vineri, 29 iulie 2011

totul a fost planificat in urma cu 70 de ani

Preluat de pe Corect social
Politica actuala de reforma a statului, al carei obiectiv este distrugerea taranimii, poate sa aibe la baza planurile economice ale celui de-al Treilea Reich. Ministrul nazist al Agriculturii, Backe, si Institutul de Analiza Stiintifica a Muncii a Frontului Muncitoresc german au conceput in 1941 modelul de cooperare si colaborare cu hinterlandul german, cum numeau sud-estul Europei.
Agricultura de subzistenta trebuia desfiintata Agricultura de subzistenta trebuia desfiintata.
In realizarea planurilor de subordonare economica a acestei regiuni, autorii considerau ca ar avea de trecut urmatoarele obstacole majore: “Mentalitatea acestei populatii si lipsa de intelegere. Asa se explica lipsa de interes de a produce dincolo de nevoia subzistentiala de alimente…”. Expertul german in agricultura Franges sugera o noua impartire a terenurilor agricole pentru monoculturi de soia, hamei si plante furajere. Desfiintarea agriculturii de subzistenta a fost considerata cel mai important pas. In cadrul acestei restructurari agricole, expertii nazisti considerau ca Romania ar avea, luand in considerare suprafata arabila, o suprapopulatie rurala care ar impiedica aceste planuri.

Taxa propusa de Guvernul Boc este de natura sa favorizeze astazi aceste planuri, silind taranii sa-si vanda terenurile. In 1940, expertii germani Seraphim si Franges estimau ca suprapopulatia de „tarani mancai” (bäureliche Esser) a Romaniei ar fi de aproximativ 40%. Solutia consta in mobilizarea acestor tarani ca forta de munca ieftina in Germania. Am putea crede ca originea etimologica a numelui expertului german Franges provine de la termenul latin al capsunii - „frangaria”. Astazi, numele sau ne trimite inevitabil cu gandul la termenul de „capsunari”, ce defineste muncitorii de pe plantatiile vest-europene, pentru care acasa nu s-au mai gasit locuri de munca.

O alta solutie propusa de expertii nazisti viza formarea de suprafete agricole mari, prin reforme politice. Taxa impusa acum taranimii pare desprinsa din recomandarile specialistilor politicii de hinterland. Ar trebui sa ne intrebam de ce au fost desfiintate cooperativele agricole dupa 1989 daca tot in acea directie ne indreptam? O analiza a mult laudatei lozinci de impartire a muncii intre Germania si tarile din est, arata ca Germania nici pe departe nu intentiona ca tarile rasaritene sa ajunga la un nivel de trai comparabil cu cel german. Delegatul pentru planul de patru ani a lui Göring, Kehrl, nota, in 1941, urmatoarele: „In marele spatiu economic, muncitorii germani pot presta doar cea mai bine platita munca. Produsele care nu indeplinesc aceste conditii trebuie lasate pe mainile popoarele de la marginea Europei. Vom culege pentru muncitorii germani doar ce e mai bun din productia industriala europeana”.
.

Expertul nazist preciza ca, in niciun caz, Germania nu are voie sa tolereze o dezvoltare industriala in Romania, deoarece ar fi in defavoarea surplusului de produse germane. Succesul Romaniei consta intr-o dezvoltare agricola in domeniul monoculturii de plante non-alimentare, a carei plusvaloare sa fie consumata pentru produse germane. Rudolf Kratz, delegatul german pe langa prefectul Berlinului la Viena, afirma, ca recomandare generala: „A duce o politica coloniala in domeniul agro-politic inseamna sa procedam precum au procedat turcii cu sute de ani in urma: sa scoatem din tara cele de care popoarele pot fi private fara a le saraci cu totul”.

Ulrich von Hassell, fost ambasador german in Iugoslavia in anii 1930 si membru marcant al celei mai influente organizatii economice germane, MWT (Tag-ul economic central european), propunea in 1940 ca in tarile din sud-estul Europei sa fie permise pe plan industrial doar urmatoarele domenii: exploatarea minereurilor, industria moraritului, industria textila, industria silvica, forestiera, prelucrarea lemnului si productia de produse de consum, care nu solicita mana de lucru calificata. Oricare alta industrie trebuia evitata. Sub nicio forma, preciza Seraphim, directorul Institului Est-European din Breslau in 1941, nu trebuie ca Germania sa accepte dezvoltarea industriei electrotehnice si mecanice in sud-estul Europei. Materia prmia a hinterlandului trebuie prelucrata doar de industria germana si nu la sursa.

