duminică, 31 ianuarie 2010

o noua rubrica

M-am hotarat sa infiintez o noua rubrica, cu cele mai frumoase postari gasite pe bloguri. Nu de alta, insa e pacat sa se piarda. O gasiti in dreapta, mai jos ... :) ... vezi tot

iarna in herastrau

HerastrauHerastrauHerastrauHerastrauHerastrauHerastrauHerastrauHerastrauHerastrauHerastrau ... vezi tot

joi, 28 ianuarie 2010

despre investitori

Am gasit pe blogul lui Radu Georgescu un articol interesant despre investitori. Va invit sa-l parcurgeti.
Pentru cei care nu cunosc, Radu Georgescu este cel care a infiintat GECAD in 1992, si care in 2004 a vandut RAV lui Microsoft.

Despre folclor
O sa clarific mai intai regulile jocului. Din folclorul investitorului – lucruri care definesc modul lui de a gandi, si pe care le auzi, mai in gluma, mai in serios, fara sa-ti dai seama ca, de fapt, totul se invarte in jurul catorva idei foarte simple si uneori aproape triviale:
- Nimic nu-i pe gratis (echivalentul romanesc al lui “there’s no free lunch”). Vrei ceva de la el, dai ceva la schimb. Un investitor o sa se tocmeasca cu tine pana in panzele albe daca dai ceva la schimb de care are el nevoie, dar n-o sa-ti dea nimic pe gratis, si asta ti se va lamuri din primele clipe. Ce, la magazin astepti vreo pomana, sau mai intai platesti, si dupa aia ai pretentii?
- Variatiuni pe tema placintei (analogie pe care o foloseste investitorul ca sa priceapa tot omul cu firma ca se discuta despre ceva pozitiv si hranitor): mai bine o bucata mica dintr-o placinta mare, decat toata placinta cea infima, sau ca nu poti sa si pastrezi placinta, s-o si mananci. Crancen de banal, dar adevarat. In majoritatea cazurilor.
- E bine sa ai incredere, dar e si mai bine sa verifici (asta e valabila in orice imprejurare). Tu n-ai cum sa-l verifici pe el. Dar nu te supara daca el iti cere socoteala despre maruntisul pe care pana acum il risipeai cu nonsalanta. Asa trebuie sa-si faca el treaba. Daca te supara, inseamna ca esti periculos de naiv. Periculos pentru toata lumea.
- Money talks. Adica banu’ vorbeste. Orice bisnitar stie asta. Cata vreme tu ceri si el da, tu trebuie sa-l convingi pe el. Chiar daca ii dai 10% din afacerea ta, si el e fericit sa fie acolo. Oricum o sa-i dai socoteala, oricum o sa te incurce, oricum nu conteaza nimic altceva decat faptul ca atunci si acolo, tu ai nevoie de banii lui, si nu invers.
- Time is money. Timpul costa bani, in toate fazele povestii tale cu investitorul. O firma simpla si clara e mai usor de vandut; daca trebuie sa stea trei luni ca sa inteleaga cum functioneaza toate firmulitele grupului tau si pe unde cari banii ca sa nu-i vada fiscul, sansele sunt ca discutia sa fie tare scurta. Investitorul prefera povestile scurte si aprinse unei relatii de lunga durata. Mai putini bani dar mai repede sunt mai valorosi pentru el decat marea si sarea peste zece ani. Chiar daca pentru tine e invers, el dicteaza (vezi mai sus, aia cu money talks), asa ca nu-ti face planuri de viitor indepartat. Sau nu cu el …

Despre prietenie
Investitorul nu e prietenul tau. Si e bine sa nu crezi vreodata asta. La un moment dat in viata inveti ca anumite lucruri sunt mai placute daca e si un pic de sentiment, sau macar o iluzie in sensul asta, iar asta au invatat-o si investitorii, asa ca o sa discutati despre familie si despre vacante, dar totul se va opri la bani. Cred ca cel mai bine as defini investitorul ca pe un prieten de vreme buna. E usor sa negociezi felii din profit; cu cat e mai mare, investitorul e mai darnic sa-ti promita felii din ce in ce mai generoase. Nu incerca insa sa negociezi felii din pierdere. Pierderea e a ta; investitorul nu se asociaza cu tine ca sa piarda; mult inainte de asta o sa te trezesti cu rufele in strada si cu cumparatorii la usa. Nu ai tai, ai lui. Cum zic mafiotii, “nothing personal”. Asa ca e bine ca dupa ce aduci investitori, sa te mentii in zona luminoasa a afacerii; la vremuri grele, investitorul te ajuta pana cand crede el ca se mai poate face ceva, dupa care ia masuri, fara sa te mai intrebe. Partea buna (e si o parte buna) e ca un investitor nu se complica cu tine daca ai sanse serioase sa ajungi in bucluc. Si o sa-ti dea suturi imediat ce o sa te indrepti intr-acolo, chiar mai inainte sa-ti dai tu seama.

Vrajeala
Vrajeste-l, pregateste-ti armele de seductie. Asta nu inseamna sa il consideri prost, sau sa crezi ca nu vede praful de sub covor. Inseamna doar ca daca stii ca inviti un investitor la tine acasa, e bine sa faci curat inainte, ordine, sa-ti aranjezi hainele in dulap (precis o sa se uite si colo, si sub pat, si in toate locurile in care poate tu nu te-ai mai uitat de mult, pentru ca, nu-i asa, las’ ca merge si fara). N-o sa poti face din rahat bici, dar macar o sa ai linistea ca ai scos tot ce se poate. Iar daca te gandesti cu mai mult timp inainte, si te mai duci si la sala, mai tii si vreo cura de slabire, sau, culmea, iti mai iei si vreun trainer personal, atunci chiar se cheama ca ai adus discutia pe un teren cat de cat mai nivelat …

Experienta
Nu vreau sa spun ca nu exista deal-uri profitabile pentru toata lumea. Dar astea se fac de obicei intre adulti care fac ce vor si stiu ce fac, sau cam asa parca era reclama aia. Adica de la al doilea, treilea, patrulea deal incolo. Pana atunci, nu-ti face iluzii, fa-ti insa temele, nu cere mai mult decat poate investitorul sa-ti dea (bani, ceva relatii, imagine, poate un pic de stiinta de la vreo alta firma in care s-au varat), nu oferi mai mult decat crezi ca poti (fii atent; daca promiti, s-ar putea sa trebuiasca sa si dai ce-ai promis, si pentru un rateu platesti mult mai mult decat pentru o depasire de plan). Experienta e recunoscuta urgent de investitori, care tind sa ajunga la parteneriate corecte foarte rapid daca stau de vorba cu cineva care vorbeste aceeasi limba. Iar asta iti doresti si tu. Asa ca … pune mana si invata limba lui.

Despre planuri de viitor
Investitorul nu are aceleasi scopuri ca si tine. Iar viitorul lui nu seamana cu al tau. Oricat incearca el sa caute sinergii si interese comune (adica sa va umpleti toti de bani in cel mai scurt timp), sansele sunt ca antreprenorul sa fie mereu cu un pas in urma. Investitorul vrea sa iasa din firma in cativa ani, cu maximum de profit (daca-l intrebi, o sa ti-o si spuna, asa ca nu-i nici un secret, doar sa intrebi). Asa ca nu are rost sa faceti planuri pe termen lung, sau sa consideri ca iesirea aia n-o sa afecteze firma. E ca si cum ai chema pe cineva in casa, care peste trei ani vinde cuiva camerele in care statea el. Nu stii cine vine in locul lui, si ce-o sa faca cu camerele alea, iar daca (vezi contractul initial) iti vinde si baia, si bucataria, chiar daca ramai cu camerele din fata, sansele sunt ca dupa vanzare lucrurile sa se complice simtitor. Mai bine vindeti amandoi si impartiti suma (vezi din nou contractul initial). Si tu care iti facusesi planuri sa zugravesti, sa dai petreceri, sa lasi casa copiilor …

Despre fraieri
Chiar daca esti fraier, investitorul n-o sa profite prea pe fata de asta. Cum zicea un sef de-al meu, pe cand faceam contracte de finantare cu antreprenori suparati (si avea dreptate): e preferabil ca in urmatorii trei ani, antreprenorul sa se concentreze pe dezvoltarea firmei, nu sa incerce sa-si ia revansa pentru un deal in care l-ai pacalit pentru ca era mic si inca nu stia despre ce se discuta. Dar nu te baza prea mult pe asta: cele spuse nu se aplica peste tot. Nu se aplica, de exemplu, la prevederile despre iesirea din firma. Atunci e prea tarziu sa faci ceva, oricum prietenia trece intr-o etapa noua, ca sa fiu delicat, si daca te superi ca imparteala nu e cum credeai tu (care n-ai avut niciodata curiozitatea sa intelegi toate frazele alea ciudate), treaba ta. Asa ca citeste si intelege toate clauzele, oricat de ciudat suna ele, odata semnate e greu sa le mai desfaci …

Despre primele intalniri

Si inca ceva important. Poate cel mai important. La investitii nu e ca la fotbal. Chiar daca ai senzatia ca te pricepi, asa, din fotoliu, ca tot omul, gandeste-te ca investitorul e un profesionist care asta face: da bani, ia bani si face deal-uri. Tu nu. Daca esti din aia care au un vis si care abia acum invata pe pielea lor toate nimicniciile vietii de firma (TVA, cash management, motivarea personalului, descarcarea filmelor prin net-ul firmei, contabilitate din care nu intelegi nimic, etc.) – ceea ce as numi un sentimental, sau, daca sunt foarte bine dispus in dimineata aia, un intuitiv, sansele sunt mari ca intre priceperea ta in ale negocierilor si contractelor de investitii si priceperea tipului suav si cu cravata cu care vorbesti (dar in spatele caruia zac unii care chiar stiu ce vorbesc) sa fie vreo trei-patru clase diferenta. Nici el nu e un supraom: el nu stie sa faca ce faci tu, si nici tu nu stii sa faci ce face el, doar ca meciul asta e pe terenul lui, iar daca faci improvizatii, e cam pe banii tai. Sfatul meu: ia-ti ajutoare si plateste-le. Consultanti, avocati, finantisti, tot ce-ti trebuie. In final, castigi mult mai mult decat daca tii la onoarea ta de mare sef care se pricepe la toate.

Despre viata impreuna
Un investitor minoritar nu e la fel cu unul majoritar. Minoritarul vrea informatii da’ nu se poate amesteca prea tare in ce faci tu. Tu poti lua decizii, el poate sa le blocheze. Daca nu va intelegeti, o sa te irite pana cand o sa faci ceva sa scapi de el (adica sa-i dai banii inapoi si cu un profit mult mai mare decat ti se pare tie fair). Daca nu poti, trebuie sa faci ca scoica: il tii acolo si-l transformi in perla. Doar ca pentru un razboi civil intern in firma iti trebuie nervi tari si colaboratori loiali, si nu e ceva pe care sa ti-l doresti.

Un investitor majoritar te cam pune in situatia de angajat. Conveniti ce ai de facut, el isi vede de treaba si tu faci ce ati convenit (adica profit pentru toata lumea). Daca nu, optiunea lui e sa aduca pe altcineva mai destept. Din experienta investitorilor cu firme romanesti, pot sa va spun ca s-a dovedit ca e mai profitabil si mai rapid sa iei o firma romaneasca cu un produs si o piata buna, si sa aduci niste expati sa o conduca pe bani multi timp de trei ani, cu niste scopuri foarte clare, spre disperarea nationalista a romanului actionar sau angajat deopotriva, care are senzatia ca si-a vandut tara. Asta cam asa e, da’ daca ai vandut-o, asta e, degeaba te mai lamentezi. Cum ziceam mai sus, nu poti sa si pastrezi placinta, s-o si mananci …

Despre divort
Contractul e o hartie, relatia e altceva. Orice scrie in contract, si oricine are dreptate, daca ajungi la judecata, pierde toata lumea. Si investitorul stie asta. Da, sunt si divorturi care se lungesc prin tribunale ani si ani, mai ales cand e ceva de impartit, dar timpul costa bani (vezi mai sus), iar investitorul prefera o intelegere cat de cat echitabila unui proces de lunga durata. Asa ca e bine sa pregatesti acea intelegere daca vrei sa declansezi ostilitati pe fata. Dar daca contractul te vara in corzi, intelegerea va fi mult mai dificila, si va trebui sa dai mai mult

Mai bine singur?

