luni, 30 august 2010

teapa goodyear de la agip

Aseara mi-am adus aminte cum se fac promotiile in Romania. Daca nu ati descoperit pana acum, am sa va spun eu. In mod firesc si pe intelesul gugustiucului de rand, promotia inseamna gratis. In termeni mai elevati, promotiile ascund strategii de marketing bine gandite. Apropo de gandit, cred ca marketerii nostrii au atins perfectiunea. Nu in sensul multumirii clientului, ci in smecherit. Stiu ce vorbesc, pentru ca am avut ocazia sa privesc subiectul din ambele parti ale baricadei. As putea sa va insir zeci de pagini despre campanii si strategii, dar nu e momentul.
Sa va spun cam ce inseamna pe plaiul mioritic ideea de promotie.
Ideea apartine in proportie de 99% sefului. Mentionez ca "seful" e, de regula, fie o toapa care pastea caprele prin Anatolia acum zece ani, fie vreun ospatar din Napoli. Nu conteaza ca e buna sau proasta si i-a venit la rugaciunea de dimineata sau a copiat-o de altundeva, important e ca ii apartine si se va impauna cu ea pana la capat. In mod normal o va supune aprobarii colectivului managerial, format din: director de vanzari, nevasta (amanta), secretara si sofer. Orice contra-argument va primi, nu va accepta ca valoarea promotiei sa depaseasca 1% din valoarea de raft a produsului. Nu zambiti ! La un produs de zece milioane, da un tricou. Va suna cunoscut ? :)) Unii mai tampiti, o spun direct in oferte. Altii mai smecheri, vin cu strategii ascunse. Fie maresc discret valoarea produselor din gama, si apoi fac discount la produsul promovat, fie vin cu produse gratis, si acasa descoperi ca dureaza exact cat costa.
Cea mai tampita chestie mi s-a parut chestia cu tombola. :)) Dar se pare ca "vita" s-a prins, asa ca s-au gandit la alta ...
Ultima e chestia cu voucherele. Parca a explodat. Pretutindeni vezi fel si fel de "timbre" de lipit nu stiu pe unde, si daca le aduni, iti da nus' ce produs. Pana si pe revistele celor mici vezi patratele in care tre' sa lipesti ceva. Numa' ca lor nu le da nimic, ca nu e nevoie. Umbla la sentiment. :)) Daca tineti minte, il apucase si pe Pitic o chestie de-asta, cu adunatul bonurilor.:)
Dar sa nu bat campii si sa va povestesc ce-am patit aseara.
Cu saptamani in urma, la insistentele copilotului meu - Vladut, m-am apucat sa lipesc timbre de la Agip. La fiecare plin luam unul sau doua timbre, pe care le lipeam pe o cartulie galbena. In dreptul fiecarui numar de timbre era desenat premiul, constand in articole de voiaj - de la pormoneu, la ruksac - marca GoodYear. Cel mic se veselea de fiecare data cand lipea cate un timbru. Am adunat in final 12 si aseara, in drum spre casa, am trecut pe la Agip sa-mi ridic premiul - o borceta. Nu de alta, da "ecspira" termenu'. :))
Ii zic lu' tanti de la tejghea ce vreau si ea vesela imi zice ca mi-o da pe ultima. Ma uit la obect prin tipla, multumesc frumos, dau sa plec, cand, imi striga in spate ...
- Stati, ca mai trebuie sa platiti 17 lei ! - What ??? Am ramas ca la Tom si Jerry. Cum adica, nu e gratis ? - Nuuu, n-ati citit pe verso, ca timbrele reprezinta, de fapt, reducerea de 75% ? La pret real, borceta costa 75 lei. - What ??? 75 lei o carpa chinezeasca ? ....
Am ramas masca, gandind in sine - iata inca o teapa ! :) Am zambit, am dat borceta inapoi si am plecat, cu gandul sa va povestesc si voua.:)
In veci nu mai cumpar benzina de la Agip ! Credeti ca ii doare undeva ? :))) ... vezi tot

duminică, 29 august 2010

uite banana, nu e banana !


