miercuri, 24 iunie 2009

alimentatia fast-food si femeia gravida

In postarea trecuta am facut o remarca legat de fenomenul fast-food si influenta negativa a acestuia asupra femeii gravide. Suna cam asa: "Un alt fenomen este "fenomenul McDonalds". Ma uit cu stupoare la multimea pasionatilor de fast food la o calitate execrabila si singurul mod prin care mi-o explic este lipsa de informatie si mai ales ignoranta. Am spus odata unei prietene care abia nascuse si copilul avea probleme de sanatate: "Acum platesti pentru chipsuri si CocaCola". S-a uitat la mine ciudat. Evident ca nu pricepuse despre ce vorbeam, pentru ca in momentul imediat urmator l-a sunat pe sot si l-a rugat ca in drum sa treca pe la KFC si sa-i aduca niste pulpe si o sticla mare de Cola."
Aceasta remarca se pare ca a deranjat pe una din cititoare, fapt ce a dus la o serie de acuze trimise pe mail, de genul: ca vorbesc fara sa ma pricep, sau sunt mai putin destept decat par la prima vedere. Cu ultima sunt perfect de acord. :)
Pe langa asestea, autoarea mai spunea ca nu s-a dovedit pana acum influenta alimentatiei de tip fast-food asupra perioadei prenatale si post, si ca niciun medic pediatru nu afirma sau contraindica alimentatia respectiva. Ba mai mult, a arat postarea mea unor prietene medici pediatrii, si ele au spus clar ca bat campii elegant.
Mentionez ca respectiva are un copil si sustine ca s-a informat foarte bine cu privire la alimentatie in general si nocivitatea unor anume alimente.
Dupa schimbul de mesaje, am avut curiozitatea sa dau un search pe google folosind cuvintele: alimentatia femeii gravide. Am gasit multe lucruri interesante.
Am sa ma abtin sa dezvolt subiectul si am sa-l las liber la aprecierea celor care cunosc mai multe decat mine, adica femeilor.
In acelasi timp, pun o intrebare: am gresit, sau nu, cand am sustinut ca alimentatia tip fast-food a mamei poate fi nociva copilului dupa nastere ?
Va multumesc !

Va rog sa cititi si articolul: manifest pentru sanatate

19 comentarii:

MildSunnyStar spunea...

nu pricep o chestie- fast food = MULTE E-uri... e chiar ATAT de greu pt un pediatru absolvent de facultate de Medicina sa stie asta?!?! E-urile din fast food sunt de n ori mai multe decat alea din alimentele uzuale... Si sunt nocive pentru TOATA lumea... e groaznic sa bei cola fiind gravida. d'apai sa mai si mananci la fast food uzual. O data la 5 ani de pofta poate treaca mearga...
Aveti contract cu McDonalds, KFC sau alte alea de sustineti contrariul celor afirmate de Pheideas?!?!?!
Cum bagati chimicale in propriul organism, ba mai si sustineti ca nu sunt nocive? Femeia gravida mananca pt 2. Daca fumeaza bebe va avea probleme cu plamanii (cunosc un caz clar). Asta e o chestie stiuta. Daca se drogheaza bebe poate deveni dependent direct de la nastere...
Ce ati pazit, ma,la facultate? Chiulul?!?!?!?!

pheideas spunea...

MildSunnyStar, de acord cu tine, insa am mai descoperit ca snackurile nu contin vitamine, aminoacizi si altele esentiale. Macar acesta sa fie motivul ... :)

MildSunnyStar spunea...

snack- ceva(cartof) prajit in mult, prea mult ulei. ce vitamine sau alte cele sa aiba?
Si ca sa ma leg de fast food- cam tot ce e acolo se face in ulei para, extra, mega refolosit..
Cine are chef sa se buseasca cu capu' de toti peretii sa caute 'Super Size me'- un film bestial... despre efectele mancarii de tip fast food asupra organismului uman...

Rontziki spunea...

