joi, 30 iulie 2009

imagini din parang

Un prieten al unei prietene mi-a ingaduit sa-i public cateva imagini din Parang. Sunt superbe !














... vezi tot

sa traiti !

Noul banc cu Basescu:
... In noua campanie electorala, va scurta vechiul slogan: "Sa traiti bine !", transformandu-l in: "Sa traiti ... !". ... vezi tot

marți, 21 iulie 2009

spiru haret, andronescu si prostia umana

Asist zilele acestea la scanadlul mediatic privind invalidarea diplomelor emise de Universitatea Spiru Haret. Faptul ca si sora mea are o astfel de diploma, m-a facut sa ma aplec cu mai mult interes asupra subiectului.

In primul rand as vrea sa-mi exprim dubiile privind calitatea invatamantului privat. Nu ca acolo n-ar fi profesori destoinici, dar mercantilizarea actului de invatamant, lipsa unui sistem de control si culminand cu acordarea diplomelor, a devenit cea mai mare afacere dupa '90. Toate acestea in detrimentul calitatii actului de invatamant. Celor care au de gand sa ma contrazica, le spun ca am terminat una din cele mai grele facutati din tara, am muncit pe branci 6 ani cu cate 6 ore pe zi (mai trageam si chiulul, dar numai atunci cand nu bagau laboratoarele la sfarsit Smile!), am dat peste 250 de examene, partiale, colocvii, lucrari de laborator, multe cu morcovu-n c.., toate inventate sa umple orarul de invatamant al sutelor de profesori si asistenti. Ma sculam la 6 dimineata si intram la 11 seara pe usa.

Dar sa revin la invatamantul privat. Am o buna amica care este profesor la Spiru Haret. Acum doi ani mi-a spus o chestie interesanta. Am intrebat-o de ce era abatuta si mi-a spus. Indraznise sa dea note proaste unor studenti si le facuse morala. Respectivii au dat apoi niste telefoane si decanul a chemat-o la raport. Cum isi permisese sa se lege de studenti ? A atentionat-o ca daca nu-si baga mintile in cap, va trebui sa se mute la alta universitate. Studentii platesc, si ca atare trebuie menajati si nu mustrati. Amica mea a plecat capul si a urmat ordinele. S-a gandit ea ca e mai bine sa coboare stacheta, decat sa piarda un salariu de 1500 euro.
Pe langa aceasta intamplare, imi povestea ca studentii sunt complet paraleli si nu ii intereseaza nimic altceva in afara de diploma. Nu invata nimic, sunt aroganti si se comporta conform principiului: "Te platesc, faci ce zic eu !". Mai mult de jumatate isi cumpara examenele cu bani grei.
Am o o alta amica, jurista, care a terminat si ea tot Spiru. Intr-o zi i-am pus sub nas un contract. Habar nu a avut sa-l citeasca, daramite sa-l conceapa sau sa adauge clauze. A crezut ca fac glume pe seama ei. Dar nu-si face probleme. Sta intr-un viloi mare cu masina la scara.
Dar sa fim corecti. Nu numai la universitatile private se intampla toate astea. Si pe vremea mea erau o gramada care-si cumparau examenele. Smenari care isi aranjau, sau pitzipoance care se culcau cu profesorii.

Dincolo de stiinta sau nestiinta, as vrea sa intreb un profesor, cum a putut sa treaca un student care nu stie sa scrie ? Cum dai o diploma universitara unui analfabet ? Stiti cati sunt ? Enorm de multi ...
Si stiti ce e mai tragic ? Faptul ca cei care angajeaza asemenea oameni sunt la fel ca ei, la fel de slab pregatiti.
...
Aberant mi se pare ca acum, dupa n-spe ani in care au luat fiinta sute de universitati private, toate acreditate de ministerul invatamantului in baza unei legi adoptata de parlament, vine madam' Andronescu si "se supara ca vacarul pe sat". Nu zic nu, poate-o fi un profesor extraordinar, dar ca manager lasa de dorit. L-a uimit pana si le Geoana. La inceput am suspectat o manarie stil PSD, dar acum m-am convis ca e opera d-nei ministru, si numai a ei.
Are dreptate ca invatamantul privat a scos pe banda absolventi, multi habar neavand cu ce se mananca specialitatea in care sunt licentiati. Dar nu reusesc sa inteleg, cum si-a permis sa declare ca va anula diplomele date in baza unei legi ? Nu se gandeste ca sunt mii de absolventi, majoritatea corecti, care si-au luat examenele pe merit, atat cat le-a permis procedura legala ?!

Se pare ca la noi, prostia a ajuns la rang de virtute, adica si-a facut cuib sus de tot. As intreba-o pe madam' ministru, pe care la un moment dat ajunsesem s-o simpatizez chiar, pentru ca semana cu o profa de-a mea de chimie, daca e licentiata in management. Are cumva MBA ?
Oricum, nu-i trebuie MBA sa gandeasca. Grecii aveau o vorba: daca ai dat drumul unei cirezi de tauri, nu alergi dupa ei sa-i prinzi, ci inchizi poarta de la celalalt capat. Nu vreau sa intru in detalii ...

Madam' Andronescu in loc sa se apuce sa darame muntele cu pick-hummer-ul, mai bine ar fi actionat la celalalt capat al lantului - cu pixul pe hartie. Vreti sa ocupati postul X, dati examen ! Daca as fi in locul ei, director sau patron, mi-ar fi indiferent daca resectivul a terminat facutatea pe Luna, la Oxford sau la Spiru Haret. Daca nu stie, nu trece ! E simplu. Nu contest ca sunt o gramada de pitzipoance si cocalari tinuti pe posturi caldute si bani frumosi, atat in administratie, cat si in privat. Sunt absolut convins ca daca vrei sa tii in brate pe cineva, gasesti mijloace mai mult sau mai putin academice. Iar la privat, numai daca patronul e bou, nu-si da rapid seama ca respectivul diplomat habar nu are meserie.
Repet, e mult mai simplu si mai discret sa institui niste criterii de selectie. Pui capul la contrubutie si faci un lant de evaluari si reevaluari pe toate ramurile administrative sau bugetare. Cine stie, trece, indiferent daca e absolvent de Spiru sau de alta universitate.
Doamna ministru ar trebui sa lase sistemul sa se autoregleze, sa elimine singur parazitii.
... vezi tot

40.000 euro in Berlin

Uraaa ! I-am ajuns pe nemti la preturile apartamentelor. Stiti cum ? Exact ca la telecabina, in timp ce ei urca pe ritm de iodlere, noi coboram cu voiosie pe ritm de manele.
Am gasit un articol interesant pe Money Channel.