Se poate si fara? Da, da’ nu te baza pe asta. Ne place sa ne uitam la povesti de succes, incepute in garaje si terminate pe culmi, dar in viata de toate zilele, majoritatea nu se intampla asa. Cel putin partea cu culmile. Dupa cum majoritatea firmelor de succes nu inventeaza produse si piete, ci executa si dezvolta si marketeaza mai bine ceva descoperit de altii. Despre asta insa poate intr-un post viitor. Uitati-va pe un site de shareware; toate miile de aplicatii de acolo sunt facute de oameni care asteapta sa devina un al doilea Google sau, de ce nu, RAV, iar intre timp isi vad de scoala sau de slujba si de copii, incasand cate 15$ prin Avangate daca aplicatia nu e suficient de interesanta s-o cracuiasca cineva, moment in care nici aia 15$ nu sunt chiar siguri. Asa ca obisnuiti-va cu ideea de investitor. Pregatiti-va firma. Faceti planuri si chemati un sceptic binevoitor sa vi le faca praf. Repetati exercitiul. Cititi despre evaluari, IPO-uri si “claw-back” si “piggy-back” si “options” (imi par rau pentru englezisme; cand o sa avem investitori romani profesionisti, poate o sa avem si nume din astea traduse). Ganditi si fiti onesti cu voi insiva. Dupa aia, chemati investitorii. Daca nu vin, repetati exercitiile de mai sus un an, doi, trei. Daca nici atunci nu vin, poate ca ar trebui sa contemplati un exit. Al vostru :-) .

P.S. Dupa cum recomanda Radu, incerc sa estimez daca e un post optimist, sau pesimist, care vede jumatatea goala sau pe aia plina. De la mine se vede usor optimist (as fi zis realist, da’ fiecare are realitatea lui). De la voi cum se vede?


Fain articol ! Si extrem de instructiv. Din pacate, valabil pentru un cerc extrem de restrans de “adevarati investitori”. Restul investitorilor care activeaza pe piata noastra sunt, fie scapatati din vreo margine de Europa, via Bosfor, fie investitori bastinasi facuti la “apelul de seara”. Nu am experienta marilor investitii, insa am avut ocazia sa cunosc diversi “investitori” mai mici. Pot spune din start ca majoritatea habar nu au sa faca o evaluare a afacerii, si sa echivaleze aportul financiar cu atributiile in cadrul parteneriatului. Nu mai zic, cand e de luat, sunt primii, iar cand e de dat, cauta motive. Pentru ca de cele mai multe ori, in asocieri mici, fiecare vine cu parti egale, de genul: tu ai fabrica, eu am distributia si marketingul. Sau te duci la un producator cu ideea, si suporti o parte din costuri, apoi incerci sa dezvolti un produs, dupa care te trezesti ca produsul tau este fabricat in serie mare, fara acordul tau. Il inregisrezi inainte si apoi te bati cu producatorul in procese de proprietate intelectuala, ce dureaza ani de zile ?
Foarte rar se intampla acum sa dai peste investitori care sa-si ia doar dividendele. Ei bine, investitorul roman se arunca in afaceri “dupa ureche”, acesta fiind motivul pentru care multe parteneriate crapa dupa maxim un an.
O parere personala: banii pot fi impartiti si pe contracte si facturi, nu neaparat prin cesiuni sau noi firme. Pentru inceput e mult mai sigur asa.
Investitori strategici, in afara de cativa, numarati pe degete, nu prea sunt. Si bancile prefera sa crediteze statul, decat proiecte private. Iar privat, daca nu esti mare, nu se uita nimeni la tine. Sa vad si eu investitorul, care sa vina si sa zica: imi place ideea ta, eu o voi finanta si dezvolta. Sau care sa nu te priveasca din start ca pe un fraier. Poate sunt eu de educatie germana …, insa am vazut ca articolul pune accent mai mult pe “fraierit”, decat pe onestitate. Adica “ce-am vorbit, asa ramane !”, indiferent daca pe traseu se schimba datele problemei si o parte constata ca iese in pierdere. :)
Prin urmare, daca esti mic, ai putine sanse sa impresionezi. Nu mai vorbesc de situatia actuala, in care fondurile de investitii sunt extrem de selective. Poate gresesc …. Si cati investitori sunt cu adevarat investitori, si mai putin tepari ? Adica interesati sa investeasca pe termen lung in proiecte viabile, si mai putin in afaceri de genul azi am cumparat, maine am vandut dublu.
Si mai am o intrebare, de bun simt: pe ce criterii isi selecteaza un investitor potentiala investitie. Aici s-a vorbit de cum sa impresionezi investitorul, nu cum sa dai peste el, sau el peste tine. Din cate stiu eu, tot PCR-ul e mare si tare. :) Iar investitiile se bazeaza pe vechi relatii de afaceri, si mai putin pe: “te-am cunoscut, imi place de tine !”.
Si din pacate, Romania este tara tepelor, incepand cu tarabagiul din piata si terminand cu guvernantii, care isi fac legi dupa propriul interes. Ce interes ar avea un investitor strategic sa vina si sa investeasca aici ? Si mai ales, ce garantii ? Poate daca si le asuma singur, incercand sa se alieze politic si economic cu clasa conducatoare. Ceea ce se si intampla, dealtfel. :)
... vezi tot

ce nu stiati despre PVC

Aseara tarziu tot butonand, am dat pe TV5 International peste un documentar superb. Era vorba despre aditivi si plastice alimentare, si cum ne otravesc incetul cu incetul.
Stiati ca Aspartamul E951, celebrul indulcitor de sinteza este un bullshit ascuns cu grija de mari producatori, precum Coca Cola ? Conform normelor internationale, un produs se numeste "Light", daca are substituit un singur ingredient, cu un altul cu caracteristici asemanatoare. In cazul nostru, Asparatmul. Reclamele pro spun ca o lingurita de Asparam inlocuieste 70 de zahar. O cercetatoare de la o universitate din Scotia, nu mai stiu cum o chema, a facut un experiment pe cateva sute de studenti. Le-a dat, prin rotatie, sa bea apa, Coca Cola normala si Coca Cola Light, dupa care le-a servit un pranz copios. Constatarea a fost urmatoarea: cei care au baut varianta Light au mancat cu 150 de calorii mai mult decat cei care au baut variantele fara Asparam. Prin urmare, efectul produs de indulcitorul minune este exact invers. Aduce un aport mai mic de zahar in organism, insa in acelasi timp il pacaleste sa suplineasca cantitatea de zahar lipsa prin cele 150 de calorii in plus, adica exact diferenta de zahar.

Pe urma, a fost vorba despre PVC, celebrul plastic. Plasticul a inlocuit in 100 de ani aproape tot ce ne inconjoara. Este aruncat in mari si se degradeaza in 500 de ani. Este apoi ingerat de pesti si de mamifere, si in final ajunge tot in corpul nostru, cu urmari dezastruoase pentru sanatate. La baza a tot ce insemna ambalaj alimentar sau piesa auto sta PVC-ul. Diferenta o fac "ftalatii", adica acei aditivi care imbunatatesc proprietatile materialului, in functie de domeniu. Exemplul dat aseara facea referire la aditivii inglobati in ambalajele alimentare, cum ar fi foliile transparente, caserolele, paharele de unica folosinta si altele. Acestia, in contact cu acizii grasi nesaturati (grasimile din carne si mezeluri), precum si cu CO2 sau cei citrici din bauturi, se dizolva si ajung in organism, unde se depun in tesuturile striate sau adipoase. Urmarea: CANCERUL si dereglarile hormonale. Mai trebuie sa zic ca Coca Cola la PET este o bomba "curata" ? Si asta nu e tot.
Stiati ca biberoanele din plastic si PET-urile contin Bisfenol-A, un aditiv care le face transparente ? Ei bine, s-au facut studii, care au demonstrat ca o cantitate de cateva miligrame pe zi, ingerate de bebelusi timp de doi, trei ani, produce dereglari hormonale severe pe tremen lung, precum devirilizarea - scaderea potentei sexuale si celebrele alergii si infectii genitale sau penisuri mai mici. Ba mai mult, tot plasticul este vinovat pentru cantitatea marita de estrogeni secretata la fete, ceea ce le face sa atinga maturitatea sexuala la 12-13 ani, cu cel putin 5 ani mai devreme. Organismul acestora nu este pregatit sa proceseze o cantitate asa mare, ceea ce duce la tulburari hormonale si implicit la proliferarea cancerelor de san, chisturilor si altor afectiuni genitale grave.
Urmarile pe termen lung sunt din ce in ce mai sumbre. Se nasc din ce in ce mai putini copii sanatosi. Obezitatea este in floare. Bolile de nutritie si cancerele, la fel.

Acesta este tributul platit PLASTICULUI si consumului excesiv de alimente fara valoare nutritiva, imbogatite cu aditivi de sinteza - adica tot plastic. Iata de ce in urma cu treizeci de ani eram mai sanatosi - pentru ca laptele si apa minerala le beam din sticle, nu din PET-uri, iar mancarea se gatea in casa din carne si legume.
Toate aceste adevaruri sunt pazite cu strasnicie de marketingul marilor producatori de PVC, cum ar fi Solvay Chemical & Pharmaceutical Grup sau Coca Cola (pomeniti in documentar). Specialistii acestora, in contradictie cu studiile medicale si celor facute de ecologisti, sustin ca "nu a fost demonstrat niciun efect secundar". Normal, cum sa sustina altceva, ce ar intra in contradictie cu politicile companiilor ?

Ce-ar trebui sa facem ? Sa lasam alimentele cat mai putin in contact cu plasticul, mai ales in frigider (vezi alimentele ablalate in plastic care stau cu saptamanile in rafturi). Sa folosim pahare si biberoane de sticla. Sa ambalam cat mai putin in folie de plastic. Si daca toatea astea se intampla, sa dam ragaz organismului sa "se curete" singur, prin cure de detoxifiere.
Sa fiti sanatosi !
... vezi tot

luni, 25 ianuarie 2010

the green mile


Aseara pe tv1000 a fost un film superb. Unul din acele filme pe care le vezi de nenumarate ori, cu aceeasi placere. E vorba de "The green Mile" - in traducere: Culoarul Mortii, cu Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse, James Cromwell si altii, dupa un roman de Stephen King.
Pentru cei care nu l-au vazut, este vorba despre oameni si prejudecati, despre minuni si ingeri, despre aparente inselatoare. ... vezi tot

iarna in gradina botanica

gradina botanica din bucurestigradina botanica din bucurestigradina botanica din bucurestigradina botanica din bucurestigradina botanica din bucuresticentrala grozavesti
Sa nu va asteptati la studiu de lumina si compozitie la -10 grade C. :) ... vezi tot

duminică, 24 ianuarie 2010

a beautiful song

... vezi tot

copiute si amintiri









Pe vremea mea, adica acum 15 ani, foloseam copiutele acordeon. Conspectam cate un curs pe o bucatica de hartie, cat sa incapa in palma, le pliam si apoi le doseam prin buzunare.
Truda cea mai mare era sa conspectez cursurile. Faceam conspect la conspect, pana ce intreg cursul se reducea la trei idei si patru formule. :)
Voi cum copiati ?


... vezi tot

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

ce deszapeziti mai intai ?


Iesiti in parcare si gasiti masina acoperita cu zapada. Ce deszapeziti mai intai, capota, parbrizul ... ? :))


... vezi tot

luni, 18 ianuarie 2010

ce-si doresc femeile 2

Se pare ca postarea trecuta a starnit un tsunami. Reactiile au cuprins intreaga panoplie, de la "ce haios !", la "vai, te-am crezut altfel !". Oricum le sunt recunoscator celor care au distins in spatele caracterului misogin al postarii spiritul meu de pamfletar.:) Probabil ca au tinut minte postarile anterioare despre femei si barbati, iubire, valori si puterea sentimentelor. Pe ceilalti ii rog sa le citeasca.

Si acum sa revin la eternul feminin. :)
Ce-si doresc cu adevarat femeile ? Pai ce sa-si doreasca, altceva decat ce ne dorim toti, femei si barbati, deopotriva ? Adica siguranta, confort, stabilitate, caldura si altele asemeni, in doua cuvinte: liniste interioara. Linistea interioara ne da echilibru, satisfactie si implinire.
In postarea anterioara am fost acuzat de misoginism cand am sugerat ca femeia considera barbatul parte esentiala in procesul implinirii sale personale.
Uitati, am sa spun acum ca toti suntem egali in drepturi si nazuinte. Ne croim drumul bazandu-ne pe propriile resurse materiale si mai ales mentale. Si daca la un moment dat ne indragostim de barbatul mult visat, atunci insemna ca am atins acea liniste deplina. Suna idilic, nu ? :)) Si proletar in acelasi timp, pentru ca mi-aduc aminte de povestile parintilor, in care tovarasa inginer de la laboratorul intreprinderii se indragostea de tovarasul inginer de la sectia de prelucrari.:))
...
Este considerata femeia mai slaba decat barbatul ? Are ea nevoie de protectie ? Dorintele ei depind de barbat ? Daca intrebam istoria, toate raspunsurile sunt DA !
Haideti sa intrebam si prezentul ...