Fast-food-ul nu este indicat in general, cu atat mai putin femeilor insarcinate! S-au facut n teste si s-a dovedit clar ca este nociv, ca sa nu mai vorbim ca produsele fast-food ingrasa ceva de speriat! Nu neg ca mai poftesc si eu din cand in cand la cate ceva nociv (asta inseamna o data la cateva-multe luni), dar in nici un caz o femeie insarcinata n-ar trebui sa se atinga de asa ceva.

Diana spunea...

E ingrijorator dar eu am vazut femeie gravida in ultimele luni de sarcina cum bea wiskey si fuma fara nici o retinere!! Eu pur si simplu nu pot sa inteleg , ele nu se gandesc deloc la pruncul lor, la efectele ce le-ar putea avea toate acestea asupra lui? Oare pot trai cu asemenea mustrari de constiinta? Cum sa ii faci RAU, cu proprie vointa, puiului tau? Nu am sa inteleg niciodata!

MildSunnyStar spunea...

Colegii mei si-au luat mancare de la fast food KFC. imi vine sa vars de la miros... :( rar imi mai cumpar ceva de la McDonalds... dar...nu suport mirosul acuma...

Chiar nu inteleg gravidele care consuma asa ceva... Nu se cheama prostie... e mai mult de atata... :(

pheideas spunea...

Nu e prostie, ci fudulie ... :))

pheideas spunea...

Am mai primit un mail. Iata-l: "Ai intors-o din condei dupa cum ai vrut tu. Daca tu gasesti vreun doctor care INTERZICE consumul de fastfood inainte sau dupa nastere, atunci nu mai zic nimic. E-uri sunt in orice si multe alimente consumate in exces sunt nocive, nu numai fastfoodul.

Tu nu aveai de unde sa stii ca copilul ala avea probleme din cauza ca a mancat maica-sa chipsuri. Asta e tot ce am sustinut. Si nici doctorul nu poate marca asta ca o cauza indubitabila.

Ai transfosrmat povestea in cine are sau nu dreptate. Ca au raspuns niste femei nu e relevant. Citeste forumuri si o sa vezi cate proaste neinformate misuna pe net.

Eu am zis atat: arata-mi studii. Arata-mi articole medicale. cat fastfood? cat de des? cum influenteaza? cazuri concrete? nu pot sa cred ca in occident unde se mananca fastfood la greu nu au facut si studii pe tema asta. deci daca vreun copil s-a nascut cu pb din cauza alimentatiei mamei ( nu vorbim aici de copiii din Africa!) ar trebui sa existe si dovezi.

Despre cafea iti pot spune eu: cantitatea mai mare de 3-4 cesti pe zi este nociva. Acum nu stiu cata cola bea femeia aia, dar nici tu nu stii.
La fel si fastfood: toate femeile mananca, chiar si mironositele de pe blogul tau care zic ca vaai puiul meu cum sa ii fac rau. Poate nu in fiecare zi, dar mananca. Si o sa isi duca si copiii acolo."

pheideas spunea...

O rog pe autoare sa scrie aici. De asemeni am sa vin si eu cu dovezi, pentru ca deja subiectul ia amploare. Rog cine mai are, sa faca la fel. Multumesc !

pheideas spunea...

Singurul lucru cu care am gresit, e ca am spus acelei mamici ce cred despre alimentatia ei si legatura cu boala copilului. In realitate am fost putin mai discret, pentru ca stiu cum poate afecta o abordare mai directa.

Angela Ribus spunea...

Poate ca medicii nu interzic (desi ar trebui) consumul alimentelor de tip fast food in perioada pre si postnatala, insa cu siguranta nici nu il recomanda. :)
Ceea ce stiu cu certitudine este ca bautura Coca Cola dauneaza atat vederii cat si danturii. Si asta chiar o stiu de la un medic.

Cred ca bunul simt si constiinta fiecarei viitoare mame ar trebui sa le faca sa se gandeasca de doua ori inainte de a consuma astfel de alimente.