"Un apartament cu două camere într-un cartier din Bucureşti costă peste 50.000 de euro, în vreme ce un apartament cu caracteristici similare într-un cartier din Berlin costă în jur de 40.000-45.000 de euro. În ultimele luni criza imobiliară a făcut ca pretenţiile proprietarilor de apartamente vechi din Bucureşti să scadă la valori comparabile cu cele ale proprietarilor imobilelor din capitala Germaniei. Anunţarea programului guvernamental “Prima casă” a adus o scumpire a apartamentelor vechi deoarece proprietarii speră că acest program va fi o bună oportunitate penru a mai recupera din diferenţa faţă de preţurile practicate în perioada de glorie a pieţei. Diferenţa este mare mai ales în cazul apartamentelor cu două camere, cele ale căror preţuri s-au apreciat semnificativ în România după apariţia programului “Prima casă”. “Este o diferenţă dată de caracterul atipic al pieţei imobiliare din România. Mă aşteptam ca prima casă să genreze acest efect deşi eu cred că în prezent nici o scumpire nu este justificată. Piaţa imobiliară din România a ajuns o piaţă a valorilor: locuinţele până în 60.000 de euro şi cele peste 60.000 de euro”, spune expertul imobiliar Liviu Ureche.

O garsonieră în Berlin nu presupune un efort financiar mare din partea celui care o cumpără, în comparaţie cu cât ar trebui să plătească pentru o locuinţă similară într-un cartier din Bucureşti. Preţul pe metru pătrat este între 800 şi 1.000 de euro pe metru pătrat. Astfel, pentru un studio în zona Wedding se cer 26.000 de euro, în vreme ce o locuinţă similară în Stieglitz, cu o suprafaţă de 34 mp, costă 30.000 de euro. În Friedrichshain, o zonă aflată destul de aproape de Alexanderplatz, preţul unei garsoniere de 40 de metri pătraţi porneşte de la 37.000 de euro. În Wilmersdorf, o zonă aproape de centru, un studio costă 1000 de euro-mp, preţul unei astfel de locuinţe fiind de 43.000-47.000 de euro. În cartierele din Bucureşti, precum Titan, Drumul Taberei, Militari sau Berceni, cu 28.000-32.000 de euro se pot achiziţiona garsoniere confort doi, cu suprafeţe de 20-24 de metri pătraţi. Pentru o garsonieră confort 1 se cer între 38.000 şi 45.000 de euro. În zonele apropiate de centru pretenţiile proprietarilor depăşesc 55.000 de euro.

În capitala Germaniei, apartamentele cu două camere au preţuri mai mult decât rezonabile, mai ales pentru cei care nu vor să stea aproape de centru. Vorbim despre locuinţe cu suprafeţe de peste 48 de metri pătraţi. O astfel de locuinţă în districtul Spandau costă 38.000 de euro, în vreme ce în districtul Treptow un apartament cu o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi costă 39.000 de euro. În Neuköln, o locuinţă cu caracteristici similare costă 43.000 de euro. Cu 45.000-50.000 de euro se poate achiziţiona un apartament în Friedrichshain, în vreme ce cu 60.000 de euro se poate tinde către o zonă situată aproape de centru. În Bucureşti, preţul mediu pentru un apartament cu două camere este de 58.000 de euro, în vreme ce majoritatea ofertelor se situează între 53.000 de euro şi 65.000 de euro. Este vorba despre apartamente cu două camere confort I situate în zonele decente ale cartierelor din Capitală pentru care în urmă cu o lună se cereau mai puţin de 50.000 de euro. “Preţurile mai mici nu înseamnă că Berlinul va fi mai atractiv pentru investitori. Cei care vor randamente mai mari vor alege România sau Polonia, pieţe mai riscante pentru investiţii, dar pe care mai este loc de creştere. Piaţa imobiliară din Germania este mai stabilă şi oferă randamente mai mici, dar mai sigure”, spune Ureche."

Gandti-va la ce distnata ne aflam de Germania, si o sa va dati singuri seama cat de mult vor mai sacadea preturile apartamentelor. Mai ganditi-va ca economia Germaniei, desi stagneaza, va incepe sa creasca usor in urmatoarea perioada. Cea a Romaniei se afla in declin, datorita lipsei unei infrastructuri economice si a proastelor guvernari din ultimii 20 de ani. Asta e, de unde iei si nu pui la loc, ramai fara ...
Ma amuz cu cat optimism se prognozeaza cresteri ale preturilor in perioada urmatoare. Mi se pare ca seamana cu optimismul betivului in fata sticlei goale. Suntem o piata in care oferta este mai mare decat cererea. Aveti impresia ca raportul se va schimba in perioada imediat urmatoare ?
... vezi tot

luni, 20 iulie 2009

unde a disparut publicitatea ?

Asa se facea publicitate in anii '70 - '80; calitatea actului creativ scazand proportional cu cresterea marketingului de consum, specific anilor '90, adica "repede si prost":

























Lucrez in marketing de mai multi ani, mai precis in publicitate. In urma cu zece ani am tras in randul colegilor de bresla un semnal de alarma cu privire la scaderea calitatii actului creativ in detrimentul cantitatii si solutiilor verificate. Am sa fac referire la doua tari: Italia si Statele Unite. Pana in anii '97, Italia a fost poate cel mai puternic nucleu al designului mondial, industrial si mai ales publicitar. Apoi fenomenul a murit treptat, sufocat de marketingul de consum. Piata americana este cel mai elocvent exemplu de aplicare a solutiilor consacrate, si evitarea cu consecventa a ideilor inovative, considerate "riscante". Priviti ambalajele produselor si va veti da seama despre ce vorbesc. Acest proces de plafonare a actului creativ a dus in urmatorii ani la un alt fenomen interesant, si anume scaderea efectivului de creiere (a se citi designeri talentati), si importarea lor de pe pietele emergente.
... vezi tot