Magic Storm
a spus intr-o postare recenta: "Un barbat trebuie sa ofere iubire, incredere si stabilitate". Atat ! Intregul univers feminin se invarte in jurul celor trei. Femeia are nevoie de incredere si stabilitate. Si siguranta, as completa.
Ce inteleg femeile prin siguranta ? Asta depinde de sistemul de valori al fiecareia, implicit de educatie.
Pot spune cu siguranta ca majoritatea femeilor sunt extrem de sensibile la Audi A8, costum, cadou de aur, o masa la cel mai select restaurant. De ce sunt sensibile, pentru ca pentru ele stabilitatea si siguranta se numara in zerouri. Tine de educatie. Nu poti sa stergi cu buretele peisajul copilariei, in care mama spala salopete. Si daca il stergi, e musai sa-l umpli cu ceva, ce se dobandeste cu truda mintii si a sufletului. Nu e mai simplu sa iei de-a gata, in schimbul a "te iubesc" ? Suna mercantil, insa pentru unele femei la asta se reduce iubirea.
Foarte putine femei reusesc sa vada ce se ascunde in spatele aparentelor. Din pacate tentatia este imensa. Marketingul functioneaza, si nu de ieri, de alaltaieri. Iar cererea de femei e mare, mai ales din partea unor Gigi muschi cu BMW, sau cautatori de amante. Amante care apoi se indragostesc, iar ei nu-si pot parasi nevestele si bla, bla ...

Foarte multe femei habar nu au ce-si doresc de la un barbat. Ma refer la cele care nu au cunoscut tihna unei relatii indelungate, in care si dupa, de regula, apuci sa-ti decantezi valorile si nazuintele. Ele pur si simplu asteapta sa se intample ceva ce nu pot defini. Mi s-a intamplat sa stau la povesti cu asemenea personaje, si ma simteam ca un Brad de Craciun asteptand sa fie bagat in priza.
Cele mai frumoase si durabile dorinte se implinesc la douazeci de ani. Este varsta la care ne indragostim inconstient. Nu conteaza ca are sau nu are. De regula, la acea varsta, nu avem decat sentimente, pe care le daruim cu toata inima. Apoi dorintele devin comune, si unde exista vointa si dragoste, ele se vor implini. Ce frumos ! :)

Anii trec si fiecare om isi construieste propriul sistem de valori. Se mai numeste si dezvoltare personala. Unii au grija sa si-l ordoneze, altii nu. Ordonatul acesta inseamna foarte mult pentru echilibrul interior.

Intr-o alta postare cineva il cita pe Oscar Wilde - "Femeia nu trebuie inteleasa ci iubita !". Asta seamana cu a iubi ceva neinteles, o iluzie ? Cred ca e cel mai confortabil sa limitam iubirea la ceva suficient, sa iubim cu ochii inchisi. Si intr-o zi sa ne trezim cu o palma, iar cand deschidem ochii sa fie prea tarziu.

Fac o paranteza. Nu pot fi de acord cu iubirea neconditionata. Imi place sa iubesc pentru ca ... :) Am scris tomuri despre acest subiect. Neconditionat nu-l poti iubi decat pe Dumnezeu. Sau aproape neconditionat. Amintesc ca "conditionat" nu inseamna doar sa cumperi ceva, ci poate insemna si placerea unei conversatii, dupa care te ridici si-l imbratisezi pe celalalt. Pe Dumnezeu il iubesti pentru ca iti ofera bucurie si liniste. Nu in mod direct, desigur. :)
Insasi tema discutiei se refera la "il iubesc pentru ca imi ofera stabilitate !". Remember ! :))

In concluzie, femeile isi doresc confort si stabilitate. Acceptam sau nu, iubirea este o consecinta a celor doua. Este cineva care nu are nevoie ? :) Este cineva care sa nu iubeasca confortul ? Nu conteaza care, material sau spiritual. A, poate sa iubeasca mai mult decat confortul, valori care se vad mai putin, dar care pana la urma, tot confort dau.
Una din tarele mele este aceea ca imi plac femeile puternice, partenere egale de dialog si cotidian. Imi place sa daruiesc dezinteresat si am facut-o de multe ori. Dar cum am spus, depinde de om. Nu am ce sa fac, imi plac oamenii profunzi, ale caror dorinte depasesc cotidianul. Dupa parerea mea, acestia sunt oamenii adevarati, cu care m-as incumeta sa plec la drum, femei sau barbati, deopotriva.

Iar in ce priveste dorintele femeilor, ma intereseaza mai putin. Cel mai mult apreciez echilibrul interior. Asa pot sa-mi dau seama daca valorile lor sunt aceleasi cu ale mele. Si unde exista echilibru, dorintele se pot implini, altfel vor semana cu o gramada de vechituri aruncate intr-o magazie.
... vezi tot

fenomenul mall


Am o intrebare, de unde are romanul bani ? Poate nu percep eu corect fenomenul. Altfel nu-mi explic cum reuseste, ca nu se duce singur, sa scoata din buzunar cateva milioane pe luna, doar pentru Mall. Sa nu mai vorbesc de alte distractii, care si alea costa, ca la noi pe Dambovita.
Am impresia ca economia noastra duduie ... pe sub pamant. Nu se vede. Ce se vede, e doar unde se duc banii. :)
Am gasit pe blogul lui dono un eseu interesant despre fenomenul mall.

- Costelus, ce vrei sa te faci cand vei fi mare?

- Mall, taticule!

Probabil la asta se va ajunge, pentru ca Mall-urile au acum in Romania un succes mai mare decat l-au avut Maradona ori Sclava Isaura pe vremuri. Vrei sa te apuci de afaceri? Fa un Mall si nu dai gres.

Ieri am fost pentru a doua oara la Mall Cotroceni. O imensitate, se spune ca cel mai mare Mall din Europa de sud-est. De ce am fost acolo? Pai fiind atat de mare ne gandeam noi ca-i mai aerisit. Mai putin aglomerat. Mai linistit. Greseala. Era plin. Nu aproximativ ori relativ plin. Plin plinut. Deschis relativ recent, aflat intr-o zona in care mai este un Mall in imediata vecinatate, ai fi zis ca nu va avea succes imediat. Pe dracu. Mii si mii de oameni buca-n buca, buza-n buza, se zgaiau, forfoteau, se impingeau, umpleau parcarile, scarile rulante, magazinele, cafenelele, restaurantele.

Romania in criza?! Romani saraci?! Da de unde. Probabil o mare parte din romani isi pun deoparte bani pentru intretinere-medicamente + mall. Altfel nu-mi explic. Poate chiar renunta la banii de medicamente si intretinere, dar nu la cei de mall. Asemenea unui rahat, care cu cat e mai mare cu atat atrage muste mai multe si mai stralucitoare, mall-ul cu cat e mai bengos cu atat e mai populat.

Avem deja mall-uri de ani multi, dar mall-ul nu e inca in Romania ceea ce ar trebui sa fie. Adica un simplu loc in care-ti faci cumparaturile, bei o cafea, vezi un film. La noi mall-ul continua sa fie un loc de promenada. E parc, alee pietonala, circ si gradina zoologica. Toate la un loc. Mall-ul e un magnet pentru maruntisul ce a mai ramas in buzunarele sparte ale celor ce-si iau pantoful lucitor, bluza mulata, freza aranjata si vocea puternica.

Mall-ul e locul in care esti tradat usor. Sa ma explicitez. Cu foamea-n gat, am vazut o firma:”Deutscher nu-stiu ce…” Iar in fotografiile color, erau prezentati acei faimosi carnati nemtesti. Poate unii ati mancat. Sint un deliciu pentru carnivori, de diferite soiuri, cu diferite arome, condimente, unii cu branza, altii picanti, unii bruni, altii albi.

N-am rezistat, am comandat o portie. Pentru suma “modica” de 340 mii lei vechi am primit doi carnati care erau de fapt polonezi facuti la Crevedia din batatura de pui. Pusi 2 minute pe gril. Acompaniati de o mana de cartofi prajiti – de-aia din punga, si niste mustar aproape lichid. Furt, tradare, nesimtire. Mancandu-i cu sila, de foame, ma gandeam la carnatii aia magistrali pe care-i mananci in Viena, pe strada. La 2 euro bucata de juma de metru, cu tot cu paine si mustar. Taiati bucatele de cei ce ti-i servesc.

La fiecare coada se forma coada cozii, la fiecare cafenea oamenii asteptau minute bune eliberarea unei mese, in fiecare magazin era aglomeratie. La Cotroceni se inventeaza si meserii noi.

Animatoarea pe gheata – pentru ca-i si un patinoar unde din cand in cand doua fete fac scheme pe gheata.

Bodiguardul de coada la bilete cinema – pentru ca acum trebuie sa stai la o coada ca sa ti se permita sa intri in zona caselor de bilete. Iar acea zona e pazita de doi bodiguarzi de juma de metru fiecare, ce au pe ei tricouri cu SWAT FORCE si au misiunea de a ridica din cand in cand un cordon. SWAT the fuck?!

Ridicatorul de elicoptere – sint unii tineri care nu fac altceva decat sa ridice in aer niste elicoptere cu telecomanda si sa le plimbe deasupra capetelor clientilor ingroziti ca le intra jucaria in creieri.

Si asa mai departe. Imi doresc sa traiesc si eu momentul in care mall-ul e doar un loc de cumparaturi. In care ai unde sa bei o cafea. Si apoi poti sa vezi si un film. Fara sa astepti cuminte, juma de ora, sa te lase SWAT FORCE sa-ti iei bilet.

... vezi tot

duminică, 17 ianuarie 2010

apa


Va invit sa urmariti unul din cele mai impresionante documentare din cele vazute de mine. Este vorba despre ... apa. Apa este mult mai mult decat paharul savurat dupa o masa copioasa; este liantul materiei. Tot ce inseamana celula sau molecula este influentat de energia acumulata de apa. Apa isi poate schimba proprietatile in functie de gandurile noastre, de vibratiile pe care le transmitem mediului. Veti vedea de ce apa sfintita nu este o simpla apa tinuta int-un vas de arama sau argint, apa de izvor nu seamana cu apa din sticla, botezul este impregnarea nou-nascutului cu un pattern energetic, iar iubirea si ura pot influenta tot ce e viu si pot determina reactii in lant la nivel planetar ... prin intermediul apei. Apa insemna sanatate, insemana viata, inseamna informatie. Si multe altele ...
Merita sa-l urmariti pana la sfarsit.


... vezi tot

vineri, 15 ianuarie 2010

ce-si doresc femeile ?

Pe oricare barbat ai intreba, iti va spune ca e cea mai grea intrebare. M-am amuzat copios aseara, urmarind la Sinteza Zilei lui M.Gadea o dezbatere despre "ce-si doresc femeile ?". Toti cei prezenti, barbati desigur, cu M. Badea si M. Radu capete de afis, si-au dat cu parerea in fel si chip. Ba ca siguranta si incredere, ba ca bani sau nopti de amor, ba s-au scarpinat in cap cu neputinta.

Pentru ca m-a interesat subiectul din frageda tinerete, iar viata mi-a oferit nenumarate posibilitati de a testa dorintele femeilor, imi voi spune, timid, parerea, chiar daca o sa semene putin a pamflet. :))

Am pus intrebarea multor femei. O vreme am fost deceptionat, crezand ca nicio femeie nu se incadreaza in standardele mele. De aici, pana sa cred ca toate femeile sunt proaste mai era doar un pas. :) Nu zambiti, stiu o gramada de barbati care cred cu convingere asta.
Totusi, nu puteam sa ma impac cu perspectiva de a ramane singur, si am inceput sa intorc problema pe toate fetele.

Un tip mai destept decat mine mi-a spus odata o chestie mareata: "Cea mai mare greseala pe care o poate face un barbat, e sa intrebe o femeie, ce-si doreste ... E ca si cum ai incerca sa prezici un cutremur". Si imi dadea ca exemplu o femeie care intra cu masina intr-o intersectie. "Stii cand se gandeste incotro s-o ia ? Exact in mijlocul intersectiei !" :))
Cu ani in urma circulase si un banc pe tema cu pricina. Cica un pescar prinde intr-o zi pestisorul de aur. Acesta il roaga sa-i dea drumul, in schimbul a doua dorinte. Omul se gandeste si graieste : "Pestisorule fermecat, vreau o autostrada de aici pana in Hawai". Pestisorul cade pe ganduri si ii zice: "Pescarule, ce-mi ceri tu imi depaseste puterile. Mai pune-ti o dorinta si poate ti-o voi putea implini.". "Pestisorule, vreau sa inteleg femeia !". Pestisorul se gandeste, si iar se gandeste, dupa care il intreaba: "Cu cate benzi zici ca vrei autostrada ?". :))

Deci, ce-si doresc femeile ?
Femeile isi doresc de fiecare data altceva ! Na, ca mai scosei un aforism. :))

Parerea mea este ca barbatul a fost lasat de Dumnezeu sa gandeasca pe termen lung. Demult de tot, pe vremea cand locuia in garsoniera confort patru impreuna cu consoarta si cei trei plozi, inainte de culcare el se gandea unde se va duce la vanatoare a doua zi, sau ca vine iarna si trebuie pus un bolovan la pestera. In schimb, grijile femeii erau cele imediate, cum ar fi plansetul copilului, oala de pe soba sau margelele din sertar.