Expertii Societatii de Studii Sud-Est europene SOEG au concluzionat in 1942 ca, pentru interesele industriei germane, este mai indicat sa se pastreze suveranitatea statelor sud-est europene, deoarece ar fi mai usor de dezindustrializat economia, de implementat diferite poltiici etc. fara lezarea mandriei nationale a acestor state. Aceste state trebuiau cucerite pe cale pasnica, deoarece daca nu ar mai fi fost suverane ar fi putut fi afectate investitiile si creditorii non-germani. Un Guvern servil, ca cel din zilele noastre, care - dupa cum spunea reprezentantul Romaniei la FMI, economistul Mihai Tanasescu - pentru a atrage banii institutiei financiare, calca pe spinarea saracilor si ii sacrifica pe pensionari si bolnavi, aplica si aceasta ultima recomandare a expertilor germani amintiti mai sus. Regimul vamal de dupa 1989, care a facilitat, alaturi de o politica necoordonata sau poate chiar bine instrumentata de marile puteri ale Europei, dezindustriliazarea Romaniei, desfintarea industriei mecanice, electrotehnice si agroalimentare ca si destructurarea agriculturii, au creat conditiile preliminarii pentru realizarea planurilor economice ale celui de al Treilea Reich.

Poate ar trebui sa ne intrebam daca nu traim un deja vu ori o inspaimantatoare continuitate.

cititi si asta ... vezi tot

miercuri, 27 iulie 2011

visul american ... este adevarat !

Iata mai jos “cifrele negre” ale unei natiuni care pana nu demult era numita “tara tuturor posibilitatilor”, in care “visul american” devenea intotdeauna realitate:

1. Aproape 50% dintre americani nu au un loc de munca la ora actuala.

2. Doar 56% dintre amercani au o asigurare de sanatate.

3. Salariul mediu anual in SUA este de 26.261 de dolari.

4. Media datoriei unei gospodarii americane depaseste 75.000 de dolari.

5. Doar 5% dintre familiile americane au castigat suficient de mult incat sa acopere cresterea preturilor la case din 1975 si pana in prezent.

6. In prezent, familiile americane sunt cu 7.700 de miliarde de dolari mai sarace decat in 2007.

7. Potrivit studiilor de specialitate, unul din cinci copii din Statele Unite traia la limita saraciei in 2010.

8. Mai mult de 44 de milioane de americani primesc ajutor de la stat pentru mancare, iar jumatate dintre acestia sunt copii.

9. 20% dintre barbatii cu varsta intre 25 si 54 de ani nu au un loc de munca la momentul actual. ... vezi tot

duminică, 24 iulie 2011

Warren Buffet

- Nu banul face pe om, ci omul face banul.
- Viata este atat de simpla pe cat v-o faceti voi.
- Nu faceti ce spun altii, ascultati-i, dar faceti cum simtiti.
- Nu va imbracati doar cu haine de firma, ci cu cele in care va simtiti confortabil.
- Nu cheltuiti banii pe lucruri care nu sunt necesare, ci doar pe cele cu adevarat necesare.
- Pana la urma, viata voastra e a voastra. De ce sa le dati altora sansa sa v-o conduca?
- Daca nu impartiti banii cu ceilalti, atunci pt ce mai sunt buni ? AJUTATI CHIAR DACA NU PUTETI, CEI CARE STIU SA IMPARTA VOR FI BINECUVANTATI.
- Nu cheltuiti banii pe care nu ii aveti. Cartile de credit, imprumuturile, etc au fost inventate de societatea de consum ( si de banci, pentru a va transforma in sclavi. n.r.).
- Inainte de a cumpara ceva,ganditi-va: ce mi se intampla daca nu cumpar asta ? Daca raspunsul este "nimic", atunci nu cumparati, pt ca inseamna ca nu aveti nevoie !

"Nimic nu am adus pe lume, nimic nu vom lua cand plecam.." ... vezi tot

vineri, 22 iulie 2011

aproape real, comic, sau ingrijorator ?!