duminică, 19 iulie 2009

manifest pentru schimbare


De la o vreme, foarte multi prieteni, mai mult sau mai putin virtuali, ca urmare a degradarii umane pe care cu totii o observam in jur, si-au exprimat dorinta unei uniri in cuget, cu scopul de a schimba ceva in lumea in care traim. Unii mi-au cerut sa ma gandesc la o forma unitara, un fel de asociere, blog sau forum, altii mi-au spus ca n-ar fi rau sa facem un partid. Hilar ... Si atunci, tot intorcand-o pe tote fetele, am gasit o solutie. Ce-ar fi sa ne unim blogurile, dar nu intr-unul singur, ci in mai multe bloguri cu acelasi continut. Ca sa ma fac inteles, am sa aplelez putin la algebra. Avem o suta de bloguri, cu continut divers, unele cu mai mult continut, altele cu mai putin. Pe internet, respectiv pe google, puterea consta in trafic. Cu cat traficul este mai mare, cu atat blogul va fi mai cautat si citit. Dar traficul depinde de cat de multa informatie contine un blog. O suta de bloguri insemna 1 + 1 + 1 + ..... + n. Daca insa fiecare blog ar contine informatia tuturor blogurilor, atunci am avea n + n + n + ... + n. Prin urmare, am sa va cer, tuturor celor care simtiti si vreti sa schimbati ceva, celor care vad blogul mai mult decat un jurnal personal, sa ne unim. Sa preluam si sa dam mai departe ! Sa publicam orice postare interesanta pe care o gasim pe celelalte bloguri - cele care si-au exprimat adeziunea, bineinteles specificand provenienta. Asa traficul va creste mult mai repede, iar noi vom fi cititi de cat mai multi oameni. Practic ne vom ajuta unii pe ceilalti sa ne crestem traficul. Si in felul acesta vom reusi sa schimbam ceva. Va rog sa nu priviti propunera ca pe ceva unilateral sau personal. Google functioneaza dupa matematica, nu dupa sentimente. Nu conteaza ca informatia pe care o aveti pe blog va apartine sau nu. Google aduna cuvintele si promoveaza blogurile pe care le gaseste. Ce parere aveti, incercam ?

REGULI
1. Cel care doreste sa preia o postare va cere acordul autorului. Odata obtinut, acesta va fi valabil pentru orice preluare ulterioara.
2. Cel care preia o postare trebuie sa instiinteze autorul printr-un comentariu.
3 . Cel care preia postarea este obligat sa ataseze linkul catre blogul autorului.
4. Nu vor fi preluate postari cu inimioare si floricele, sau despre gandurile intime ale autorului. Acestea au statutul de private.
5. Intrucat dezideratul nostru este sa promovam valorile, toti cei care vor sa devina membri, trebuie sa stapaneasca destul de bine gramatica limbii romane.

Sunteti de acord ?
... vezi tot

joi, 16 iulie 2009

locul meu este aici


Am pornit aceasta postare de la un comentariu facut pe un alt blog, in care subscriam la indignarea autorului referitor la mizeria din jurul nostru. Indignarea la stresul cotidian si la lucrurile frumoase pe care nu le mai vedem, pentru ca retina noastra a ramas sensibila doar la aritmetica elementara.
...
Sunt revoltat pe oamenii acestei tari, pe incultura, pe prostie, pe analfabetism, pe lipsa unor valori universale si vechi.
Candva in istorie am avut constiinta acestora. Faradelegi erau si atunci, insa omul obisnuit avea notiunea valorii elementare, trudita cu sudoare, dobandita, mostenita si nicidecum furata. Si pe care o apara cu pretul vietii. Apoi au venit comunistii si au rasturnat caruta, dand prostului averea desteptului. A dezradacinat omul de traditii, facandu-l sa uite tot ce-a fost bun, sa uite invatatura scrisa sau nescrisa, lipsindu-l de repere morale pentru faptele sale.
Acum, romanul va trebui sa reinvete tot ce-a uitat, pornind de la bobul de grau, fierul batut pe nicovala si leul numarat si pus deoparte pentru zile negre. Asa era demult, asa va fi de-acum inainte, fie ca vrea, fie ca nu.

Reflectand la ce este in jur, incep sa realizez ca o vreme vom ramane un popor primitv in cuget si simtiri. Un popor care a instituit alte norme de convietuire, punand mai presus de orice banul, si lasand la coada grija pentru sine si aproape.
Am avut ocazia sa vad cu ochii mei cum sute de mii de dolari nu mai valoreaza nimic. Unde ? La Spitalul Fundeni, la sectia de oncologie. Oameni grei, care au adunat munti de bani, si-au neglijat sanatatea, familia si s-au trezit cand era prea tarziu.
Obisnuiti cu faptul ca pot cumpara orice, nu le venea sa creada ca nu pot cumpara sanatatea.
Dar mai dureroasa decat pierderea sanatatii este prierderea invataturii. Adica invatatura pe care trebuie s-o dai copiilor. In iuresul cotidian copiii au devenit o povara. Multi, constienti ca pentru ei muncesc, le pun la dispozitie bani si uita de ei aproape complet. Apoi, cand e tarziu sa mai repare ceva, asista neputinciosi la faptele reprobabile ale odraslelor. Odrasle care cred ca li se cuvine totul si nu au notiuni elementare despre bine si rau, munca si nemunca, lege si faradelege, si care in cativa ani vor papa toata agoniseala parintilor.
Cunosc indeaproape o famile cu nume greu in businessul romanesc, cu un copil, acum de 35 de ani, care nu stie decat sa ceara: "mami, imi iei si mie un Porche ?" si se scoala la 4 dupa-amiaza, dupa ce-a "spart" 1000 euro in noaptea precedenta la Bamboo. Am incercat sa vorbesc cu parintii lui, sa le spun adevarul, dar nu am avut cu cine sa vorbesc.

Suntem o natie care va trebui sa-si recastige valorile cu "arma in mana", asa cum au facut-o americanii si europenii acum 200 de ani. Toate tarile civilizate au trecut prin aceasta proba de foc si de aceea au ajuns acolo unde sunt azi, si le invidiem. Poate sunt absurd, dar cred ca fiecare om apartine pamantului unde s-a nascut el si inaintasii lui. Si nu-si da seama de asta decat atunci cand e departe.
...
La un moment dat si eu am cochetat cu gandul pribegiei. Poate am s-o fac intr-o zi, sau poate nu. Dar inainte, am sa ma gandesc la urmatoarele: nu sunt convins ca pe alte meleaguri voi gasi oameni care sa simta ce simt eu si cu care voi putea comunica la fel, pe dulcea mea limba. Oameni care sa aiba aceleasi ganduri, sa fi trait aceleasi experiente, sa simta ce simt eu. E usor sa vezi frumosul, bucuria si sa ignori tristetea.
Stiti ce ma doare ? Cunosc o gramada de oameni "adevarati", care din cauza disperarii vor sa plece din tara, sa aleaga raul cel mai mic. Oameni care isi dau seama ca singurul fel in care mai pot supravietui, este sa fure. Acestora le spun ca bazele economiei mondiale se vor schimba in totalitate. Ca ce-a fost ieri, maine nu va mai fi, ca tarile care ieri ne-au vrut, acum nu ne mai vor, si vor face tot posibilul sa ne goneasca. Cine vrea sa simta pe pielea lui asta, n-are de cat. Bine, ca vor fi si variante ca: sa te mariti cu un strain sau sa-ti puna Dumnezeu mana in cap. Altfel, vei fi nevoit sa faci munca de jos. Decent, dar tot ultimul om vei fi.
Dar sa revin. Imi dau seama ca plecand va trebui sa accept locul doi, adica de slujbas, furnicuta angrenata intr-un sistem superconsumist si supermarketizat, cu care nu sunt de acord. Asta e, sunt un rebel prin definitie.
Deocamdata cred ca locul meu este aici pe acest pamant si n-am sa capitulez curand. Sau cine stie, poate amploarea evenimentelor va fi peste masura unui simplu om.