Daca intrebi un barbat ce-si doreste (s-au facut sondaje in acest sens) iti va spune pe un ton grav: un loc de munca, o nevasta, o casa noua, sa treaca criza etc.
Daca intrebi o femeie, raspunsul ei va fi urmatorul: o pereche de pantofi, sa vina barbatul acasa cu flori sau sa dea cu aspiratorul, sa fie iubita, o pereche de silicoane (vezi raspunsul din emisiunea lui Gadea) etc.
Observati ca dorintele barbatului abordeaza teme cu bataie lunga, in schimb cele ale femeii exprima o necesitate imediata. Nu e nimic peiorativ in asta. Sunt desigur si exceptii ...

O alta mare greseala pe care o face un barbat, aici gasindu-si originea aproape toate conflictele, e sa creada ca o femeie isi doreste exact aceleasi lucruri ca si el.
Exista diferente, si nu de ieri de alaltaieri, ci de cand e lumea si pamantul, si asa va ramane in veci. E genetic ! Vezi aici.
Si mai e o chestie, o femeie nu va gandi niciodata ca un barbat. Un barbat analizeaza, cantareste si apoi ia decizia. Desigur, alt motiv de conflict.
O femeie, acum te va iubi cu tot ce are ea mai de pret, iar peste o ora va fi in stare sa-ti puna cianura in ceai. O femeie traieste momentul, si tot ce este legat de el este important.
N-o sa vezi niciodata o femeie ca va analiza si va pune in balanta bunele si relele. Decizia ei va fi doar una spontana. Poti sa-i pui zece ani aur la picioare, daca in ultimul ceas te-ai comportat ca un mitocan, te va parasi fara regret. Pe urma se va gandi, dar niciodata inainte de a face gestul, sau a te face "albie de porci". Ma rog, dupa firea, puterea de cuprindere si patologia fiecaruia. :)

Barbati, vreti sa cuceriti o femeie ? E simplu ! Trageti-va un A8, un tol festiv si un buchet imens de flori, si va va cadea topita la picioare. Nu va faceti griji pentru a doua zi, si in niciun caz sa credeti ca va conta seara precedenta. E suficient sa va duceti la baie si sa uitati sa trageti apa, ca tot visul se va spulbera intr-o clipa. :)) Glumesc ! Sunt femei care sunt impresionate si de altceva, dar tot valori de moment raman.

Acum doi ani am facut greseala sa cred o femeie, cand mi-a spus ca nu vrea sa ma mai vada. Cat de adevarata e vorba: "Cand o femeie iti spune Nu, inseamna ca e Da !". :))

Ce frumoasa e viata ! Pacat ca e scurta ... :)
... vezi tot

joi, 14 ianuarie 2010

secretele zodiilor

GEMENI - Cei mai vioi si mai adaptabili copii ai Zodiacului, Gemenii, sunt si cei mai lipsiti de obsesii si de manii.
Daca dragostea pentru informatie, comunicare si miscare ar putea fi catalogata drept "fixatie", atunci cam asta ar fi meteahna lor. Si inca ceva: se feresc de oamenii prosti, neindemanatici si inceti. Dar, de-aici si pana la obsesii, e cale lunga. De ce sa te consumi in incordari psiho-emotionale, cand pe lume sunt atatea lucruri interesante?
Tiparele rigide nu sunt de ei. Spirite libere si democrate, li se pare absolut aberant sa le impui celorlalti gusturile sau ideile tale. Nu merge ceva? Nici o problema, se reorienteaza cat ai clipi. Bineinteles ca au si ei micile lor ciudatenii, dar, in general, nu sunt deranjante. Se mai supara uneori, insa le trece repede.

BERBEC - Sincer, dinamic si direct, Berbecul nu e genul de om care sa se cantoneze in sabloane.
Are, insa, doua-trei fixuri. Unul e legat de timp: traieste cu senzatia ca lucrurile nu merg suficient de repede si ca nu-i ajunge timpul. Efectele? De la mania vitezei si graba cu care se repede cu capul inainte, ignorand pericolele, pana la noptile cand n-are chef sa se culce, spunandu-si ca somnul ar fi o pierdere de vreme.
Alt fix este cel conform caruia el stie intotdeauna ce e mai bine pentru ceilalti. Poate deveni enervant cu "directivele", dar trebuie inteles ca e sincer si manat de cele mai bune intentii - e genul cavalerului sau eroinei care lupta pentru un scop nobil, care se simte dator sa puna umarul la bunul mers al planetei.

TAUR - Taurul e un semn solid, perseverent si de incredere. Dar se ataseaza atat de tare de lucruri, persoane si idei, incat ajunge, obligatoriu, sa faca fixatii.
Obsedat de stabilitate si siguranta, are impresia ca este la adapost doar daca acumuleaza. De aici vine atat lacomia lui proverbiala, cat si simtul de posesiune exagerat. Majoritatea Taurilor nu gandesc decat in termeni ca bani, case, masini, haine si bijuterii. Atasamentul fata de oameni (familie, partener de cuplu, prieteni, colegi) e la fel de puternic si de obsesiv, si are la baza aceeasi teama de schimbare.
Prejudecatile si ideile fixe au un mecanism putin diferit: Taurul gandeste practic si temeinic, dar cam incet - si odata ce si-a format o parere (fie ea buna sau rea) nimeni nu i-o mai poate schimba. Nu are flexibilitate si nici capacitatea de a nuanta.

RAC - Racul fiind un diplomat, este dificil sa-ti dai seama cat de greu poate fi scos dintr-ale lui.
Nevoia de securitate ii determina aproape toate actiunile. Motivatia e de natura emotionala: ii trebuie parametri cunoscuti, verificati si siguri. Asa ajunge sa faca fixatii pentru traditii, amintiri sau obiecte vechi. Asa ia nastere obsesia pentru casa, familie si copii.
Femeia-Rac, desi foarte romantica si sensibila, se aciuiaza adesea pe langa un barbat, doar pentru ca acesta ii poate asigura protectie si confort. Fiindca nu rareori partenerul respectiv e mai in varsta, este posibil ca la mijloc sa fie si o fixatie paterna. De fapt, barbat sau femeie, Racul face frecvent o fixatie pentru unul sau altul dintre parinti.

LEU - Leul are, intr-adevar, o mare fixatie: propria-i persoana. Dac-ar fi dupa el, chiar si Soarele ar trebui sa se invarta in jurul lui!
Obsedat sa placa, sa fie remarcat, admirat, apreciat sau laudat, Leul sufera de "obsesia scenei". De-aia se si comporta atat de teatral, de-acolo vin gesturile largi si dramatice, pozitiile si "pozele" lui studiate. Are nevoie de aplauze si de complimente, vrea pozitie sociala, renume, diplome si decoratii. In fond, Leii sunt niste oameni deosebiti, plini de vitalitate si resurse, optimisti, nobili, loiali si generosi. Nu le cade bine cand sunt tradati sau subapreciati si sunt foarte posesivi. Analizand lucrurile mai atent, iti dai seama ca in adancul lor sunt terorizati de gandul ratarii, singuratatii sau al lipsei de afectiune. Numai ca sunt atat de mandri, incat nu si-ar recunoaste niciodata temerile. Iar atunci pareaza.

FECIOARA - La cate manii (mai mici sau mai mari) are, Fecioara s-ar mai putea numi si "zodia micilor maniaci".
Totul izvoraste din atributele semnului: spirit de observatie (care detecteaza chiar si cele mai marunte defecte), simtul amanuntului, puternice tendinte critice, gandire analitica, dragoste pentru ordine, punctualitate si curatenie, tentatia de a clasifica si cataloga. Toate astea sunt bune in munca, dar in relatii devin destul de enervante. Experta in despicatul firului in patru, Fecioara mai sufera de ceea ce am putea numi "obsesia perfectiunii", "fixatia restului" si "sindromul furnicii". Pe rand, ar veni cam asa: vrea ca totul sa fie perfect si iti scoate ochii pentru orice fleac, cat de mic. Apoi, econoama, tine socoteala pana la ultimul sfant. In plus, aduna mereu, colectioneaza, stocheaza.

BALANTA - Balanta e un semn profund relational - pentru ea conteaza enorm sa fie placuta si acceptata de ceilalti.
Din acest motiv, chiar daca are fixatiile ei, e suficient de diplomata ca sa nu-i agaseze pe cei din jur cu ele. Totusi, se intampla adesea sa te nedumereasca prin nehotararea ei. La origine se afla "mania echitatii" - incearca intotdeauna sa analizeze diferitele aspecte ale unei situatii pentru a fi sigura ca face alegerea justa. Te mai poate sacai cu sintagme de genul "nu e drept", "pe de alta parte", sau "stiu ca ai dreptate, dar si el (ea)...". Uneori e cuprinsa de o ciudata manie a contradictiei, sustinand o opinie adversa, numai de dragul de a... echilibra balanta discutiei!

SCORPION - La capitolul obsesii si frustrari, Scorpionul detine suprematia. Este cel mai framantat si suspicios semn din zodiac.
Vesnic nemultumit, sufera de obsesia perfectiunii. E extrem de exigent, atat cu sine, cat si cu ceilalti. Investeste totul, dar vrea totul in schimb. Are insa un dispozitiv intern hi-fi pentru detectarea fisurilor, si reactioneaza intens la ele.
Vesnic in garda, se amorseaza instantaneu (chiar inainte de a aparea motivele reale, pe care parca le presimte) si ramane amorsat. E adevarat ca are mania secretelor, ii place sa manipuleze lumea, e gelos, usor paranoic, obsedat sexual, distructiv si autodistructiv. Dar are o personalitate fascinanta si plina de resurse, fiind capabil de performante uluitoare. Asa ca merita sa-l admiri si sa incerci sa-l intelegi, in ciuda "umbrelor" sale.

SAGETATOR - Entuziast si optimist, Sagetatorul e un adaptabil care nu prea face fixatii.
Are, totusi, unele sensibilitati care pot duce la suparari si complicatii. Mai intai, e snob si oportunist - nu pierde nici o ocazie sa aminteasca de relatiile lui cu "lumea buna" si sta cu ochii roata dupa evenimentele mondene de pe urma carora ar putea profita. In fapt, este foarte conventional si pune mare pret pe ce spune lumea despre el. Sufera de "sindromul supraevaluarii", care ii poate strica planurile de "respectabilitate". Ii e greu sa-si recunoasca limitele si se baga in situatii care-i depasesc posibilitatile. De aici actiunile iresponsabile, promisiunile neonorate, incurcaturile financiare sau chiar legale. Fiind cel mai norocos din zodiac, pana la urma scapa cu bine din toate. Iar apropiatii il iarta, fiindca e vesel, simpatic si "baiat bun".

CAPRICORN - Introvertit, incapatanat si suspicios, Capricornul are multe complexe, dar le ascunde cu diplomatie.
Obsesia lui primordiala este aceea de a detine controlul. De-asta e mereu in garda si se straduieste continuu, incarcandu-se cu atatea responsabilitati. Toate actiunile lui au un scop. Iar scopul, oricare ar fi, e menit sa-i asigure controlul asupra oamenilor si situatiilor. Convins ca are mereu dreptate, se considera dator sa dea sfaturi si indrumari. Daca nu e ascultat, poate recurge la strategii subtile si chiar la manipulare pentru a te aduce acolo unde vrea. Mult-trambitata lui modestie e o baliverna - in realitate, Capricornul este extrem de ambitios si de orgolios. Totusi, alaturi de Scorpion, este una din "piesele de rezistenta" care misca lumea inainte si care merita atentie si consideratie.