Mi-a trimis-o o prietena ...
Clientul – Alo, bună ziua, doresc să comand două pizza.
Telefonista – Mulţumim că aţi sunat la Pizza Hut. Puteţi să-mi daţi numărul dvs. de identitate (NIDN – naţional ID number), domnule ?
Clientul – Numărul meu de identitate naţională… da, un moment. 6102049998-45-54610.
Telefonista – Mulţumesc, dle X. Văd că locuiţi la1742 Meadowland Drive şi aveţi tel. 494-2366. Telefonul dvs. de la serviciu la Lincoln Insurance este 745-2302 iar numărul de celular este 266-2566. Adresă de e-mail este xson123@home.net. Corect?
Clientul – Mmda.. Da’ de unde aveţi toate informaţiile mele?
Telefonista – Suntem legaţi, ca orice companie, de HSS.
Clientul – HSS, ce drăcovenie mai este şi asta?
Telefonista – Suntem legaţi electronic de Homeland Security System, domnule.
Clientul – (oftând) Asta e. Vreau să comand două pizza, Specialul All-Meat.
Telefonista – Nu cred că este o idee prea bună, domnule.
Clientul – Cum adică? Este vreo problemă cu pizza cu carne?
Telefonista – Domnule, analizele dvs. medicale arată că aveţi tensiunea arterială crescută şi un colesterol destul de mare. Conform dosarului medical, compania de asigurări nu vă permite alegerea pizzei cu carne.
Clientul – Ceee ? Şi atunci ce-mi recomanzi?
Telefonista – Aţi putea încerca Pizza cu Soia care are procentul de grăsimi foarte scăzut. Ar trebui să vă placă.
Clientul – Ce te face să crezi că o să-mi placă?
Telefonista – Ei bine, văd aici pe monitor că săptămâna trecută aţi fost la bibliotecă şi aţi citit o carte de Reţete Culinare cu Soia.
Clientul – Bine, bine. Da-mi atunci două pizza mărime pentru familie.
Telefonista – Da, mărimea este potrivită pt. dvs., soţie şi cei patru copii, iar ceea ce rămâne puteţi să daţi celor doi câini. Totalul dvs. este $49.99.
Clientul – (strigând în casă) Nevastă, adu-mi te rog credit cardul!
Telefonista – Îmi pare rău domnule, dar trebuie să plătiţi cash. Credit cardul dvs. este blocat pentru depăşirea limitei.
Clientul – Dau o fugă la o maşină ATM şi voi scoate nişte bani înainte să ajungă pizza la mine la uşă .
Telefonista – Îmi pare rău domnule, dar nici asta nu va fi posibil. Văd aici că nu aveţi nici un ban în contul dvs.
Clientul – Da , bine, n-are nimic. Trimite pizzele şi găsesc eu nişte bani în casă până ajunge. În cât timp îmi vine pizza?
Telefonista – Suntem puţin în întârziere, aş zice cam 45 de minute. Dacă va grăbiţi, puteţi veni dvs. până aici să ridicaţi personal comanda, după ce faceţi rost de bani. Pe de altă parte, este puţin mai jenant să căraţi pizza pe motocicletă.
Clientul – Da de unde ştii că merg cu motocicleta?
Telefonista – Păi scrie aici la informaţii despre vehicol. Aţi avut o maşină care vi-a fost luată de compania de împrumut pentru că nu aţi plătit la timp. Alături scrie că Harley-ul dvs. este cu plata la zi şi în plus i-aţi umplut aseară rezervorul cu benzină.
Clientul – ...
Telefonista – V-aş sfătui să fiţi atent cu vocabularul ca să nu o păţiţi din nou. Văd că aţi fost arestat pentru că aţi înjurat un poliţist, apoi judecătorul cu care v-aţi certat v-a dat 90 zile de puşcarie. Văd că de-abia v-aţi întors în societate de câteva zile şi asta este prima pizza pe care o comandaţi.
Clientul – . (fără cuvinte)
Telefonista – Mai doriţi altceva, domnule?
Clientul – Da, am un cupon pentru o sticlă de 2 litri de Cola, gratis.
Telefonista – Îmi pare rău, dar trebuie să citiţi mai bine. Pe cupon şi în reclamă noastră scrie că persoanele care suferă de diabet nu se califică …. ... vezi tot

luni, 18 iulie 2011

Bethoven

... vezi tot

duminică, 17 iulie 2011

s-a intamplat la Opera din Roma


Stiati ca s-a intamplat la Opera din Roma ?
Un superb moment de performanta muzicala si revolta
Silvio Berlusconi lovit de Giuseppe Verdi