Continui sa cred ca in tara asta sunt oameni de o suta de ori mai valorosi ca in alte parti. Oameni care vor sa schimbe ceva si care se incapataneaza sa spere. Printre ei ma numar si eu. Din pacate, nu sunt foarte multi cei care si-au pastrat valorile si credinta.
Si tot din pacate, acum, natia romana se afla, comparativ, undeva pe o scara care se clatina si vrea sa paseasca pe scara vecina. Am o veste proasta. Nu se poate ! Ca sa urce pe cealalta scara, va trebui sa se dea jos. Si vestea buna, unii din noi se afla deja dincolo. Smile!

Tot ce avem de facut, este sa ne cautam, sa comunicam si sa construim impreuna.
... vezi tot

le jardin bio facile


... vezi tot

sâmbătă, 11 iulie 2009

ma marit cu mos craciun

Ati vazut Dangerous Beauty, cu Catherine McCormack ? La un moment dat, protagonista, Veronica, isi intreaba mama: Mother, what is love ? Mama ii raspunde cu o usoara tristete: Love is a bargain !
Imi aduc aminte de acest raspuns de fiecare data cand ma gandesc la acea iubire "frumoasa", la acel sentiment nobil si dezinteresat care ar trebui sa lege doi oameni, mai presus de orice "bargain". Dar in acelasi timp nu pot sa nu ma intreb, ce este iubirea ? Ce face un om sa iubeasca pe un altul, ce anume declanseaza acea reactie chimica care te face sa privesti in gol cu un suras pe buze ?
Sunt convins ca majoritatea celor care au experimentat fenomenul, nu si-au pus niciodata intrebarea: "de ce ?". Si inca traiesc cu impresia ca iubirea e ca ploaia, pur si simplu se intampla ! Oare asa sa fie ?
Dincolo de poezie, cred ca iubirea, in esenta ei, se bazeaza pe lucruri simple si nu difera cu mult de orice senzatie sau necesitate, precum: savurarea unei prajituri, senzatia de plenitudine data de valurile marii cand iti mangaie trupul, placerea de a citi o carte buna, sau dorinta de a face dragoste cu cineva.

In urma cu doua duminici am fost invitat de un prieten bun la un gratar, undeva la curte. Aer curat, glume, muzica, fripturi, cam ce e necesar sa te simti bine. La vreo zece minute dupa asezat la masa, apar si ultimii invitati, o pereche. El avea in jur de 55 de ani, iar ea aproxmativ 25. Am zis, asta e, se poarta vintage. Din glume, apropouri si alte vorbe am aflat ca cei doi urmau sa se casatoreasca peste doua saptamani. Asta m-a facut sa ma uit mai atent.
Am ramas surprins putin, pentru ca nu mai intalnisem pana atunci o diferenta de varsta atat de mare. Ea arata fotomodel, subtirica, gen actrita de telenovela mexicana, iar el semana mai mult cu tata. Pe langa faptul ca nu se ridica ca nivel de inteligenta conjugala mai sus de Colentina anului 1900, a mai scos si o perla, cum ca in fiecare seara, dupa ce papa o banana si bea un laptic, adoarme ca un prunc. Cred ca ea ii pregatea lapticul.
Dupa alti doi mici cu mustar, l-am lasat pe el, pentru oricum era "dus", si m-am concentrat asupra ei. Nu parea proasta; mai curand nestiutoare, usor timida. La prima vedere mi s-a facut mila, si am fost tentat sa zic: "Saraca, precis o sa-si manace tineretea, nefericita !".
Ma iertati ca sunt putin zefemitor, insa cred ca in relatiile dintre oameni conteaza bunul simt. Si daca o sa mai apuc 55 de ani, sper sa nu-mi ia Dumnezeu mintile si sa ma indragostesc de una de 20.
Nu cred in dragostea nedefinita, dezinteresata, si nici el nu parea Einstein. Si totusi nu intelegeam cat jos trebuie sa fii, ca sa accepti asa ceva, ce putea sa-i lege pe cei doi, atat de puternic, incat pe ea sa n-o deranjeze diferenta. Ce anume a vazut la el ? Oricat de vioi ai fi, la 50 nu mai arati ca la 20.
Nu vreau sa va influentez parerea, dar am uitat sa va spun ca el "avea !". Era un personaj bine infipt in lumea afacerilor, bagat si in politica, lume interlopa etc.
M-au frapat si alte amanunte. N-am observat urma de tandrete, de afectiune, o mana tinuta in palma celuilalt etc. Ca fapt divers, mi-aduc aminte cum in urma cu doi ani, cineva luase un interviu unei vedete song, care abia se casatorise cu un prosper om de afaceri. Amandoi stateau pe canapea si intre ei statea un cutu. Atunci am facut un comentariu haios: "Ia uite si la asta, in loc sa-si mangaie nevasta, maingaie catelu'.".
Nu contest ca fatuca era emotionata; un eveniment urma sa se intample in viata ei. Parca imi mirosea a casatorie de convenienta.
A mai trecut timpul, apoi fata s-a retras cu fetele la povesti. Vulpoi batran cum sunt, nu m-am abtinut sa nu trag cu urechea. Era alta, se simtea in largul ei. A inceput sa povestesca despre nunta, ca au vazut localul, rochie, lumanari, ... si intr-un final, cum abia asteapta sa-i cumpere viitorul sot un apartament de lux in zona Circ Residence. Pe chipul ei rasarise soarele. Parca se marita cu Mos Craciun si astepta nerabdatoare cadoul.
Hopa, e clar: aici e vorba de business ! Si eu care credeam ca il iubeste ... Smile! Sunt rau ...