Cel mai puternic sentiment pe pamant, alaturi de iubire, desigur, este cel de proprietate. Stiti, o maimuta are o banana, iar alt maimutoi se uita cu jind la ea. Tot regnului animal ii este specific apararea teritoriului, haranei, turmei etc. Nici omul nu e mai prejos. Civilizatiile s-au ridicat si au decazut luptandu-se pentru proprietate. Intotdeauna unii au avut mai mult si altii mai putin. Asa s-au inventat monarhiile, legile, democratia, ideoligiile, religiile si cate o mai fi scornit mintea omului.

Comunismul, in esenta, este o ideologie altruista, inventata de filozofii greci si preluata de niste nebuni pe la 1800, care chiar au crezut ca omul poate sa evolueze de la stadiul de maimuta. Ei bine, a fost nevoie de 150 de ani ca omenirea sa se lamureasca ca este prea devreme. Din pacate, nu suntem decat pioni pe masa de joc a timpului, iar pentru timp o viata de om nu inseamna nimic.
Spuneam ca sentimentul de proprietate este identic cu cel al maimutei, care isi papa banana. In Romania, cam asa a fost pana in 1940. Pana atunci nimanui nu i-a venit, sau i-o fi venit, dar n-a putut, sa "suie scroafa in copac" si sa inverseze firea lumii de la Adam si Eva. Invidia este iarasi un sentiment firesc speciei si n-o sa scapam de ea, cat ii haul.
Comunistii au venit si-au spus - nu e firesc ca unii sa aiba si altii nu ! Cu alte cuvinte, de ce sa nu papam si noi banane ? Nu a contat ca altii aveau pe merit, iar altii au pascut neam de neamul lor vacile pe islaz. Au zis: "Acum e momentul sa furam !". Si au furat ... ideologic ! Au adunat tot ce s-a putut aduna de la proprietarii de drept si au dat poporului. Si poporul s-a trezit peste noapte proprietar.. Nu vreau sa intru nici de data asta prea mult in istorie, ci am sa ma opresc la firea romanului.

Azi, dupa 70 de ani, poporul inca se crede stapan pe bunurile patriei. Va mirati ? Priviti cati il regreta pe Ceausescu sau voteaza pe cei care le dau degeaba. Si se manifesta ca atare.
Furatul este o reminiscenta a anilor de glorie. S-a furat de peste tot - de pe camp, din fabrici si uzine, din padure etc. Si asa a ramas pana azi.

Al doilea sindrom este cel al indiferentei. Adica toata lumea asteapta ca ... conducatorul mult iubit sa le dea (a se citi - degeaba). Nu intereseaza pe nimeni ca a cazut podul, ca a venit apa, ca soarele a uscat culturile, spitalul a luat foc si multe altele. Adica intereseaza, dar cat sa ridice din umeri si sa zica "Basescu e de vina !". Atat si nimic mai mult ! Indiferenta va duce la degradare de toate felurile. Daca n-o sa vedeti calesti cu cai in loc de trenuri, si vraci in loc de doctori, sa nu-mi mai ziceti pheideas. :) Superba Romanie va deveni Rustica Romanie. :))
Al treilea sindrom este cel al puterii. Romanul adora puterea si este dispus sa faca orice s-o obtina. Ma refer la cea politica indeosebi. Smecherismul politic are la noi radacini adanci. Politicianul aservit cetateanului este o iluzie electorala si optica :)). N-a fost nciodata sa ! Romanul stie ca "Secretarul de partid" e Dumnezeu. Nu vedeti ca toti fac bataturi in coate inghiontindu-se sa se pupe mana sefului ? Se schimba partide (chipurile nu mai corespunde ideologia ":)))) peste noapte, cu un telefon se repara soseaua sau se baga in puscarie. Legea e hartie igienica. E visul romanului sa dea telefon si sa "aranjeze". Iar telefonul, alaturi de mertzan, e accesoriu indispensabil oricarui troglodit. Cand are putere, o epateaza prin orice mijloc. E orgasm !