VARSATOR - Originalul" zodiacului, Varsatorul, e plin de contradictii si paradoxuri.
E un revolutionar cu ciudate tendinte tiranice, un liberal capabil de uimitoare idei fixe, un nonsalant cu surprinzatoare accese paranoice, un singuratic cu nevoi sociale foarte marcate. Este vizionar si utopic, altruist si egoist deopotriva. Cu toate ca nu ezita sa spuna exact ce gandeste, fara sa-i pese de consecinte, se intampla deseori sa faca tocmai pe dos fata de ceea ce le predica altora. Inzestrat cu multa vitalitate si cu o personalitate distincta, indiferent ca e tipul savantului distrat sau al razvratitului agitat, te surprinde cu cele mai neasteptate manifestari.

PESTI
- Enigmatici, evazivi, irationali si impredictibili, Pestii sunt cei mai derutanti produsi ai zodiacului.
"Functioneaza" numai pe baza de emotii, perceptii, impresii si intuitii. Majoritatea sunt atinsi de "sidromul relativitatii" (Einstein a fost Peste!). Ei stiu ca realitatea nu e niciodata una singura, ci ca are foarte multe fatete. Sunt maestri in "arta aburirii". Pentru unii alunecosi, pentru altii fascinanti, Pestii sunt plini de toane si de mici manii inofensive. Au fixurile lor legate de lumea misticului, fantasticului, superstitiei si magiei. Cu toate astea, sunt persoane maleabile, compasive si ingaduitoare, care mai degraba incearca sa-i inteleaga pe ceilalti, decat sa-i judece. Chiar daca sufera, sunt gata sa ierte si au o imensa capacitate de iubire si devotament.

Cum se roaga fiecare zodie atunci cand se afla la ananghie?


Berbec: Oh, Doamne! Te rog frumos sa imi dai rabdare, caci am mare nevoie de ea. Si o vreau ACUM!
Taur: Doamne, te rog frumos ajuta-ma sa invat sa accept schimbarea in viata mea. Dar nu acum, mai lasa-ma sa mai astept un pic.
Gemeni: Doamne, am si eu o rugaminte. Am o mica intrebare pentru tine, daca ai timp. Cine esti? Ce exact esti? Unde te afli? Cati sunteti acolo, esti unul singur? Nu pot sa imi dau seama.
Rac: Doamne, pentru mine esti ca un tata. Vreau sa ma pot baza pe tine, sa imi dai siguranta, mai ales acum in momente grele cand mama este atat de departe de mine.
Leu: Tatal nostru al tuturor, cred ca esti mandru sa ai un fiu ca mine.
Fecioara: Doamne, fa lumea un loc mai bun si te rog mult nu repeta greseala de ultima data, ca uite ce-a iesit.
Balanta: Doamne, stiu ca ar trebui sa iau deciziile de una singura. Dar, pe de alta, parte, tu ce crezi ca ar trebui sa fac? Astept un sfat din partea ta, un semn, orice.
Scorpion: Doamne, ajuta-ma sa imi iert dusmanii, macar pe cei vechi de 10-15 ani, chiar daca nenorocitii nu merita.
Sagetator: Oh atotputernicule, atotstiutorule, atotiubitorule, omniprezentule, vesnicule Dumnezeu, te rog inca o data: ajuta-ma sa nu mai exagerez.
Capricorn: Doamne, voiam sa m! a rog, dar am realizat ca trebuie sa imi dau seama singura care este solutia pentru problemele mele si sa ma descurc singura. Mersi oricum.
Varsator: Buna, Doamne. Unii spun ca esti barbat. Altii spun ca esti femeie. Eu spun ca fiecare dintre noi este Dumnezeul sau. Asa ca, de ce sa ne rugam? Hai sa petrecem mai bine!
Pesti: Dumnezeule atotputernic, in timp ce beau ultimii 50 ml de Whisky din paharul meu pentru a-mi ineca durerea si nefericire, fie ca starea mea de ebrietate sa fie pentru onoarea si gloria ta.

Scuzele zodiilor :


Berbec: Nu am facut eu asta. Am fost fortat sa fac asta. A fost doar un accident. Nu a fost nimic intentioanat. Fiecare dintre noi are dreptul sa faca ceea ce ii place.
Taur: Am mai facut asta de m! ulte ori si nu am stiut ca este gresit. Credeam ca voi economisi niste bani prin asta. Nu mi-am dat seama. Aveam de gand sa repar totul cat de curand. Mi-era foame.
Gemeni: Poftim? Nu inteleg despre ce vorbesti.Cine, eu? Nu am crezut ca se va intampla asa. Nu eu, X a facut acest lucru. Haha, ce gluma buna, hai sa trecem peste discutia asta.
Rac: Am simtit ca trebuie sa fac acest lucru. Asa am simtit. E o traditie pe care a trebuit sa o urmez. Am fost obligat sa fac asta. Totul a inceput in copilarie.De fapt, mama m-a sfatuit sa fac asta.
Leu: Nu stiam ca ma vede cineva. Nu gandeam clar. Am anumite privilegii, ar trebui sa mi-se ierte acest lucru. As prefera sa uitam cu totii cele intamplate.
Fecioara: Contabilul mi-a spus ca totul este in ordine. Doctorul mi-a spus sa procedez asa. Nu stiam ce fac de fapt. Nu m-am putut abtine. Am gresit, nu se va mai repeta. Pot sa si semnez pentru asta.
Balanta: Am facut asta numai pentru ca si sotul meu/sotia mea o face. X m-a facut sa fac asta. Nu am putea ajunge cumva la un compromis? M-am luat dupa X,imi cer scuze. Sunt o victima a sistemului si a conjuncturii.
Scorpion: Asa ma simteam atunci. Nu m-am gandit ca voi fi prins. Nu am vrut sa o fac. Nimeni nu mai trebuie sa afle acest lucru. Credeam ca sunt pe moarte. Nu stiam ce naiba fac.
Sagetator: Trebuia sa fac asta, altfel eram dat in judecata. Avocatul mi-a spus ca totul este in regula. Ce mare lucru? Guvernul este de vina. Este un lucru rasist (sexist sau o decizie politica gresita).
Capricorn: Nu este ceva serios. Eu doar am urmat ordinele. Totul s-a intamplat atat de repede. Slujba mea este de vina. Chiar! Aveam nevoie de bani.
Varsator: Toti ceilalti faceau acelasi lucru. Era cel mai interesant lucru de facut. Ma plictiseam rau de tot. Si ce e cu asta? Ce vei face in acest sens? Cui ii pasa de lucrurile astea stupide pana la urma?
Pesti: Am fost influentat. Dumnezeu mi-a spus sa fac asa. Eu doar am indeplinit dorinta Domnului. Credeam ca ma pot opri pana sa pierd controlul. Nu mi-am dat seama cat de tarziu se facuse.

Daca fiecare zodie ar purta pe spate un semn de circulatie, care ar fi acesta?

Berbec - Oprirea si stationarea interzise.
Taur - Drum ingustat. Depasirea interzisa.
Gemeni - Punct de informare turistica.
Rac - Puneti-va centura de siguranta
Leu - Drum cu prioritate.
Fecioara - Intoarcerea interzisa!
Balanta - Intersectie nesemaforizata.
Scorpion - Atentie! Succesiune de curbe deosebit de periculoase.
Sagetator - Sfarsitul tuturor restrictiilor.
Capricorn - Limitare de viteza.
Varsator - Parcare cu plata. Timp limitat 1 h.
Pesti - Drum alunecos si cu denivelari.

De cati ...este nevoie ca sa schimbi un bec?

Berbeci. Nu te mai intreba, deja l-au schimbat!
Taurii. Se gandesc intotdeauna la toate, asa ca folosesc becuri care nu trebuiesc schimbate.
Gemeni. Este nevoie de cel putin doi care sa scoata din functiune vechiul bec, doi care sa cumpere unul nou, doi care sa scrie o carte despre asta si inca doi care sa discute intr-un show sau pe un forum despre bec.
Raci. Mama lor il va schimba pentru ei. Iar daca ea nu este prin preajma, atunci vor aprinde o lumanare. Dumnezeu este intotdeauna alaturi de ei.
Lei. De nici unul. Echipa de profesionisti pe care o au mereu in preajma il va schimba pentru ei.
Fecioare. De obicei una este de ajuns. Oricum, va curata priza in prealabil, va citi informatiile destinate utilizatorului si garantiile becului.
Balante. Pai, de cel putin doua pentru a cumpara becul si de alte cateva pentru a cumpara accesoriile necesare pentru schimbarea becului si poate alte cateva pentru a duce becul inapoi daca este defect.
Scorpioni. Pentru Scorpioni becul nu se schimba. El se transforma. Doar apasa pe un buton si activezi alt bec. Dar de ce intrebi? Esti de la o agentie de asigurari?
Sagetatori. Ei nu schimba becuri, dar te pot invata pe tine cum sa faci acest lucru.
Capricorni. Capricornul este ocupat momentan. Secretara va va raspunde mai tarziu.
Varsatori. Varsatorii nu trebuie sa schimbe becuri. Pot inventa unele mai bune.
Pesti. O Doamne, nu stiu. Dar becul se va schimba singur, daca asta este dorinta Domnului.

Dragostea si dorintele secrete ale zodiilor

Influentele planetare nu pot trasa directii decisive, ci sunt doar indicatoare ale destinului in general. Aceste indicii nu sunt identice pentru toti cei nascuti in acelasi moment, iar miscarea astrelor pe cer imprima fiecarei zodii in parte trasaturi distinctive unice. Am aflat din tot felul de zodiace ce fel de individualitati suntem, cum ne influenteaza planetele personalitatea, prin ce simboluri mitice suntem reprezentate, cu ce fel de persoane suntem compatibile sau ce parcurs existential au trasat astrele pentru noi. Nu v-ati intrebat insa ce se ascunde in spatele fiecarei zodii si dupa ce anume tanjeste sufletul nostru? Nu v-ati dori sa stiti care sunt dorintele cele mai intime ale partenerului si ce expectante are acesta in legatura cu dragostea? Ei bine, aflati ce ne spun astrele despre dorintele secrete specifice fiecarei zodii din horoscopul european si asteptarile pe care zodiile le au de la iubire:

Berbec (Dragostea este ardere interioara)– Nu stiu in ce masura putem vorbi despre aspiratii si secrete in cazul femeilor Berbec pentru ca sunt niste persoane atat de deschise si de sociabile incat pana si sufletul li se citeste pe fata. Felul in care aceste native se simt influenteaza expresia fetei. Cand calda, cand misterioasa si enigmatica, cand ingandurata, cand plina de vitalitate si freamat... Totusi, indaratul personalitatii pasionale si tumultoase ale femeilor Berbec se ascunde foamea de iubire. Chiar daca nu arata, femeile Berbec aspira in taina la o dragoste fulger care sa le atinga, sa le mistuie, sa le consume, sa le releve toate tainele universului. Pasiunea este cuvantul cheie dupa care tanjesc acestea. Atunci cand intalnesc dragostea la care viseaza, nativele acestei zodii isi scot secretul la suprafata si incerca sa-si transforme visul in realitate. Si mai mult ca sigur ca vor si reusi pentru ca ambitia reprezinta punctul forte al acestei zodii...

Taur
(Iubirea se hraneste din simturi) -Femeile nascute sub semnul acestei zodii sunt fataliste, hotarate si incapatanate, chiar inflexibile in deciziile lor uneori. Secretul unei femei careia ii place sa traiasca viata in plinatatea ei se gaseste in savurarea dragostei. Ii place sa traiasca fiecare moment de dragoste la cote maxime. Ii plac momentele in care uita de sine. Adora sa se lase prada simturilor si adora ca acestea sa cunosca incantarea in cel mai inalt grad. Tanjeste dupa o dragoste naturala lipsita de orice artificiu, prejudecati sau fals. Un alt secret al zodiei consta in faptul ca femeilor Taur le place sa guste dragostea in cele mai mici amanunte. Le plac momentele in doi, adora momentele de intimitate si le place sa-si exploreze simturile la maxim. Daca simturile iubesc, atunci iubeste si sufletul...

Gemeni (Iubirea inseamna joaca)- Acesta zodie sta sub semnul unirii si al afectiunii si cu toate acestea nu este deloc usor sa descoperi prin ce framantari trec femeile Gemeni. Desi sunt caracterizate de fidelitate, iar cei din jur le percep drept niste fiinte dedicate trup si suflet partenerului de viata, intr-un colt secret al inimii, nativele acestei zodii aspira la o altfel de dragoste decat cea pe care o au langa ele. Exista momente foarte dese in viata acestora cand viseaza la Luceferi de pe cer, iar dragostea pamanteana nu le mai ofera implinire sufleteasca. Viziunea pe care o au asupra iubirii este una inedita, jocurile in dragoste producandu-le o placere infinita. Le plac experientele diversificate si tanjesc uneori dupa alt partener. Si nu ezita sa-l caute si sa-si divulge marele lor secret daca partenerul este inchistat in conceptii traditionale.