Sa indulcesc putin sarcasmul, am sa va spun ce cred ca s-a intamplat. Probabil ca fata, de conditie modesta, mergea pe drumul vietii, plin de anost, si intamplator, in dreptul ei opreste Fat Frumos pe un cal de 40.000 para. "Fata frumoasa ca lumina diminetii de primavara, nu vrei tu sa urci pe calul meu, sa te duc la castel si sa te fac regina ?". Eu daca eram in locul ei, ii dadeam cu calul in cap. Ea in schimb a zambit gingas si ...

Ei, aici e aici: si ... ? Astept raspuns de la cititoare ... si cititori deopotriva. Si daca vi se pare ca exagerez, sa nu va jenati s-o spuneti. Smile!
Continuarea parerii mele o veti afla din comentarii.
... vezi tot

miercuri, 8 iulie 2009

dupa 19 ani s-au trezit si ei ...

Ilie Sîrbu: Vom face controale la vamă pentru a verifica laptele, legumele şi fructele care intră în ţară

Vineri, 12 Iunie 2009

În şedinţa de guvern de duminică se va aproba un memorandum prin care instituţiile statului sînt obligate să facă controale la vamă pentru a vedea dacă laptele, legumele şi fructele care intră în ţară sînt de calitate, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Ilie Sîrbu, la un post de radio.
“Trebuie să vedem şi noi dacă sîntem o piaţă de consum de mîna a doua sau a treia pentru unii şi îi omorîm pe producătorii noştri, sau cineva face un joc pe care noi nu l-am sesizat pînă acum. De săptămîna viitoare, la fiecare punct de intrare în ţară va fi un laborator, cu specialişti care vor face aceste teste. E firesc să ştim ce intră în ţară. Vom începe şi controale la legume şi fructe”, a spus Ilie Sîrbu. Acesta a afirmat că, în urma unor controale efectuate deja, din cinci probe, patru arătau că laptele nu este conform. “Deci se aduce lapte de proastă calitate”, a subliniat oficialul MAPDR. Peste 2000 de fermieri au protestat miercuri în Bucureşti, nemulţumirile acestora fiind legate în primul rînd de importurile de lapte din Uniunea Europeană care nu sînt verificate şi care influenţează în mod negativ producţia internă.
“Deja aruncăm 120 de tone de lapte zilnic. pentru că nu mai sînt preluate aceste cantităţi de la procesatori şi vacile trebuie mulse. E o cantitate enormă. Protestul îl facem pentru ca statul să protejeze fermierii români, iar laptele care se aduce din UE să fie atent verificat. Am avut posibilitatea de a face un control şi din cinci transporturi, patru le-am găsit în afara normelor”, a afirmat preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine, Costel Caraş.

Dupa 19 ani ? Smile!
... vezi tot

laptele degresat

... vezi tot

marți, 7 iulie 2009

manifest pentru sanatate

Acest manifest se adreseaza urmatorilor: cei care au ceva in cap, celor pe care a inceput sa-i "doara", si celor care cred ca n-ar fi rau sa apuce si ziua de maine.
In postarea anterioara am spus ca mancarea fast-food, ca si cea din supermarketuri, "dauneaza grav sanatatii". Sunt convins ca multi nu cred asta, dar e dreptul lor sa creada ce vor, la fel cum al meu e sa-mi exprim parerea personala.

In tarile aflate mult inaintea noastra, numite si civilizate, campania impotriva alimentelor de proasta calitate a inceput in urma cu aproximativ douazeci de ani, dupa ce au observat o stransa legatura intre boala si alimentatie. Am sa va dau un exemplu: Jamie a fost facut Sir de catre Regina Angliei, pentru campania initiata de el in sustinerea mancarii sanatoase in scoli.
La noi, "fenomenul" e la inceput si cred ca va mai dura. E la inceput, pentru ca imi permit sa spun, inca suntem un popor sarac, avid dupa "ieftin". Aceasta aviditate nu vine singura, ci insotita de un alt concept, la fel de vechi -"masa imbelsugata". Un tembel care s-a crezut Dumnezeu a avut grija sa-l slefuiasca cu maiestrie in ultimele decenii de aur, transformand romanul intr-un asiduu cautator de mancare.

Mi-aduc aminte, prin '93, lucram pentru o firma specializata in import de ingrediente pentru industria alimentara, si aparatura si concentrate pentru fermele de pui. Va dau cuvantul meu ca pe vremea aceea, cu greu pricepeam de ce e nevoie sa pui in biscuiti aditivi, cand stiam ca mama acasa nu punea. Dupa ani am priceput ca biscutitii ca sa devina triscuiti au nevoie de mult mai mult decat faina, praf de copt si esenta de rom. Apoi am privit an dupa an, cum biscuitii cei buni pe care-i mancam cu lapte seara, s-au transformat intr-o afanatura parfumata si sfaramicioasa pe nume Petit Beure. Iar franzela calda si buna, in ceva cu forma de paine. Va mai aduceti aminte ce bun era salamul Victoria sau parizerul ? Dar pateul Antrefrig ? De cand n-ati mai gustat o gaina de tara ?
Prin '98 am inteleles de ce un prieten bun, plecat in Germania prin '84, atunci cand venea in tara, vroia expres sa manance cremvusti cu zgarciuri. Si spunea: "Nici prin gand nu va trece ce mancam noi acolo !". Cum, ziceam noi ? Dar in Neckerman si Quelle, ce frumos arata salamurile si dulciurie ! Si el zambea ... Da, pe cat de frumos aratau, pe atat de prosti eram atunci. Smile!

Intelectul e legat intru-catva de material, si drept consecinta, aproximativ 90% din populatie consuma fara nicio urma de indoiala marfuri de proasta calitate, dar ieftine, oferite din abundenta in supermarketuri si prezentate cu inteligenta in campanii media.
De cate ori ajung in Cora, Carrefour si alte megalitice structuri de imbuibat prostimea, am parte de un adevarat spectacol. Cu o naivitate debordanta, oameni de toate varstele se imbulzesc ca si cum ar fi venit sfartsitul lumii sa-si umple pana la refuz carucioarele. Salamuri, sapte sortimente de sunci, trei cartoane cu mici, carnati, cascaval, bax de Danone, cinci peturi cu lapte, paine, sticksuri, pufuleti, dulciuri si multe alte maruntisuri strecurate cu dibacie in mormanul cu "MANCARE". La case se aduna sute de caruturi la fel, pazite de regula de nevasta, cu cei mici imprejur. "Mami, imi iei si mie ciunga ? Da' pufuleti ai luat ?". Suna mobilul ! E sotul, trimis in incursiune dupa alte maruntisuri, uitate in marea campanie. "Sa nu uiti draga sa iei si inghetata ! De-aia mare la kil. A' si un bax de bere, ca lu' tata ii place Tuborg". Cel mic de jos: "Tati, vreau si eu Sprite !".
Cam acesta e peisajul pe care il intalnim aproape zilnic in supermarketurile de la noi. In ultimii ani Romania a devenit Mecca retailului, dupa ce in apus au ajuns in pragul falimentului. De ce ? Pentru simplul fapt ca romanul cumpara orice, atata vreme cat e ieftin.
Si ca un produs sa fie ieftin, nu e o problema pentru chimia mondiala, capabila sa transforme si un "rahat" in baton cu caramel si alune.
Si atata vreme cat exista cerere de "rahat" frumos ambalat, va fi si marfa, si producatori si afaceri prospere si bolnavi in spitale, si medicamente, si importatori, si politicieni imbuibati cu grija mai mult pentru propriul buzunar decat pentru sanatatea alegatorului.