Al patrulea este prostia. Numai un tampit isi taie craca pe care sta, si apoi se minuneaza ca s-a daramat casa. Prostul nu vede mai departe de nasul ridicat in sus. Ca fudulia si prostia sunt surori. Cand e individuala, nu doare decat pe proprietar. Cand ea se manifesta national, ne doare pe toti. Si nu ai ce sa faci; ori te duci cu valul, ori te duci, de nu te mai intorci. Prostul nu se revolta de la sine, pentru ca nu-l duce capul. El e convins ca ce i se intampla e vointa divina, si nu are sens sa se opuna. Ignoranta merge mana in mana cu prostia. In fapt, e forma ei patologica, acuta. Pe ignorant il duci de nas cum vrei, si cam asta se intampla de douazeci de ani. Are memorie scurta, pentru ca s-a atrofiat. Pentru ce are nevoie de memorie, sa retina ce ? :))

Sa revin la proprietate. Pana cand tot romanul nu va simti pe pielea lui ce inseamna proprietatea, adica, sa faca moarte de om, daca cineva se atinge de ea, Romania nu se va ridica. Pana atunci, romanul va ridica din umeri cand cineva sau legea, facuta tot de smecheri, ii va ridica vita din batatura. Stiti de ce foarte multi ridica din umeri ? "Se stiu cu musca pe caciula". Adica au furat si isi zic - "Daca am furat zece saci, tac cand o sa-mi ia unul inapoi, ca tot raman cu noua".
Invatarea sentimentului proprietatii se va face de jos, iar criza va face sa se intample asta. Abia astept ! Si asa suntem prea multi ... :)
Daca ne uitam in urma, vom observa ca tot ce a insemnat progres, s-a facut pe furt. S-a furat tot ce a fost construit inainte de '90, iar de investit, a fost de forma. Parca a fost un dezmat national, in care poporul si-a luat inapoi ce-a fost al lui. Adica, dupa ce si-au dus vitele la CAP, pana au uitat ale cui mai sunt, cand s-a desfiintat CAP-ul, au dat navala sa apuce ce-a mai ramas. Macar daca i-ar fi dus mintea se preocupe de viitor... As, dimpotriva, majoritatea au pus de fripturi.:)
Ma indoiesc ca romanul va invata in urmatorii cincizeci de ani sa se ingrijeasca de ziua de maine. A incercat Ceausescu s-o faca, sa scoleasca si sa constientizeze poporul, sa-l ridice din starea nativa de sluga. A fost ideologie ... Din pacate, neterminata, neadaptata si prost aplicata.:) ... vezi tot

sâmbătă, 28 august 2010

constientizare sau recunoastere

Constientizarea tine de personal si felul in care percepem o realitate.
Ce este realitatea si cum o percepem ? Realitatea este un paradox si toata viata incercam sa ne croim propria realitate, luand cate o bucatica din realitatile celorlalti. Le punem cap la cap, aruncam franturi vechi, ce nu mai corespund, adunam altele noi si n-o terminam niciodata. Tot ce adunam are un singur scop, acela de a ne face bine, cum spunea cineva, sa ne hranim egoul. Unii aduna, speculeaza, fura, si progreseaza "hranindu-se" cu realitatile altora. Altii in schimb, iau de la altii si daruiesc mai departe, pastrand pentru sine foarte putin. Putin in aparenta, pentru ca scopul este acelasi.
Un om complet izolat pe o insula nu poate constientiza. Adica constientizeaza aspecte primitive - ploua, vine furtuna etc - tot un fel de raportare, dar la mediu si esenta. In schimb, nu poate constientiza ca este prost sau destept, bun sau rau, frumos sau urat. Constientizarea eticii si esteticii tine de gregaritate, de particularitatea sociala a speciei. Educatia ne ajuta sa constientizam. Este alfabetul constientizarii. Fara ea nu putem sa construim nimic, sa ne apropiem de esenta. Educatia ne ajuta sa triem franturi de realitati - oameni, fapte, locuri - la care ne raportam continuu, si in final sa atingem un nivel de constiinta avansat. Educatia inseamna cunoastere, iar constientizarea inseamna adaptare.
Constientizarea mai tine si de patologic. Patologicul ne altereaza discernamantul, precum un copil care incearca in zadar sa ridice un castel din cuburi.