Rac
(Dragostea e a sufletului) - In dragoste, femeia Rac vrea stabilitate si viseaza la o dragoste care sa nu se limiteze doar la partea fizica si la satisfacerea unor simturi. Ii place tandretea, adora sa fie rasfatata, alintata, iubita. Ii place sa iubesca, iar cand iubeste, o face din tot sufletul, iubind si cu trupul. In dragoste, visul secret al Racului se concretizeaza intr-o cina romantica cu lumanari parfumate, cu petale de trandafiri presarate in jur si cu multe cuvinte dragastoase. Racul este mai mult indragostit de... iubire, viseaza la o dragoste mai presus de cele pamantesti si cauta vesnic o dragoste eterna. Si cu toate acestea, secretul femeii Rac este foarte bine pazit si nu poate fi descoperit decat de acele persoane care le inteleg cu adevarat.

Leu
(Visul sau este prima iubire)- Pe buna dreptate se poate spune ca aceasta zodie are o inima de leu. Nu este deloc greu sa descoperi secretul acestei zodii: de fiecare data cand se indragosteste, Leul este convins ca a gasit dragostea adevarata. De fiecare data retraieste iubirea cu intensitatea sentimentelor asociate primei iubiri. In iubire, femeia Leu este ingenioasa, pasionala, seducatoare, iar cand simte ca iubeste, are o stralucire care se citeste pana si in clipirea genelor. Greseala acestei zodii este ca face uneori confuzia intre dragoste, atractie fizica si dorinta sexuala, desi isi doreste in secret sa afle ce presupune dragostea suprema. De aceea, cauta si cauta... iubind iar si iar...la fel ca prima data.

Fecioara
(Dragostea este descoperire) - Femeile ce apartin acestui semn se ghideaza in dragoste dupa acelasi principiu pe care il urmeaza si in viata: cel al sinceritatii si al daruirii. Probabil ca multi se asteapta ca in cazul Fecioarelor secretele amoroase sa curga unul dupa altul, dar atitudinea lacestora fata de dragoste este deconcertanta. Fecioarele nu viseaza la Feti Frumosi si nici ele insele nu se vad niste Ilene Cosanzene. Viseaza insa la un partener cu un intelect deosebit si care sa le demonstreze ca in viata totul se imparte la doi: si bunele, si relele, si supararile, si bucuriile. Viseaza la un barbat in persoana caruia sa descopere ceva nou si interesant zi de zi. Adora sa studieze psihologia masculina si o fac incepand cu partenerul.

Balanta (Marele secret este frumusetea) - Semnul zodiacal al Balantei este reprezentat de armonie, proportie, echilibru si frumos in forme cat mai gratioase. Cu un simt estetic foarte ascutit, aspiratiile pe plan sentimental ale acestei zodii se traduc intr-o nevoie acuta de perfectiune... fizica. Nativele acestui semn viseaza in secret la o dragoste care sa se incadreze in propriile tipare despre frumusete. Viseaza la un partener cu un corp frumos proportionat, cu trasaturi regulate si fine, cu un gust impecabil ce nu-l va face niciodata de rusine. Nu urasc nimic mai mult decat vulgarul si falsul, iar la cel mai mic semn de grosolonie, dau bir cu fugitii in cautarea unei alte iubiri. Aspiratia lor secreta este categoric frumosul...

Scorpionul
(Daruire fara limite)- Daca femeile Scorpion au vreo asteptare secreta de la dragoste, aceasta poarta in mod sigur numele iubirii posesive. Semnul zodiacal al Scorpionului are o peceptie mai neobisnuita asupra iubirii ce poate fi interpretata de unii drept o forma de misticism. Idealul in dragoste al acestui semn il reprezinta povestea de iubire dintre Tristan si Isolda. Sau mai degraba acea dragoste care invinge pana si moartea. Sufletul femeilor Scorpion viseaza la o dragoste in care sa posede si sa fie posedate, la o dragoste care sa se reduca exclusiv la numarul doi.... Vor totul sau nimic in dragoste. Vor fie agonia, fie extazul. Viseaza la o daruire totala

Sagetatorul
(Viseaza si respira libertate) - Nu ai cum sa iubesti cu adevarat o femeie Sagetator daca nu-i acorzi libertatea de care are nevoie. Pentru o femeie Sagetator, iubirea inseamna spirit liber, inseamna libertatea simtita in doi. Enigma care zace in sufletul acestei zodii presupune explorari in domeniul mental si moral, presupune multe cercetari si investigatii. Libertatea este religia acestei zodii, iar visurile de dragoste ale acestei zodii se inchina acestei zeitati. Femeia Sagetator este atrasa de locuri indepartate si necunoscute. Si-ar dori o dragoste care sa o elibereze si sa o conduca spre cunoastere. Viseaza la o dragoste in care sa fie dominata si care sa-i lase spiritul zburdalnic sa colinde pe carari neumblate pana acum.

Capricorn
(Nu exista secrete) - Ce secrete uluitoare pot sa se ascunda in inima unui Capricorn cand aceasta zodie ia lucrurile asa cum sunt, fara sa-si puna prea multe intrebari si fara sa caute peste mari si tari ceea ce are chiar in fata sa? In dragoste, femeia Capricorn nu cere imposibilul, ci o dragoste linistita si potolita. Nu-i plac sentimentalismele exacerbate si nici nu-l atrag pasiunile fulgeratoare. Nu viseaza la o aventura de o noapte, ci la o aventura care sa dureze toata viata. Femeia Capricorn ia cuvantul dragoste ca atare si nu intelege cum de ceilalti vad dragostea drept foc si scantei, cand ea este apa si pamant. Dragostea ei este lucida si rationala si se bazeaza mai mult pe cugetari decat pe sentimente. Unde sa mai fie loc pentru secrete pasionale si iubiri nepamantene cand Capricornul are tot ce isi doreste de la dragostea sa?

Varsator (Iubire absoluta)– Pentru ca sensul vietii Varsatorului consta in iluminare si vizionarism, in iubire aceasta zodie cauta strafulgerarea si profunzimea. Varsatorul este constient ca viseaza la iubiri imposibile si cu toate aceastea este vesnic in cautarea iubirii absolute. Secretul care zace in sufletul Varsatorului isi are punctul de plecare in aversiunea fata de de traditional, conformism si tot ceea ce este inchistat in tipare si sabloane. O dragoste banala nu este tocmai visul unei femei Varsator. Femeia acestei zodii isi doreste o dragoste care sa faca ravagii si sa provoace murmure de uimire. Varsatorul isi doreste o iubire excentrica, experimentala si neobisnuita, cu totul diferita de a persoanelor din jur.

Pesti
(Iubire la distanta) -Zodia Pesti ascunde multe secrete pentru ca reprezentantele acestui semn sunt fascinate de secretele in sine si de reveriile interioare. Daca nu mai exista niciun secret de aflat sau nimic de descoperit, cu siguranta il vor inventa ele. Nativele acestui semn nu isi vor expune aproape niciodata dorintele, asteptarile sau visurile fatis, ci acestea pot fi desoperite din comportamentul sau gesturile acestora. Visul lor secret poate consta intr-o iubire la distanta sau una pe internet. Iubirile de acest gen nu le obosesc si le da in acelasi timp posibilitatea de a-si manifesta fantezia si imaginatia care le reprezinta atat de fidel. Femeile acestei zodii nu au nevoie de iubiri miraculoase, ci de o iubire calda, sincera, intuitiva si deschisa spre necunoscut.


Gemeni: Ai vazut pe undeva telecomanda ?!

Rac: Cind ziceai ca ne casatorim?

Leu: Zi ca n-a fost fantastic !!!

Fecioara: Na ca acum trebuie sa spal cearceafurile!

Balanta: Mi-a placut, pentru ca ti-a placut si tie.

Scorpion: Poate c-ar trebui sa te dezleg mai intai...

Sagetator: Nu ma suna, te sun eu!

Capricorn: Ai cumva vreo carte de vizita ?!

Varsator: Acum, hai s-o facem fara haine pe noi.

Pesti: Cum ziceai ca te cheama ?! ... vezi tot

maramures, tara veche

Am gasit pe net o superba monografie a Maramuresului, aparuta si in albumul "Maramures, tara veche", scos de Valentin Hossu-Longin la editura Ad Libri.
Pentru cei pasionati de istorie si lucruri vechi ...



Maramures, tara veche

In nordul cel mai de nord al Romaniei, acolo unde se agata harta in cui, precum spun oamenii locului, se afla un tinut fabulos, unic prin trasaturile entice, istorice si traditii. Aceasta regiune este numita, generic, Maramures. Maramuresul este o vatra pastratoare de ginta dacica, sortita, timp de multe veacuri, izolarii; latinitatea a reusit totusi sa patrunda intr-un chip aparte in spatele imensului zid natural format de muntii Gutai, Tibles si Rodnei. Vigoarea "dacilor liberi" si mandria romana au dat nastere aici unei celule etnice de mare vitalitate si orgoliu, foarte conservatoare, rezistenta la influentele din afara.


Locuind intre munti si vai, pe malurile unor rauri repezi, oamenii de aici si-au numit vetrele "tari"; inca de la inceputul Evului Mediu, "Tarile", a caror denumire s-a pastrat pana in zilele noastre, indicind aura si prestigiul lor, erau alcatuiri social-economice si juridic-etnice cu functii si rosturi de organizare bine definite. Actualul judet Maramures este format din patru asemenea zone-"surori": Tara Maramuresului, Tara Lapusului, Tara Chioarului si Tara Codrului.

Ostile romane nu au izbutut sa ajunga in aceste regiuni, granita noii provincii Dacia (106 - 271 d.H.) fiind fixata de imparatul Traian, dupa razboaiele cu regele Decebal, la sud de ele, pe crestele muntilor Meseselui (in actualul judet Salaj).



Legaturile dacilor din acest tinut cu fratii din imperiu erau atat de puternice, incat latinitatea a patruns aici o data cu schimburile de marfuri, de bani si de ... cuvinte. Acest fapt este confirmat de descoperirile arheologice din numeroase localizati maramuresene: tezaure monetare (secolele II - III d.H.), depozite de arme si unelte, produse ceramice. Lingvistii au stabilit ca in graiul maramuresean s-au pastrat pana astazi forme lexicale arhaice din latina vulgara, intrate in limba mai ales dupa retragerea aureliana (271 d.H.), cand trupele si administratia romana au fost evacuate in sudul Dunarii. Relatia dacilor liberi cu cei in curs de romanizare s-au intetit, ca urmare a patrunderii crestinismului in tot spatiul nord-dunarean. Pe aceasta cale au ajuns in tinutul nordic noi elemente de cultura materiala si spirituala, contribuind la cristalizarea societatii stra-romanesti. Aceasta se dezvolta in forme specifice, mai lent dar ireversibil, influentata si de trecerea si sau stabilirea unor popoare migratoare (sec. V - IX).

In secolele X - XI maghiarii patrund in Transilvania, reusind sa-i invinga pe "ducii romanilor", Gelu, Glad si Menumorut. Noii regi ai Ungariei, din dinastia Arpadiana si Angevina isi indreapta privirile spre nordul cu muntii impaduriti, unde se inchegase un puternic centru de rezistenta, numit in actele cancelariei regale Maramorisius, Maramurus, Maramorisio. In 1299 este folosit pentru rima oara termenul "tera Maramorus". Este clar ca societatea feudala maramureseana se cristalizase in secolul al XIII-lea, obstile satesti fiind conduse de "cneji de sat" care-si desemnau "cneazul de vale" cu drept ereditar; dintre acestia se alegea "voievodul de Maramures". Titlul consfinteste o realitate istorica de care vor tine seama regii Ungariei, Carol Robert de Anjou (1308 - 1342) si urmasul sau, Ludovic I zis cel Mare.

Impotriva acestora s-a ridicat voievodul Bogdan, care-si avea resedinta in satul-cetatiue Cuhea (in prezent comuna Bogdan Voda), de pe valea Izei; conflictul deschis cu Ludovic I l-a determinat sa treaca in Moldova, impreuna cu o mica oaste. Astfel, in anul 1359 traverseaza Pasul Prislopul Rodnei, "descalecind" in tara romanilor de dincolo de munti. Bogdan Voda moare in 1365, lasind o Moldova independenta si o dinastie - a Musatinilor - care a dat voievozi viteji, printre care si Stefan cel Mare si Sfant.