12 martie, Silvio Berlusconi a trebuit sa se confrunte cu
realitatea. Italia a sarbatorit aniversarea a 150 de ani de
la unire si cu acest prilej a fost la Opera din Roma, un
spectacol al Operei din cele mai simbolice de la aceasta
unire: Nabucco de Giuseppe Verdi, dirijata de Riccardo Muti.
Nabucco de Verdi este o lucrare muzicala politica: ea evoca
povestea de înrobire a evreilor în Babilon, si celebra piesa
"Va pensiero" este corul sclavilor oprimati. În Italia,
acest cântec este simbol al cautarii libertatii poporului,
care în 1840 - anul în care opera a fost scrisa - era
asuprit de catre Imperiul habsburgic, si a luptat pâna la
crearea Italiei unificate.

Înainte de spectacol, Gianni Alemanno, primarul Romei, a
urcat pe scena pentru un discurs ce denunta reducerile din
bugetul culturii, de catre guvern. Alemanno este membru al
partidului de guvernamânt si fost ministru in guvernul
Berlusconi.

Aceasta interventie politica într-un moment cultural dintre
cele mai simbolice pentru Italia, a produs un efect
neasteptat, mai ales ca Sylvio Berlusconi era prezent la
spectacol ....

Times - Riccardo Muti, dirijor, spune ca a fost o reactie de
revolutie: "La început, am fost ovationat de public. Apoi am
inceput spectacolul de opera. Totul mergea foarte bine, dar
cand am ajuns la celebrul cântec Va Pensiero, imediat am
simtit ca atmosfera a devenit tensionata în audienta. Exista
lucruri pe care nu le poti descrie, dar le simti. Anterior,
tacerea publicului era preponderenta. Dar atunci când
oamenii au realizat ca Va Pensiero va începe, tacerea a fost
schimbata cu o fervoare reala. Se putea simti reactia
viscerala a publicului la lamento-ul sclavilor cântând "Oh
tara, atât de frumoasa si de pierduta! ".

În timp ce corul se apropia de sfârsit, audienta deja striga
"Bis! "Publicul a început sa strige:" Traiasca Italia! "Si"
Vive Verdi! "Oamenii din balcoane au început sa arunce cu
mesaje patriotice - unii solicita," Muti, senator pe viata ".

Desi el a mai acordat doar o data la La Scala din Milano în
1986, un BIS, Muti a fost reticent în a acorda "a doua oara
bis-ul" . Pentru el, o opera ar trebui sa fie de la început
pâna la sfârsit. "Eu nu am vrut sa se interpreteze un bis.",
Spune el.

Dar publicul a avut deja trezit sentimentul de patriotism.
Într-un gest teatral, dirijorul se întoarse pe podium lui,
si se confrunta atât cu publicul cat si cu Berlusconi, si
asta e ceea ce sa întâmplat:

[Dupa ce apelul pentru un "bis" din "Va Pensiero" s-a oprit,
s-a auzit în public: "Traiasca Italia!"]
Dirijorul Riccardo Muti: Da, sunt de acord cu "Traiasca
Italia", dar ... [Aplauze]

Muti: Am peste 30 de ani de cariera si am trait ca un
italian care a calatorit în întreaga lume de multe ori, mi-e
rusine de ceea ce se întâmpla în tara mea. Asa ca voi aproba
cererea dvs. de bis "Va Pensiero". Aceasta nu este doar
pentru bucuria mea, ci pentru ca in seara asta, când am
condus corul cântând "O, tara mea, frumoasa si pierduta,"
m-am gândit ca daca vom continua în acest fel, vom ucide
cultura pe care Italia construit-o. În acest caz, noi, tara
noastra am devenii cu adevarat "O, tara mea, frumoasa si
pierduta,"[Aplauze, inclusiv a artistilor pe scena]

Muti: Din moment ce avem aici un "climat italian," eu, Muti,
am tacut pentru prea multi ani. Permiteti-mi acum ... ar
trebui sa dam un sens acestui cântec, asa ca suntem în casa
noastra, pe scena capitalei, si cu un cor care a cântat
frumos, daca nu va suparati, va invit sa va alaturati pentru
a cânta împreuna.