Recunoasterea este altceva. Este, sa zicem asa, reversul medaliei. Ea tine de aspect si forma, pentru ca se refera la felul cum ne vad ceilalti. Pentru un om, importanta aspectului este esentiala. Recunoasterea fara constientizare nu este posibila ! Un om inconstient nu poate recunoaste, pentru ca nu are ce. In schimb unul constient da! Recunoasterea tine de etica personala. Putem sa constientizam faptul ca suntem buni, frumosi sau destepti, punand cap la cap franturi din realitatile celorlalti, si sa nu recunoastem ca suntem rai, urati, prosti, pentru ca recunoasterea unor aspecte negative ne poate dauna. Cum spuneam, recunoasterea tine mai mult de forma si mai putin de esenta. Iar eticul ne poate determina sa spunem adevarul sau sa mintim. A recunoaste inseamna sa spunem adevarul.
Astept pareri ... ... vezi tot

luni, 23 august 2010

watch this !

... vezi tot

manager de romania


Am primit un articol interesant de la PowerPrafGirl.
Cam peste tot pe unde am lucrat m-am izbit de aceeasi mentalitate si nu stiu daca o pot defini romaneasca sau balcanica, dar e cert ca e cat se poate de reala si de stupida. Nu am inteles niciodata de ce un patron isi angajeaza oameni calificati in posturi de conducere, pe care tot el le manevreaza asa cum crede de cuviinta, dupa principiul "nimeni nu face politica pe banii mei". Te angajezi pe un post, hai sa-i zice de low sau middle-managment, ca sa nu tintesc la ceva mai "mare", ptr ca un astfel de post ar insemna pt unii patroni chiar obiectul muncii lor, sau al rubedeniilor. Ti se spune la interviu cate-n luna si-n stele, te freaca si te-ndoaie de parca ai candida cel putin pentru un post de conducere la centrul de fizica nucleara si tot Pamantul ar depinde de tine, apoi tu, ca un angajat sarguincios incepi sa te agiti sa organizezi, sa implementezi idei noi, sa-ti demonstrezi utilitatea, sa ii aduci lui (angajatorului) profit, bla, bla, bla. Si incepe treptat marea dezumflare: constati cu stupoare ca ideile tale deranjeaza, ca franchetea si opiniile ne-pupincuriste sunt extrem de stanjenitoare, ca orice sclipire de inteligenta este intolerabila si omorata din fasa. Apoi tortura continua vazand ca in alte departamente este o degringolada totala, ca nu sunt profesionisti decat cu mici exceptii si si aceia sunt redusi la tacere si pusi la diverse munci ce n-au a face cu fisa postului lor ... ca si ei la randul lor s-au agitat degeaba sa schimbe ceva si i-ai gasit blazati si demotivati, mergand in virtutea inertiei mai departe si esuind inevitabil in mediocritate, ca in final, sa se scalde alauri de toata gloata intr-o sub-mediocritate crasa. N-am inteles niciodata de ce (dau un mic exemplu) intr-o firma cu retea proprie de magazine tu iti dezvolti departamentul de vanzari si anagajezi cu nemiluita toti neavenitii, cand motorul afacerii tale este marketingul nene si lista poate continua. Apoi exact ca in povestea lui Creanga cu drobul de sare, urli cat te tine gura ca treaba nu merge, ca stai sa te scufunzi si nu-ntelegi de ce te scufunzi, dar tu o ti pe a ta, nu accepti nicio schimbare, nu schimbi tactica, n-ai o strategie de marketing, nu ai nimic. Dar te compari cu X, Y, Z, si nu intelegi de ce ei reusesc iar tu nu. Apoi vine "pulica" ala de l-ai pus sef de decor si-ti spune: "uite de ce ei reusesc si noi nu !". Iar tu, ca mare patron ii dai peste bot si-l reduci la tacere declarand sec si concis: "asta e politica noastra si nu o schimbam ! Noi nu vom avea niciodata aceeasi strategie cu X,Y sau Z!!!" Eh, atunci mai fa ceva nenica daca poti! Dar esti obligat sa vii cu solutii!!! si in final te trezesti tu catalogat ca un mare imbecil, diletant, incompetent si realizezi cu tristete ca departamentul tau e un mic vibrator la cheremul patronului ce se joaca cu el de cate ori i se nazare.
In alta ordine de idei, vorbeai de corporatii straine venite la noi si ca acolo mai exista sanse de profesionalism. Am lucrat 2 ani in cel mai mare trust de presa din Europa si am ajuns la o concluzie: ca strain, nu-ti angaja in posturi cheie romani! Daca ti-ai angajat romani intr-o afacere straina, e ca si cum ti-ai da singur foc la palarie! Pentru ca managerul roman, care iti conduce tie afacerea pe meleaguri mioritice, isi va aduce toate neamurile si toate loazele in firma ta si incet incet te vor aduce la sapa de lemn! Vor boieri pe bani multi, le vei deconta si ultima cafea si poate daca esti norocos vor angaja pe posturi marunte si bani de nimic niste baieti inteligenti dar amarati, care vor face toata treaba in locul lor si evident tot ei (managerii romani) vor culege laurii gloriei ... ma repet, doar daca esti norocos! Altfel, te trezesti cu lacatul pus pe marea ta afacere in Romania, lacat pus de "baietii destepti", pe care n-ai vrut sa-i angajezi.