In nicio carte cu sfaturi pentru viitoarele mamici nu am intalnit la recomandari bauturile acidulate. Iar la capitolul alimente, de asemenea, nu se regasea nimic din ce are Mc Donald's s.a.m.d., poate mai putin salatele, dar si la acelea sosurile sunt discutabile.

Candva, mult inainte sa fiu mamica, imi placeau aripioarele de pui de la Mc Donald's. Asta pana intr-o zi cand mi s-a desprins o bucata de invelis crocant si am vazut toate penele de dedesubt.

Sotul meu are o vorba inteleapta: nu mananc ceva ce nu stiu din ce e facut.

Nu, nu cred ca ai gresit, Lucian. Atat doar ca oamenilor de multe ori nu le place sa auda adevarul.

Cat despre cafea, aici am avut dovada directa. Am baut intr-o zi o gura de cafea, pentru ca jinduiam, iar fetita mea care pe atunci avea mai putin de doua luni a fost agitata toata ziua.

Suntem liberi sa ne alimentam copiii cum credem de cuviinta. Dar sa nu ne miram mai tarziu de ce au diabet sau orice alte boli pe care noi nu le avem, pentru ca parintii nostri au facut, la vremea lor, ce trebuia.

pheideas spunea...

Angela, iti multumesc pentru comentariu ! Desi pare ca "am intors-o cum am vrut eu", nu ma intereseaza deloc acest aspect. Convingerea mea e ca alimentele tip fast-food sunt daunatoare in primul rand prin lipsa unor elemente nutritive esentiale si in al doilea rand prin aport de E-uri cancerigene (prezente in maioneze si sosuri spre ex - vezi tartrazina din ketchup). Dar daca in discutia noastra apar elemente noi, care vin sa-mi infirme parerea, sunt gata sa le accept.

Radu spunea...

Un documntar excelent, complet, concret si la subiect care vine cu dovezi despre ce inseamna fast food'ul. Regizorul filmului face un experiment pe sine, timp de 30 de zile de 3 ori/zi mananca doar de la Fast Food. Analize medicale excelente inainte ( daca bine tin minte tipu e vegan ), dupa experiment rezultatele sunt drastice : stari de depresie,dureri de cap, palpitatii cardiace si 12 kg in plus. Mereu obosit si fara chef de viata.
Cu siguranta nu face bine nici gravidelor.
Eu cred ca in primul rand oamenii sa se informeze iar apoi fiecare sa decida pt el.

Documentarul Super size me

MildSunnyStar spunea...

daca fata aia stie sa arunce cu noroi in cei ce isi exprima parerea pe un blog-vai, mironosite ca nu mancam jeguri...- oameni cu bune cunostinte despre alimentatia femeii gravide- cunostinte luate atat de pe forumuri de specialitate cat si din viata [-exemplul oamenilor de la tara, cu dantura perfecta la 90 de ani il stiti?!?!?!?!?! Si fara boli pe care parintii lor nu le-au avut- mai bine zis cu sanatate mai buna decat a orasenilor (logic, doar mananca NATURAL) ], plus un film la care s-a mai dat si link... (multumesc pentru asta)
Sorry... E viata ei... E-uri sunt peste tot. Da. Dar ca in alimentele gen fast-food... nu gasesti nicaieri.

Eu nu o sa imi duc copilul la Mc Donalds sau alte minuni... Pt ca MIE imi fac rau alimentele alea.
Sa se intereseze CUM sunt pastrate. Daca nu vomita si mai si mananca de acolo dupa... Bravo ei. eu am vazut cu ochii mei conditiile de congelare, recongelare etc...

Fiecare cu viata lui...
Eu de cele 3-4 ori pe an cand mancam de la McDonalds aveam dureri de stomac- uleiul lasa de dorit ... altfel n-as fi avut arsuri... Am zis ca e coincidenta, dar de fiecare data..deja era prea mult. Asa ca m-am decis sa-mi pun pofta in cui definitiv. Si m-am si interesat zdravan de conditiile de pastrare a alimentelor de la mama lor pana la servire. Asa ca NU multumesc. Nu mai vreau.
Cainele meu intorcea capul cand i se dadea mancare de fast food... Destept patruped.