Tinutul este scaldat de cele cinci rauri voievodale: Iza, Mara, Viseu, Cosau si Tisa, pe care se insira, ca margelele, sate inconfundabile, cu biserici si case in fata carora troneaza faimoasele "porti infranghiate", porti de stejar sculptate cu motivul franghiei rasucite, cu insemne solare si simboluri stravechi. Satele acestea sunt adevarate muzee in aer liber: casele localnicilor pot fi considerate sali de expozitie artizanala, cu mobilier rustic, covoare tesute la razboi, icoane vechi si ceramica de tip dacic. Aici, taranul are orgoliul lucrului bine facut, care trebuie sa dureze si sa fie frumos, sa bucure mintea si sufletul. De aceea, imbracamintea lui de sarbatoare - portul popular - este tinuta regala cu motive, culori si taietura ancestrale; panza este tesuta in casa iar cojocul, incaltarile, clopul (palaria cu boruri mici), siragurile de margele sunt specialitatea unor mesteri desavarsiti, de care nu duc lipsa comunitatile.

Oamenii acestia sunt duri si sinceri, ospitalieri si harnici, scotind din padure si din pamantul sarac bucatele zilnice. Cand spunem Maramures ne gandim la Sapanta, unde exista unicul "Cimitir vesel" din lume, la Surdesti, unde se afla cea mai mare constructie de lemn din lume - o biserica din secolul al XVII-lea, la statiunea Borsa, care se mandreste cu singura trambulina naturala de schi din Romania, la Muntii Rodnei, in perimetrul carora s-a infiintat al doliea Parc National din tara si la versantii varfului Pietrosul Mare, unde au fost reimpamantenite caprele negre. La poalele muntelui, pe malul Viseului, se intinde comuna Moisei, intrata in analele celui de Al II-lea Razboi Mondial, la capitolul "arhanghelii curzimii", alaturi de alte cateva localitati europene, deoarece horthystii, in retragere, au incendiat-o masacrind, in ziua de 14 octombrie 1944, 31 localnici care nu apucasera sa fuga in paduri. In amintirea acestor martiri a fost ridicat un monument realizat de sculptorul Vida Gheza. Satul Sacel, de pe valea Izei, este considerat "rezervatie etnografica" caci olarii de aici, binecunoscuti prin ceramica rosie nesamltuita, lustruita cu piatra, pe care o realizeaza, perpetueaza o traditie dacica veche de doua milenii. Despre datinile Maramuresului da marturie si Botiza, sat in care o profesoara a reusit sa reinvie vechiul mestesug al covoarelor cu motive geometrice, simboluri stelare si culori vegetale.

Atatea s-ar mai putea spune despre Maramures... Peste tot gasesti ceva deosebit, portul, cantul si jocul fiind la mare cinste, mai ales in zilele de duminica, la nunti si la botezuri, la sarbatori religioase...

Si incheiem cu "orasul dintre ape", vechea capitala a Maramuresului istoric - Sighetu Marmatiei, stiuat la locul de varsare a Izei (dupa ce a strans si apele Marei) in Tisa. Orasul dateaza probabil de la inceputul secolulului al XIV-lea, dar s-a dezvoltat ca un centru comercial puternic in veacurile urmatoare, devenind in secolul al XIX-lea si un forcar de cultura al romanilor din Maramures. Muzeul Satului Maramuresean de pe dealul Dobaies, unul dintre cele mai mari si mai impresionante - prin bogatia patrimoniului - muzee in aer liber din Romania, propune o inedita formula de prezentare, bazata pe "triunghiul" istorie - arta - mit. Istoria, dramatica istorie contemporana se infatiseaza, in toata hidosenia ei, in centrul orasului, unde fosta inchisoare a Sighetului, loc de detentie, supliciu si moarte pentru marii oameni politici si intelectuali din perioada 1940 - 1960, inchisi de regimul comunist, a fost transformata, dupa 1990, intr-un Memorial unic in spatiul concentrationar sovietizat... Acest oras, paradoxal este celebru, de asemenea, si prin traditionalul Festival al Sarbatorilor de Craciun si Anul Nou, cu masti, care alegorice si colinde.



In ultimul deceniu, multe s-au schimbat in Maramures. Casele s-au innoit, dar si-au pastrat monumentalele porti de lemn in fata, numeroase biserici de lemn au fost restaurate, drumurile au devenit accesibile autovehiculelor chiar atunci cand iernile sunt foarte grele. Peisajul deal-vale-deal-munte a ramas acelasi, precum si ospitalitatea celor ce ne intimpina cu zisa maramuresana "Zua buna si bun zinit!". Acum, in multe localitati, turismul rural a devenit un fel de industrie, un alt mod de viata, oaspetii avind la dispozitie un confort ce nu mai tine de traditie. Si pentru ca ne aflam intr-un tinut cu oameni foarte religiosi, va trebui sa raspundem la salutul lor "Laudam pe Iisus!" cu "In veci, amin!". Cu el ne vor intampina cei carora le vom trece pragul. Acesta-i Maramuresul, "tara veche, cu oameni fara pereche", cum zice cantecul, dar a carei innoire pare a fi iminenta. Si iata de ce: din 1990 incoace, una din cinci familii are unul sau mai multi membri plecati in Occident, de preferinta in Franta, Italia, Germania, Olanda si chiar in SUA sau Canada. Fiind foarte harnici, priceputi si destoinici, acesti barbati cinstiti agonisesc valuta serioasa pe care o trimit acasa. Si inca ceva: stand luni sau chiar ani in strainatati, ei au vazut, invatat si asimilat felul de viata al celor in mijlocul carora au trait si muncit. La intoarcere, multi dintre ei au "spart" casele batranesti, ridicandu-si un fel de vile, cu bai si apa la robinet, cu incalzire centrala si toaleta, cu mobilier si vesela de ultima ... generatie!

Procesul de modernizare este ireversibil, auzindu-se voci cum ca intr-un deceniu si ceva fata acestor sate raspandite pe vai si dealuri se va schimba (in bine?!), lasand loc unor mici urbe de munte si de deal. Si atunci apare intrebarea: cat si ce va pierde Maramuresul istoric din bogatia sa patriarhala, cat si ce va castiga Tara Maramuresului din alinierea la cerintele inceputului de mileniu trei? Este greu de dat un raspuns categoric. Dovada rezistentei multiseculare a Maramuresului la influentele de tot felul ne indreptateste sa credem ca traditia acestor locuri se va pastra, chiar in noi tipare; vor ramane obiceiurile si datinile, portile si bisericile monumentale din lemn, folclorul si portul popular, chiar daca acesta din urma va fi "afisat" doar duminicile si de sarbatori ... Si nu in ultimul rand, ramane faimoasa ospitalitate maramuresana, unica in spatiul romanesc, gazdele primind pe orice calator cu aceleasi cuvinte de bun sosit, punandu-i pe masa vechea horinca ("apa de 60 focuri" cum ii spun ei tuicii fierte de doua ori), slanina groasa de trei degete, ceapa rosie si pita (painea) de 4 - 5 kg coapta in cuptorul casei noi. Noua casa pastreaza si va pastra si maine "camera din fata" mereu pregatita pentru oaspeti.

Valentin Hossu-Longin
© Ad Libri
Text: Valentin Hossu-Longin



... vezi tot

cameleonul


Probabil ca ati vazut pe la Animal Planet cum arata un Cameleon. E o soparla care prinde muste cu limba si isi schimba culoarea instant.
Nu la ea vreau sa ma refer, ci la oamenii care se schimba precum "Cameleonul", sau pe romaneste, "dupa cum bate vantul".
De schimbat, ne schimbam cu totii, numa' ca ei o fac atat de des, incat devine dubios de obositor. Cred ca le este teama sa nu piarda, sau sa nu ia decizia gresita.
Am incercat sa vad de unde vine "pasiunea" lor pentru schimbare.

Ganditi-va ca stabilim cu cineva o chestie; poate fi o ora de intanire, niste termeni contractuali, sau o intelegere verbala, bazata pe niste date curente. Ei bine, de multe ori se intampla, dupa ce am batut palma, sa aflam date suplimentare despre actiunea pe care urmeaza s-o intreprindem. Si tot de multe ori, se intampla ca informatiile sa nu ne fie tocmai pe plac, aratandu-ne ca urmeaza sa pierdem sau sa castigam mai putin decat anticipasem. Sau pur si simplu este vorba de o eroare de calcul.
Cum procedam ? In mintea noastra apare o stare de conflict, determinata de ideea de pierdere. Normal, nimeni nu vrea sa piarda.
Stiti cum e ? Exact ca atunci cand cineva te intreaba, cat costa un anumit lucru, si dupa ce i-ai dat un pret, descoperi ca l-ai calculat gresit. Iti vine sa-ti bagi destele-n ochi. :)
Din punctul meu de vedere, un om integru nu se razgandeste. Isi zice: "Asta e, am gresit, platesc !". Tine de respectul de sine si multe altele, nevazute. Dar vedeti, nu toti gandesc asa.
De exemplu, Cameleonii isi schimba culoarea. Adica nu mai respecta intelegerea, "fabricand" fel si fel de motive, facandu-i sa ajunga in avantaj. Pentru ei nu este decat un joc de moment, in care trebuie sa castige.
Din pacate, Cameleonii nu castiga de doua ori, si pana la urma sfarsesc prin a ramane singuri, ocoliti de majoritatea celor care i-au cunoscut.
... vezi tot

marți, 12 ianuarie 2010

un interviu


Vania Atudorei despre industria farmaceutica si gripa porcina
Microbiologul roman Vania Atudorei este managerul unei companii farmaceutice din Canada. In interviul pentru emisiunea Observatorul el vorbeste deschis despre aspectele pozitive si negative ale industriei farmaceutice.


Preluat de pe stiinta.ro


... vezi tot

gripa porcină, o pandemie fabricată


Am gasit pe net un articol interesant. Va invit sa-l parcurgeti.

Gripa porcină este o pandemie fabricată, destinata eliminarii unei parti din populaţia lumii.


O jurnalistă austriacă de investigaţii avertizează lumea că cea mai mare crimă din istoria umanităţii e pe cale să fie comisă, prin vaccinarea împotriva gripei porcine. Jane Burgermeister a depus pe 10 iunie un dosar de acuzare către FBI împotriva Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii(OMS), Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi a câtorva dintre cei mai sus-puşi oficiali ai SUA, pentru bioterorism şi încercarea de a comite crime împotriva umanităţii, prin vaccinarea împotriva virusului AH1N1. Ea solicită interzicerea măsurilor de vaccinare forţată în statele unde legea prevede obligativitatea vaccinării, precum SUA sau Franţa. Jane Burgermeister a luat atitudine şi împotriva companiilor farmaceutice Baxter şi Avir Green Hills Biotechnology, pe care le-a dat în judecată în luna aprilie pentru producerea unui vaccin contaminat pentru gripa aviară. Jane Burgermeister a luat atitudine şi împotriva companiilor farmaceutice Baxter şi Avir Green Hills Biotechnology, pe care le-a dat în judecată în luna aprilie pentru producerea unui vaccin contaminat cu gripa aviară. În afara acuzaţiilor ce sunt acum investigate împotriva celor două companii farmaceutice, ea a mai depus plângere şi împotriva OMS şi Baxter, cu privire la un caz de epidemie a gripei porcine – pornit de la fisurarea unei fiole destinată unui laborator de cercetare – declanşată într-un tren Intercity în Elveţia. Cea mai mare îngrijorare a lui Jane Burgermeister este că „în ciuda faptului că Baxter a fost prins asupra faptului, aproape provocând pandemia, compania merge mai departe, alături de celelalte companii farmaceutice aliate, furnizând vaccinuri pentru pandemii”. Baxter a anunţat oficial că vaccinul împotriva gripei porcine va fi disponibil pe piaţă din luna iulie a acestui an.

La scurt timp după ce a făcut publice acuzaţiile sale, aceasta a fost concediată. „Cred că această decizie a fost legată de depunerea plângerii pentru bioterorism faţă de oamenii din Statele Unite şi din întreaga lume. Pentru că am dreptul ca cetăţean să raportez o infracţiune în cazul în care există dovezi credibile, intenţionez să deschid un proces împotriva revistei Pennwell” explică ea. „Am mai auzit şi despre alţi jurnalişti, care, ca şi mine, au fost concediaţi sau hărţuiţi, pentru că au scris pe această temă”, a declarat Jane Burgermeister. Cu toate acestea, nu se poate spune că duce lipsă de cititori, pentru că blog-ul ei personal birdflu666.wordpres s.com, a înregistrat peste 10 milioane de vizitatori în ultima perioadă.