Parerea mea este ca tot ce a mentionat PowerG sunt posibile in Ro, datorita faptului ca patronii romani, in marea lor majoritate nu sunt decat niste toape scapatate, care la un moment dat au tras un tun si din chiloti rupti au ajuns peste noapte in vila si mertzan. Patronii care au pornit de jos gandesc altfel. Ei cand cer angajatului ceva, stiu ce cer ! Nici ei nu sunt specie aparte, pentru ca multi sunt "vraiste". Ii vezi intr-o permanenta schimbare. Schimba personal, furnizori, muta echipamamente, fabrici etc., si permanent se vaita "Nu sunt buni de nimic ! Ii platesc degeaba !". Un haos general, din care pleci cat mai repede.
In ce priveste managerii, cum spunea si PowerG, sunt rude, puse in functii cheie, nu sa conduca, ci pe post de informatori. Multi sunt depasiti de responsabilitatea functiei si cand dau de greu se comporta instintual, precum iepurele incoltit de ogari. ... vezi tot

vineri, 20 august 2010

testul lui einstein

Pentru cei care nu l-au facut ...

Albert Einstein a conceput acest test in secolul trecut:

Prezumtii:
1.Exista 5 case fiecare de alta culoare.
2.In fiecare casa locuieste o singura persoana, fiecare de alta nationalitate.
3.Fiecarui locatar ii place o anumita bautura, fumeaza o anumita marca de tigari si detine un anumit animal de casa.
4.Nici una din cele 5 persoane nu bea aceeasi bautura, nu fumeaza aceeasi marca de tigari, si nu detine acelasi animal de casa.

Se stiu urmatoarele:

a.Britanicul locuieste in casa rosie
b.Suedezul are un caine
c.Danezul bea cu placere ceai
d.Casa verde se afla in stanga casei albe
e.Locatarul casei verzi bea cafea
f.Persoana care fumeaza Pall mall are o pasare
g.Locatarul casei din mijloc bea lapte
h.Locatarul casei galbene fumeaza Dunhill
i.Norvegianul locuieste in prima casa
j.Fumatorul de Marlboro locuieste langa cel care are o pisica
k.Locatarul care are un cal locuieste langa cel care fumeaza Dunhill
l.Fumatorul de Wincherfield bea bere
m.Norvegianul locuieste langa casa albastra
n.Germanul fumeaza Rothmans
o.Fumatorul de Malboro are un vecin care bea apa

Cine are acvariul cu pesti??