El a invitat apoi audienta sa cânte cu corul de sclavi. "Am
vazut grupuri de oameni ce se ridicau în picioare. Toata
opera din Roma s-a ridicat. Si, de asemenea, corul. A fost
un moment magic de opera."
În seara aceea nu a fost numai o reprezentare Nabucco, dar,
de asemenea, o declaratie a teatrului în atentia
politicienilor *
... vezi tot

marți, 12 iulie 2011

ce tara frumoasa avem !

Stire: cica s-au apucat sa amenajeze pentru vizitare celebra cetate dacica de la Sarmizegetusa si au angajat un constructor local. La nici zece metri de ziduri au construit o parcare - chipurile, vita sa se dea jos din harb si sa intre direct in cetate. Zis si facut ! Au bagat excavatorul si au inceput sa scurme pamantul, sa intoarca piatra, sa niveleze. Ba mai mult, au construit si o scara din piatra. Ghiciti cu ce ... ! Tot erau niste bolovani acolo; ce rot avea sa-i mai aduca de departe ? Pana sa se sesizeze arheologii, doi ghertzoi cu tractorul au reusit ce n-au reusit romanii - sa distruga locuinte dacice vechi de 2000 de ani si sa surpe zidul cetatii. Tipic romanesc ! Doamne sfinte, ce tara frumoasa avem ... ! ... vezi tot

duminică, 10 iulie 2011

din lume adunate

Exista un fenomen interesant in a accepta ce spun altii. Depinde de cine spune si cine asculta. Sa-i luam pe primii: Daca e un nume consacrat sau popular, poate sa spuna si o prostie; sunt suficient de multi cei care o inghit. Daca e un no-name, poate sa prezica la secunda, cu dovezi, si sfarsitul Pamantului, degeaba ! In ce priveste cei care asculta, sunt de trei categorii: cei care oricum, prin nivelul de cunostinte, sunt departe de a pricepe ceva, dar pentru care puterea unui brand este suficienta, cei care de fire sunt prea fuduli sa accepte ceva, si cei care au ceva in cap si tot ce vine strecoara prin supa cenusie. Exista o vorba mareata - cand dai cuiva ceva, fii sigur ca stie sa aprecieze. Mi s-a intamplat sa daruiesc ceva de suflet cuiva, si dupa un timp sa vad ca folosea acel lucru la cotetul de gaini. In ce priveste vorbele scrise, de-alungul anilor am avut ocazia si pasiunea sa enunt cateva pareri si uneori aforisme. In acelasi timp mi-am pus problema copyrightului, apoi m-am linistit, pentru ca mi-am dat seama ca, in marea lor majoritate, cei care le citesc, fie sunt prea departe sa le inteleaga, fie prea fuduli sa le accepte. Cei care le-au apreciat cu adevarat au avut bunul simt sa multumeasca si sa ceara voie. Acestora le multumesc si ii respect ! :) ... vezi tot

vineri, 8 iulie 2011

10 strategii de manipulare colectiva

Noam Chomsky este un lingvist nord-american, devenit cunoscut în urma semnării unei petiţii pentru apărarea libertăţii de exprimare a lui Robert Faurisson (specialist în analiza documentelor, cel mai autorizat contestatar al Holocaustului evreiesc, din care cauză a şi fost ţinta unor atacuri din partea organizaţiilor evreieşti). Evreu el însuşi, cu o sensibilitate rebelă şi justiţiară, Noam Chomsky consideră că ’’libertatea de exprimare este mai importantă decât orice versiune a faptelor susţinută de ordinea stabilită, oricare ar fi raportul pe care aceasta îl întreţine cu adevărul faptelor în sine”. Noam Chomski este cel care a identificat şi stabilit lista celor „Zece strategii de Manipulare” prin mediile de informare în masă. (Miron Manega)

1. ’’A distrage în permanenta atentia publicului, departe de adevaratele probleme sociale, captivata de subiecte fara importanta adevarata. A tine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fara nici’un timp pentru gândire” scrie Chomsky.