Primul sindicat criminal la nivel global

În documentul numit „Probe pentru bioterorism” depus la FBI, Burgermeister indică un sindicat corporatist criminal la nivel internaţional şi oferă detalii amănunţite cu privire la încercarea sa de a duce la capăt planul său de genocid, prin eliberarea unui virus mortal de gripă şi prin instituirea unui program de vaccinare forţată. În acest raport afirmă: „Există dovezi că organizaţii precum OMS şi ONU şi companii farmaceutice care produc vaccinuri – de exemplu Baxter şi Novartis – fac parte dintr-un singur sistem aflat sub controlul unui grup criminal de bază, care se ocupă de coordonarea strategică şi care a finanţat dezvoltarea, producţia şi eliberarea de viruşi artificiali, pentru a justifica vaccinările în masă cu o substanţă ce reprezintă o armă biologică, pentru a decima populaţia Statelor Unite şi a controla bunurile şi resursele din America de Nord.”

Jane Burgermeister spune că cei care conduc lumea din umbră (francmasonii) , îşi stabilesc obiectivele strategice în secret, folosind Comisia Trilaterală şi reuniunile Bilderberg. „Pot fi identificaţi ca şi Illuminati, un grup asemănător familiilor mafiote, care are în centru dinastii familiale”. Acesta este „primul sindicat criminal la nivel global cu bazele în centrele bancare off-shore” (centrele bancare off-shore sunt înregistrate într-o ţară sau un teritoriu intitulat „paradis fiscal”, întrucât nu sunt impozitate sau sunt impozitate doar într-o mică măsură) care angajează organizaţii internaţionale, cum ar fi ONU şi OMS în interes propriu.

În procesul ei, curajoasa jurnalistă susţine că pandemia de gripă a fost fabricată şi „este parte a unui plan pe termen lung al sindicatului, care şi-a construit un număr mare de lagăre de concentrare FEMA (Agenţia Federală de Administrare a Urgenţelor – Federal Emergency Management Agency), dotate cu incineratoare şi gropi comune, în state precum Indiana şi New York, pentru a băga oamenii în carantină şi a se scăpa de cadavrele celor ucişi prin atacuri cu arme biologice.”

Anumite site-uri de pe Internet, care duc campanii de demascare a planurilor francmasoneriei mondiale, Infowars şi Prison Planet, au postat o serie de articole cu privire la gropile comune din lagărele FEMA. În februarie, Daily Newscaster publica un raport cu privire la FEMA şi vaccinările împotriva gripei porcine, precum şi planurile pentru gropi comune în vecinătatea oraşului Chicago şi în partea de nord a Indianei. În luna martie a acestui an, Infowars a postat un articol detaliat cu privire la locaţiile gropilor comune din Arizona şi Texas .

Program camuflat pentru arme biologice

Dosarul „Probe pentru bioterorism” conţine dovezi pentru acuzaţiile pe care jurnalista austriacă le aduce unor persoane foarte sus-puse. Lista este consistentă: Barak Obama, preşedintele SUA, David Nabarro, coordonatorul ONU pe probleme de gripă, Margaret Chan, directorul general al OMS, Kathleen Sibelius, secretar al Departamentului pentru servicii şi sănătate publică al SUA, Janet Napolitano, secretar al Departamentului de securitate internă al SUA, bancherii David de Rotschild, David Rockefeller, George Soros, Werner Faymannn, cancelar al Austriei, Alois Stoger, ministrul sănătăţii din Austria.. Aceştia fac parte din acel sindicat corporatist al crimei, la nivel internaţional, care a dezvoltat, produs, depozitat şi întrebuinţat arme biologice pentru eliminarea populaţiei Statelor Unite şi a altor ţări, cu scopul obţinerii de câştiguri financiare.. OMS, Uniunea Europeană, centrele americane CDC pentru controlul epidemiilor şi alte laboratoare de cercetare, FEMA, companiile producătoare de vaccinuri şi Departamentul pentru servicii şi sănătate publică al SUA au interacţionat între ele pentru a dezvolta şi distribui arme biologice şi au obţinut fonduri prin sistemul bancar şi prin mecanismul comerţului global de narcotice.
Jane Burgermeister îi acuză pe aceştia că au complotat la conceperea, finanţarea şi participarea la faza finală a implementării programului camuflat pentru arme biologice, program incluzând şi companiile farmaceutice Baxter şi Novartis. Au conceput şi apoi eliberat agenţi biologici letali, în special virusul gripei aviare şi virusul gripei porcine, pentru a avea pretextul programului de vaccinare forţată, în masă, program prin care s-ar putea administra un agent biologic toxic ce ar cauza moartea populaţiei vaccinate. Această acţiune este o violare clară a Actului Antiterorism prin arme biologice.

Vaccin infestat cu virusul gripei aviare combinat cu virusul gripei umane


Acuzaţiile lui Jane Burgermeister includ dovezi că Baxter AG, subsidiara austriacă a Baxter Internaţional, a eliberat în mod intenţionat 72 kg de virus al gripei aviare, distribuit de OMS în iarna lui 2008 în 16 laboratoare din 4 ţări. Laboratorul Baxter din Austria, unul din cele mai sigure laboratoare din lume, nu a urmat cei mai simpli şi esenţiali paşi pentru a păstra în siguranţă 72 kg dintr-un patogen clasificat ca şi armă biologică, la distanţă de toate celelalte substanţe, permiţându-i să se amestece cu virusul gripei umane obişnuite. Vaccinul infectat simultan cu virusul gripei aviare şi umane a fost vândut de compania Baxter firmei AVIR Greenhills Biotechnology din Austria, care la rândul său a comercializat- o către alte patru firme din Cehia, Slovenia şi Germania. În Cehia, un membru al personalului de la BioTest a testat materialul destinat vaccinării pe dihori. Toţi dihorii injectaţi au murit. Incidentul a trezit suspiciuni, care s-au dovedit îndreptăţite: analizele au dovedit că produsele respective conţineau virusul activ H5N1, cel care produce temuta gripa aviară. Mai mult decât atât, s-a dovedit că vaccinul era simultan infectat şi cu virusul care produce gripa umană, H3N2! Problema rezidă nu doar în livrarea unor produse contaminate cu virusul gripei aviare, ci în combinarea acestuia cu virusul gripei umane, practică despre care experţii în bio-securitate afirmă că ar trebui complet interzisă, deoarece poate duce la apariţia de mutaţii pentru a infecta fiinţele umane cu gripă aviară şi astfel se poate produce o mult temută pandemie.

Acest incident nu a fost investigat nici de către OMS, nici de UE, nici de autorităţile pentru sănătate din Austria . Nu s-a investigat conţinutul materialului virusului şi nu s-a publicat nicio informaţie cu privire la implicaţiile genetice ale eliberării virusului. Ca răspuns la întrebările parlamentare din 20 mai, Alois Stoger, ministrul sănătăţii din Austria , a dezvăluit faptul că incidentul nu a fost abordat ca atentat la bio-securitate, aşa cum ar fi trebuit, ci ca ofensă la adresa codului veterinar. Un medic veterinar a fost trimis la laborator pentru o scurtă inspecţie.
Jurnalista austriacă dezvăluie faptul că eliberarea virusului ar fi trebuit să fie un pas esenţial pentru declanşarea unei pandemii de nivel 6. Ea enumără legile şi decretele care ar permite ONU şi OMS să preia Statele Unite în cazul unei pandemii. În plus, legislaţia care solicită respectarea vaccinărilor obligatorii ar fi pusă în vigoare în Statele Unite în condiţiile declarării pandemiei.

Virusuri produse în laborator

Jane Burgermeister susţine că întreaga afacere a pandemiei gripei porcine este bazată pe o mare minciună referitoare la faptul că nu există niciun virus natural care să reprezinte o ameninţare pentru populaţie. Ea prezintă dovezi ce duc la concluzia că virusul gripei aviare şi cel al gripei porcine au fost, de fapt, produse în laborator, folosind fonduri de la OMS şi de la alte agenţii guvernamentale. Această „gripă porcină” este un hibrid format din gripă porcină propriu-zisă, gripă umană şi gripă aviară, ceva ce poate veni numai din laborator, conform multor experţi.

OMS susţine că această „gripă porcină” se împrăştie şi că trebuie declarată pandemia, ignorând cauzele fundamentale. Viruşii ce au fost eliberaţi au fost creaţi şi eliberaţi cu ajutorul OMS, iar OMS este responsabilă în cea mai mare măsură pentru pandemie. În plus, simptomele presupusei „gripe porcine” nu pot fi diferenţiate de cele ale gripei normale. Această „gripă porcină” nu cauzează decesul mai mult decât o face o gripă obişnuită. Burgermeister afirmă că cifrele reprezentând numărul deceselor cauzate de „gripa porcină” nu sunt reale. Nu exista potenţial pandemic decât în cazul în care se procedează la vaccinarea în masă, în intenţia de a proteja populaţia. Există suficiente temeiuri de a crede că vaccinările obligatorii vor fi contaminate cu boli special concepute să ducă la deces..

În dosarul conceput de aceasta se face referire la un vaccin împotriva gripei aviare al Novartis, cu licenţă, vaccin ce a ucis 21 de oameni fără adăpost din Polonia în vara lui 2008 şi a avut ca „primă urmare” o „rata de efecte secundare”, astfel îndeplinind condiţiile definiţiei guvernului american pentru o armă biologică (un agent biologic desemnat să cauzeze o rată de efecte secundare, de ex. deces sau vătămare) printr-un sistem de transmitere (injectarea) . Jane Burgermeister susţine că acelaşi complex de companii farmaceutice şi agenţii guvernamentale la nivel internaţional, care au dezvoltat şi eliberat material pandemic, s-au orientat spre profit, prin obţinerea de contracte din declanşarea pandemiei.

Mass-media controlată de grupul ce coordonează programul „gripă porcină” contribuie la dezinformare pentru a păcăli populaţia din Statele Unite să se vaccineze. Burgermeister mai susţine, în acuzaţiile sale, faptul că grupul de companii farmaceutice format din Baxter, Novartis şi Sanofi Aventis sunt parte a unui program de arme biologice cu bazele în afară, finanţat de acest sindicat internaţional al crimei şi conceput să ducă la crime în masă, pentru a reduce populaţia lumii sub 5 miliarde în următorii 10 ani. Planul lor este să răspândească teroarea pentru justificarea forţării oamenilor să renunţe la drepturile lor, şi, de asemenea, să instituie carantină în tabere FEMA. Casele, companiile, fermele şi terenurile celor ucişi vor fi gata de a fi înhăţatede către acest sindicat. Eliminând populaţia Americii de Nord şi a altor continente, elita internaţională obţine accesul la resursele naturale neexploatate ale regiunilor, cum suntapa şi câmpurile petroliere nedezvoltate.

Dosarul complet include:

- informaţii complete şi un studiu ce include coordonatele temporale, cauza probabilă, definiţiile şi reglementările OMS şi ONU şi istoricul incidentelor din aprilie 2009, legate de izbucnirea gripei porcine;
- dovezi ştiinţifice că virusul „gripei porcine” este un virus creat artificial (modificat genetic);
- dovezi ştiinţifice care indică faptul că „gripă porcină” a fost concepută astfel încât să semene cu virusul gripei spaniole, din 1918, incluzând citate din „Gripa porcină 2009 este gripa spaniolă din 1918 în varianta armată”, de dr. A. True Ott şi un articol pe aceeaşi temă din Science Magazine al dr. Jeffrey Taubenberger;
- dovezi ale eliberării intenţionate a virusului gripei porcine în Mexic;
- dovezi ale implicării Preşedintelui Obama, care evidenţiază faptul că vizita lui în Mexic a coincis cu recenta epidemie a gripei porcine şi moartea unor oficiali implicaţi în călătoria sa. Este în dezbateri faptul că preşedintele nu a fost niciodată testat pentru gripă porcină, pentru că fusese vaccinat anterior;
- dovezi că Baxter este un element al unei reţele de arme biologice;
- dovezi că Baxter a contaminat în mod intenţionat materialul de vaccinuri;
- dovezi că Novartis utilizează vaccinurile ca arme biologice;
- dovezi cu privire la rolul OMS în programul armelor biologice;
- dovezi cu privire la manipularea legată de boală realizată de către OMS, pentru a putea justifica declararea nivelului 6 de pandemie, pentru a controla Statele Unite;
- dovezi cu privire la rolul Laboratorului Naţional de microbiologie al Canadei în programul armelor biologice;
- dovezi cu privire la implicarea oamenilor de ştiinţă ce lucrează pentru NIBSC (National Institute for Biological Standards and Control) din Marea Britanie şi centrele americane CDC pentru controlul epidemiilor în conceperea virusului gripei porcine;
- controverse constituţionale: legalitatea sau ilegalitatea periclitării vieţii, sănătăţii şi a binelui public prin vaccinarea în masă;
- problema imunităţii şi a compensării ca dovadă a încercării de a comite o crimă;
- dovezi cu privire la existenţa unui sindicat corporatist internaţional al crimei.

... vezi tot