Musai cu ceas ...:) ... vezi tot

joi, 19 august 2010

tara de amatori

In postul trecut am scris despre fatalitate. Acum voi scrie despre amatorism. Suntem o tara de amatori, si n-am descoperit ieri asta. Daca ne-am incalta ghetele si am intra pe gazon doar in weekend, n-ar fi problema, insa se pare ca ne dam profesionisti si in restul timplui.
Am urmarit fenomenul din frageda pruncie, avand la baza o educatie germana. Regula de baza este - cand gresesti, platesti ! Ei, la platit stam mai prost.
Daca intreb un idiot, din aceia care se perinda pe micile ecrane, pe la talkshoaie, mi-ar spune ca am ingropat comunismul acum douazeci de ani, odata cu revolutia. Ha ha ! Comunismul e plaga grea, de care n-o sa scapam cu una cu doua, din doua motive: unul ar fi acela ca comunismul ne-a invatat sa furam, si e fain cand iei degeaba, iar al doilea, cand schimbi ceva, ii musai sa schimbi cu altceva. Si nu prea avem cu ce, pentru ca valorile se cultiva, nu se cumpara de la spermarket cu banii FMI.

Vorba: "hai sefu', ca ne intelegem noi !", ma irita la culme. Si nu e singura. "Stiti, traim in Romania !" - de parca Romania ar fi, asa, o planeta indepartata unde o putere divina ne-a aruncat fara voia noastra. Adica trebuie sa acceptam ca traim in Romania. Cu doua luni in urma m-am dus la Romexpo, la un targ care aparea pe net, insa in realitate nu s-a mai tinut. Un prost imi zice ..."- Stiti, traim in Romania ! Abia copiii nostri vor prinde schimbarea; noi nu mai avem sanse ! - Corect, i-am zis, numai ca pe copii noi trebuie sa-i invatam ...".

Ma plimb pe piata businessului de ceva ani, si sa mor daca am vazut o data sau de doua ori, un contract respectandu-se pana la final. Toti vin cu stufosenii, clauze de patru pagini pentru client si de patru randuri pentru el, vitele semneaza fara sa stie, si daca "nu ploua", toata lumea e fericita. Va dau doua exemple edificatoare:
1. Ati citit vreodata un contract de leasing, ca tot e la moda ? Nu glumesc ! Cu ani in urma am citit si eu unul si am constatat cu surprindere ca ... dupa firma de leasing, ar trebui sa tin masina intr-un garaj si sa n-o misc deloc. Adica, sa NU fac aia si ailalta ... era scris pe patru pagini, iar sa DA, pe patru randuri. Le-am spus constatarile si amendamentele si ce credeti ca mi-au raspuns: "Aveti dreptate, nu ne-am gandit ! Nu va faceti probleme, ca nu se intampla nimic. Pana acum nu s-a intamplat !". Era vb de Omniasig, nu de Leasing-Cocarlati din Dabuleni.
2. Pana in urma cu cativa ani nu scapai de AIG, ING si alti asiguratori de viata, de pensii, de CASCO, de copii si altele. Mi-am zis, ia sa vad despre ce e vorba si m-am intalnit cu tanti agent. Dupa ce mi-a facut capul calendar, sperand ca o cad pe spate extaziat si o sa semnez instant, i-am zis ca o sa ma gandesc, o sa analizez hartiile si o sa-i dau un raspuns in cateva zile. Dupa o sapamana i-am trimis raspunsul pe mail, in care mi-am exprimat opinia ca ... contractul are foarte multe lacune. I le-am subliniat si am propus modificari, specificand in final ca numai asa voi semna. Nu cred ca e cazul sa vi le pomenesc pe toate ... va spun numai doua - chestia cu asigurarea de accident, boala etc. Dupa ei, ar fi trebuit sa fiu cosmonaut, altfel acolo erau scrise toate variantele medicale in cazul carora ei nu-si asumau nicio raspundere. Nu mai zic, ca daca plecam in concediu in Cuba si ma ataca vreo cubaneza, "Pa asigurare !" Pentru ca Cuba nu a semnat nu stiu ce conventie internationala.
In baza tot unei astfel de asigurari, dar turistica si de la Omniasig, un prieten a platit vreo trei mii de euro, pentru ca l-a pocnit o colica renala la Viena. Omniasigul a sustinut ca el avea boala inainte, iar spitalul a trimis factura. S-a judecat cu ei si degeaba. Asa ca, aviz amatorilor. Daca vrei sa nu aveti probleme turistice, va recomand un training avansat la NASA.