MANIFEST

Incercati sa fiti mai selectivi. Nu va mai lasati inselati de ambalaje si aspect, pentru ca in spatele lor se ascund marfuri de proasta calitate, umflate de aditivi toxici si cu valoare nutritiva 0. Nu va ganditi ca maine nu va doare. Ganditi-va ca peste cinci sau zece ani, cand va veti face analizele, va veti trezi cu o boala incurabila. Ganditi-va ca ficatul, aceasta complexa uzina a organismului, are niste limite. Aveti grija de el, si nu-i mai dati sa proceseze toate porcariile, pentru ca daca nu reuseste, el le acumuleaza, pana in momentul in care organismul cedeaza si apar tumori.
Invatati sa va curatati organismul. Cum ? E simplu ! Faceti pauze de carne, mancaruri grele si alte prostii. Sa stiti ca nu muriti de foame daca mancati fructe si beti apa. Posturile nu sunt date degeaba. Stiati ca taranul roman manca produse din carne numai iarna, iar in restul anului legume ?
Nu va cer sa renuntati la alimentatia din magazin. In conditiile inexistentei unor alimente alternative, ar insemna sa va infometati. Va cer doar sa va indreptati atentia catre alimente cu adevarat nutritive si sa le inlocuiti treptat pe cele nenaturale. Inlocuiti branzeturile din raft cu cele facute de taranii din Obor sau Matache de exemplu. Sunt chiar mai ieftine.
In piata gasim legume din care putem pregati, practic, orice salata, atata timp cat ii pui ulei de masline si lamaie. Lingurita de zahar inlocuiti-o cu miere.
In loc sa dai 5 lei pe o sticla de Prigat, mai bine pregatiti-va un blender cu lamaie, portocale sau banane. Costa mult mai putin.
Reinvatati si faceti-va timp sa gatiti. O mancarica facuta ca la mama, asortata cu o salata de rosii si castraveti, va asigur, e de o suta de ori mai sanatoasa decat shaorma din colt. Si costa de trei ori mai putin.

Multi se plang de obezitate. Dar au incercat sa-si calculeze cate calorii consuma zilnic ? Stiati ca organismul isi ia din alimente atat cat are nevoie, iar restul iese pe partea cealalta ? Pe termen lung lipidele nearse se depun sub forma de grasime. Iar in conditiile unei mese abundente, el arunca 80% din ce-ati mancat ? Prin urmare, ce castigati, doar savoarea de a manca ?

//

Studii recente au aratat ca dietele hipercalorice, bogate in grasimi, zaharuri rafinate si sare pot modifica profilul hormonal al organismului in asa fel incat sa cresca nevoia corpului pentru astfel de alimente si sa te faca sa ceri mai mult. Cu alte cuvinte fast-foodul da un grad de dependenta. Esti legat de aceste meniuri si continui sa le consumi intr-un mod necontrolat in ciuda faptului ca sunt nesanatoase. Cu cat mananci mai mult, cu atat iti va fi mai greu sa renunti si sa optezi pentru alimente sanatoase.

Situatia este mai grava in randul copiilor, care se invata cu acest mod de alimentatie de la varste din ce in ce mai mici. Obezitatea juvenila creste alarmant iar generatiile fast-food de azi vor fi adultii obezi de maine.

America este tara de unde cultura fast-food s-a raspandit pe tot globul. Obezitatea constituie o adevarata epidemie in randul americanilor iar diabetul afecteaza unul din douazeci de americani. Potrivit statisticilor, majoritatea romanilor stiu ca mancarea de tip fast food este periculoasa pentru sanatate. Cu toate acestea, din ce in ce mai multi romani, in special tinerii, prefera sa consume un hamburger sau o shaorma in locul unor mancaruri gatite.

In 2004 a fost lansat un documentar (“Super Size Me”) ce prezinta experimentul unui american care consuma exclusiv, timp de o luna de zile, de trei ori pe zi, produsele unui celebru lant de restaurante fast-food. In cadrul experimentului este supravegheat medical iar starea de sanatate atent monitorizata. Pe parcursul experimentului starea generala devine din ce in ce mai proasta, analizele se inrautatesc la fiecare testare iar personajul este din ce in ce mai deprimat. La finalul celor 30 de zile de dieta exclusiv de tip fast-food, personajul se ingrasa cu 15kg si reuseste sa isi puna viata in pericol din cauza acestei diete. Iata un exemplu clar al efectului pe care il are alimentatia fast-food asupra organismului. Si chiar daca vei spune ca nu consumi trei meniuri pe zi, in fiecare zi, ca personajul din film, riscurile la care expui organismul sunt apropiate in conditiile in care te alimentezi regulat, pentru perioade lungi de timp cu asemenea produse.
//

Cum vom reusi sa scoatem din magazine marfa proasta ? Pur si simplu renuntand sa o cumparam. In acest mod cei care o produc vor fi nevoiti, fie sa inchida portile, fie sa ofere marfa de calitate.
La fel vom incuraja si taranii sa vina cu marfa buna. Sa produca marfa, si sa n-o mai ia de la angro-urile turcesti.
Incercati sa fiti mai destepti si nu va ganditi numai la voi.
Ganditi-va la copiii vostri, la sanatatea lor, si ce e mai important, ca au nevoie de voi si mai tarziu, sa le indrumati pasii in viata. Vreti sa-i lasati singuri la douazeci de ani ?

Si un sfat pentru cei care vor sa manance mai putin: inainte de masa, beti multa apa. In acest fel, senzatia de satietate se va declansa mai devreme. E simplu, nu ? Smile!

Fac un apel general. Cei care gandesc la fel, scrieti despre aceste adevaruri. Veniti cu date, ce stiti, ce cunoasteti sau ati vazut. Numai asa vom reusi sa schimbam ceva !
"Unde-s multi, puterea creste !". ... vezi tot

luni, 6 iulie 2009

danone si tanti mita

La recomandarea unei cititoare, Nico, am intrat pe urmatorul link: aici, unde am gasit un articol interesant, scris chipurile de Urban Iulian. Anexez mai jos un extras. Si apoi comentariul meu.