2. A cauza probleme si, apoi, a oferi solutii.

Aceasta metoda se mai numeste si ’’ problema – reactie – solutie”. La început, se creeaza problema, sau „situatia”, prevazuta pentru a suscita o anume reactie a publicului, pentru ca tocmai acesta sa ceara masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intentionata a violentei urbane sau organizarea de atentate sângeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul sa ceara legi represive, în detrimentrul libertatii.

3. Strategia „în degradeu”.

Pentru ca publicul sa accepte o masura inacceptabila, este de ajuns sa fie aplicata în mod progresiv, în ’’degradeu”, pe o durata de zece ani. În acest fel, au fost impuse conditii sociale si economice absolut noi au fost impuse din 1980 pâna în 1990. Somaj masiv, imigratie – invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizari, salarii care nu mai asigura un venit decent, iata schimbarile care ar fi provocat o revolutie daca ar fi fost aplicate în mod brutal.

4. Strategia actiunii cu date diferite.

O alta maniera de a obliga publicul sa accepte o hotarâre nepopulara este de a o prezenta ca “dureroasa, dar necesara’’, obtinând acordul publicului în prezent, pentru aplicarea în viitor. Este mult mai usoara acceptarea unui sacrificiu viitor decât al unuia apropiat. În primul rând, pentru ca efortul nu trebuie facut imediat, apoi, pentru ca publicul are mereu tendinta de a nadajdui ’’totul va merge mai bine mâine” si ca sacrificiul cerut va putea fi evitat. În fine, aceasta maniera lasa publicului timp pentru a se obisnui cu ideea schimbarii, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit. Exemplu recent: trecerea la Euro si pierderea suveranitatii monetare si economice, acceptate de tarile europene între 1992 – 1995 si aplicate în 2002.

5. A se adresa publicului ca unor copii mici.

Cea mai mare parte a publicitatilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje si un ton absolut copilaresti, aproape debile, ca si cum spectatorul ar fi un copil mic sau un handicapat mental. De ce oare ? ’’de 12 ani.”Daca ne adresam unei persoane ca si cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate si cu o oarecare probabilitate, va avea un raspuns sau o reactie tot atât de lipsita de simt critic ca al unui copil de 12 ani” analizeaza Chomsky.

6. A face apel mai mult la partea emotionala decât la gândire.

Este o tehnica clasica pentru a opri analiza rationala si, deci, simtul critic al oamenilor. Ïn plus, folosirea emotionalului deschide accesul la subconstient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinte, spaime, pulsiuni sau comportamente.

7. Mentinerea poporului în nestiinta si prostie.

A face în asa fel ca poporul sa nu înteleaga tehnologiile si metodele folosite pentru controlarea si robirea lui. Calitatea educatiei data claselor inferioare trebuie sa fie cât mai slaba, încât prapastia de nestiinta, care separa clasele de jos de cele de sus sa fie si sa ramâna de neînteles de cele dintâi.

8. A încuraja publicul sa se complaca în mediocritate.

A încuraja publicul sa creada ca e ”bine” de a fi prost, vulgar si incult. A-l îndopa cu seriale americane si emisiuni de tele-realitate, niste dobitocenii monstruoase.

9. A înlocui revolta cu învinovatirea.

A face omul sa creada ca numai el singur este vinovat de propria’i nenorocire, din cauza unei inteligente insuficiente, sau a capacitatilor si eforturilor necorespunzatoare. Astfel, în loc sa se ridice împotriva sistemului, individul se sub-estimeaza si se învinovateste, ceea ce creaza o stare depresiva, având ca efect abtinerea de la actiune. Si, fara actiune, nu exista revolutie !

10. Si, ultimul punct, a cunoaste oamenii mai bine decât se cunosc ei însisi.

Ïn ultimii 50 de ani, progresele fulgeratoare ale stiintei au sapat o prapastie crescânda între cunostintele publicului si acelea detinute si folosite de elitele conducatoare. Multumita biologiei, neurobiologiei si psihologiei aplicate, ”sistemul” a ajuns la cunoasterea avansata a fapturii omenesti, fizic si psihic. Sistemul cunoaste individul mediu mai bine decât el însusi. Aceasta înseamna ca, în majoritea cazurilor, sistemul detine un control mai mare si o putere mai importanta asupra oamenilor decât ei însisi. ... vezi tot