Tot e proaspata chestiunea cu bebelusii de la maternitatea Giulesti. Bag mana in foc ca e caz de malpraxis, pe un fond de defectiune la instalatia electrica. Pana cand o sa priceapa proasta ca meseria de asistent medical e la fel cu cea de mecanic de tren personal, o sa curga multa apa pe Dambovita. As intreba-o - "Femeia lu' Dumenzeu, ce ai in loc de creier ? Tu ai pleca si ti-ai lasa copilul inchis in casa, fara sa te gandesti ca ... ?". Bun, ea nu are creier, dar managerul spitalului are ? Sa nu-mi spuna ca nu-si cunostea angajatii, si in halat si fara :), ca nu-l cred !
Au gresit, raspund ! Cica ministrului sanatatii i-a trecut prin cap gandul cu demisia, dar cu viteza luminii. Si prostul isi ingroapa copilul, resemnat ca a fost vointa sortii sa se intample, in loc sa puna mana pe par. No comment !

Ca tot veni vorba de manageri ... Abia de cativa ani a mai invatat si managerul roman ce-i ala management. Managerul autohton, de regula si patron, habar nu are ce insemna management. Nivelul sau se afla undeva la clasa a patra primara, si il descoperi daca reussti sa nu te lasi impresionat de jeepul de 30.000 de para si biroul imens. Va jur cu mana pe buric ca mi s-a intamplat sa stau in fata unora si sa le povestesc ce insemna strategie de marketing, branding si alte sfinte, iar dupa doua ore sa ma intrebe unde m-am gandit sa deschid taraba, la piata Moghioros, sau la Obor ? Va imaginati ca in secunda doi am iesit pe usa.
Credeti ca managerul roman angajaza dupa competenta ? Ca sa angajezi dupa competenta, in primul rand trebuie sa fii tu competent. :) Cu alte cuvinte, sa stii direct sau indirect, tot ce pretinzi celui pe care vrei sa-l angajezi. Sau daca nu stii, delegi competenta. Ati vazut in Ro. delegare de competenta ? :))) Sa fim seriosi ! In afara de multinationale sau cateva companii mari, managerul roman vrea sa stie tot, pentru ca nu are incredere in nimeni. Iar daca se intampla sa fii mai competent decat managerul, ai pus-o ! :)
Cand te angajezi intr-o companie, n-ai sa vezi un regulament sau fisa prostului care sa nu se schimbe cel putin o data pe saptamana, in functie de ce a visat patronul. "De maine faci asta !" e expresia zilei.
Apropo - stiti care au fost cei mai buni manageri pe care i-a avut Ro, in ultimii 70 de ani ? Cei care au terminat Academia Stefan Gheorghiu. Nu stiu ce le faceau, ce le bagau in cap, cert e ca reuseau sa conduca combinate cu 10.000 de angajati. I-am cunoscut si nu vorbesc in van. Cei care mai traiesc, bat la fund orice absolvent de MBA. Stefan Gheorghiu cred ca era intr-un fel croita pe specificul nostru. :))
Si mai sunt exemple o gramada ... ... vezi tot

marți, 17 august 2010

mylene farmer si clipul interzis

... vezi tot

duminică, 15 august 2010

cum va impacati cu fatalitatea ?