Cum a falimentat-o Danone pe tanti Mita din Moeciu
...
"Am discutat astfel cu tanti Mita, o femeie de 60 de ani, nascuta si crescuta la Moeciu, pentru care anul 2008 inseamna unul mai prost de 100 de ori decat anul 1989. Atunci ea avea 20 de vaci, care dadeau lapte, branza, cas, pe care tanti Mita il dadea la cooperativa sau il vindea direct la Brasov in piata, si din care a reusit sa isi faca casa pentru ea si copii ei.
Dupa 18 ani de capitalism salbatic, tanti Mita, care dupa trasaturile fetei arata tot la fel ca o femeie de 40 de ani din Bucuresti [ femeie a carei sanatate este tocata de stres, zgomot, praf ], mai are doar 3 vaci care pasc numai pe muntii din zona Moeciu, insa vrea sa mai renunte la inca doua vaci, pentru ca centrul de colectare a lapteului de la Bran s-a desfiintat, intrucat nu mai aveau cui sa vanda laptele si produsele din lapte, astfel incat nu are sens sa mai ingrijeaza de trei vaci.
Va mai pastra una singura, pentru ca, zice tanti Mita, nu intelege cum de " beti voi vopseaua aia alba de-i zice lapte, care are miros asa de zici ca-i sampon si care sta in cutiile alea de aluminiu" si are dreptate. Daca te uiti la consistenta laptelui de vaca de munte, il vezi cat de gros si de gras este, mai ales pentru copii si batrani fiind adevarate surse de sanatate. Daca vezi cum se face branza, cu pastile, fara cheaguri, iti pui in primul rand o intrebare : Daca centrele de colectare ale laptelui de la acesti producatori s-au desfiintat, SINGURII CARE PRODUC ECOLOGIC SI SUNT SURSA DE PRODUSE SANATOASE, fiind deliberat trimisi in faliment, de unde naiba iau astia de la Danone, Milli sau Tnuva laptele pentru produsele lor ?
Mai tineti minte de scandalul din 2007, cand compania Danone a fost amendata, in iulie, de catre Autoritatea Veterinara deoarece nu a informat despre importurile de materie prima, dar reprezentantii companiei au spus ca nu au aflat la timp despre aceasta prevedere legala ? Scandalul s-a chemat "dioxina in iaurt" si pana la coada, Danone a iesit ca nu foloseste substante nocive in iaurturile sale si a urmat apoi o intreaga mascarada cu Teo Trandafir plimbandu-se in halat prin fabrica si adaugand la kilogramele deja existente, altele , in timp ce manca dintr-un iaurt al acestei companii.
Potrivit infomatiilor furmizate de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) valoarea amenzii data firmei Danone a fost de 10.000 de lei, insa atunci am aflat faptul ca, singura legatura intre produsele facute de Danone si laptele sanatos de vaca este doar culoarea alba. Am mai aflat astfel ca Danone a fost amendata pentru ca toata "materia prima" [ asa se cheama chestia din care se face lapte si iaurturi, domnilor, nu se numeste in actele de import lapte, pentru ca nu este lapte ci "materie prima" ] adica pulberile alea albe care apoi se dizolva in apa, pastilutele, cheagurile alea pline de chimicale, se IMPORTA. Mai nimic nu se cumpara din Romania, de la producatori, FIIND ASTFEL OTRAVITI LENT. Si ne miram de explozia numarului de decese din cancer. Se mai cumpara lapte de la producatorii care au ferme, insa vacile alea si laptele lor, in conditiile in care mananca furaje chimicale, si tot felul de nutrienti, numai lapte sanatos nu dau.
Iar tanti Mita, care in viata ei nu a conceput ca vaca ei sa manance altceva decat iarba grasa de pe pajistile din Moeciu-Bran, a ajuns in raiul capitalist sa mai aiba 3 vaci fata de cele 20 detinute in timpul iadului comunist....
Din pacate nu mai avem timp sa ne hranim sanatos si acceptam aceste otravuri care ni se servesc industrial. Un cunoscut, care are facultatea de microbiologie, mi-a zis : " Iulian, la cat lapte se vinde in Romania si in general in lume, tu chiar crezi ca exista atatea vaci, bivolite, oi sa capre sa il genereze ? Daca ai stii ce se baga in mancarea noastra ai innebuni". I-am spus sa nu imi zica, ca sa continui sa ma mint frumos.
Duceti-va copii la o pensiune de la munte si dati-le o saptamana lapte, iaurt, cas, branza sau unt de stana, sa vedeti cum capata culoare rosie in obraji, in locul palorii zilnice.
Numai de noi depinde ca acesti ultimi mohicani, asa cum este si tanti Mita, sa nu dispara cu totul. Si numai daca ne vom orienta ca turismul rural, ecologic, si vom cumpara de ei produsele naturale sanatoase, vom putea sa-i salvam pe cei care tanti Mita, vom putea sa ne mai salvam cat de cat si sanatatea noastra, si vom reusi sa-i boicotam pe Danone, Milli sau Tnuva si otravurile servite de acestia.
Stiti de ce ? pentru ca laptele adevarat de la vaca lui tanti Mita, se strica in 24 de ore, in vreme ce laptele de la Danone, Milli sau Tnuva, asa cum scrie pe cutiile alea de carton cu folii de aluminiu la interior, are termen de valabilitate si cate 12 luni de zile !!! De la aracetul pus in el. "

Si pe buna dreptate ! Mai tineti minte ce bobarnace am luat de la o cititoare, cand am spus ca mancarea fast-food "dauneaza grav sanatatii" ? O cititoare care probabil ca a ajuns la Moeciu in weekend, si dupa ce a scos nasucul pe geam pret de o clipa, l-a inchis urgent, protestand ca "pute a balega !".
Ea, saraca, n-are nicio vina ca a vazut vaca cand era mica la televizor, iar mamica ei a crescut-o cu lapte praf. Si ca ea sunt enorm de multi. Cel mai des ii vezi in posturi de inversunati aparatori ai proiectului "Rosia Montana Gold Corporation ".
Ma doare insa de ceilalti, acei tarani parveniti care si-au lasat sandalele pline de paie acum patruzeci de ani la bariera Vergului, iar acum ii vezi cocotati in fotolii de parlamentar, mustind de osanza. Ba mai nou, au ajuns si la Bruxelles, dupa ce-au jurat pe Biblie ca sunt aparatorii neamului romanesc. As fi intrebat-o pe Tanti Mita de la Moeciu, ea pe cine a votat ? Nu de alta, dar la noi prostia e la rang de virtute.