Cum bine zicea o tipa mai sus (sau sotul ei): Nu manca ce nu stii cum e facut.

Si apropo, sa-mi demonstreze mie domnisoara ca mananc de la fast food.... 'poate nu in fiecare zi dar mananca. Si o sa-si duca si copiii acolo'. Asta chiar a fost tare de tot... :|

pheideas spunea...

MildSunyStar, n-am indraznit sa public toate mailurile ei in care ma facea albie de porci. Ca am manipulat discutia, ca nu accept alte puncte de vedere, ca nu aduc argumente in sprijinul nocivitatii fast-food, ca si ca ...
Am invitat-o aici sa-si spuna si ea parerea; n-a facut-o.
In schimb, ma intereseaza subiectul si am sa sap in continuare.
Ma inspaimanta cata ignoranta exista in randul oamenilor. Stiu ca imi povstea maica-mea, Dumnezeu s-o odihneasca, cand eram mici, ne-a crescut cu fructe si zarzavaturi. Intr-o zi a vazut-o o taranca batrana si i-a zis: "Asa, asa, saranalele pline, nu medicamente !". Unde s-a dus intelepciunea poporului roman ? Sub masa la McDonald's ... :))))

Alis spunea...

buna. iti las si tie un link catre un articol despre laptele din romania. daca stim cu totii, poate lucrurile o sa se schimbe.
Grup de Insulte: Laptele din magazin e mort

pheideas spunea...

Da, Alina, asa e ! Laptele este stors de orice urma de bacterie.

Catalina spunea...

:) in general nu mananc fast food insemnand Mc sau Kfc...de shaorma si alte cele nu se pune problema..ah si da sunt insarcinata si mi e pofta uneori de mooor de Mc...mananc rar, dar mananc.. imi place postarea ta! Nu sunt mironisita, ci psiholog si life coach super sanatos la cap si nu numai...
Sa ii spui unei femei fara sa ai dovezi medicale ca s a imbolnavit copilul de la Cola si Chipsuri este ce sa zic...abuz psihic si nu numai...evident ca este la mintea cocosului ca NU este indicata nici tigara nici Cola and so on in sarcina...
Am prietena care nu s.a putut abtine si a fumat toata sarcina...copilul este perfect sanatos..
A nu se intelege ca incurajez vreuna din aceste adictii...ferească Dumnezeu...
Ce incurajez este sa mai lasati unii dintre voi paranoia si muronoseala la o parte si sa va uitati in farfuria, oglinda, ograda proprie!
Felicitări oricine ai fi pentru postare!
Pragmatica si la obiect!
Asadar, studii?!

Catalina spunea...

:) in general nu mananc fast food insemnand Mc sau Kfc...de shaorma si alte cele nu se pune problema..ah si da sunt insarcinata si mi e pofta uneori de mooor de Mc...mananc rar, dar mananc.. imi place postarea ta! Nu sunt mironisita, ci psiholog si life coach super sanatos la cap si nu numai...
Sa ii spui unei femei fara sa ai dovezi medicale ca s a imbolnavit copilul de la Cola si Chipsuri este ce sa zic...abuz psihic si nu numai...evident ca este la mintea cocosului ca NU este indicata nici tigara nici Cola and so on in sarcina...
Am prietena care nu s.a putut abtine si a fumat toata sarcina...copilul este perfect sanatos..
A nu se intelege ca incurajez vreuna din aceste adictii...ferească Dumnezeu...
Ce incurajez este sa mai lasati unii dintre voi paranoia si muronoseala la o parte si sa va uitati in farfuria, oglinda, ograda proprie!
Felicitări oricine ai fi pentru postare!
Pragmatica si la obiect!
Asadar, studii?!