Am auzit adeseori urmatoarea replica "Daca e sa se intample, se intampla !" si m-am intrebat, ce poate fi in mintea celui ce-o rosteste, de regula un om absolut normal, intrebat, de ce isi tine copilul de doi anisori la mare in soare, toata ziua.
Pentru a gasi raspunul am facut un efort si mi-am eliberat pentru un moment mintea de ganduri, prejudecati, stiinta si rational. Ce a ramas, a fost emotia ! :) Prima reactie a fost sa ma minunez de prostia oamenilor, dar mi-am dat seama ca pot fi subiectiv si ... emotional. :)
Cei care rostesc celebra replica au un fel al lor de a privi lumea, putin fatalist, cred in soarta si mai cred ca tot ce li se intampla e vointa divina. Ca individ care stie destul de bine unde se termina rationalul, marturisesc ca imi este greu sa inteleg cum un om poate sa traverseze o strada "cu ochii inchisi". Ei bine, uite ca sunt asemenea oameni, si nu putini.
Cred ca in mentalul lor apar o suma de conflicte, cum ar fi intre: stiinta si nestiinta, teama si curaj (a se citi bravada), ratiune si credinta etc.
Nestiinta este un fenomen larg raspandit. Cand se naste, omul are "cautarea in sange", adica in patternul sau genetic este inscrisa curiozitatea, dorinta de a afla si a intelege fenomenul. Apoi, pe masura ce inainteaza in varsta, "de ce ?"-ul se transforma in credinta. Sclipirea din priviri i se stinge, devenind un om asolut "normal". Adica un om "ca ceilalti", timid, supus unor puteri mai mari decat poate el cuprinde, cum ar fi: vointa divina, politica, ploaia, soarele etc.:)
La un moment dat ratiunea se transforma in credinta. La un moment dat in viata, omul il cunoaste pe Dumnezeu. Cred ca credinta este cel mai mare dusman al cunoasterii, pentru ca ea il face pe om sa accepte si sa iubeasca neconditionat. Credinta in Dumnezeu si convingerea ca acesta il poate apara de rau devine atat de puternica, incat da, omul poate sa "traverseze strada cu ochii inchisi", sau sa spuna "daca e sa mi se intample, se va intampla !".
Cum va impacati cu fatalitatea ? :) ... vezi tot

marți, 10 august 2010

ecoRomania

Romania este destinata sa devina "Carpathian Garden", dar nu pentru romani ! Daca cu timp in urma ma indoiam, azi imi este evident. Romania, nu a avut niciodata vreo sansa de prosperitate, in afara de "praful in ochii" aruncat in ochii prostilor. La un moment dat, ma intrebam, este vointa politica sau prostie, sa nu construim nimic ? Nu, am convingerea ca este vointa, dar nu a smecherilor care ne conduc, ci a marilor puteri europene. Este evident ca vor sa depopuleze, sa stearga orice urma de inteligenta de pe plaiul mioritic si sa-l transforme intr-o gradina. Au nevoie de pamant, de paduri, ape limpezi, de natura virgina, in forma lor cat mai nativa. Vor produse ecologice, recoltate de pe un pamant neintinat de chimicale. Planul este cu bataie lunga. Iar din plan face parte si exterminarea populatiei, prin saracie, subnutritie, boli si lipsa educatiei. Priviti in jur si veti constata ca nivelul de reactie intelectuala a fost redus aproape la minim. S-a creat o patura majoritara de "vite", sensibile la "bucatica de zahar" servita electoral sau la TV. Vite care trebuie imputinate prin selectie naturala. :) Partea proasta e ca procesul va mai dura ... Intre timp cei cu planul maret se vor confrunta cu un exod de ierbivore, care vor balega insolente in gradinile occidentului, de o sa puta pana la etajul douazeci. Vor stramba din nas, ca asa le e firea, dar in afara de aeropurtarea catorva cirezi, nu vor reusi mare lucru. Vita europeana e "proasta"; ea va paste unde e iarba mai grasa. :)
Intre timp, pe tarlaua noastra carpatina, cei de la putere vor pune jugul mai abitir pe grumazul vitelor timide. Strategia e simpla - sub stindardul protectiei sociale vor inventa noi biruri si legi, care sa le permita sa incalce in mod flagrant constitutia si drepturile omului, atentand in ultima instanta la conturile personale. Adio secret bancar, adio democratie ! Vor valorifica orice bun sau suma gasita, si-si vor umple buzunarele. Credeti ca vom auzi altceva in afara de cateva mugete stinghere ? Sa fim seriosi ! Mi-aduc aminte, cu cata promptitudine tipa occidentul in urma cu douazeci de ani, pentru incalcari ale drepturilor omului de zeci de ori mai putin grave. Mai tipa cineva azi ? :)) ... vezi tot

duminică, 1 august 2010

un mare actor

Am gasit pe blogul unei amice emisiunea Eugeniei Voda, realizata cu putin timp inainte de moartea marelui actor. Ii multumesc pentru amintire!
... vezi tot