Sa-mi fie cu iertare daca jignesc, dar o spun cu toata convingerea: SUNTEM UN NEAM DE TAMIPITI, INCULTI SI TRADATORI. Si o mana de smecheri ne duce de nas cum vor ei. Cine vrea sa ma contrazica, il astept la o discutie pe teme de istorie. Nu ca as fi erudit, insa am cateva exemple care dovedesc cu prisosinta cele spuse anterior.

De ce tampiti ? Pai cum va explicati ca un parinte responsabil poate sa dea copilului mancare de la McDonald's, salam din Supermarket si alte porcarii, care au cu denumirea de pe eticheta, nici macar cat are apa din closet cu izvorul de munte.
Ati avut vreodata ocazia sa ajungeti la ROMAGRA ? E targul procesatorilor din industria alimentara. Sa vedeti cum se face salamul, cascavalul, iaurtul si altele. Daca vrei sa-ti deschisi o mica afacere, cei de la Ion Mos te consiliaza. Vrei sa faci salam de Sibiu, ai nevoie de un garaj si trei butoaie. Restul iti dau ei: adititvi, agenti de texturare, de afumare, arome, granule de grasime, membrana gata tiparita etc. Carne ? Era s-o uit ! E tot intr-un sac, dar nu vreti sa stiti ce tocatura de sorici, urechi, copite si cozi contine. Si nu trebuie pus mai mult de 5 %, ca strica gustul.:) Sunca de Praga ? Ha ! Textura de soia !
Eu nu mai mananc salam, de cand in urma cu multi ani un prieten mi-a facut un experiment. A taiat o felie si a pus-o la micorunde. Dupa un minut era sa ies pe geam. Un fum gros si inecacios a umplut incaperea, iar in farfurie o coaja de plastic plutea intr-o zeama galbuie. Mi-a fost de ajuns !
Laptele, iaurtul, sana, smantana nu sunt altceva decat lapte praf ( dar nu laptele praf pe care-l stim, ci cazeina ) amestecat cu apa, agenti de texturare si arome. Cititi eticheta daca nu ma credeti. Bacteriile necesare dezvoltarii florei intestinale, pe care le luam cand suntem mici de la laptele de mama, si apoi le intretinem pe timpul vietii cu lapte natural, lipsesc cu desavarsire. A' gaselnite de marketing - "contine Bifidus" ... Smile! Daca ar fi stiut Badea Cartan cat Bifidus a mancat ... De ce credeti ca atatia copii sufera de boli de nutritie, anemii, obezitate, alergii si altele ?
Nu mai vorbesc de E-uri - asa-zisi potentiatori de aroma si culoare. 70% din cei folositi in industria de carne, branzeturi, panificatie si dulciuri - patiserie, sunt interzisi ca dovediti cancerigeni. Adica toxine care se acumuleaza in diferite zone din organism si dezvolta carcinoame maligne.

Am mai multi prieteni, care de-alungul anilor, trecand prin crize de nationalism, s-au gandit sa-si deschida afaceri cu produse naturale. Paine facuta ca la mama, branzeturi si alte produse cu gust. Au dat faliment ! Din cauza pretului ? Desi era usor mai mare, nu acesta a fost motivul, ci lipsa clientilor. Romanasului nostru tot painea fulg de la turc si iaurtul de la Carrefour ii plac mai mult. Credeti ca este capabil sau constient de diferenta ? Daca ar fi sa-i adun pe cei capabili si constienti din tara, nu stiu daca as umple o piata.
Si daca credeti ca exagerez, duceti-va sambata in Carrefour, sa vedeti cu cata "grija pentru continut" isi umplu unii cosul, pana da pe-afara. Acolo veti vedea pe viu ce legatura are experimentul Pavlov cu marketingul. Smile!

Daca indraznesti sa atragi atentia cuiva, iti va da obisnuita replica a patrupedului la pascut: "Si ce ! Pentru ce p... mea sa traiesc, daca nu beau si mananc ce vreau ?!".

Sa nu fiu inteles gresit, alimentele cu pricina sunt nocive intr-o mica masura pe termen scurt. Nocivitatea lor consta in principal prin lipsa unor ingredeinte esentiale dezvoltarii sistemului imunitar si secundar prin aportul de toxine. Sistem imunitar care dupa multi ani, in loc sa lupte cu poluarea si stresul, clacheaza.
Aceleieasi cititoare, care era foarte indignata cand am sustinut ca nou-nascutul poate fi afectat de mancarea tip fast-food (si alte alimente tip supermarket), ii atrag atentia ca compozitia laptelui matern este strict legata de nutrientii asimilati / sau mai binezis neasimilati din hamburgeri si CocaCola, hrana pe care multe mame o consuma cu pasiune. Daca la un adult autoreglarea sistemului imunitar se face la o alta scara, la nou-nascut, efectul este aproape imediat.
Din pacate multi romani au ramas setati pe mentalitatea stramoseasca :"ca sa fii sanatos, trebuie sa mananci bine !". N-as avea nimic impotriva, daca si mancarea ar fi tot stramoseasca. Smile!

Sa stiti ca prosti nu suntem numai noi. Priviti la americani ! Dupa 60 de ani de experimente de marketing tip fast-food, au ajuns la limita. Stiati ca un rus are sistemul imunitar de trei ori mai bun ? Americanii au dezvoltat generatia 3 si 4 de medicamente, pentru ca simpla aspirina a devenit apa de ploaie. M-am mirat cum intr-un documentar am vazut corpuri mutilate de bacterii "mancatoare de tesut", bacterii pe care tiganul de pe Dambovita le papa pe paine si n-are nici pe dr...
Pe un tip il muscase o capusa, dupa ce umblase descult prin iarba. Dupa o luna au fost nevoiti sa-i taie jumatate de fata, ca sa-l salveze.
Acestea sunt realitati ascunse cu grija de oficialii de la Casa Alba. Oficiali platiti pe ascuns de societati de loby finantate de marile corporatii.
De ce credeti ca tumorile au devenit atat de raspandite ? Si aproape necunoscute in urma cu 100 de ani ? De ce se tace malc cand cate un cercetator descopera ca toxinele din organism au legatura cu carcinoamele ? Apoi nimeni nu mai zice nimic, in afara de versiunea oficiala cu factorul genetic sau cu Dumnezeu.

Aceasta este adevarata CRIZA a Americii.

A noastra care e ?

... vezi tot