miercuri, 6 iulie 2011

problema

Problema: se da o clasa de elevi clasa II, o invatatoare cu experienta si pasiune si un elev problema. Elevul cu pricina are un usor handicap psihic - lipsa de concentare, autism, prea multe nu stiu. Invatatoarea l-a acceptat acum un an, in clasa I, in speranta ca va reusi sa lucreze cu el. Dupa un an au aparut problemele - in timpul orelor are un comportament care ii deranjeaza pe ceilalti copii. De exemplu: invatatoarea da copiilor sa calculeze ceva si Radu (asa il cheama) incepe cu voce tare: 10 + 2 fac 12 ... sau, invatatoarea trebuie sa-i explice de trei ori ceva, iar uneori e absent si vorbeste singur. Acum parintii s-au coalizat si vor sa-l dea afara din clasa, pe motiv ca ceilalti copii nu pot sa invete. Radu este in paralel asistat de un psiholog de la Protectia Copilului. M-a pus pe ganduri problema si prima solutie care imi vine este una umanitara. Voi ce parere aveti, credeti ca ar trebui trimis la o scoala ajutatoare ? Am uitat sa va spun doua chestiuni - Radu are un frate, coleg de clasa, un mic geniu. Si a doua, a facut progrese fata de acum un an, sau fata de acum trei, cand era la gradinita si singurul lucru pe care il facea era sa stea intr-un colt si sa vorbeasca singur. ... vezi tot

marți, 5 iulie 2011

la matura !

Funeriu: a sosit momentul sa ne decidem ce vrem sa facem - sa muncim sau sa furam ! "Sa mori tu, i-ar replica un proaspat absolvent pasionat de manele !":)) Din pacate, suntem prea putini cei care vor sa schimbe ceva, dar si mai putini cei care stiu cu adevarat cum. Parca am uitat ce s-a facut chiar inainte de revolutie, cum era organizat sistemul de invatamant, de unde se pornea si dimensiona numarul de absolventi. Asa am ajuns azi sa avem casierite si soferi cu diploma, pitzipoance cu dreptul terminat si analfabeti europarlamentari. Asta e societatea in care traim. Asta s-a cerut, asta s-a oferit. Cand se va cere altceva, va fi oferta pe masura. Pana atunci, la matura si capsuni dragi intelectuali ! Problema majora va fi ca stiinta nu o vei putea cumpara cu niciun credit pt nevoi personale. :))

Totusi, nu inteleg de ce se face atata tam-tam pe tema asta. Care este problema ? Raman posturi de directori, contabili si juristi vacante ? :)) Sa fim seriosi, chiar spuneau, daca nu ma insel, ca din 10.000 de economisti proaspat iesiti, piata cere doar 50. De ingineri nu mai vorbesc, pentru ca fabricile le numeri pe deste. Se anunta dezvoltari de mari capacitati industriale in urmatorii ani ? Pentru ce avem nevoie de intelectuali ? O sa radeti, dar Romania s-a dezvoltat dupa razboi cu analfabeti scoliti in Scoli de Meserii de ultimii meseriasi ramasi de la nemti. Pentru ce e neovie de diploma la sapa ? Stii sa aduni si sa scrii, e perfect ! Restul inveti pe traseu - "samanta se planteaza la 30 cm adancime". :)

Ne-am obisnuit intelectuali. Tac-Pac diploma ! Habar nu au sa scrie si sunt manageri in multinationale. Daca va arat ce mailuri primesc, va ia pe sira. Pe ce criterii i-o fi angajat, nu stiu ! Si apoi toti paduchii s-au bagat pe posturi caldute la stat. Si-au facut rost de teanc de diplome, sa-si justifice salariul. Dar nu mai zic, ca sunt multe de zis. ... vezi tot

luni, 4 iulie 2011

sa nu uitam

Mi-am adus aminte de un subiect, petrecut cu ceva vreme in urma. Se intampla, de multe ori, fara voie, sa gresim fata de prieteni sau oameni necunoscuti. Suntem nervosi si le dam o replica usturatoare, de, saracii oameni, raman socati. Ori facem gesturi care ni se par nevinovate, insa care, pe cei sensibili ii afecteaza. De fiecare data, sa nu uitam sa ne cerem iertare, cu un gest, o invitatie placuta ori un telefon prin care sa lamurim omul ca nu avem nimic cu el, ci cu "tufisul" din capul nostru. :) O saptamana placuta ! ... vezi tot