus sunt enumerate doar o parte din problemele „tehnice” (şi nu politice) ale cazului Roşia Montană?

- Că, din punct de vedere politic, atât d-voastră, cât şi predecesorii şi cei care vă vor urma la guvernare aţi avut/aveţi şi vor avea obligaţia să fi găsit/ găsiţi şi să găsească soluţii viabile şi sustenabile pentru sute şi mii de localităţi rurale din România, nu doar pentru Roşia Montană? Cu atât mai mult cu cât locuitorii unor sate montane, care nu au avut sau nu mai au minerit, care nu au nici pe departe potenţialul turistic, agricol, de prelucrare a lemnului precum Roşia Montană o duc mult mai bine decât majoritatea celor din Roşia Montană. V-aţi întrebat „de ce?”. Sunteţi dispus (aveţi curajul) să mergeţi la Roşia Montana cu cineva care nu doar „promovează retoric ecologismul, din motivaţie politică”, ci chiar cunoaşte întreaga problematică? " ... vezi tot

Cine se teme de Ungureanu ?

Cine se teme de Ungureanu ? L-am ascultat in seara aceasta pe MR Ungureanu, invitat al emisiunii lui Turcescu pe B1. Va dau cuvantul meu ca, cu fiecare interviu / discurs, imi devine mai simpatic. Din cat a spus, n-am reusit sa-i descopar vreo lacuna. Si sunt convins ca stie enorm de multe. Comparativ cu toti cei perindati prin scaunul de Prim Ministru, dar si prin alte scaune, se afla undeva intr-o alta galaxie. Extrem de bine informat, abil, punctual, competent ... vom vedea daca si eficient, devine o reala amenintare pentru orice politician actual. Este precum un aisberg care isi arata o treime, restul de doua ramanad ascunse publicului. Si devine din ce in ce mai evident acest fapt. Cum reactioneaza politicientii actuali ? Pai, cam dupa cum ii duce mintea. In loc sa recunoasca, sa "vada" si sa se plieze, incep sa arunce cu pietre. Este exact reactia sportivului mediocru care ii aplica colegului mai bun croseul in stomac. Cred ca vom asista la un sfarsit de an extrem de interesant, cu rasturnari politice majore. Am spus "cred", pentru ca mediocritatea este omniprezenta in societatea romaneasca. Iar cei afectati vor face orice sa anihileze orice urma de competenta si onestitate. ... vezi tot

marți, 10 aprilie 2012

titanic 2012

caricaturi
Calatoria comemorativa a vasului de croaziera Balmoral, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la scufundarea Titanicului. ... vezi tot

miercuri, 4 aprilie 2012

tot despre gazele de sist

Am urmarit aseara pe INFO o dezbatere despre exploatarea gazelor de sist, unde au fost invitati doi geologi - Georgeta Ionescu (presedintele Partidului Verde) si Nicolae Anastasiu. De la bun inceput a fost evident ca profesorul Anastasiu era platit de cei de la Chevron. Cu tot respectul imi permit sa spun ca papa rahat cu polonicul. A evitat cu atata eleganta elementele cheie privind riscul contaminarii panzei freatice, incat imi venea sa intru in direct. Pe de alta parte, D-na Ionescu, desi de formatie geolog, in loc sa vina cu argumente profesionale privind adancimi si tehnologii de forare, s-a limitat la accidente si incidente.
Nimeni nu a pomenit despre Acviferul Jurasic - Superior - Barremian. Acesta curge pe sub Dobrogea cu o viteză maxima de doi metri pe zi si se deplasează din direcţia sud-vest spre nord-est. Acviferul se descarcă prin două drenuri naturale in Lacul Siutghiol si în Balta Mangaliei. Volumul de apa cantonat in acest acvifer este cel mai important din Romania. Apa subterana permite alimentarea cu apă potabila a mai multor localitati si a tuturor staţiunilor turistice de pe litoral.
In cazul fracturarii hidraulice, pericolul vine din doua directii - una de contaminare cu fluide tehnologice (acel coktail chimic) si a doua, de contaminare cu gaz metan, eliberat spre suprafata in urma procedeului(vezi filmul facut de americani cu apa care ia foc). Contaminarea acviferului amintit (fluviul subteran care se gaseste sub Dobrogea si care se intinde pana la vecinii bulgari), ar pune in pericol atat ecosistemul Delta Dunarii, cat si tot ce inseamna apa potabila, irigatii, vegetatie, pesti si animale. Mai mult decat atat, gazul eliberat in atmosfera poate produce incendii pe suprafete extinse. Nu ne-a fost suficient ce s-a intamplat la Baia Mare ?
Tot nimeni nu a mentionat, cu buna stiinta sau fara, ca tehnologiile de extractie prin fracturare hidraulica sunt aplicate numai dupa studii amanuntite privind geografia tectonica, panzele freatice si impactul asupra mediului si populatiei. Cu alte cuvinte, se aplica numai in zone izolate cu impact minim asupra mediului, cum ar fi Arizona, Colorado sau alte regiuni asemanatoare. Si nu in zone populate. ... vezi tot

silviu prigoana

caricaturi
Silviu Prigoană – campionul „hingherilor de maşini“ din Bucureşti. M-am gandit ca nu strica sa va spun cine a inventat ridicarile de masini. Asa, ca sa va aduceti aminte cand veti pune stampila de vot pentru Primaria Bucurestiului. :) ... vezi tot

in parc

Un el si o ea se plimba prin parc. El atarnat de un aparat foto, ea de un catel. Nu par a avea o relatie ... El ii face poze, ea zambeste languros. La un moment dat lui ii suna telefonul. Se uita cu surprindere si, zambind usor, raspunde:
- Oooo, Cristina !? ... - Uite sunt in parc cu un prieten. ... - Bine, pa !
Ce relatie credeti ca e intre el si Cristina ? Si de ce a mintit-o ? ... vezi tot